Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siemnia

Wielkanoc

Polecane posty

Gość siemnia
NIestety nie mam przepisu na mazurek,ale jak wpadnie mi wręce coś dobrego i sprawdzonego to obiecuję napisać. Zmagania z tortem rozpocznę po świętach i obiecuję podzielić się przeżyciami(hihihi)

Pyszna rzecz- BABKA GOTOWANA. Nie należy może do najtańszych, ale jest mniamuśna:) SKŁADNIKI: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - aromat cytrynowy - 1 szklanka maki ziemniaczanej - 1 szklanka mąki pszennej - 1 kostka masła - 1 proszek do pieczenia - kieliszek wódki PRZYGOTOWANIE Jajka, cukier i zapach cytrynowy ubijamy na jednolita masę. Ubijając dodajemy po pół szklanki mąki- na przemian: pszennej i ziemniaczanej. Dodajemy masło (może byc stopione) i aromat cytrynowy. Wszystko mieszamy dokładnie, na końcu dodajemy proszek do pieczenia i wódkę. Wlewamy do specjalnej formy do babki gotowanej, wstawiamy do dużego garnka z gotującą się wodą i \"gotujemy\" przez 60- 90 minut. Po wyjęciu czekamy az ostygnie i polewamy polewą/ lukrem... Gorąco polecam! Babka jest pyszna- mokra i smaczna:). Można dodac do niej bakalie, a zamiast wódki użyc np rumu.

Gość siemnia
ludzka_istota dzięki za przepisik.......jak znajdę chwilkę czasu to może skorzystam z tego przepisu. A mam prośbę,ma ktoś może z was przepis na jakąś smaczną sałatkę,bo tak się zastanawiam co by zrobić i nic mi do głowy nie przychodzi.

Gość furszulka
Kobitki (a może tez panowie) pomóżcie. Na Wielkanoc chcę upiec schab, lae taki, żebym mogła po wystygnięciu jeść z chlebkiem itp. Nie mogę znaleźć fajnego przepisu. Wszędzie jest albo schab ze śliwkami albo innymi owocami. A ja chcę nadziewany, ale nie owocami. Pomóżcie.

Gość urszulkaf
Kobitki (a może tez panowie) pomóżcie. Na Wielkanoc chcę upiec schab, lae taki, żebym mogła po wystygnięciu jeść z chlebkiem itp. Nie mogę znaleźć fajnego przepisu. Wszędzie jest albo schab ze śliwkami albo innymi owocami. A ja chcę nadziewany, ale nie owocami. Pomóżcie.

Gość Moniaxa
ludzka-istoto,to brzmi pysznie i chyba...nie tak drogo;) siemnia dostałam przepis na ser nik!!:)-to samo:) A przepis na sałatkę...hmmm... Może taka??: 25 dag pomidorów, świeży ogórek sałatkowy, 2 młode cebulki ze szczypiorkiem, bulwa kopru włoskiego, 2 strąki żółtej papryki, 20 dag kukurydzy z puszki. Sos: 4 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżeczki miodu, 6 łyżek oleju słonecznikowego, sól, pieprz Sposób przyrządzania Warzywa umyć, koper pokroić na cieniutkie plastry, pomidory na ósemki, ogórek wraz ze skórą na dość grube plastry, cebulki w półksiężyce, paprykę najpierw na ćwiartki, potem w paski, szczypior posiekać. W głębokiej przezroczystej salaterce ułożyć warzywa kupkami (np. plastry kopru, obok cebulki i szczypior, po drugiej stronie kukurydza, na niej pomidory, pośrodku salaterki ogórki, na nich papryka). Połączyć składniki sosu - wlać je wszystkie do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać, aż uzyskają jednolitą gęstą konsystencję. Sałatkę obficie skropić sosem.

Gość Moniaxa
Ewentualnie taka,chociaż troche droższa ...ale tę robiłam kiedyś i jest ok:) Sałatka Świąteczna: 3 cykorie lub kilka liści sałaty lodowej, 2 strąki czerwonej papryki, duży ogórek, 2 cebule, 8 ogonków liściowych selera naciowego, 3 pomidory, puszka szparagów, 5 jaj ugotowanych na twardo, 15 dag ugotowanych krewetek (mogą być z puszki), słoiczek majonezu, mały pojemnik jogurtu naturalnego, pieprz, sól Sposób przyrządzania Świeże warzywa oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić: liście cykorii i ogonki liściowe selera (które trzeba przedtem obrać z włókien) - na małe kawałki, paprykę - bardzo drobno, cebulę - w kosteczkę, ogórek - w ćwierćplasterki, a pomidory - w ósemki. Szparagi osączyć i pokroić na krótkie kawałki, jaja dość grubo posiekać, krewetki osączyć. W wysokiej szklanej salaterce ułożyć warstwami kolejno: cykorię, paprykę, ogórek, cebulę, seler, pomidory, szparagi i jaja. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę (nie mieszać). Na wierzchu ułożyć krewetki. Ta też jest pyszna!!!można robić bez pomarańczy,jeśli ktoś nie lubi takich połączeń: Sałatka wykwintna z kurczakiem: Składniki: Pół wędzonego kurczaka, puszka kukurydzy, duże jabłko, seler konserwowy (nie może być w zalewie octowej), 3 pomarańcze, mały słoik majonezu, sól, biały pieprz Sposób przyrządzania Mięso kurczaka oddzielić od kości i bardzo drobno pokroić. Seler osączyć, jabłko pokroić w kostkę i lekko skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem wymieszać z majonezem. Sałatkę podać na liściach sałaty, przybrać cząstkami pomarańczy.

Gość furszulka
Kobitki a ja?? Pomóżcie!!!

Gość siemnia
furszulka -obiecuję ,że jutro czegoś poszukam,jak tylko coś wpadnie mi w rączki to napiszę. Moniaxa dzięki za przepisiki,chyba skuszę się ku temu pierwszemu.

Witajcie! A sniadanie? Macie jakies fajne ciekawe przepisy? Jak podajecie jajka? Ja normalnie tradycyjne z majomezem. albo ketchupem, ale tez faszerowane :D Z farszem ziolowym: - jajka na twardo - bazylia, pietruszka lub koperek - sol bialy pieprz - troszke majonezu Jajka faszerowane bryndza -jajka na twardo - bryndza - troche smietany - posiekany szczypiorek -sol, pieprz Jajka faszerowane tunczykiem - jajka na twardo - tunczyk - ogorek konserwowy pokrojony drobno - troche kaparow jak kto lubi - majonez - sol pieprz Jajka z nadzieniem chrzanowo-szynkowym - jaja na twardo - wedzona szynka pokrojona drobno - troche chrzanu - gesta smietana - sol, pieprz ---------------------------------------------------------- A Wy? Moze macie jakeis specjalne salatki z jajkiem albo cos innego, co jest szlagierem na Waszym stole Wielkanocnym? Limonka.. a moglabys podac przepis na tego mazurka krowke? :D

Gość Moniaxa
furszulka! przepraszam!!:) ale jakoś nic godnego nie wpadło mi w ręce:) jak coś znajdę to napiszę!!!:)

Gość Moniaxa
furszulko,mam!!:) wejdz na stronę: http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=1 i tam jest kilka przepisów na schab....np: schab w ziołach-choć nie nadziewany Co do mnie,to ja bym zrobiła albo w płaszczyku... a może taki? i moim zdaniem,nie koniecznie trzeba owijać w ciasto francuskie;) Składniki: - schab: ok.1,50 kg - pieczarki: 1 kg, - ciasto francuskie (kupowane w sklepie), - przyprawy, - olej, - gotowane warzywa do dekoracji według swojej kompozycji. Jak przyrządzić? Pieczarki usmażyc i przyprawic do smaku / w kawałku schabu wydrożnic wzdłóż otwór i nałożyc tam pieczarki / zablokować wycietym kawałkiem wycietego schabu / ciasto francuskie dokładnie rozwałkowac i owinąc całe mięsko / włożyc do piekarnika na ok. godz do półtora. Uwagi: Od czasu do czasu polewac olejem i przekładac na rózne strony.

Gość Moniaxa
a oto przepis na mazurek krówkę:) Ciasto kruche: 30 dag krupczatki 20 dag masła 10 dag cukru-pudru 3 żółtka Krówka: puszka mleka skondensowanego (może być słodzone) 30 dag cukru (jeżeli mleko jest niesłodzone) 5-10 dag masła bakalie Składniki ciasta szybko zagnieśc i wstawić na 2 fodziny do lodówki. Potem rozłożyć na blasze i piec około 10=15 min w temp 180 o C Mleko gotować do zgęstnienia (najlepiej wstawić garnek z mlekiem do większego naczynia z gotującą się wodą - nie przypali się) P{od koniec gotowania dodać masło i bakalie Wylać na placek i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. A tutaj stronka z ogromną ilością przepisów na ciasta:) http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=48

Gość Moniaxa
furszulka jeszcze coś znalazłam:) Myślę,że o to ci chodziło:) 1,5 kg schabu bez kości, 5 dag smalcu, 2 dag masła, 15 dag pieczarek, 5 dag sera żółtego, 5 dag szynki, 2 łyżki groszku konserwowego, 1 jajko, natka pietruszki, sół, pieprz. Mięso umyć, osuszyć, wykroić w środku otwór. Czyli po prostu wbić, najlepiej wąski nóż w sam środek mięsa i naciąć z obu stron po kawałku. Zostawić tak ze 2 cm od brzegu. I lepiej nie przebijać na wylot... Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, jeżeli są małe to można i na plasterki, podsmażyć na maśle. Dodać szynkę pokrojoną w wąskie paseczki, groszek i posikaną natkę. Wymieszać. Kiedy farsz ostygnie, dodać starty na drobnej tarce ser i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Teraz wesołej zabawy życzę przy faszerowaniu mięsa. Trzeba tą całą mieszankę wepchać do zrobionej wcześniej dziury w mięsie. Gotowe mięso oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na smalcu w brytfannie, po czym wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180° C na jakieś 90 minut. Raz na jakiś czas, jak to bywa przy mięsie, należy je polać wodą lub bulionem, a potem to już powstałym na dnie brytfanny sosem. Upieczone mięso wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na chwilę. W tym czasie można zająć się np. ziemniakami, zrobieniem sosu z tego co zostało w brytfannie, napoczęciem kolejnej butelki wina... Pokroić w plastry i podawać. Muszę powiedzieć, że pyszne na gorąco i na zimno jako... chyba wędlina. Looknij na stronkę,może jeszcze coś znajdziesz: http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=8

Gość furszulka
Dzieki Maniaxa, uratowałaś mi zycie. Chyba zrobię schab z groszkiem, pieczarkami i serem, no może troche pozmieniam, ale będzie na pewno pyszny. Jeszcze raz dzięki.

Wczoraj Makłowicz robił schab nadziewany jajkami- perawdziwie światecznie... całkiem ciekawie to wyglądało... PRODUKTY - schab - jajka ugotowane na twardo (2-4 w zalezności od wielkości schabu) - zioła i przyprawy - trochę oliwy PRZYGOTOWANIE Schab umyć, osuszyć. Zrobić \"dziurę\" przez środek wepchnąć tam ugotowane jajka (bez skorupek;). Po wierzchu posypać przyprawami, ziołami- co kto lubi.... Zostawić na trochę (ok 1 godz), żeby mięso przeszło aromatem przypraw, wyłozyc na naoliwioną blachę i upiec w piekarniku. W trakcie pieczenia można \"podlewać\" wodą- żeby schab nie był za suchy.

Gość furszulka
Wielkie dzięki ludzka_istoto :-)

Gość furszulka
Wielkie dzięki ludzka_istoto :-)

Gość Moniaxa
No furszulko:)-no problem!:);)No to udanego gotowania i smacznego potem:)

Gość przechodzień
o rany, jaka tu kopalnia przepisow ! fajnie ze tu weszlam, zaraz chyba drukareczka pojdzie w ruch :P

Witam wszystkie miłośniczki kuchni proszę podajcie jakiś przepis na wykwintną,kolorową sałatkę na wielkanocny stół

Gość Moniaxa
wykwintną,kolorową....hmmm,już się robi Anekm:) Sałatka wykwintna z kurczakiem Składniki: Pół wędzonego kurczaka, puszka kukurydzy, duże jabłko, seler konserwowy (nie może być w zalewie octowej), 3 pomarańcze, mały słoik majonezu, sól, biały pieprz Sposób przyrządzania: Mięso kurczaka oddzielić od kości i bardzo drobno pokroić. Seler osączyć, jabłko pokroić w kostkę i lekko skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem wymieszać z majonezem. Sałatkę podać na liściach sałaty, przybrać cząstkami pomarańczy. Sałatka z krewetek i awokado Składniki Puszka krewetek w zalewie (15 dag), 2 awokado, mango, 4 cebule szalotki, 10 dag rodzynek, mała główka sałaty (najlepiej karbowanej), 4 łyżki winnego octu, 6 łyżek oleju, łyżka soku z cytryny, pieprz, sól Sposób przyrządzania Krewetki osączyć z zalewy. Owoce awokado i mango umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Awokado skropić sokiem z cytryny. Cebulki obrać, posiekać. Rodzynki namoczyć na 10 minut, osączyć. Sałatę opłukać, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Z octu, oleju, pieprzu i soli sporządzić gęsty sos, ubijając energicznie trzepaczką. Ułożyć składniki sałatki na liściach sałaty, polać sosem. Świąteczna Składniki: Po pół puszki czerwonej fasoli, kukurydzy i soi, puszka kiełków fasoli lub pędów bambusa, 3 strąki papryki (może być konserwowa), por (biała część), 10 kolb miniaturowej kukurydzy konserwowej, szklanka jogurtu naturalnego, cukier, pieprz, sól Sposób przyrządzania: Osączyć kiełki fasoli lub pędy bambusa i pociąć na kawałki długości 2 cm, dodać osączoną fasolę, kukurydzę i soję. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w paseczki, por - w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pokrojone kolby kukurydzy. Doprawić przyprawami, polać jogurtem. NO i jak???:)

Gość siemnia
Sałatka z kurczakai ananasa: pierś kurczaka 2 szkl.wody kostka bulionu z krczaka puszka ananasa puszka kukurydzy konserwowej 3 łyzki rodzynek 2 łyżki sosu sojowego 5-6 łyżek majonezu biały pieprz 2 łyzki białego wina do rondelka wlać wodę,dodać kostkę bulionową,zagotować,włożyć umyte mięsko i gotować je pod przykryciem do miekkości(ok 40min).Ostudzić,pokroić w centymetrową kostkę.Rodzynki umyć,zalać ciepła wodą,odstawić na 30 min.Krążki naanasa wyjąć z kompotu,pokroić na nieduże kawałki.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do misiki włożyc mięso ,dodac ananas,kukurydzęi rodzynki. Sałatkę oprószyć białym pieprzem polać winem połączonym z sosem sojowym,wymieszać z majonezem.Wsatwic do lodówki na ok 1,5 godziny.

Gość siemnia
sałatka z serem feta główka sałaty,papryka(żółta lub pomarańczowa),ogórek sałatkowy,3-4 pomidory,15dag fety,czerwona cebula,10-12 czarnych oliwek bez pestek,pół szklanki winegretu Liście sałaty umyć ,osuszyć,porwać palcami na małe kawałki.Obrany ogórek pokroić w półplasterki,pomidory(bez skórki)-w ósemki,cebulę w talarki(rozdzielić potem na pojedyńcze pierścienie)ser-w centymetrową kostkę,oczyszczoną paprykę w cienkie krążki. talerzyk wyłożyć sałatą na niej kłaść kolejno:krążki papryki,półplasterki ogórka,cząstki pomidora,kostki sera,pierścienie cebuli oraz oliwki.Tuż przed podaniem sałatkę polać winegretem

Gość Moniaxa
witaj siemnia!!:) menu na wielkanoc już ustalone? JA robię ten sernik z twojego przepisu i roladę bananową,ewentualnie jeszcze coś suchego,może murzynek...:)

Gość siemnia
Hej hej Moniaxa.Ustalone ustalone....z ciach robię ten serniczek:),ciasto z kaszy mannej(pychotka) i mazurka.... Kilka sałatek i schabik pieczona,a mój mężuś bezie gotował( po raz pierwszy w swoim życiu)bigosik.Ciekawe jak mu to wyjdzie??

Gość Moniaxa
:),no to 3mam kciuki za bigos;) u mnie właśnie już ugotowany...przez mamę;) Pozatym też sałatka ,a na niedzielę chyba kurczak,no i trochę wędlin jest. A dodatkowo robię też ciasteczka maszynkowe:) Boje sie,oj boję tego nadmiaru pyszności!!!:)

Gość siemnia
Bigosik właśnie się gotuje,jak narazie to dobrze mu to idzie. Zdrowych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy, suto zastawionych stołów, dużo wody w poniedziałek, bogatego zająca i jak najmilszych spotkań w gronie przyjaciół i rodziny życzę wam Ja czyli Siemnia:) No taki już urok śiąt,że można sie poopychać:)