Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siemnia

Wielkanoc

Polecane posty

dzięki za przepisy czyta się objecująco napewno wszystkie wykonam dam znać po degustacji Życzę wszystkim spokojnych,miłych Świąt Mokrego Dyngusa szczególne życzenia dla Moniaxy i Siemni 🌻

Gość Moniaxa
Anekm:) dzięki za życzonka, Tobie też zyczę udanych,pysznych i przede wszystkim zdrowych i pogodnych Swiąt!!!:) Oczywiście-spowiedź z pyszności obowiązkowa:) Siemnia-udanych wypieków,nie tylko za pierwszym razem!:)i zadowolenia z własnej "roboty"(czyt.jedzonka):) Pozdrawiam wszystkich,pa

Gość Moniaxa
Witam wszystkich swiątecznie:) Ten sernik Złota Rosa jakiś taki....hmm...śmieszny:)Już myślałam,że się nie udał,aż tu nagle za jakiś czas ,patrze,a na nim pojawiły się złote kropelki curku!!!!:D-super to wygląda,choć mogło by być więcej tej rosy;) Pozatym śniadanie było skromne,jajeczko,kiełbaska,wędlina.Teraz jestem po sałatce warzywnej,a na wieczór się zobaczy...:) Pozdraiwma i życzę smacznego!!!:) Ankem,jak twoje wypieki???:)

Witam także świątecznie 🌻 Moniaxa sałatka z wędzonym kurczakiem mniammmmm dzięki dopiero od niedawna korzystam z nowoczesnych porad kulinarnych mam syna który mnie do tego skutecznie przekonuje zaczyna mi się to naprawdę podobać ,jeżeli lubisz lazanie to chętnie prześlę Ci przepis zachwalany przez studentów nastepna spowiedż po konsumpcji pozostałych sałatek napewno niebawem :) 🌻

Gość Moniaxa
witaj Anekm:) i sorry za przekręcenie nicka;) Pewnie,że chce,jakbyś mogła:) lubie próbować nowych rzeczy:) Ooo,studencki przepis mówisz?-to w sam raz dla mni:D Roladka makowa wyszła nam przepyszna,pozatym u mnie w te Święta skromnie:czyli bigos, sałatka warzywna i pieczona łopatka,a pozatym też "normalne" jedzenie;)

Gość Milka 52
Do siemni: Napisz, proszę co to znaczy "czubata łyżka smaku". Może smalcu, albo aromatu?

Gość w przepisie na sernik

Dobry wieczór (jestem sową dlatego piszę otej godzinie} Moniaxa obiecałam przepis na lazanie oto on Lazania a,la forno Jasny sos 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 25 dkg pieczarek 300ml gęstej śmietanki(30%) trochę mąki do zagęszczenia sosu jeśli jest za rzadki Ciemny sos 40dkg mięsa mielonego olej oregano tymianek przecier pomidorowy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 0,5 kg sera żółtego Jasny sos:cebulę,czosnek,pieczarki posiekać i podsmażyć.Jak odparuje woda dodać śmietanę doprawić.Dusić około 10 minut,wrazie potrzeby zagęścić mąką Ciemny sos: cebulę ,czosnek posiekaći podsmażyć. Dodać mięso ,podsmażyć,dodać przecier pomidorowy.Po kilku minutach doprawić przyprawami idusić około 10 minut Przy nakładaniu do zapiekania pamiętać aby jasna warstwa była na dole i na górze.Każdą warstwę posypujemy serem żółtym,wierzch dużą ilość. Piec okołó30 minut w 200 stopniach A teraz coś słodkiego pierwszy raz zrobiłam to 23 lata temu do tej pory syn od czasu do czasu prosi o te Pyszne czekoladki 2 szklanki cukru 4 kopiaste łyżki stołowe kakao 8 łyżek zimnego mleka pół kostki margaryny palma wszystkie składniki włożyć do garnka i mieszać (od czasu do czasu) na wolnym ogniu do chwili zagotowani (ukazania się pęcherzyków nie dłużej) Zdjąć z ognia i dodać: 3 szklanki płatków owsianych 1olejek migdałowy 1 olejek arakowy Szybko dokładnie wymieszać i na uprzednio rozłóżonym arkuszu pergaminu kłaść łyżeczką do herbaty małe porcje jedną obok drugiej (strząsając z łyżeczki).Po kilku godzinach zdejmować, podcinając nożem i ułożyć w pudełku lub na tacy Z tej porcji wychodzi około 80 sztuk Życzę smacznego 🌻 :)

Dzień dobry Moniaxa w przepisie na lazanie nie napisałam o płatach które układa się między warstwami zaczynając od dna sory ale napewno nie zrobiłabyś lazani bez płatów 🌻 🌻 [ kwiat] 🌻:)

Gość siemnia
Witam wszystkiech,jak tam po świętach.Na lazanie chyba się skuszę:) Jeśłi chodzi o sernik to chodziło o czubata łyżkę smaku czyli aromatu.

Gość siemnia
Witam wszystkiech,jak tam po świętach.Na lazanie chyba się skuszę:) Jeśłi chodzi o sernik to chodziło o czubata łyżkę smaku czyli aromatu.

Witajcie po po południu siemnia dzisiaj zrobiłam twoja sałatkę z kurczaka z rodzynkami był problem zrobiłam za mało pycha pozdrawiam 🌻 🌻 :)

Gość Moniaxa
Anekm-wielkie dzięki! Nigdy nie robiłam lazanii :) to będzie mój pierwszy raz....;) myślę,że udany:) Już po Wielkanocy...ale myślę,że możemy dalej wpisywać tu swoje,sprawdzone i tylko...DOBRE przepisy?hę?:) W każdym razie jak coś dobrego znajdę,to wpiszę. Pozdroawiam

Gość siemnia
Anekm cieszę się bardzo ,że ci smakowało:). MOniaxa zgadzam się z twoim pomysłem i jak tylko coś fajnego znajdę to odrazu wpisuję.Miłego dzionka życzę:)

Witam też jestem za chętnie powymieniam pszepisy Ja znów mam prośbę w niedługim czasie spodziewam się wizyty najprawdopodobniej mojej przyszłej synowej chciałabym Ją ugościć jakimś fajnym,nowoczesnym obiadkiem proszę podpowiedzcie Pytajcie może ja też czymś Was zaskoczę pozdrawiam 🌻 🌻 🌻:)

Gość Moniaxa
Hmmm,Anekm ja wpisze tu propozycje jakie sama bym chciala u kogoś zjeść,np.jako synowa;P,czyli coś zdrowego w miare nie tuczącego i prostego: -Filet drobiowy z warzywami - szybki obiad puszka czerwonej fasolki, puszka pomidorow, 2 srednie cebule , kostka rosolowa, filet z indyka lub kurczaka ok 30 dkg olej , przyprawy. cebule pokroic w kostke , przyrumienic dorzucic pokrojone w kostke mieso, podsmarzyc, wrzucic do gara razem z fasolka i pomidorami dorzucic kostke rosolowa , zagotowac, przyprawic. Potrzeba na to ok 20 minut. -Kurczak curry z warzywami 500 g piersi z kurczaka 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 marchew 1 szkl. bulionu 1 serek topiony 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła curry sól, pieprz Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry, posmarować olejem, włożyć na ok. 1/2 h do lodówki. Obsmażyć na oleju, podlać wodą, poddusić. Marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, zalać bulionem wymieszanym z jogurtem, zagotować. Do marchwi dodać pozostałe warzywa, serek i przyprawy.-to kiedys robiłam i wychodzi pycha:) No i moze jeszcze to:(z tym to wiecej roboty i koszta większe,ale może być ciekawe) -Kurczak po karaibsku 3 piersi kurczaka po 15 dag ząbek czosnku papryka pepperoni cebula łyżeczka kolendry łyżeczka imbiru łyżeczka curry łyżeczka skórki z cytryny pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki orzechów ziemnych 4 łyżki dżemu morelowego łyżka octu winnego 5 łyżek oliwy ananas sól, pieprz Mięso pokroić na 4 paski, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać posiekany: czosnek, pepperoni, cebulę oraz skórkę cytrynową dżem, ocet winny, łyżkę oliwy i przyprawy. Mięso nabić na szpadki i posmarować marynatą. Wstawić na 2h do lodówki. Posmarować blachę oliwą i piec kurczaka 20 min. w temperaturze 200 st. C. Położyć plastry ananasa i piec dalsze 30 min. Przed podaniem posypać zmielonymi orzechami i cynamonem.

Gość Moniaxa
A moze jakaś surówka?:) Sałatka wytworna duży seler 2 kwaśne jabłka kilka orzechów włoskich sok z cytryny cukier 3 łyżki oleju pół pęczka zielonej pietruszki sól Seler i jabłka obrać i zetrzeć na tarce skrapiając sokiem z cytrynowym, by nie ściemniał. Orzechy posiekać. Wymieszać składniki sałatki, polać olejem, posolić, przyprawić cukrem i sokiem z cytyryny. Posypać posiekaną pietruszką. Podawać np. a jajkami na twardo. Wszystkie kategorie Rodzaj potrawy: Mięsa Dania główne Przekąski Zupy Ciasteczka Ciasta Wegetariańskie Ryby Sałatki Desery Napoje alkoholowe Torty Sosy, dipy Owoce morza Drób Makarony Pizza Napoje gorące Wegańskie Dodatki obiadowe Napoje zimne Grzyby Omlety Zapiekanki Chleb Przetwory Pasty do chleba Dodatki do ciast... Tortille Wpisz nazwę lub składnikMam składniki: Pokaż co mogę ugotować » Sałatki Podobne przepisy: Sałatki • Sałatka ziemniaczana • Wiosenny mix • Ogórki ze szczyptą egzotyki » -Sałatka z białej kapusty z grzybami Przygotowanie: 20 minut Kaloryczność: 100 kcal/porcja Składniki na 4 porcje • 30 dag białej kapusty • 1/4 selera korzeniowego • 10 dag marynowanej czerwonej papryki • 5 dag marynowanych grzybów (najlepiej podgrzybków) • łyżeczka musztardy • 2 łyżki oleju • 1/2 pęczka koperku • łyżka soku z cytryny • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, oprószyć solą, odstawić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę osączyć z marynaty, pokroić w paski. Grzybki osączyć z zalewy, przekroić na pół lub pokroić na małe kawałki. Koperek opłukać, otrzepać z wody. 2. Sok z cytryny połączyć z musztardą, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wlać olej, wymieszać. Seler, kapustę, paprykę i grzybki włożyć do salaterki. Polać sosem, wymieszać, udekorować gałązkami koperku.

Gość siemnia
Moja propozycja na ten obiadek: Kotlety schabowe z ananasem i masłem curry 4 kotlety ze schabu środkowego 4 krążki anansaz z kompotu,3 łyżki masła,2 łyżki oliwy z oliwek,curry,sół,pieprz biały. MAsło curry:5 łyżek masła,niepełna łyżeczka curry,łyżeczka soku z cytryny,4 pladsterki cytryny. Przygotować masło curry,w misce utrzeć masło z curry,dodać sok z cytryny,ponownie utrzeć.uformować w krótki wałek,zawinąć w folię aluminiową,oziębić w lodówce,potem pociąć na 4 kawałki Kotlety lekko rozbić tłuczkiem,oproszyć solą i pieprzem,smażc 4-5 z każdej strony.Zarumienione przełożyc na ogrzany półmisek i trzymać w cieple(npo.nagrzanym piekarniku) Na tej samej patelni rozgrzać trzecią łyzkę masła i podsmazyc krążki ananasa,posypać je odrobinką curry.Położyć na kotletach(na każdym jeden).Obok umieścic palsterki cytryny przybrane wcześniej krażkami masła currry. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub smazonym ryżem Inna propozycja może kotlety devolay(nie iwem czy to poprawna pisownia) do tego pieczone ziemniaczki i sałatka np.z kapusty pekińskeij i marchwi lub pomidora.

Siemnia Moniaxa dzięki jesteście bardzo miłe tak szybko reagujecie ja ostatnio nie zaglądałam mam kłopoty ze zdrowiem jutro wybieram się na operację ale po przyjściu zaraz zajrzę (jakieś 10 dni) pozdrawiam do miłego czytanka 🌻 🌻 🌻 :) :)

Gość siemnia
Anekm nie ma za co....staram sie pomóc jak tylko umiem.....życzę szybkiego powrotu do zdrowia i mam nadzieję,że te problemy zdrowotne to ic poważnego.POzdrawiam i trzymam kciuki ,żeby wszytsko było ok.

Gość Moniaxa
Anekm,ja lubię gotować ,a zwłaszcza świrować w kuchni;) Dołączam się do siemni-również życzę moooooc zdrówka!!!:* zajrzyj tu do nas szybciutko;)

Witam miłe Panie już jestem cała i zdrowa , kciuki pomogły dzięki za dobre myśli za kilka dni można stanąć do kuchni i poszaleć z przepisami od Was Zaraz zaproponuje nowy temat Smacznie,zdrowo i tanio zapraszam może ktoś do nas dołączy do miłego czytanka 🌻 🌻 🌻:) :)

Gość siemnia
Witaj Anekm ,cieszę się bardzo ,że już wróciłaś i że wszystko jest ok. Jak tylko będę mieć chwilkę wolnego to wpiszę kilka przepisików dotyczących twego tematu. A może macie jakieś ciekawe pomysły co można zrobic na grillu. Pozdrawiam i do następnego razu.:):)

Witam siemnia miło mi że znów możemy się spotkać niestety gril to dla mnie niewiadoma może kiedyś do miłego 🌻 🌻:)

Witam, gdzie Zniknełyście, Wracajcie. Miło było.🌻 🌻 :) :) :)

Gość siemnia
Hej Anekm nie znikanełam - przez weekendzik miałam zjazd w szkole i wracałam padnięta do domku i już mi się nic nie chciało. Jeśli o chodzi o przepisy na smaczne i tanie jedzenie to zacznę od sałatki mieszanej z ziemniaków: 50 dag ziemniaków(jak najmniejszych),3 ogórki malosolne,pęczek dymki,3 jajka,pół szkalnaki joguru nturalnego,łyżka łagodnej musztardy,sól,pieprz Ziemniaki oskrobać,zalać wrzątkiem,osolić ,ugotować i odcedzić.Po lekkim przestygnięciu pokroić na cząstki.Jaja ugotować na twrado ,obrać pod bieżącą wodą i pokroić.Dymkę umyć,cebulki pokroić w kostkę ,szczypior posiekać.Ogórki opłukać z zalewy i bez obieranoia pokroic w krązki.Połączyć ziemniaki z ogórkami9,cebulkami i jajami.Jogurt wymieszać z musztardą,doprawić solą i pieprzem.POlać sałatkę,wymieszać.posypać scyzpiorkiem.Podawać z chlebem. Zaraz znajdę twój noiwy temwt i tam wkleję ten przepisiki. Moniaxa co z tobą czyżbyś już o nas zapomniała.Odezwij się:)

a ja zaproponuje pieczeń rzymską z jajkiem którsa jest idealna na ciepło jak i na zimno.A i ładnie wygląda kiedy pokroisz :) niewielki kawałek wędzonego boczku . 2 cebule pęczek zielonej pietruszki 750 g mielonego mięsa - najlepiej wieprzowo i wołowe 1 czerstwa kajzerka . 1 surowe jajo przyprawy: gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki papryki i 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz 2-3 jaja ugotowane na twardo Opcjonalnie: Kilka średniej wielkości pieczarek Kajzerkę moczymy w niewielkiej misce pełniej wrzątku - dociskamy innym talerzem. Potem odcedzamy na sitku. Odciskamy wodę. Boczek kroimy w jak najdrobniejszą kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodaajemy posiekaną cebulę i smażymy 3-5 min. Posiekaną zieloną pietruszkę dodajemy na patelnię i smażymy około 2 minut. Bułkę dodajemy do mięsa i mieszamy dokładnie z przyprawami i jajkiem surowym. Do rozrobionego mięsa wlewamy podsmażone boczek, cebulę i pietrzuszkę. Mięso w 1/2 przekładamy do blachy (typ: korytko/wanienka) wyłożonej folią aluminiową, nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na całej długości blachy wzgłuż (ważne potem przy krojeniu, aby był efekt kółek) ułożyć wystudzone jaja na twardo. Można tu dodać też podsmażone kawałki pieczarek. Przykrywamy dodatki drugą 1/2 masy mięsnej. Piec ok. 40 minut w rozgrzamym piecu (ok. 200 stopni). Na początku warto zakryć wierzch foremki folią aluminiową. Potem odkryć, aby stała się chrupiąca. Po upieczeniu zostawić w piecyku na 15 min.

Gość pomozcie mi
prosze - oto przepis na mazurek krówkę, tylko kto mi powie ile to jest np 30 dkg krupczatki? Ciasto kruche: 30 dag krupczatki 20 dag masła 10 dag cukru-pudru 3 żółtka

Gość podniesiemy bo i czas

Gość qwerty...
podnosze bo wazne!