Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość __zosia78

Gruczolak przysadki

Polecane posty

Gość Monika77
Z okresem jest ostatnio OK. Ale ta cała sprawa ciągnie się już od dobrych paru lat i wcześniej okres miewałam średnio co 2 miesiące. Poza tym te okropne bóle głowy i standardowe leczenie przez neurologa na migreny (Polomigran, Divascan, Migea itp.).

Gość magdus_cz
A jak się ma do tego wszystkiego DHEA - czy któraś z was miała podwyższony taki hormon?? (czytałam, że ma prawo być podwyższony przy PCO właśnie - które de facto mam stwierdzone) tylko o czym to świadczy?

Gość MMSS
Może moje pytanie nie jest najmadrzejsze :-) , ale czy PCO jest od urodzenia czy nabywa się tej choroby z wiekiem tzn. np. w wieku 18 lat jest wszystko ok a np . w wieku 24 lat lekarz stwierdza PCO? Nie znam się zupełnie na tym temacie więc stąd takie moje dziwne-zagmatwane pytanie :-) .

Witam serdecznie co tu sie porobiło krzyki jakieś nie ładnie. Takie spokojne forum było. U mnie ostatnio nienajlepiej z samopoczuciem niestety jakoś trzebą sobie radzić trudne dni a okresu już nie mam od stycznia może to dlatego chociaż PRL już jest w normie. Pozdrawiam

Gość oplica
Czesc dziewczyny czasem zapomne wziasc bromergonu ,czy zaczyna sie ze zmiejszona dawka czy normalnie? Tak wogle mozna miec skleroze, czy nie powinno do tego dochodzic? Jeszcze jedno po tych tabletkach czuje sie, jak bym miala kaca i byla nie wyspana i mnie troche zamulaja to normalne,czy z czasem brania te objawy znikna ,czy tak juz zawsze???

Gość oplica
moze ktos z bydzi?:)

Powinnaś brac regularnie i zmobilizować sie wtedy będzie jakikolwiek skutek takie branie nie mam rezutatu. A zamula napewno takie są skutki uboczne. Ja biore nan noc i ide spac wtedy nic sie nie czuje.

Gość Barb82
Zamula na pewno? Nie należy tego uogólniać. Ja biorę bromka 10 lat i nic po nim nie czuję. Każda osoba reaguje inaczej. Jeżeli źle sie po nim czujesz powiedz lekarzowi- da Ci zamiennik. Każde hormony NALEŻY BRAĆ REGULARNIE- w ciągu jednego dnia PRL potrafi wzrosnąć bardzo szybko i od takich skoków między innymi tworzą się gruczolaki.

Sitka, zmobilizowałam sie, biore leki z zegarkiem w ręku ale i tak prl powolutku rośnie. W sumie to dopiero 4-ty miesiąc tej bezwzględnej regularności ale chyba nie bardzo pomaga. W poniedziałek ide do lekarza bo już jakis czas nie byłam. Ja też czuje sie czasem jak na lekkim kacu, szczególnie rano, ale z biegiem czasu praktycznie wogle nie odczówam Bromka, choć moze przyzwycaiłam sie do takiego samopoczucia.

,,Barb82 PRL można badać w każdym dniu cyklu. Na wyniku masz odpowiednie normy- adekwatnie do \"dni\" w których sie znajdujesz...\" Nigdy nie widziałam takich norm-dla róznych dni cyklu.Ktoś widział? Inne hormony tak, ale prl nie.

Gość do oplicy
mozna byc zamulonym po bromergonie , zwłaszcza na poczatku a to ze niektórzy biora pare lat i nic- to znaczy ze organizm sie z czasem przyzwyczaja do tego leku i nie odczuwamy takich skutków ubocznych . Wazne zeby zaczeła od jak najmniejszej dawki stopniowo zwiekszajac . Nie ma sensu od razu zmieniac leku jak jestes poczatkujaca "bromergowiczkom" :-) .

Gość do oplicy
zgadzam sie rowniez ze lek trzeba brac REGULARNIE bo skoki prl sprzyjaja gruczolakom, zaburzeniom itp jedna poprawka: bromergon nie jest hormonem!!!

Gość Barb82
Bromergon to substytut hormonu- raczej zalicza się go do hormonów (zastępczych). LUSIA 79- ja sama robię badania i wiem co piszę na wynikach. Są wyznaczone normy PRL w różnych dniach cyklu (1 faza, 2 faza, owulacja, ciąża z podziałem na trymestry). WIEM CO PISZĘ!

Gość Novicjuszka
Ja mam na wynikach podział - 1 faza, owulacja, druga faza, miesiączka, ciąża 1,2,3, trymestr. Badania robię u Teresy Frydy w Katowicach.

Gość Kasia Fryc
A mnie w momencie pobierania krwi do badania każą podać płeć, fazę w której jestem, wiek i "inne" hormony które zażywam. I na wyniku potem jest norma "specjalnie dla mnie".

Gość Kasia Fryc
Co do Bromka- ja też biorę już parę lat i nigdy sie po nim źle nie czułam. Nawet na początku. Choć wiem że wiele os się na niego skarży. Ale cieszę się że nie mam żadnych skutków ubocznych bo Bromergon jest tani.

Gość Novicjuszka
Barb82 skąd u Ciebie taka wiedza? Czytam wasze wypowiedzi i tak mądrze piszesz- jesteś lekarzem?

Gość bzdura Barb od lat
robie hormony i zadnych dni cyklu przy prolaktynie na druczkach nie ma .A Bromergon nie jest hormonem !!! kobieto ! spytaj lekarza

Gość Barb82
Novicjuszka- nie, nie jestem:) Po prostu bardzo długo siedzę w tym temacie, mam wspaniałego lekarza endokrynologa-ginekologa, sporo już przeszłam z tą chorobą, wielu lekarzy odwiedziłam, klinik z resztą też, wiele też czytałam na ten temat...

Gość Barb82
Jaka znowu bzdura??- podaj mi maila a prześlę ci scan moich wyników! Boże co za ironia. Człowiek chce pomóc, a wy nie dowierzacie temu co czytacie. Co za sens w takim razie pisania na tym forum? Jaki miała bym w tym cel żeby kłamać? Nie rozumiem niektórych ludzi!

Gość Barb82
To JEST hormon zastępczy. To właśnie lekarze mówią.

Gość Barb ja tez sie lecze
od lat i wiem co pisze

hormon zastepczy ? a czego ??

Gość Barb82
Producent Lek, Polska. Lek-Ljubliana, Słowenia. Forma leku: tabletki 2,5 mg. Zawartość substancja czynna - bromocriptine mesylate (hormon zastępczy/niwelujący) Sposób działania Bromergon stymuluje receptory dopaminowe w mózgu. Niedostatek dopaminy w organizmie wyraża się m. in. chorobą Parkinsona (zaburzeniami w pracy mięśni w formie drżeń, sztywności mięśni, zmiany postawy ciała, wyrazu twarzy - grymasy pojawiające się z dużą częstotliwością niezależnie od woli chorego). Bromergon hamuje również produkcję hormonu - prolaktyny, która jest niezbędna karmiącym matkom. U pacjentów cierpiących na akromegalię (chorobliwy wzrost niektórych części ciała, jak: nos, kończyny, podbródek, język) preparat hamuje produkcję hormonu wzrostu. Zastosowanie Leczenie braku miesiączkowania u kobiet, spowodowanego zbyt dużą produkcją prolaktyny(jako hormon niwelujący) Leczenie impotencji u mężczyzn.(jako hormon zastępczy) Zatrzymywanie wydzielania się mleka u karmiących matek ze względów medycznych lub zatrzymywanie wytwarzania mleka u kobiet, wywołanego pewnymi środkami farmakologicznymi. Leczenie akromegalii. Ostrzeżenie Leku nie wolno podawać w nadwrażliwości na bromokryptynę, w wysokim ciśnieniu krwi po porodzie, w zatruciu ciążowym. Leczenie powinno być poprzedzone ustaleniem powodów zbyt wysokiej produkcji prolaktyny u kobiet. Kobiety, które nie pragną dziecka powinny stosować w trakcie leczenia bromokryptyną skuteczny środek antykoncepcyjny. Kobiety leczące bezpłodność powinny skontaktować się z lekarzem w razie podejrzenia o ciążę, a następnie przechodzić regularne badania w trakcie ciąży. Osoby cierpiące na zaburzenia psychiczne, poważne choroby serca, wrzód żołądka lub dwunastnicy powinny powiadomić o tym lekarza przed rozpoczęciem kuracji. W rzadkich przypadkach preprat może spowodować obniżenie ciśnienia krwi, dlatego należy kontrolować ciśnienie krwi w trakcie leczenia. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli Bromergon stosuje się jednocześnie z innymi lekami szczególnie innymi hormonami. Bromergon jest nazywany hormonem zastępczym i wchodzi w reakcję z hormonami właściwymi. Należy poradzić się lekarza w razie zamiaru stosowania innych leków w trakcie kuracji bromokryptyną. Lek może upośledzać sprawność psychofizyczną, dlatego też nie wolno prowadzić pojazdów mechanicznych ani wykonywać czynności precyzyjnych w trakcie jego stosowania. Działania niepożądane 1/100- Mdłości. 1/1000- Ból głowy, halucynacje, spadek ciśnienia krwi z zawrotami głowy, wymioty. Niezależne od woli ruchy mięśni.

Gość Barb82
Itd itp- Może oprócz wyniku z PRL przesłać Ci encyklopedię??

Gość Barb82
bo nie zmieściło mi się wszystko...

podaj ta madra strone skad to spisałas bo na mojej ulotce bromergonu nic takiego nie jest napisane ze to hormon zastepczy. I tu prosba do innych zazywajacych bromergon czy w Waszej ulotce jest napisane ze to hormon zastepczy?

A z którego roku ta encyklopedia ....

Barb no ja sie dziwie bo nigdy sie z czymś takim nie spotkałąm anie po raz pirewszy robie takie badanie. Absolutnie nie neguje Twoich wypowiedzi, a wrecz przeciwnie. Moze wyraziłam sie źle-sorry. W taki razie mogłabys napisac jakie są normy dla poszczególnych faz, bo ja zawsze robie na poczatku cyklu ale ostatnio zrobiłam w 37 a potem okazało sie ze to była owu. Byłam pewna ze już nie wystąpi jajeczkowanie a chciałam mieć aktualny wynik.Już ne raz zatrzymywał mi się cykl. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Gość Barb82
No więc wygląda to tak: NORMA od MIN do MAX: kobiety średnia cyklu: 4,6-37 Mężczyźni: 2,5-17 Faza folikularna: 4,5-33 Faza lutealna: 4,9-40 Trymestr1: 3,2-25 Trymestr2: 13-43 Trymestr3: 13-166 Owulacja:6,3-46 Środek cyklu: 6,3-46 Wahania są małe ale nawet małe podwyższenie PRL ma swoje znaczenie.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się