Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siemnia

Wielkanoc

Polecane posty

Gość siemnia
NIestety nie mam przepisu na mazurek,ale jak wpadnie mi wręce coś dobrego i sprawdzonego to obiecuję napisać. Zmagania z tortem rozpocznę po świętach i obiecuję podzielić się przeżyciami(hihihi)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyszna rzecz- BABKA GOTOWANA. Nie należy może do najtańszych, ale jest mniamuśna:) SKŁADNIKI: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - aromat cytrynowy - 1 szklanka maki ziemniaczanej - 1 szklanka mąki pszennej - 1 kostka masła - 1 proszek do pieczenia - kieliszek wódki PRZYGOTOWANIE Jajka, cukier i zapach cytrynowy ubijamy na jednolita masę. Ubijając dodajemy po pół szklanki mąki- na przemian: pszennej i ziemniaczanej. Dodajemy masło (może byc stopione) i aromat cytrynowy. Wszystko mieszamy dokładnie, na końcu dodajemy proszek do pieczenia i wódkę. Wlewamy do specjalnej formy do babki gotowanej, wstawiamy do dużego garnka z gotującą się wodą i \"gotujemy\" przez 60- 90 minut. Po wyjęciu czekamy az ostygnie i polewamy polewą/ lukrem... Gorąco polecam! Babka jest pyszna- mokra i smaczna:). Można dodac do niej bakalie, a zamiast wódki użyc np rumu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
ludzka_istota dzięki za przepisik.......jak znajdę chwilkę czasu to może skorzystam z tego przepisu. A mam prośbę,ma ktoś może z was przepis na jakąś smaczną sałatkę,bo tak się zastanawiam co by zrobić i nic mi do głowy nie przychodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość furszulka
Kobitki (a może tez panowie) pomóżcie. Na Wielkanoc chcę upiec schab, lae taki, żebym mogła po wystygnięciu jeść z chlebkiem itp. Nie mogę znaleźć fajnego przepisu. Wszędzie jest albo schab ze śliwkami albo innymi owocami. A ja chcę nadziewany, ale nie owocami. Pomóżcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość urszulkaf
Kobitki (a może tez panowie) pomóżcie. Na Wielkanoc chcę upiec schab, lae taki, żebym mogła po wystygnięciu jeść z chlebkiem itp. Nie mogę znaleźć fajnego przepisu. Wszędzie jest albo schab ze śliwkami albo innymi owocami. A ja chcę nadziewany, ale nie owocami. Pomóżcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
ludzka-istoto,to brzmi pysznie i chyba...nie tak drogo;) siemnia dostałam przepis na ser nik!!:)-to samo:) A przepis na sałatkę...hmmm... Może taka??: 25 dag pomidorów, świeży ogórek sałatkowy, 2 młode cebulki ze szczypiorkiem, bulwa kopru włoskiego, 2 strąki żółtej papryki, 20 dag kukurydzy z puszki. Sos: 4 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżeczki miodu, 6 łyżek oleju słonecznikowego, sól, pieprz Sposób przyrządzania Warzywa umyć, koper pokroić na cieniutkie plastry, pomidory na ósemki, ogórek wraz ze skórą na dość grube plastry, cebulki w półksiężyce, paprykę najpierw na ćwiartki, potem w paski, szczypior posiekać. W głębokiej przezroczystej salaterce ułożyć warzywa kupkami (np. plastry kopru, obok cebulki i szczypior, po drugiej stronie kukurydza, na niej pomidory, pośrodku salaterki ogórki, na nich papryka). Połączyć składniki sosu - wlać je wszystkie do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać, aż uzyskają jednolitą gęstą konsystencję. Sałatkę obficie skropić sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
Ewentualnie taka,chociaż troche droższa ...ale tę robiłam kiedyś i jest ok:) Sałatka Świąteczna: 3 cykorie lub kilka liści sałaty lodowej, 2 strąki czerwonej papryki, duży ogórek, 2 cebule, 8 ogonków liściowych selera naciowego, 3 pomidory, puszka szparagów, 5 jaj ugotowanych na twardo, 15 dag ugotowanych krewetek (mogą być z puszki), słoiczek majonezu, mały pojemnik jogurtu naturalnego, pieprz, sól Sposób przyrządzania Świeże warzywa oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić: liście cykorii i ogonki liściowe selera (które trzeba przedtem obrać z włókien) - na małe kawałki, paprykę - bardzo drobno, cebulę - w kosteczkę, ogórek - w ćwierćplasterki, a pomidory - w ósemki. Szparagi osączyć i pokroić na krótkie kawałki, jaja dość grubo posiekać, krewetki osączyć. W wysokiej szklanej salaterce ułożyć warstwami kolejno: cykorię, paprykę, ogórek, cebulę, seler, pomidory, szparagi i jaja. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę (nie mieszać). Na wierzchu ułożyć krewetki. Ta też jest pyszna!!!można robić bez pomarańczy,jeśli ktoś nie lubi takich połączeń: Sałatka wykwintna z kurczakiem: Składniki: Pół wędzonego kurczaka, puszka kukurydzy, duże jabłko, seler konserwowy (nie może być w zalewie octowej), 3 pomarańcze, mały słoik majonezu, sól, biały pieprz Sposób przyrządzania Mięso kurczaka oddzielić od kości i bardzo drobno pokroić. Seler osączyć, jabłko pokroić w kostkę i lekko skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem wymieszać z majonezem. Sałatkę podać na liściach sałaty, przybrać cząstkami pomarańczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość furszulka
Kobitki a ja?? Pomóżcie!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
furszulka -obiecuję ,że jutro czegoś poszukam,jak tylko coś wpadnie mi w rączki to napiszę. Moniaxa dzięki za przepisiki,chyba skuszę się ku temu pierwszemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witajcie! A sniadanie? Macie jakies fajne ciekawe przepisy? Jak podajecie jajka? Ja normalnie tradycyjne z majomezem. albo ketchupem, ale tez faszerowane :D Z farszem ziolowym: - jajka na twardo - bazylia, pietruszka lub koperek - sol bialy pieprz - troszke majonezu Jajka faszerowane bryndza -jajka na twardo - bryndza - troche smietany - posiekany szczypiorek -sol, pieprz Jajka faszerowane tunczykiem - jajka na twardo - tunczyk - ogorek konserwowy pokrojony drobno - troche kaparow jak kto lubi - majonez - sol pieprz Jajka z nadzieniem chrzanowo-szynkowym - jaja na twardo - wedzona szynka pokrojona drobno - troche chrzanu - gesta smietana - sol, pieprz ---------------------------------------------------------- A Wy? Moze macie jakeis specjalne salatki z jajkiem albo cos innego, co jest szlagierem na Waszym stole Wielkanocnym? Limonka.. a moglabys podac przepis na tego mazurka krowke? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
furszulka! przepraszam!!:) ale jakoś nic godnego nie wpadło mi w ręce:) jak coś znajdę to napiszę!!!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
furszulko,mam!!:) wejdz na stronę: http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=1 i tam jest kilka przepisów na schab....np: schab w ziołach-choć nie nadziewany Co do mnie,to ja bym zrobiła albo w płaszczyku... a może taki? i moim zdaniem,nie koniecznie trzeba owijać w ciasto francuskie;) Składniki: - schab: ok.1,50 kg - pieczarki: 1 kg, - ciasto francuskie (kupowane w sklepie), - przyprawy, - olej, - gotowane warzywa do dekoracji według swojej kompozycji. Jak przyrządzić? Pieczarki usmażyc i przyprawic do smaku / w kawałku schabu wydrożnic wzdłóż otwór i nałożyc tam pieczarki / zablokować wycietym kawałkiem wycietego schabu / ciasto francuskie dokładnie rozwałkowac i owinąc całe mięsko / włożyc do piekarnika na ok. godz do półtora. Uwagi: Od czasu do czasu polewac olejem i przekładac na rózne strony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
a oto przepis na mazurek krówkę:) Ciasto kruche: 30 dag krupczatki 20 dag masła 10 dag cukru-pudru 3 żółtka Krówka: puszka mleka skondensowanego (może być słodzone) 30 dag cukru (jeżeli mleko jest niesłodzone) 5-10 dag masła bakalie Składniki ciasta szybko zagnieśc i wstawić na 2 fodziny do lodówki. Potem rozłożyć na blasze i piec około 10=15 min w temp 180 o C Mleko gotować do zgęstnienia (najlepiej wstawić garnek z mlekiem do większego naczynia z gotującą się wodą - nie przypali się) P{od koniec gotowania dodać masło i bakalie Wylać na placek i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. A tutaj stronka z ogromną ilością przepisów na ciasta:) http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=48

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
furszulka jeszcze coś znalazłam:) Myślę,że o to ci chodziło:) 1,5 kg schabu bez kości, 5 dag smalcu, 2 dag masła, 15 dag pieczarek, 5 dag sera żółtego, 5 dag szynki, 2 łyżki groszku konserwowego, 1 jajko, natka pietruszki, sół, pieprz. Mięso umyć, osuszyć, wykroić w środku otwór. Czyli po prostu wbić, najlepiej wąski nóż w sam środek mięsa i naciąć z obu stron po kawałku. Zostawić tak ze 2 cm od brzegu. I lepiej nie przebijać na wylot... Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, jeżeli są małe to można i na plasterki, podsmażyć na maśle. Dodać szynkę pokrojoną w wąskie paseczki, groszek i posikaną natkę. Wymieszać. Kiedy farsz ostygnie, dodać starty na drobnej tarce ser i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Teraz wesołej zabawy życzę przy faszerowaniu mięsa. Trzeba tą całą mieszankę wepchać do zrobionej wcześniej dziury w mięsie. Gotowe mięso oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na smalcu w brytfannie, po czym wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180° C na jakieś 90 minut. Raz na jakiś czas, jak to bywa przy mięsie, należy je polać wodą lub bulionem, a potem to już powstałym na dnie brytfanny sosem. Upieczone mięso wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na chwilę. W tym czasie można zająć się np. ziemniakami, zrobieniem sosu z tego co zostało w brytfannie, napoczęciem kolejnej butelki wina... Pokroić w plastry i podawać. Muszę powiedzieć, że pyszne na gorąco i na zimno jako... chyba wędlina. Looknij na stronkę,może jeszcze coś znajdziesz: http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=8

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość furszulka
Dzieki Maniaxa, uratowałaś mi zycie. Chyba zrobię schab z groszkiem, pieczarkami i serem, no może troche pozmieniam, ale będzie na pewno pyszny. Jeszcze raz dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wczoraj Makłowicz robił schab nadziewany jajkami- perawdziwie światecznie... całkiem ciekawie to wyglądało... PRODUKTY - schab - jajka ugotowane na twardo (2-4 w zalezności od wielkości schabu) - zioła i przyprawy - trochę oliwy PRZYGOTOWANIE Schab umyć, osuszyć. Zrobić \"dziurę\" przez środek wepchnąć tam ugotowane jajka (bez skorupek;). Po wierzchu posypać przyprawami, ziołami- co kto lubi.... Zostawić na trochę (ok 1 godz), żeby mięso przeszło aromatem przypraw, wyłozyc na naoliwioną blachę i upiec w piekarniku. W trakcie pieczenia można \"podlewać\" wodą- żeby schab nie był za suchy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość furszulka
Wielkie dzięki ludzka_istoto :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość furszulka
Wielkie dzięki ludzka_istoto :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
No furszulko:)-no problem!:);)No to udanego gotowania i smacznego potem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przechodzień
o rany, jaka tu kopalnia przepisow ! fajnie ze tu weszlam, zaraz chyba drukareczka pojdzie w ruch :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkie miłośniczki kuchni proszę podajcie jakiś przepis na wykwintną,kolorową sałatkę na wielkanocny stół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
wykwintną,kolorową....hmmm,już się robi Anekm:) Sałatka wykwintna z kurczakiem Składniki: Pół wędzonego kurczaka, puszka kukurydzy, duże jabłko, seler konserwowy (nie może być w zalewie octowej), 3 pomarańcze, mały słoik majonezu, sól, biały pieprz Sposób przyrządzania: Mięso kurczaka oddzielić od kości i bardzo drobno pokroić. Seler osączyć, jabłko pokroić w kostkę i lekko skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem wymieszać z majonezem. Sałatkę podać na liściach sałaty, przybrać cząstkami pomarańczy. Sałatka z krewetek i awokado Składniki Puszka krewetek w zalewie (15 dag), 2 awokado, mango, 4 cebule szalotki, 10 dag rodzynek, mała główka sałaty (najlepiej karbowanej), 4 łyżki winnego octu, 6 łyżek oleju, łyżka soku z cytryny, pieprz, sól Sposób przyrządzania Krewetki osączyć z zalewy. Owoce awokado i mango umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Awokado skropić sokiem z cytryny. Cebulki obrać, posiekać. Rodzynki namoczyć na 10 minut, osączyć. Sałatę opłukać, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Z octu, oleju, pieprzu i soli sporządzić gęsty sos, ubijając energicznie trzepaczką. Ułożyć składniki sałatki na liściach sałaty, polać sosem. Świąteczna Składniki: Po pół puszki czerwonej fasoli, kukurydzy i soi, puszka kiełków fasoli lub pędów bambusa, 3 strąki papryki (może być konserwowa), por (biała część), 10 kolb miniaturowej kukurydzy konserwowej, szklanka jogurtu naturalnego, cukier, pieprz, sól Sposób przyrządzania: Osączyć kiełki fasoli lub pędy bambusa i pociąć na kawałki długości 2 cm, dodać osączoną fasolę, kukurydzę i soję. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w paseczki, por - w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pokrojone kolby kukurydzy. Doprawić przyprawami, polać jogurtem. NO i jak???:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Sałatka z kurczakai ananasa: pierś kurczaka 2 szkl.wody kostka bulionu z krczaka puszka ananasa puszka kukurydzy konserwowej 3 łyzki rodzynek 2 łyżki sosu sojowego 5-6 łyżek majonezu biały pieprz 2 łyzki białego wina do rondelka wlać wodę,dodać kostkę bulionową,zagotować,włożyć umyte mięsko i gotować je pod przykryciem do miekkości(ok 40min).Ostudzić,pokroić w centymetrową kostkę.Rodzynki umyć,zalać ciepła wodą,odstawić na 30 min.Krążki naanasa wyjąć z kompotu,pokroić na nieduże kawałki.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do misiki włożyc mięso ,dodac ananas,kukurydzęi rodzynki. Sałatkę oprószyć białym pieprzem polać winem połączonym z sosem sojowym,wymieszać z majonezem.Wsatwic do lodówki na ok 1,5 godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
sałatka z serem feta główka sałaty,papryka(żółta lub pomarańczowa),ogórek sałatkowy,3-4 pomidory,15dag fety,czerwona cebula,10-12 czarnych oliwek bez pestek,pół szklanki winegretu Liście sałaty umyć ,osuszyć,porwać palcami na małe kawałki.Obrany ogórek pokroić w półplasterki,pomidory(bez skórki)-w ósemki,cebulę w talarki(rozdzielić potem na pojedyńcze pierścienie)ser-w centymetrową kostkę,oczyszczoną paprykę w cienkie krążki. talerzyk wyłożyć sałatą na niej kłaść kolejno:krążki papryki,półplasterki ogórka,cząstki pomidora,kostki sera,pierścienie cebuli oraz oliwki.Tuż przed podaniem sałatkę polać winegretem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
witaj siemnia!!:) menu na wielkanoc już ustalone? JA robię ten sernik z twojego przepisu i roladę bananową,ewentualnie jeszcze coś suchego,może murzynek...:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Hej hej Moniaxa.Ustalone ustalone....z ciach robię ten serniczek:),ciasto z kaszy mannej(pychotka) i mazurka.... Kilka sałatek i schabik pieczona,a mój mężuś bezie gotował( po raz pierwszy w swoim życiu)bigosik.Ciekawe jak mu to wyjdzie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaxa
:),no to 3mam kciuki za bigos;) u mnie właśnie już ugotowany...przez mamę;) Pozatym też sałatka ,a na niedzielę chyba kurczak,no i trochę wędlin jest. A dodatkowo robię też ciasteczka maszynkowe:) Boje sie,oj boję tego nadmiaru pyszności!!!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siemnia
Bigosik właśnie się gotuje,jak narazie to dobrze mu to idzie. Zdrowych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy, suto zastawionych stołów, dużo wody w poniedziałek, bogatego zająca i jak najmilszych spotkań w gronie przyjaciół i rodziny życzę wam Ja czyli Siemnia:) No taki już urok śiąt,że można sie poopychać:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×