Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 parafka

cesarskie ciecie - jakie macie doswiadczenia?

Polecane posty

Go艣膰 do nie przesadzajmy
A nie mo偶na mno偶y膰?? Ciekawe !O niedotlenieniu na okr膮g艂o s艂ychac przy okazji porod贸w. A jesli chodzi o niewybudzenie z narkozy .. To poltorej roku temu po ZZO dziewczyna zapad艂a w 艣pi膮czk臋. Na ca艂膮 Polsk臋 alarm, w tv w gazetach w necie. W艂a艣nie takie przypadki s膮 jednostkowe i dlatego si臋 o nich glosi jak o sensacji. Jako po艂o偶na powinnas wiedziec 偶e cesarka nie jest zawsze alternatyw膮 bo jak dziecko wejdzie w kana艂 rodny to juz po ptakach, wtedy mo偶esz co najwy偶ej wr臋cz rozpierdoli膰 kobiet臋 najelpeij sekatorem ale od do艂u

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 asik87
a ja mam pytanie - jak sobie radzilyscie z pielegnacja ciecia?? Wiem, ze czeka mnie cesareczka i zastanawiam sie co robic po aby jak najszybciej byc sprawna... tym bardziej, ze malenka dzidzia bywa zajmujaca, prawda? :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kiwaczek
asik - wstawaj jak najszybciej, pomimo ze boli, bedzie bolec, chyba ze beda zawroty glowy po znieczuleniu. Jak beda chcieli cie trzymac w szpitalu dluzej, to nie protestuj, bo bedziesz miala czas na wypoczynek (na noc dzieci biora do innego pokoju), nauke jak pielegnowac itd. Ja chcialam szybko wyjsc, trzymali mnie blisko tydzien, ale w sumie nie zalowalam, ze musialam zostac. Wychodzac ze szpitala, popros o recepte na pyralgine, bo jak zacznie bolec w domu, to 艢wiety Boze nie pomoze. Pozniej bedziesz latac za srodkami przeciwbolowymi, zamiast dzieckiem sie zajmowac. Musisz jak najwiecej chodzic, rane przemywac mydlem jak najczesciej, wtedy duuzo szybciej sie goi. Nie dzwigaj. Maz ma prawo do 14 dni L4 po cc u zony. Pozamrazaj sobie jedzenie na pierwszy tydzien na przyklad. Po cesarce BARDZO pilnuj diety, bo mozesz miec nieprzyjemnosci zwiazane z wyproznianiem. Jedz gotowane i wszystko co lekkostrwane, zupy, jablka i suszone sliwki (poprawiaja przemiane materii). Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asik87
dziekuje kiwaczek, przeczytalam wszystkie rady i tak wlasnie zamierzam robic - jak najszybciej chodzic:) Na szczescie nie mam zawrotow glowy wiec powinno byc ok:) Widze, ze ty cc masz za soba... jak bylo?? Pozdrawiam cieplutko:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kikiriki
Ja rodzi艂am p贸艂 roku wstecz przez cc, ale by艂 mus, bo cierpi臋 na astm臋 oskrzelow膮.Chcia艂am mie膰 znieczulenie og贸lne, ale lekarze nie wyrazili na nie zgody, wr臋cz odradzali. Moja znajoma, kt贸ra razem ze mn膮 le偶a艂a na sali przez miesi膮c cierpia艂a na padaczk臋, w jej przypadku lekarze zrobili znieczulenie og贸lne, podobnie jak w przypadku innej pacjetki choruj膮cej na kregos艂up.Og贸lnie rzecz bior膮c lekarze z mojego szpitala niech臋tnie wykonywali znieczulenie og贸lne przy cc, tylko zewn膮trzoponowe. Por贸d by艂 zno艣ny, jedynie co mo偶na si臋 by艂o uskar偶a膰 na dyskomfort, nieprzyjemne odczuwanie szarpni臋膰 brzucha, czy bezw艂adne cia艂o od po艂owy w d贸艂, ale b贸艂u 偶adnego podczas porodu. Trzeba dodac, 偶e niesamowitym prze偶yciem jest ogl膮danie dziecka natychmiast po wydobyciu z brzucha, jego pierwszy p艂acz i jego uspokojenie sie po po艂o偶eniu na piersi. Tragedia rozpoczyna sie po zaprzestaniu oddzia艂ywania znieczulenia zewn膮trzoponowego, po przystawieniu dziecka do piersi i przy skurczach macicy. Ja krzycza艂am i wy艂am z b贸lu. Ma艂偶onek siedz膮cy obok i przytrzymuj膮cy dziecko podczas karmienia musia艂 odczu膰 m贸j b贸l, gdy偶 wbija艂am mu moje palce i 艣ciska艂am za rek臋. Mam chyba wi臋ksz膮 wra偶liwo艣膰 na b贸l , gdy偶 moje wsp贸艂pacjentki tak silnie nie wyra偶a艂y odczu膰 podczas tych trudnych godzin cierpienia po porodzie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jagoda19750115

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kim
Witajcie wszystkie przysz艂e i obecne mamy. Chcia艂am si臋 podzieli膰 moim do艣wiadczeniem na temat cesarki. Z g贸ry podkre艣lam, 偶e ka偶dy mo偶e to prze偶ywa膰 inaczej, ale ja wspominam ca艂e zaj艣cie bardzo pozytywnie. Przenosi艂am ci膮偶e prawie trzy tygodnie, mia艂am trzy prowokacje oksytocyn膮 i nic, 偶adnego rozwarcia, by艂 nawet zastosowany 偶el Prepidil dopochwowo. Diagnoza - dystocja szyjki. Kiedy le偶a艂am przez prawie p贸艂tora tygodnia przed porodem w szpitalu nas艂ucha艂am si臋 tylu krzyk贸w kobiet rodz膮cych naturalnie, 偶e nie da si臋 tego opisa膰. Ja te偶 przez prawie ca艂膮 ci膮偶臋 omija艂am w ksi膮偶kach temat cesarki, lecz kiedy ju偶 by艂am w tym szpitalu przeczyta艂am to wszystko i stwierdzi艂am ze nie ma si臋 czego ba膰. Znieczulenie mia艂am podpaj臋czynowe czy jako艣 tak, tzn. by艂am swiadoma przez ca艂y czas trwania zabiegu i to by艂o cudowne, s艂ysza艂am jak ma艂y zap艂aka艂 po raz pierwszy, uca艂owa艂am go w pi臋t臋 (bo w r臋ce mia艂a powk艂贸wane kropl贸wki), a m贸j m膮偶 trzyma艂 go na r臋kach w 5 minut po porodzie i ma艂y od razu u niego przesta艂 p艂aka膰! Potem ca艂膮 noc mia艂am takie jakby chalucynacje i zwidy narkotyczne, bo podawane leki przeciwb贸lowe by艂y na bazie narkotyk贸w, bardzo silne, b贸l brzucha nad ranem (cesark臋 mia艂am o 14 dnia poprzedniego) by艂 ogromny, trudno by艂o postawi膰 kilka krok贸w, ale jak dosta艂am ju偶 maluszka do swoich r膮k to go nie odda艂am (spa艂 ze mn膮), zabierali mi go tylko na badania. Pokarmu mia艂am od razu bardzo du偶o, a偶 za du偶o ;) jak na jednego maluszka. Wi臋藕 mam bardzo mocn膮, kocham mojego synka nade wszystko. Niedawno sko艅czy艂 p贸艂tora roku i jest cudowny. Teraz czekam na kolejne rozwi膮zanie (na koniec czerwca) i te偶 chc臋 mie膰 cesark臋, wr臋cz si臋 boj臋 偶e tym razem natura zechce mnie zaskoczy膰 i wczesniej zaczn膮 mi si臋 skurcze porodowe. Aha, blizna po cesarce minimalna, mo偶na chodzi膰 w bikini. Jeszcze rada dla mam po cesarce - ran臋 najlepiej przemywa膰 letni膮 wod膮 z szarym myd艂em (jele艅) i 偶eby si臋 ci膮gle wietrzy艂a (a przecie偶 trzeba nosi膰 podpask臋 przez kilka tygodni) to proponuj臋 po艣wi臋ci膰 dwie, trzy pary starych majtek i rozci膮膰 je sobie albo wyci膮膰 odpowiedni膮 przestrzee艅 miedzy gumk膮 a pachwin膮. Wtedy mozna bez obaw nosi膰 podpask臋 i wietrzy膰 ran臋 jednocze艣nie. To przyspiesza gojenie. G艂owa do g贸ry przysz艂e mamy, b贸l minie a dzieciaczka ma si臋 przez ca艂e 偶ycie, wi臋c je艣li trzeba si臋 z nim rozsta膰 na kilka godzin po zabiegu to nic nie szkodzi, on i tak prawie ca艂膮 dob臋 艣pi i nie b臋dzie nic pami臋ta艂, chyba 偶e z waszych opowie艣cie, wi臋c postarajcie 偶eby by艂o radosne i pozytywne bo na pewno si臋 kiedy膰 was o to dziecko zapyta. Pozdrawiam, mama i przysz艂a mama :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kim
Witajcie wszystkie przysz艂e i obecne mamy. Chcia艂am si臋 podzieli膰 moim do艣wiadczeniem na temat cesarki. Z g贸ry podkre艣lam, 偶e ka偶dy mo偶e to prze偶ywa膰 inaczej, ale ja wspominam ca艂e zaj艣cie bardzo pozytywnie. Przenosi艂am ci膮偶e prawie trzy tygodnie, mia艂am trzy prowokacje oksytocyn膮 i nic, 偶adnego rozwarcia, by艂 nawet zastosowany 偶el Prepidil dopochwowo. Diagnoza - dystocja szyjki. Kiedy le偶a艂am przez prawie p贸艂tora tygodnia przed porodem w szpitalu nas艂ucha艂am si臋 tylu krzyk贸w kobiet rodz膮cych naturalnie, 偶e nie da si臋 tego opisa膰. Ja te偶 przez prawie ca艂膮 ci膮偶臋 omija艂am w ksi膮偶kach temat cesarki, lecz kiedy ju偶 by艂am w tym szpitalu przeczyta艂am to wszystko i stwierdzi艂am ze nie ma si臋 czego ba膰. Znieczulenie mia艂am podpaj臋czynowe czy jako艣 tak, tzn. by艂am swiadoma przez ca艂y czas trwania zabiegu i to by艂o cudowne, s艂ysza艂am jak ma艂y zap艂aka艂 po raz pierwszy, uca艂owa艂am go w pi臋t臋 (bo w r臋ce mia艂a powk艂贸wane kropl贸wki), a m贸j m膮偶 trzyma艂 go na r臋kach w 5 minut po porodzie i ma艂y od razu u niego przesta艂 p艂aka膰! Potem ca艂膮 noc mia艂am takie jakby chalucynacje i zwidy narkotyczne, bo podawane leki przeciwb贸lowe by艂y na bazie narkotyk贸w, bardzo silne, b贸l brzucha nad ranem (cesark臋 mia艂am o 14 dnia poprzedniego) by艂 ogromny, trudno by艂o postawi膰 kilka krok贸w, ale jak dosta艂am ju偶 maluszka do swoich r膮k to go nie odda艂am (spa艂 ze mn膮), zabierali mi go tylko na badania. Pokarmu mia艂am od razu bardzo du偶o, a偶 za du偶o ;) jak na jednego maluszka. Wi臋藕 mam bardzo mocn膮, kocham mojego synka nade wszystko. Niedawno sko艅czy艂 p贸艂tora roku i jest cudowny. Teraz czekam na kolejne rozwi膮zanie (na koniec czerwca) i te偶 chc臋 mie膰 cesark臋, wr臋cz si臋 boj臋 偶e tym razem natura zechce mnie zaskoczy膰 i wczesniej zaczn膮 mi si臋 skurcze porodowe. Aha, blizna po cesarce minimalna, mo偶na chodzi膰 w bikini. Jeszcze rada dla mam po cesarce - ran臋 najlepiej przemywa膰 letni膮 wod膮 z szarym myd艂em (jele艅) i 偶eby si臋 ci膮gle wietrzy艂a (a przecie偶 trzeba nosi膰 podpask臋 przez kilka tygodni) to proponuj臋 po艣wi臋ci膰 dwie, trzy pary starych majtek i rozci膮膰 je sobie albo wyci膮膰 odpowiedni膮 przestrzee艅 miedzy gumk膮 a pachwin膮. Wtedy mozna bez obaw nosi膰 podpask臋 i wietrzy膰 ran臋 jednocze艣nie. To przyspiesza gojenie. G艂owa do g贸ry przysz艂e mamy, b贸l minie a dzieciaczka ma si臋 przez ca艂e 偶ycie, wi臋c je艣li trzeba si臋 z nim rozsta膰 na kilka godzin po zabiegu to nic nie szkodzi, on i tak prawie ca艂膮 dob臋 艣pi i nie b臋dzie nic pami臋ta艂, chyba 偶e z waszych opowie艣cie, wi臋c postarajcie 偶eby by艂o radosne i pozytywne bo na pewno si臋 kiedy膰 was o to dziecko zapyta. Pozdrawiam, mama i przysz艂a mama :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwka
ja mia艂am ci臋cie w 2003 roku z powodu skok贸w ci艣niena...znieczulenie og贸lne, bo wola艂am nie by膰 艣wiadoma, 偶e w艂a艣nie przecinaj膮 m贸j brzuch i wola艂am nie s艂ysze膰:"skalpel prosz臋" brrr fakt po ci臋ciu boli!! nie wiem czy zdecydujemy si臋 na jeszcze jednego brzd膮ca ale je艣li...to TYLKO CI臉CIE!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bosowa
ja tez mialam ciecie w znieczuleniu ogolnym... kocham dzieciaczka nad zycie, mleczko mam... nic dodac nic ujac:):)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zaciekawiona.....
dziewczyny mam pytanie dotyczace cesarki jak kobieta rodzi lozysko gdy ma cesarke? normalnie jak kobieta majaca porod naturalny czy lekarze to jakos wyciagaja??? prosze o powazna odpowiedz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 przesada
ja urodzi艂am dwoje dzieci naturalnie (mimo sporej wady wzroku- ale to ju偶 okulista musi oceni膰 czy jest ryzyko odklejania siatk贸wki), bola艂o oczywi艣cie , ale da si臋 prze偶y膰 i to spokojnie. Dziewczyny, naiwne jeste艣cie, je偶eli s膮dzicie,偶e znieczulenie jest bez wp艂ywu na dziecko, a do tego te wszystkie prochy znieczulaj膮ce kt贸re potem si臋 bierze. Powiem wam, 偶e rodzi艂am w jednym z najlepszych warszawskich szpitali i znieczulenie bierze si臋 przy naprawd臋 ci臋偶kim porodzie. Je偶eli wszystko idzie dobrze to nie ma co histeryzowa膰. Dziecko jest 艣wietnie przygotowane przez natur臋 do porodu, a je偶eli oddycha si臋 prawid艂owo zamiast si臋 histerycznie drze膰 to naprawd臋 mo偶na dziecku bardzo pom贸c.

Udost臋pnij ten post

ja rodzi艂am przez cc bo nie by艂o akcji porodowej a szyjka zamiast sie rozszerzac zwe偶a艂a sie, wiec mialam cc po 9 godzinach by艂am juz wyczerpana mia艂am zewnatrz oponowe nie czu艂am ukucia ale jeden minus mia艂am b贸le fantomowe strasznie bola艂y mnie nogi, dochodzi艂am w miare szybko blizna goi艂a sie tez w miare dobrze ale niemi艂o wspominam wstanie z 艂贸zka i rozruszanie sie po cc co do karmienia to mala przyniesli mi godzine po karmieniu i by艂a przy mnie ca艂y czas, z mlekiem by艂o r贸znie ale jad艂a i karmi艂am do 8 m-cy drugi jesli bedzie tez przypuszczam bede miala cc tak powiedzia艂a lekarka byc moze to jakas wada z ta szyjk膮 kurczaca sie

Udost臋pnij ten post

Ja mia艂am zzo Ju偶 le偶a艂am na boku mieli mnie klu膰 si臋, a tu nagle \"GDZIE BADANIE NA KRZEPNIECIE KRWI!!!! „ Krzykn臋艂a pani anestezjolog, kto艣 gada ze nie ma Ja od prawie 2 tyg. le偶a艂am w szpitalu a mi bada艅 nie zrobili na to Nagle s艂ysz臋 has艂o \"USYPIAMY J膭!! \" Jak to us艂ysz 艂am, jak wrzasn臋艂am, o bozeeeeee Po艂o偶ne w艣ciekle ze si臋 nie chce zgodzi膰, bo porod贸wka sprz膮tni臋ta, bo wszystko si臋 przesunie itd. Ja w ryk!!!!!! Jak b贸br wy艂am, mia艂am wra偶enie ze powinnam si臋 zgodzi膰 na narkoz臋, ze nie mia艂am prawa odm贸wi膰?!!!!! Jak mi pobiera艂a po艂o偶na krew na to badanie to tak babsztyl mnie k贸艂 ze przez 3 tyg. mia艂am jeszcze si艅ca Wywie藕li mnie na korytarz wy艂am jak dziecko, przysz艂a mama, pociesza艂a, ja ani s艂owa nie mog艂am z siebie wykrztusi膰, po艂ozne nagle do mnie \"pani Aniu, pani nie p艂ace, co si臋 sta艂o\" KU#$%, co za dw贸licowce, szkoda ze s艂owa powiedzie膰 nie mog艂am, bo bym je chyba zakrzycza艂a Mniejsza z tym.... 20min, badania sa!! Jaka rado艣膰..... Na operacyjna p臋dem... PA PA wredne po艂o偶ne :P Jad臋.... Wstaje na st贸艂 oper. Siadam.... Wyginam si臋 w kotka:)..... Zimno jak cholera, to mi lampa za艣wiecili po plecach.... Cieplej.... Ja nago :O se siedz臋..... Wielki brzuch przygniatam.... Psikaja mnie... Brrrrr zimne by艂o.... Cos mnie wkuwaj膮 jak potem si臋 dowiedzia艂am to by艂o znieczulenie miejscowe, po kt贸rym wkuwali mnie w kr臋gos艂up...\"Panie si臋 teraz nie rusza\".... \"Ok\"..... siedz臋 nie ruszam si臋..... Cos czuje..... Wchodzi mi w kr臋gos艂up..... MA艁A KOP艁A..... \"PANI SIE NIE RUSZA!!”..... „TO NIE JA\"......\"A kto\".....\"ONO!\".(Bo jeszcze nie wiedzia艂am, co dok艂adnie b臋dzie....\"Aha\"...\"Te nie ruszaj si臋!\"...:D.....Dobra....Robi si臋 ciep艂o, jak fajnieutko ciep艂o.... Ach, przyjemnie...\"I jak\"....\"CIEP艁O MI!!”...”Szybko prosz臋 si臋 k艂a艣膰!!\"....\"Ok\"....k艂ad臋 si臋, le偶e i co, wielka lampa nade mna, pe艂no ludzi si臋 chrzata, instrumentalistka na praktykach, co jest, co a ja 艂oooo super..... Mier偶膮 mi ci艣nienie cos jej nie wychodzi, :o 艂oooo jeszcze lepiej, i co teraz :O ,,,cisnienie wzrasta maleje, bo ja przecie偶 ledwo, co wy膰 sko艅czy艂am... Zak艂adaj膮 mi pipka na palec.... S艂ysze.....piiii......piiiii.....piiii......O MAM TETNO...:D....Pukam sobie pipkiem w drugi palcem i co s艂ysz臋.....piiii,piiiii......piiiii,piiiii.....\"PANI NIE PUKA!!\"...\"No OK\"...dobra akcja trawa.....”Panie podniesie nog臋”....”Ok. podno艣偶e”.... Ja z rozp臋du podnosz臋 nog臋 i.......yyyyyy....... Ale numer nie mog臋.... Wszyscy w 艣miech...A ja w szok :O....Zas艂aniaj膮 mnie.....P艂achta....Zielona (fajna)..... Pipek zaczyna si臋 swiecic na czerwono a raz zielono..... fajnie....Patrz臋 si臋 na niego...... Kto艣 do mnie gada... Full ludzi.....O CO CHODZI!!! ·.......”Czuje cos pani” pyta chirurg dotykaj膮c mnie po brzuchu.....”tak czuje ze pan mnie maca”....艣miech na sali......”To poczekamy jeszcze chwile”....czekamy...”a teraz”.....”a teraz mr贸wki i CIEP艁O!!” J...... „Zaczynamy!!”, U jeeeee......Zaczynaj膮, hehehe ZACZYNAJA!!!!!??????, Nerw, mier偶膮 mi ci艣nienie, co 10 sekund, widz臋 cienie zza p艂achty......Baba po lewej k艂adzie si臋 na m贸j brzuch......Cos p臋ka :O......Cos si臋 dzieje......Akcja.....puffffff......KREW!!!!!.....Prys艂a krew na ta 艂adna zielona p艂acht臋....Krzycz臋 „krew!!”.... „Tak to tylko krew”.....”No tak krew ciul ze moja, to tylko krew”, co tam nie?.......Gadaj膮 ze mn膮, o zna dobre i na z艂e, o jakiej艣 telenoweli, chirurg wci膮偶 kuka zza p艂achty na mnie....... yyyyy......, „We藕 si臋 pan ju偶 zamknij ok.” hehe......艣miech.....Mia艂am ju偶 do艣膰......Znieczulenie wchodzi mi na p艂uca......Nie mog臋 oddycha膰.....:NIE MOG臉 ODDYCHAC!!!!!”.....”Pani oddycha przez rurki (takie rurki, co do nosa wsadzaj膮)... „Ok. oddycham”....yyyyyy...... oddycham????.....”Nie mog臋 oddycha膰!! To szczypie!!”....”Pani oddycha”..... No dobra spr贸buje,... Wdech i wydech wdech i wydech, skupiam si臋 oddycham..... Chirurg zn贸w kuka, „dzie艅 doberek”... „Dzie艅 doberek, jak tam ju偶 WYKLU艁AM!!”.... Ju偶 ju偶, se my艣l臋 „jasne.....” Jeszcze pewno dobrze nie rozcio艂..... I w tej chwili..... Co si臋 dzieje????..... S艂ysz臋 jak dziecko si臋 drze..... Kurde my艣l臋, nich przestanie, bo swojego nie us艂ysz臋.... Hehehe zwa艂a.... Patrz臋 na prawo, a tak.......... MOJE!! Chyba...:D:D upewni艂am i pytam z u艣miechem....”To MOJE!!.”.... „Tak tak to pani C脫RA!!”..... yyyyy......Nie opisze tego, niesamowite, cudowne pi臋kne...... Ten krzyk, cudowny krzyk nowo narodzonego dziecka.....Skulona ma艂a, z otwarta buzia, p艂acze biedactwo zimno jej,,,,, ju偶 nic mnie nie obchodzi艂o... Szybko szybko poka偶cie ja!!!... Chirurg zas艂ania mi nagle....”Pan si臋 przesunie, zas艂ania mi” 艢MIECH NA SALI 2..... „Nie mog臋, czyszcz臋” kurde wyginam g艂ow臋,,,, WIDZE!!.... Co oni jej robi膮 :O, owijaj膮, odcinaj膮, no偶yczki,,, to do babolkow, wszystko.... Biora, pokazuj膮, echh.... CO TO!!!???:D takie ma艂e 艣liczne, ale jaki艣 dziwne, sine ma艂e, lokowane, RUDE!!!!!????....(Lokowane od mazi p艂odowej, rude hehe wydawa艂o si臋, te lampy taki efekt da艂y)..... Dobra 2 min bior膮 ja, zd膮偶y艂am tylko po nosku pog艂askac..... Strasznie p艂aka艂a (skrzycza艂a)......Mama zaraz za ni膮 posz艂a.... Kaza艂am jej..... Zrobi艂a zdj臋cia, w razie gdyby podmienili na jakiego艣 pikaczu :D:D hehe..... Ma艂a posz艂a, pustka,,,, czyszcz膮 mnie.....Ca艂a si臋 rusza w lewo w prawo.... Szarpie.....Trz臋s臋 si臋....Patrz臋 za siebie.....Anestezjolog cos pisze.....pipek pika.... Nuda.....S艂abo mi si臋 robi....Kto艣 do mnie nawija....Ech sko艅cz ju偶.....Ci艣nienie leci w du艂....S艂abo mi....Nie mog臋 oddycha膰.....”JU呕 KONIEC!!”.....Co?!!! „No ju偶...” Juz koniec, wra偶enie mia艂am ze nawet 5 min nie min臋艂o Nie czuje n贸g... P艂achta znika....Widz臋 si臋... Tak sobie.....Od艂膮czaj膮 mnie...Cewnik gdzie艣 tam lata,... Ja nago....Full ludzi....Ka偶dy si臋 patrzy....Przypa艂:o...Ale dobra.....Widz臋 wa艂ki....Kulaj膮 mnie ze sto艂u na 艂贸偶ko.....Patrz臋....Jak膮艣 noga lata....Se my艣l臋, po co im manekin teraz w tej chwili:D:D.....Podnosz臋 g艂ow臋 z ciekawo艣ci....Patrz臋....Co widz臋?.....Hehehe moja noga. MOJA NOGA!!!....Po艂o偶na ja przenosi膰, bo偶e, co za uczucie!! Nie do opisania....Dotykam jej...Jak obca?..Ktos krzyczy?..”Nie podnosi膰 si臋!!”...”Aha no ok., ju偶 nie b臋d臋”... Wyjazd z sali!!!, Jad臋 jad臋 jad臋, pok贸j nr 9 J, kogo widz臋....”Siema”, „no hej”.....Kumpla z patologii....Trz臋s臋 si臋, jak galareta.....Coraz bardziej bardziej.....K艂ad膮 2 ko艂dry 3 koce, 2 poduchy, ja si臋 trz臋s臋!!!!, Przysz艂a mama po 2 min, o mama...Esa chce do kumpli napisa膰.. Hehe telefon po 艣cianach leci... Tak r臋ka mi si臋 trz臋s艂a....Ok. ciul z esem....Przysz艂a ma艂a.... JJu偶 spokojnie.... Otworzy艂a oczka....Zamkn臋艂a.....Babcia w 7 niebie.....Wzieli ma艂a....Kropl贸wki si臋 zmienia艂y.....Mama posz艂a....Le偶e i si臋 trz臋s臋 Po 6h poczu艂am nogi, na drugi dzie艅 mi ma艂a przynie艣li I jeszcze 6 dni le偶a艂am BY艁O SUPER!! Operacje mog臋 100 razy powt贸rzyc Je艣li ju偶 cesarka to tylko zzo!!!!! Naprawd臋, prze偶ycie nie do opisania, bezcenne!! Je艣li macie wyb贸r wybierajcie ZZO!!!!! Naprawd臋, tego nie da si臋 opisa膰!! I walcie po艂o偶ne, potem i tak was polubi膮,:D:D tak jak te moje MNIE by艂o super super super mimo 艂ez i i nerw贸w, cudownie !!!!!!! to trzeba przezyc !!!! polecam :D:D Pozdrawiam!!!!!!

Udost臋pnij ten post

c.d. Mama zaraz za ni膮 posz艂a.... Kaza艂am jej..... Zrobi艂a zdj臋cia, w razie gdyby podmienili na jakiego艣 pikaczu :D:D hehe..... Ma艂a posz艂a, pustka,,,, czyszcz膮 mnie.....Ca艂a si臋 rusza w lewo w prawo.... Szarpie.....Trz臋s臋 si臋....Patrz臋 za siebie.....Anestezjolog cos pisze.....pipek pika.... Nuda.....S艂abo mi si臋 robi....Kto艣 do mnie nawija....Ech sko艅cz ju偶.....Ci艣nienie leci w du艂....S艂abo mi....Nie mog臋 oddycha膰.....”JU呕 KONIEC!!”.....Co?!!! „No ju偶...” Juz koniec, wra偶enie mia艂am ze nawet 5 min nie min臋艂o Nie czuje n贸g... P艂achta znika....Widz臋 si臋... Tak sobie.....Od艂膮czaj膮 mnie...Cewnik gdzie艣 tam lata,... Ja nago....Full ludzi....Ka偶dy si臋 patrzy....Przypa艂:o...Ale dobra.....Widz臋 wa艂ki....Kulaj膮 mnie ze sto艂u na 艂贸偶ko.....Patrz臋....Jak膮艣 noga lata....Se my艣l臋, po co im manekin teraz w tej chwili:D:D.....Podnosz臋 g艂ow臋 z ciekawo艣ci....Patrz臋....Co widz臋?.....Hehehe moja noga. MOJA NOGA!!!....Po艂o偶na ja przenosi膰, bo偶e, co za uczucie!! Nie do opisania....Dotykam jej...Jak obca?..Ktos krzyczy?..”Nie podnosi膰 si臋!!”...”Aha no ok., ju偶 nie b臋d臋”... Wyjazd z sali!!!, Jad臋 jad臋 jad臋, pok贸j nr 9 J, kogo widz臋....”Siema”, „no hej”.....Kumpla z patologii....Trz臋s臋 si臋, jak galareta.....Coraz bardziej bardziej.....K艂ad膮 2 ko艂dry 3 koce, 2 poduchy, ja si臋 trz臋s臋!!!!, Przysz艂a mama po 2 min, o mama...Esa chce do kumpli napisa膰.. Hehe telefon po 艣cianach leci... Tak r臋ka mi si臋 trz臋s艂a....Ok. ciul z esem....Przysz艂a ma艂a.... JJu偶 spokojnie.... Otworzy艂a oczka....Zamkn臋艂a.....Babcia w 7 niebie.....Wzieli ma艂a....Kropl贸wki si臋 zmienia艂y.....Mama posz艂a....Le偶e i si臋 trz臋s臋 Po 6h poczu艂am nogi, na drugi dzie艅 mi ma艂a przynie艣li I jeszcze 6 dni le偶a艂am BY艁O SUPER!! Operacje mog臋 100 razy powt贸rzyc Je艣li ju偶 cesarka to tylko zzo!!!!! Naprawd臋, prze偶ycie nie do opisania, bezcenne!! Je艣li macie wyb贸r wybierajcie ZZO!!!!! Naprawd臋, tego nie da si臋 opisa膰!! I walcie po艂o偶ne, potem i tak was polubi膮,:D:D tak jak te moje MNIE :D mimo p艂aczu, 艂ez, zerw贸w, niepewnosci by艂o cudownie, c贸偶 to za radosc gdy wczesniej nie ma 艂ez. Tego nie da sie opisca, to trzeba przezyc na w艂膮snej sk贸rze, goraco polecam :D:D by艂o CUDOWNIE !! Pozdrawiam!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to nie tak
podczas cc nie robi si臋 nieczulenia zzo, tylko podpaje艅czyn贸wkowe - podobne, ale nie to samo

Udost臋pnij ten post

jak nie to samo :o mia艂am przed operacja rozmowe z lekarzem na temat znieczulenia i pyta艂 jakie chce a ja ze zewnatrz oponowe a on na to czyli podpajeczyn贸wkowe a ja noooo :)

Udost臋pnij ten post

hejka! Z tymi znieczuleniami to r贸偶nie. cc mia艂am w 2003 z powodu po艂o偶enia posladkowego. Zrobili mi je 3tyg po terminie bo chcieli ode mnie kase a ja ni mia艂am wkoncu jak w贸d by艂o poni偶ej normy to zrobili. Wzieli mni na sali zastrzyk w kr臋gos艂up oczywi艣cie zachwile wchodzi lekarz nie sprawdza i przecina. ja krzycze ze boli oni ze ja panikuje, az s艂bo mi by艂o na wymioty mnie bra艂o i stwierdzili ze chyba cos nie tak szybko uspali. Synek by艂 siny dosta艂 tylko 6punkt贸w. ja ca艂y dzien by艂am wszoku i niem贸g艂 nikt do mnie dotrzec. Oczywiscie cc wyobrazalam sobie bez b贸lu a tu taki zoonk. W przeciwienstwie do operacji do siebie doszlam szybko. Ale niestety laktacja s艂aba potem zanik艂a. Teraz jest w 10tc i mam nadzieje ze bedzie por贸d naturalny. Zazdroszcze tym co swietnie przeszli przez cc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uppppppppppppppppp

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mamkaaaaaaaa
straszny bol,przedewszystkim dlatego,ze nie widzialam dzidzi tuz po porodzie,depresja(krotk co prawda bo trwa艂a jedn膮 noc),bol po szyciu,straszny krwotok, cesark byla dla mnie strasznym przezyciem bo BARDZOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chcialam urodzic naturalnie. chcieli mnie znieczulic tak abym widziala dzidzie tuz po porodzie ,ale sie nie udalo.tak naprawde do tej pory (a minelo juz 1,5 roku) jak widze np. na filmie jak kobieta rodzi naturalnie to placze. zal mi tych paru chwil ktore mi umknely.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 krojaczek
'jak widze np. na filmie jak kobieta rodzi naturalnie to placze. zal mi tych paru chwil ktore mi umknely' we藕 si臋 kobieto i do specjalisty udaj :P. Nie 偶a艂uj chwil, kt贸re ci umkn臋艂y tylko si臋 ciesz, 偶e masz zdrowe dziecko i po艣wi臋膰 mu wi臋cej czasu. Jak czytam takie topiki to mnie krew zalewa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Julie26
Anka,pozdrawiam cie serdecznie,pop艂aka艂am sie gdy czyta艂am o twoim prze偶yciu,mnie to samo czeka za miesi膮c i cholernie sie boj臋.Dziewczyny napiszcie mi ile trwa cesarka (mniej wi臋cej),pozdrawiam,papa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anga27
Witam, mia艂am cc w znieczuleniu ogolnum 1,5 roku temu, nie by艂o planowan ale na chwile spadlo t臋tno synka a szyjka nie by艂a przygotowana. Tetno sie poprawi艂o wi臋c mogli mnie d艂ugo mezyc i czekac na bole ale znajomy lekarz zaproponowal a ja jak najbardziej si臋 zgodzi艂am mia艂am jakie艣 z艂e przeczucia i rzeczywi艣cie okaza艂o is臋 偶e ma艂y byl trzy razy owini臋ty p臋powin膮 i nikt tego nie zauwa偶y艂, jakby si臋 osun膮艂 w kana艂 rodny to nie by艂o by go dzi艣 na 艣wiecie. Ja czu艂am si臋 dobrz w ten sam dzien wsta艂am na chwile a po偶niej poma艂u dosz艂am, szwy troszke ci膮gn臋艂y ale nie by艂o 偶le, a c o do karmienia , pokarm rzeczywiscie dopiero w 4-5 doba a do tego czasu ssa艂 i tylko na noc 3 razy go dokarmili.Planuje drugie i planuje cc tylko zastanawiam sie nad rodzajem znieczulenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 megi_83
Dwa miesi膮ce temu rodzi艂am przez cc, wskazaniem do tego porodu by艂a zaw臋偶ona miednica, gestoza i niski wzrost. Mia艂am znieczulenie zewn膮trzoponowe. Por贸d przebieg艂 bez 偶adnych komplikacji, ju偶 po czterech dobach zosta艂am wraz z moim synkiem zwolniona do domu. Z moim dzieckiem 艂膮czy mnie silna wi臋藕 i nie 偶a艂uj臋 偶e rodzi艂am w ten spos贸b. Dziewczyny nie b贸jcie si臋 cc!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hela 27
hejka ja mialam cesarke i nie moge powiedziec, aby moja wiez z dzieckiem byla przez to jakos mniej silna, maluszka pokazali mi zaraz po wyciagnieciu, trzymali go chwilke nad moja twarza, takiego brudaska, wody plodowe kapaly mi z niego na dekolt... pozniej gdy go umyli i ubrali podali go najpierw tatusiowi aby mogl go potrzymac i chwile potem polozono mi go na piersiach... pozniej tata i maluszek zostali zaprowadzeni do sali pooperacyjnej (maluszek w lozeczku pojechal) a mi zalozyli opatrunki, podpaski itd. i przewiezli mnie do moich chlopakow, tam tata gadal juz z synem, maly przysluchiwal sie mu uwaznie i na dzwiek jego glosu przestawal plakac, zupelnie tak jakby pamietal glos ojca z zycie wewnatrz brzucha :) mna zajela sie polozna, obserwowala czy bardzo krwawie i czy znieczulenie ustepuje prawidlowo, dostalam szklanke wody i pomogla mi przystawic syna do piersi, maluszek przyssal sie na 25 minut :) jakies 2 - 3 godziny pozniej przewieziono nas do normalnej sali. nie moglam sie ruszac wiec malym zajmowal sie tata i polozne (podawaly mi go do karmienia). polozne zasugerowaly tez ze zabiora malego na noc abym mogla sie wyspac, zgodzilam sie bo i tak nie bylabym w stanie zerwac sie z lozka na dzwiek jego placzu i przystawic go do karmienia...poprosilam tez aby nie przynosili mi go do karmienia tylko zeby dali mu butelke, chcialam sie wyspac bo bylam troche otepiala po tym wszystkim, po lekach szczegolnie... troche sie obawialam czy po butelce bedzie chcial znowu ssac piers ale moje obawy byly bezpodstawne. nastepnego dnia rano maly wrocil do mnie caly szczesliwy i zajmowalismy sie juz nim sami, ja i tata. tak wiec chociaz mialam cesarke wcale nie czuje sie gorsza matka. zycze wam tak samo pozytywnych wrazen. pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gana
Jak mozna "zalatwic" sobie cesarek?? :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mimiqz
Witam. Ja mia艂am okropn膮 cesark臋. To by艂o straszne prze偶ycie. Po znieczuleniu w kr臋gos艂up kazali mi si臋 po艂o偶y膰 i lekarz zacz膮艂 mnie ci膮膰. Ja to czu艂am!!! straszny t臋py b贸l!!!!Jak powiedzia艂am 偶e boli to ju偶 wi臋cej nie pami臋tam, bo wstrzykn臋li mi co艣 w 偶y艂臋 i nic nie pami臋tam. Po cesarce te偶 mia艂am cyrki. Okaza艂o si臋 , 偶e mam ca艂y siny brzuch a z rany s膮czy si臋 krew. K艂adli mi na brzuch worki z piaskiem. Zacz臋艂o mi rosn膮膰 ci艣nienie 150/100. A normalnie mam 90/60.B贸l g艂owy potworny. 艁adowali zastzryki w nogi bo ich nie czu艂am. Do tego jak si臋 wybudza艂am, to nie umia艂am oddycha膰, to by艂o okropne. M贸wili oddychaj a ja p艂aka艂am i m贸wi艂am 偶e nie daj臋 rady. Co艣 strasznego, dlatego boj臋 si臋 drugiej ci膮偶y i cesarki. A偶 mi si臋 wyc chce bo w艂a艣nie nie wiem czy nie jestem w ci膮偶y. Mam dziwne objawy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Werkaa26
A ja mam troch臋 inne pytanie, w jaki spos贸b (mo偶liwie bezoperacyjnie) mo偶na zniwelowa膰 blizn臋 po CC? Kt贸ra艣 z mam ma sprawdzone sposoby i si臋 podzieli? Zastanawiam si臋 nad jakimi艣 plastrami, olejkami i tak dalej, niestety na zabieg ME mnie nie sta膰 narazie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@werka, z autopsji mog臋 ci poleci膰 plastry sutricon. Maj膮 te偶 偶el, ale ja osobi艣cie wola艂am plastry, s膮 bardzo wygodne, i daj膮 du偶e efekty. Ja po 3 miesi臋cach mam ca艂kiem wyg艂adzon膮 i jasn膮 blizn臋. Plaster naklejasz i dzia艂a 24/7

Udost臋pnij ten post