Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Soniiiiia

Podajcie przepis na LASAGNE

Polecane posty

Gość Soniiiiia

Od kilku miesięcy szukam dobrego przepisu na ten smakołyk błagam pomórzcie. Czekam na wasze pomysły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SKŁADNIKI: makaron — lasagna (ok. 10 płatów) 50 dag mięsa mielonego cebula 2 pomidory przecier pomidorowy parmezan masło ząbek czosnku oregano, bazylia, pieprz, sól. Sos beszamelowy: 3/4 szklanki mleka 5-6 łyżek mąki masło. SPOSÓB WYKONANIA: Makaron ugotować na pół twardo. Na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na ósemki i dodać na patelnię. Dusić aż pomidory dokładnie się wymieszają z resztą. Dodać oregano, bazylię, sól, pieprz i kilka łyżek przecieru pomidorowego. Poddusić jeszcze chwilkę. W osobnym naczyniu przygotować sos beszamelowy, mieszając razem wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, dno posmarować sosem beszamelowym i układać w następującej kolejności: płat makaronu, nadzienie mięsne, starty żółty ser, następny płat makaronu. Na wierzchu posmarować pozostającym sosem beszamelowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 200°C. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja jeszcze oprócz warstwy \"mięsno-pomidorowej\" robię jeszcze \"brokułowo-serową\", czyli ugotowane brokuły + jogurtowa Ostrowia z gałką muszkatołową. Wychodzi pychaaaaa ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LAZANIA A,LA FORNO jasny sos 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 25dkg pieczarek 300 ml gęstej śmietanki trochę mąki do zagęszczenia sosu jeśli za rzadki ciemny sos 40dkg mięsa mielonego olj oregano tymianek przecier pomidorowy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 0,5 kg sera żółtego płaty makaronu do lazani gotować w osolonej wodzie z gałką muszkatołową jasny sos:cebulę i czosnek posiekać,podsmażyć.Jak odparuje woda dodać śmietanę i doprawić. Dusić około 10 minut, w razie potrzeby zagęścić mąką Ciemny sos: cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć jak wcześniej dodać mięso podsmażyć ,dodać przecier pomidorowy. po kilku minutach doprawić przyprawami. dusić około 10 minut .przy nakładaniu na pólmisek do zapiekania należy pamiętać aby jasna warstwa była na dole i na górze. każdą warstwę posypujemy serem żółtym wierzch w dużej ilości piec około 30 minut w 200stopniach SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zapomniałam są płaty do lazani których się nie obgotowuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Julitka100
Ugotowałam płaty lasagne i ... posklejały mi się strasznie ze sobą! Co zrobiłam nie tak? Farsz za to wyszedł "mniamuśny":)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bo platow w zadnym wypadku nie gotuje sie przedtem :) Po prostu na spod kladziesz jako pierwsza cienka warstwe sosu... Dzisiaj ide juz spac, ale jutro podam sprawdzony wloski przepis na Lasagne al ragu, czyli najpopularniejsza wloska lasagne. Przepis baze mam z ksiazki, ktora przytargalam ze soba z wloch, ale potem doznalam stopnia wtajemniczenia i obdarzona zostalam poradami i ulepszeniami od rodzinki mojego narzeczonego ;) Jest przepyszna! Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Julitka100
Dzięki Dzidzia za info. Ciekawe tylko dlaczego w przepisie było podane, żeby podgotować te płaty? No cóż, człowiek uczy się przez całe życie :)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość problem
Około 50 dag płatków lazanii(ja nigdy nie gotuję), na sos 50 dag mięsa mielonego-przesmażyć, dodaję 3 ząbki wyciśniętego czosnku i wcześniej usmażoną cebulę.Do tego pomidory w zalewie bez skórki, ale z sosem pomidorowym i sos z pieczarkami do spagetti z łowicza.Dla dobrej konsystencji ścieram ze 20, 30 dag sera żółtego.na sos beszamelowy 2 łyżki masła rozpuścić, dodać 2 łyżki mąki, mieszając zostawić na 2 min, a następnie dolewam mleko ok 2 szklanek, troszkę soli, gałki muszkatałowej.Do naczynia daję najpierw sos beszamelowy, po bokach naczynie smaruję margaryną,płatki lazanii, sos mięsny, sos beszamelowy i tak ze 3 warstwy.Na wierzchu sypię serem żółtym.Otwarte naczynie do piecyka na 40 minut, ale ja mam termoobieg.Pychotka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No dobra... wyspalam sie i podaje ten przepis... Tylko ciiii bo to sekret ;) Podam bez dokladnych wag bo ja tez robie na oko w zaleznosci od tego ile mielonego mam: -mielone wołowe (oryginalnie powinno byc baranina, ale ja jakos nie moge tego przelknac :()- dal osob bedzie to okolo 300gram - czosnek (jakies 2zabki pewnie) - cebula - pietruszka - seler - piertuszka (ja mysle ze by wszystkiego bylo 3/4 tyle co miesa) - sol pieprz - parmezan - mozarella (moze byc ser zolty, jednak parmezan jest obowiazkowy!) - jakies 400g pasty pomidorowej, ktora mozna kupic u nas - baszamel (maslo, mleko, maka, galka muszkatolowa itd...) - pare paskow szynki (by bylo zblizone do oryginalnego przepisu proponuje szynke suszona drobno pokrojona-nie za duzo) - no i ukochana oliwe z oliwek :D Warzywa (marchew, seler, czosne, cebula, pietruszka) trzeba pokroic w drobniutka kostke- najlepiej troche je poszatrkowac w robocie bo musza byc naprawde drobne- zblizone wygladem do miesa mielonego W garnku rozgrzac oliwe i wrzucic warzywa. Podsmazyc ale nie za dlugo (mysle Ze jakies 10-15min max) i ta pasta pomidorowa (warzywa musza calkowicie sie zamoczyc, wiec jesli pasty jest za malo, dodac troche wiecej niz 400g) i mielone mieso (surowe) Na tym etapie dodac soli i (to tez maly sekret) jakas malenka lyzeczke cukru. Po tym wszystkim przykryc delikatnie i gotowac mieszajac, az mieso bedzie dobre. (sos powinien wygladac i miec konsystencje bolonskiego) Ja tez zawsze myslslam ze mielone sie wpierw smazy, ale nie. Tutaj sie po prostu gotuje w sosie pomidorowym- naprawde wychodzi dobre! W miedzyczasie przygotowac baszamel. Mysle ze powinno byc tego smialo 0,5l No i wszystko juz mamy gotowe! Pozostaje tylko kwestia wartsw, a to wbrem pozorom dla mnie bylo dosc skomplikowane ;) Od dolu: 1 Sos 2. Parmezan 3. Baszamel 4. Pasta --------------- Tak wyglada pierwsze pieterko. A potem : 5. Sos 6. Parmezan 7. Beszamel 8. Kawalki szynki (naprawde malutko) 9. Mozarella 10. Platy lasagne -----------------------------i tak ile pieter bysmy chcieli a konczymy: -platy lasagne -sos -beszamel -parmezan Ja tez nigdy bym nie przypuszczala ze to moze miec znaczenie, ale naprawde przez takie ulozenie nasze lasagne sie nie rozleci! I porada, trzeba to robic dosc wyprawnie i szybko bo beszamel lubi gestniec podczas stygniecia, wiec albo tempo, albo mozna troche dodac mleko gdy zacznie gestniec. Ja mialam problemy z nakladaniem go ale wzielam sie na sposob. Male kleksiki a potem powoli rozprowadzam, ale nie po calej powierzchni, by nie wymerdac z warstwa sosu czy czym innym. No i finito! Duzo pisania, ale wiecie co.. Jest naprawde prosta i pyszna! Aha! Jak rozgrzejecie piekarnik do 185stopni to wystarczy 20min! Nie wiem czy to dobrze, ale ja wpierw przykrywam ja na 15min a potem na poozstale 5-10 odkrywam beszamel sie ladnie zlapal zloty kolorek. Smacznego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aha... Mam jeszcze przepis na Lasagne grzybowa, ale o to musialam walczyc jakies 2miesiace znim mi uchylili rabka tajemnicy ;) Dla zainteresowanych moge przeslac na maila. Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzidzia bardzo Cie prosze prześlesz mi na xenedra@tlen.pl ta lasagne grzybowa?? bede wdzieczna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a czy ja bym tez mogła sie usmiechnąć o przepis na grzybową ? deva32@wp.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×