Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

Gość crup
Mam 13 tat i nie mam okresu czy mogę mieć w przyszłości z tego powodu jakies problemy pomocy!!!

Gość gość
Pomocy mam okres od ok 2 lat pierwszy raz użyłam tamponu gdy szłam na basen ok 2 dni temu i od tamtej pory boje się go włożyć ponieważ jak go już włożyłam to nawet nie bolało a gdy musiałam schylić się po ręcznik to zaczęło boleć strasznie się przestraszyłam natychmiast się wyprostowałam i przestało boleć pomocy bo nie wiem co mam robić a boje się dalej ich używać że znowu będzie mnie bolało

Gość tam i pod
Masakra za tydzień będę miała okres. Bardzo bym chciałam używać tampony ale moja kumpel mówi że nigdy ich nie użyje. Ja boję się że będzie za głęboko. To jest 1powód a 2 że kiedy będę go kupować ktoś znajomy to zauważy. Ja nawet Kiedy piszę brzuch mnie boli. Pomužcie!!! Chcę ich używać ale boję się wejdzie mi on do pochwy. A tak przy okazji czy muszę iść do ginekologa jeżeli on o tym nie wie

Gość gość
hej kochane ! mam zagwostkę. mam 12 lat i okres miałam 2/3 razy (mam nie regularny, mniej więcej co 2 miesiące c; ). Zastanawiam się nad używaniem tamponów i nie obchodzi mnie czy będzie boleć, ale (wiem, że to może brzmieć głupio) będę nadal dziewicą ? Boję się zapytać mamy, bo wiem, że używa teraz podpasek nie tamponów (kiedys używała ) Proszę pomóżcie !

Gość gość
Nawet jak przebijesz błonę dziewiczą (co jest BARDZO nieprawdopodobne) to i tak będziesz dziewicą ;) Dziewictwo kończy się z przeprowadzeniem pierwszego stosunku seksulanego, nie wcześniej, tak więc o nic się nie bój ;)

Gość gość
Hej. Od jakiegoś czasu próbuję poprawnie zaaplikować tampony mini oraz pro comfort light days.. wszystko wchodzi gładko, tampona nie czuje, jednak nawet po 4 godzinach cały okres ląduje na podpasce, a usunięty tampon jest SUCHY. Co mogę robić źle? Wydaje mi się, że wpycham go dość głęboko :/ POMOCY !!! dodam, że próbowałam większy normal i nie chce wejść, więc myślę, że light days i mini są ok jeśli chodzi o rozmiar

Gość Sani16022001
czy można używać tamponów codziennie ?

Gość sandra987
dziewczyny co ja mam robić mama nie pozwala mi używać tamponów bo uważa ,że jestem za młoda ,albo straszy mnie ,że uszkodzę sobie szyjkę macicy. a mam już 13 lat no i wiem gdzie i w jaki sposób zaaplikować tampon .

Gość Bauerka
Ja tez dzisiaj założyłam pierwszy raz tampon o.b mini,i rewelacja!a tak sie bałam ze aż ręce mi sie trzęsły... Zobaczymy jak będzie z wyciaganiem,jednak jedno co mnie zastanawia to ten dziwny przezroczysty śluz ciagle wychodzi....ubrałam wkładkę,bo ciagle jest mokro:-/ i trochę czuje dyskomfort tam w środku ,taki lekki ból ale moze to ze stresu ze to pierwszy raz...... A i jeszcze, ja mam obfite miesiączki na 3 dzień powinnam wziąć inny tampon? Jak tak to jaki? Bo zależy mi na tym zeby był powleczony czymś tak jak o.b mini....

Gość bridżit
Tampony, już od dawna się do nich przymierzałam. Mam 16 lat. Zeszłego lata kupiłam sobie całe opakowanie Biedronkowych tamponów FEMINA MINI. Chyba ich jest 32, z czego zostało mi 15, a tak naprawdę tylko 2 mi weszły prawidłowo i dobrze je użyłam. Podczas każdego okresu próbowałam wsadzać, pchałam kurde, kręciłam we wszystkie strony, łzy mi leciały z oczu z tego wpychania, ani to przyjemne ani ciekawe :D Tak więc 15 poszło na próbę :P Dopiero w zeszłym tygodniu mi się udało :D W szkole dostaliśmy OB, 2 mini, 2 normal z tą taką otoczką czy coś (jestem w 3 gimn.). Ob tak naprawdę tylko trochę są lepsze od Biedronkowych, a cena nie do porównania. Ob łatwiej się wyciąga, nawet gdy nie są do końca nasiąknięte. A nie będę przecież trzymać ponad 8h tych korków :P Według mnie tampony nie szkodzą zdrowiu, a na pewno jest higienicznej, wygodniej,. Krew na podpasce się utlenia, no i czuć ten zapaszek, choćby przy wymianie podpaski. Gdy ma się tampony, to krew jest po prostu w środku tamponu. Dziwią mnie tez czasem opinie, że: - krew gnije w środku - zalega - mnożą się bakterie Higienistka mówiła, że to nie prawda, lecz kłamstwo :P Poza tym, ja stosuję tylko na trzy pierwsze dni krwawienia, bo mam najwięcej (2. i 3. dzień) potem podpaski, bo jak jest mało to mi to nie przeszkadza. Polecam te z Biedronki, bo są na prawdę fajne. Ob też, a zakupiłam też Lidlowe, odpowiadają mi :)

Gość gość
Dziewczyny a korzystałyście z tamponów - gąbeczek np beppy? podobno można w nich uprawiać seks

Gość gość
Korzystam od czasu do czasu. Są naprawdę dobre i warte swojej ceny. Dzięki temu można zachować maximum higieny podczas współżycia

Gość gość
Tylko podpaski i to znaturalnych sórowaców bo tampony powodują często stany zapalne pochwy i macicy!Podczas badań u ginekologa nawet pochwy i porodów zawsze powinien być mąż.Dlaczego zawsze podczas Każdej wizyty bada się pochwę tego sie unika w UK by nie wprowadzać syfu do pochwy.A mamy Prawo Pacjent ust 2008 r art 21 do obecnosci osoby bliskiej nawet w szpitalu podczas badań i zabiegów!!Przy badaniu pochwy za każdym razem w ciaży zwiąksza ryzyko Poronien.A przy poronienu wsparcie męża do którego obecności mamy przawo przy zabiegu jest bezcenne bo nie ma depresji.Najblizsza osoba nas wspiera nie czesto chamski personel medyczny!!

Gość gość
Na basen w okresie to szukanie problemów zdrowotnych!!!Tylko podpaska a tampony to problemy!!

Gość gość
Mama ma Racje tampony powodują stany Zapalne szyjki macicy i potem masz Problemy!!!Tylko podpaski takie by były naturalne.Nasze babcie nosily naturaną watę i nie mialy Problemow.A do ginekologa moja babcie nie była nigdy!!!,a urodzila 5 dzieci w domu przy akuszerce i dziadku.nigdy nie chorowała na drogi rodne!!Zakażenie przez lekarza powoduje,że ma Pacjenta z którego żyje!

Gość Galaxxyy
Hej, właśnie wczoraj dostałam piątą (lub szóstą) miesiączkę.. Kupiłam sobie ob mini wcześniej i nie mogłam się doczekać kiedy wypróbuje. A tu przyszło co do czego i mam stracha.. Co robić?

Gość Galaxxyy
Hej, właśnie wczoraj dostałam piątą (lub szóstą) miesiączkę.. Kupiłam sobie ob mini wcześniej i nie mogłam się doczekać kiedy wypróbuje. A tu przyszło co do czego i mam stracha.. Co robić?

Gość Galaxxyy
Czy ktoś jeszcze odwiedza ten temat?

Gość gość
Nie bój się. trzeba się rozluźnić i przede wszystkim włożyć go pod odpowiednim kątem. najlepiej sobie przykucnij i bedzie git

Gość gość12768954874
wcisłam se dzisiaj tampona pierwszy raz i dobrze mi siedział i nic mnie nie bolało. Ale czułam jak leci mi krew i bez przerwy chodziłam w szkole do klopa sprawdzac czy mi nie przeciekło. Ale nic się nie stało wymieniłam po 6h chyba był pełny. Ale czemu czuję jak mi to leci mimo że to w środku jest??

Gość gość
Tampony są super. Używam z Biedronki normal bo ob są za drogie, szkoda kasy na tampony markowe, mimo że są ciut lepsze od Biedronkowych - są bardziej śliskie więc dobre na początek, ale jak ktoś się przyzwyczai to i te tańsze nie robią różnicy. Tampony ja zawsze zakładam rano, do tego wkładka i już :) Mam spokój w szkole przez parę h, a potem podpaskę używam bo nie potrafię w szkole założyć tampon, bo drzwi łazienek się nie zamykają niektóre, a te które się zamykają to są zazwyczaj tak oblegane przez większość dziewczyn które się pudrują i plotkują i nie lubię tam chodzić :D Na noc też lubię tampony. Zakładam całkiem przed pójściem spać, a że chodzę spać koło 23-24 a wstaję ok 6.20 to mi wystarcza na noc :)

do vivian_darkbloom jazałożysz poprawnie to nic ci sie nie stanie pamietaj o tym by na poczatek wybrać ten o najmniejszej chłonności

Gość sylll203
Hejka mam 15 lat a moja miesiaczke mam już od ponad dwóch. Chciałabym zacząć stosować tampony ale mam bardzo bardzo obfite krwawienia. Czy jest to problem?

Gość gość
To nie jest problem , tylko musisz wybrać odpowiednio chłonne

Gość gość
Czesc mam 11 lat i mam okres od 2 lat zwykle uzywam podpasek ale teraz chcialam wyprubowac tampony ob mini i nie chca wejsc jak wkladam okropny bol jak udalo mi sie wlozyc to okropnie bolalo i szczypalo musialam wyciagnac napiszcie w jakiej pozie powinam wkladac tampon jak trzeci raz prubowalam to weszedl do polowy i dalej za cholere nie chcial wejsc i okropnie boli mnie blona po wyciagnieciu tego tamponu. Prosze napiszcie co mam zrobic

Gość gość
Na YouTube macie masę filmów "instruktarzowych" lub po prostu na stronie producenta OB http://www.myob.pl/odkryj-tampony-obr. Fajne jest to, że na tej stronie możesz dobrać odpowiedni typ tamponów do swoich potrzeb ;)

Gość MArta_84
Zazwyczaj początki stosowania tamponów są trudne, ale szybko można wejść w pełną wprawę w temacie aplikacji :-) Pomocne mogą być tampony z aplikatorem. Poprzedniczka wspominała o materiałach instruktażowych. Na stronie o.b. można je znaleźć tutaj: http://www.myob.pl/dobrze-wiedziec/co-wybrac-tampony-czy-podpaski Niezależnie od tego typu porad trzeba uwaznie słucha swojego ciała i jego reakcji, co pozwoli wybrać odpowiednią pozycję przy aplikacji. No i rozluźnić się i nie stresować!

Gość gość
Przy początkach pomocne może być używanie tamponów z aplikatorem. Fajny aplikator mają np. O.B. Polecałam tą formę córce i się nauczyła :-)