Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość __zosia78

Gruczolak przysadki

Polecane posty

Gość milka18
cześć mój mąż ma dzisiaj operację juz drugą w przeciągu 3 lat, niestety ma gruczolaka hormonalnie niemego, więc nie nadaje się do leczenia farmakologicznego. Trzymajcie za nas kciuki.

Gość milka18
a jednak przełozyli operacje na poniedziałek mąż złapał katar. Przekładam prosbe o trzymanie kciuków na poniedziałek. Dzieki

Gość milka18
jeszcze jedno(teraz schodzi ze mnie napiecie wiec chciałabym podzielić się z wami moimi odczuciami). jak czytam o waszych zmaganiach z ,,pasożytem"- tak nazywamy naszego makro, z czym wiąze sie zabawna w zasadzie sytuacja. Bo po pierwszym tomografie udaliśmy się do neurochir. i mój mąż powiedział do lekarza, że ma pasożyta w głowie, na to ten spojrzał na zdjęcia i mówi(całkiem powaznie) a kto to panu powiedział, był pan w Gdyni w cenrum medycyny morskiej i tropikalnej na badaniach? nie proszę pana ma tylko gruczolaka. a tak całkiem poważnie to mam wrażenie, że lekarze tak mało nam mówią, później męczą, przynajmniej mnie różne domysły, bo dla mnie niewiedza jest najgorsza bo jak wiem z kim walcze, to mobilizuję wszystkie siły.cieszę się, że trafiłam na te stronkę. Dzięki!

cześć dziewczyny ja dostałam zwolnienie po szpitalne na 30 dni na razie, potem zobaczymy co pokażą wyniki. Jesli chodzi o leżenie pooperacyjne; to leżałam na plecach dwa dni poniewaz lekarz mowił że mu sie skleic porządnie ten tłuszczyk , teraz czuje sie nieżle ale chyba dalej mam ta moczówkę musze iśc do lekarza swojego rodzinnego jak mi to nie przejdzie za dwa dni bo faktycznie nawet w nocy sie budze i popijam. Dziewczyny trzymam za was kciuki , a jeszcze cos nawet nie wiecie jaką ulge mam jesli chodzi o piersi. Sa mniejsze nie bolą juz prawie nic nie wycieka , wreszcie moge załozyc staniki te co nosiłam kiedyś , i wszystkie bluzki.Jeszcze musze uwazac na ciężary no i nie schylac sie . Mysle że tak szybko do pracy nie wróce musze sobie odpocząć. pozdrawiam Was Ania

Gość evelina21
dzien dobryyyy bardzoooo!;) Aniu, a jak tam Twoja glowka? mam nadzieje ze nie boli??;) czy tez przyjmujesz hydrocortison? ja biore 1,5 tabl dziennie i chyba pomaga powoli;) Prolaktynoma - barzdo mozliwe ze hormony bedziemy przyjmowac do konca zycia bo wiesz - teraz to wszystko szaleje i masz racje z ta produkcja, ale niekoniecznie zalezy od organizmu ;) pozdrawiam i zycze milego dnia;*

cześć na razie Lekarz powiedział że nic nie mam brac żadnych leków wszystko okaże sie po kontroli i po badaniu prolaktyny, które mam pod koniec miesiąca ale czuje że cos mi zapisza bo mam takie wybuchy gorąca że szok raz mi gorąco raz mi zimno. Zobaczę jak zadecyduje doktor. pozdrawaim Ania

Gość milka18
Aniu w miarę szybko zrób sobie MR i kontroluj co pół roku, sprawdzaj również czy na skierowaniu masz zapisane by badanie szczególnie uwidoczniało przód czaszki bo w ten sposób najlepiej widać przysadkę.pzdr

Gość Ola27
hej dziewczyny!!! Tyle tu was napisalo ze az sie za glowe zlapalam postaram sie odpowiadac tak ogolnie dla was wszystkich co was nurtuje a sama to przeszlam. Do czarnej jagody mialam podobny problem jak ty niby wszystko ok a nie moglam zajsc w ciaze jak sie potem okazalo moj organizm potrzebowal wiecej bromka!!! od podjecia odpowwiedniej kuracji czyli 9 tabletek bromka minelo 8 miesiecy i zaszlam w ciaze!!! podczas kuracji okres byl owulacja tez i sie udalo. moze twoj organizm potrzebuje wiekszej dawki tego leku by skutkowalo, ja tez bralam najpierw 1 potem 3 az w koncu do 9 i zaczelo dzialac. takie duze dawki bralam niezaleznie od pory tygodnia bo wazne jest zachowanie ciaglosci na noc bralam 5 tabletek rano 2 i w poludnie 2 mniej wiecej o stalych porach. doti radze abys poszla jednak do endokrynologa chocby dla wlasnego spokoju moze skieruje cie na jakies dodatkowe badania?

Gość Ola27
mi tluszczyk pobrali z brzucha a konkretnie tak by chowalo sie w majtkach okolice bikini. blizna malenka. w wiekszosci przypadkow pobieraja tluszczyk by zasklepic pozostala po guzie pusta dziure by plyn mozgowordzeniowy nie wydostawal sie nie przesaczal. i nie robilo sie jakiekolwiek paskudzctwo. ja po operacji lezalam plasko tylko dobe potem pionizacja. lezec trzeba troche by sie umieszczony tluszczyk dobrze przykleil ma sie tez saczki czy dreny w nosie ktore potem sa wyciagane. co do moczowki to ja jej osobiscie nie mialam ale lezoce ze mna na odziale osoby mialy pocieszam ze nie wszystkie jednak!!!! moczowka utrzymuje sie roznie u jednych dlugo innych krotko. kazdy dostaje po operacji streydy czyli hydrokortizon potem wszystko zaczyna wracac do normy

Gość Ola27
Renatko ja po wybudzeniu z narkozy czulam sie znakomicie jak na jakims dobrym rałszu :) nic cie nie boli jestes senna i ospala budzisz sie maz przeblyski swiadomosci i potem znowu nawet nie wiesz kiedy zasypiasz :) nie ma sie czego bac jestes jakby polprzytomna i nawet nie wiesz jak ci ten czas tam szybko zleci!!!! bez obaw!!!! :)

Gość Jagoda 37
a po tych sterydach sie tyje?

Gość milka18
Ola, miałaś szczeście, ze uzupełnili luke tłuszczykiem bo mojemu mężowi zrobili to resztkami gruczolaka.

Gość evelina21
Olu, dobrze to ujelas "nic cie nie boli jestes senna i ospala budzisz sie maz przeblyski swiadomosci i potem znowu nawet nie wiesz kiedy zasypiasz nie ma sie czego bac jestes jakby polprzytomna i nawet nie wiesz jak ci ten czas tam szybko zleci!!!!" ;) ja w sumie to szew mam na udzie i widac go wiec musze kupic sobie jakas masc na blizny. zna ktoras z Was jakas dobra?;) Jadodko - ja biore ten hydrocortison i nie przytylam choc z natury jestem strasznie szczupla to tez sie tego obawialam - ale powiem Wam ze dostalam wilczego apetytu na wszystko;) no ale waga ne ruszyla, chociaz kiedys pisalyscie o wydetym brzuszku - chyba tez go mam, ale moze to od tej moczowki??

Gość milka18
do dziewczyn po operacjach czy miałyście robione badania histopatologiczne!?

Gość evelina21
Milka - po wyniki z histopatologii jade w lipcu do Warszawy ;) od razu z rezonansem i wynikami kontrolnymi z AMG ktore robie pod koniec czerwca;)

Gość milka18
dzięki za odpowiedź my za pierwszym razem mieliśmy I tzn b. dobrze, gruczolaki to łagodne baranki

Gość Ola27
hej ja po sterydach moze nie tyle co tylam ale bylam jakby opuchnieta moze za duzo wody w organizmie tak to wygladalo pelna wody!!! :) potem jak skonczylam brac hydrocortizon woda jakby ze mnie zeszla i wrocilo do normy. brzuszek nadal mam wydety niestery ale moge powiedziec ze to napewno nie od moczowki bo jej nie mialam sa okresy ze brzuch maleje a sa ze mnie chce rozsadzic jak bombe!!! :)] mialam tez robiony wynik histopatologiczny gruczolaka i byl ok nic to nie jest zlosliwego jak baranki masz racje!!!! az dziwne ze dziury nie zakleili tluszczykiem?

Gość lasica
kochane! czytam i czytam o waszych/naszych problemach z ta nieznosnia prolaktyna i zlosc mnie bierze. mam gruczolaka przysadki 7mm i na razie czekam na decyzje w sprawie leczenia. prl wyjsciowa mam 85 a po 1h 256 po 2h 130. ostatnio robilam prl i mam 20 ale co z tego, skoro gruczolak jest?! moj dylemat polega na tym, iz nie znam dobrych lekarzy endokrynologow/ginekologow. jestem ze szczecina. pomozcie!!!!!! plizzzzz!! :) napiszcie, jesli ktoras z was jest ze szczecina, do kogo chodzic? kto pomoze???? wielkie dzieki i trzymam za was/nas wszystkie tciuki!

Gość lasica
aaaaaaaai jeszcze jedno. ja tez przytylam ostatnio, a jem tyle samo, jesli nie mniej, rzucilam palenie pol roku temu, pije sporadycznie i to tylo wino czerwone, no i cwicze fitness ok4 razy w tygodniu. co tu robic? znacie jakies sposoby zeby nie dac sie prolaktynie zawladnac? pozdrawiam :)

Gość lasica
kochane! czytam i czytam o waszych/naszych problemach z ta nieznosnia prolaktyna i zlosc mnie bierze. mam gruczolaka przysadki 7mm i na razie czekam na decyzje w sprawie leczenia. prl wyjsciowa mam 85 a po 1h 256 po 2h 130. ostatnio robilam prl i mam 20 ale co z tego, skoro gruczolak jest?! moj dylemat polega na tym, iz nie znam dobrych lekarzy endokrynologow/ginekologow. jestem ze szczecina. pomozcie!!!!!! plizzzzz!! :) napiszcie, jesli ktoras z was jest ze szczecina, do kogo chodzic? kto pomoze???? wielkie dzieki i trzymam za was/nas wszystkie tciuki!

Gość milka18
cześć do Oli ja też nie wiem, dlaczego, ale według opinii innych lekarzy jest ok. a odrósł bo prawdopodobnie nie udało się wyciąć całości. Mam nadzieję, że przez ten czas makro nie zezłościł się! do Lasicy w Szczecinie jest neurochirurg nazywa sie dr R. Narolewski, przyjmuje na Odzieżowej w przychodni, w srody, wizyta kosztuje ok. 50zł, chyba trzeba mieć skierowanie od rodzinnego. NIE DENERWUJ SIĘ operacja może wcale nie będzie potrzebna, ale to zawsze jakiś punkt zaczepienia, być może poleci CI endokrynologa. czy miałaś robiony rezonans lub tomograf? pzdr.

Gość milka18
Do Eweliny21 pisałaś, żejesteś z Gdyni, powiedz proszę do jakich lekarzy tu chodzisz?!! dzięki z góry!!

Gość lasica
do milki18 tak, mialam rezonasn i wlasnie na nim wykryto gruczolaka 7mm. chodze obecnie do gienia W. tudaja i do gienia-endokrynologa p. E.sowinskiej. ale nie jestem do konca zadowolona, gdyz mam poczucie olewania mnie, albo mam juz jakas histerie??? wielkie dzieki za takie info, na pewno sprawdze!! tymczasem jesli macie jakies jeszcze namiary na lekarzy w szczecinie, podajcie prosze. :) pozdrawiam

Gość milka18
I jeszcze raz do Oli27 Olu pisałas wczesniej, ze będziesz powtarzała rezonans-powtórzyłaś? i jeszcze jedno pytanie skąd wiesz, że one odrastają?! koniecznie proszę odpowiedz!!!!!!!

Gość Ola27
hej mialam robiony rezonans jakis czas temu i bylo wszystko ok, teraz mam zamiar zalatwic sobie jakos kolejny rezonans bo troche czasu minelo. obecnie nie przyjmuje rzadnych lekow juz od prawie 2 lat i nie jest najgorzej, okres co prawda nieregularny ale jakis tam jest. wiem ze gruczolaki niestety maja ta wstretna mozliwosc odrastania, nawet jak po operacji zostaje wszystko usuniete. przyczyna odrastania jest najczesciej nasza prolaktyna ktora sobie skacze raz wyzej raz nizej dlatego trzeba kontrolowac i leczyc by nie odroslo. Jak lezalam na odziale po operacji byly 2 panie ktore byly operowane bo gruczolak niestety odrosl jedna juz 4 raz miala go juz operowanego. bardzo jej wspolczulam, ze trzeba miec sie na bacznosci i ciagle kontrolowac!!!!

Gość milka18
do Oli27 dzięki za odp. sprawa tak naprawde dotyczy mojego męża, makro był hormonalnie niemy więc hormony raczej nie wchodzą w grę. Nie wiedziałam, że one moga odrastać i myslałam, ze to koniec swiata, ale ulga!!! Zreszta to samo mówia lekarze. Pamiętaj żeby rezonans robili od przodu wtedy najlepiej widać przysadkę.

Gość Ola27
dzieki za rade!!! buziaczki

Gość lusi24
witam wszystkich :) komputer mi sie psuje i czytac regularnie nie moge, ale dzis uzupelnilam wszystkie braki :) jesli chodzi o opeacje, to mnie po przebudzeniu koszmarnie bolala glowa i trwalo to przez tydzien, bez zadnych przerw :( niestety! zadne tabletki ani zastrzyki mi nie pomagaly. Na szczescie potem wszystko przeszlo :) nie kazali mi tez lezec 2 doby jak Ani, wrecz przeciwnie kazali mi duzo chodzic, oczywiscie bez schylania sie itp. Rowniez bralam 1,5 tabletki hydrokortyzonu dziennie, ale to chyba byla za duza dawka bo doslownie wygladalam jak spuchnieta, mialam wilczy apetyt i tylam kosmicznie ;) ale gdy juz go odstawilam wszystko wrocilo do normy :) moczowki nie mialam! widocznie kazdy przechodzi to inaczej! najwazniejsze ze mozna gruczolaka usunac i to bez otwierania czaszki. Olu leczylas sie u endokrynologa czy moze u ginekologa-endokrynologa przed zajsciem w ciaze?

Gość Ola27
Lusi najpierw chodzilam do ginekologa, ale okazalo sie ze ginekologicznie jest wszystko dobrze to byly klopoty z hormonami a jak ginekolog mi powiedzial ze tu trzeba specjalisty to udalam sie do endokrynologa polecam ci we Wroclawiau pania doktor Zareba!!! Naprawde dobry lekarz!!! Jak lezalam w szpitalu na Klinikach ona mnie prowadzila potem chodzilam do niej do gabinetu prywatnie koszt wizyty 60 zl nie wiem jak teraz az zaszlam w ciaze!!! Nie jestem jej pierwsza pacjentka ktora leczyla ze szczesliwym zakonczeniem czyli urodzeniem dziecka!!!! Pozdrawiam

Gość milka18
cześć dziewczyny mój mąż miał dzisiaj opercję. Teraz śpi i pewnie jutro też będzie spał. Doktor operujący mówił, że wszystko poszło zgodnie z planem. Cieszę sie, że mamy ten etap za sobą. Teraz będziejuż tylko lepiej. pzdr.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się