Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirabel

zapomniana tabletka cilest - znowu

Polecane posty

Gość mirabel

Od kilku miesięcy używam tabletek Cilest, ale... Zapomniałam pigułki - miałam wziąć ją w sobotę o godz. 22, wzięłam w niedzielę ok 14. W niedzielę wieczorem miałam także "niebezpieczny" stosunek. Z tego co mi się wydaje (czyli niekoniecznie tak jest...), jajeczko wytworzy się po ok. 7 dniach, więc (przynajmniej teoretycznie), wszystko powinno być dobrze, zwłaszcza, że internetowe plotki głoszą, że drugi tydzień "tabletkowania" jest najbezpieczniejszy. Martwię się jednak trochę, dlatego bardzo bym prosiła o pomoc i radę - czy w takiej sytuacji powinnam już udać się do ginekologa z prośbą o przepisanie tabletki "po"? (Do końca opakowania pozostało 8 tabletek - łącznie z zapomnianą). Wszędzie się pisze, żeby zabezpieczyć się przez te 7 dni. A co jeśli ktoś się niezabezpieczył? Jak rozpoznać ciążę jeśli bierze się tabletki? Zrezygnować z nich na ten czas? Nie boję się ciąży, boję się tego, że nie wiedząc o niej, mogłabym zaszkodzić maleństwu biorąc pigułki.

Pigułkę oczywiście wzięłaś i następną o normalnej porze? Z tego co piszesz stało się to pod koniec 2 tygodnia wiec jest OK, jesteś zabezpieczona i nie zaszłaś w ciążę. Niemniej jednak nastaw sobie komórke na określoną pore albo trzymaj pigułki przy szczorteczce do zębów żeby wiecej nie zapominać. Po co sie stresować... Jeśli sie lepiej bedziesz czuc to możesz do okresu używac kondomów łącznie z pigułką ale to nie jest konieczne

I tak dla wiadomości: przyjmowanie pigułek podczas ciąży nie zaszkodziłoby zarodkowi :D ale o czym my mówimy :) u ciebie nie ma mowy o ciąży

Gość mirabel
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Zapomnianą tabletkę wzięłam od razu i od tej pory już bardzo się pilnuję. Naprawdę, nie należę do osób zapominalskich, przypomnienia w komórce mam dwa, jedno podstawowe, a drugie awaryjne :) Ale każdemu się czasem coś "trafi" :) Przy okazji przeszukałam chyba pół polskiej sieci i chciałabym spanikowanym polecić stronę www.schering.pl. Znalazłam tam sporo informacji, które mnie uspokoiły. I to naprawdę nie jest reklama :) Dla zapominalskich są tam rzeczowe informacje a nawet test, który po rozwiązaniu daje odpowiedź i radę co zrobić, kiedy zapomnisz. A co do tego, że nie zaszkodziłoby zarodkowi - jesteś pewien? Przede wszystkim zastanawiałam się czy w przypadku cilestu jajeczko w ogóle mogłoby się zagnieździć - te całe hormony (wedle ulotki) uniemożliwiają zagnieżdżenie się jajeczka, prawda? Poza tym jeszcze jedno mnie nurtuje - w którym momencie podczas brania pigułek wytwarza się jajeczko? Domyślam się, że któregoś dnia po odstawieniu pigułki? A kiedy się zapomni? Mam jeszcze sporo do przeczytania i "nadrobienia"... Tymczasem bardzo dziękuję przyszłemu ginekologowi. Odbieram to bardzo pozytywnie i bardzo się cieszę, że są osoby, które bezinteresowanie pomagają! Tak trzymaj Kikker!

Gość Purity
Spóźniłam się z drugą tabletka prawie 14 godzin. Słyszałam, że po przekroczeniu 12 godzin jest już ryzyko zajścia w ciążę:( Błagam napiszcie mi czy faktycznie tak może się stać.

Gość lalalalalalaalal
Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza.

Gość nibi
ja mam problem, z którym nie mogę się uporać. Biorę cilest (moje pierwsze opakowanie tych tabletek), 7 dnia (czyli dziś) zorientowałąm się, że nie przyjęłam jednej tabletki (dziś jest środa, a 'wg opakowania' powinien być wtorek). Jednak problem jest taki - nie zawsze niestety patrze czy dobrego dnia przyjmuję dobrą tabletkę, tak więc nie weim, kiedy zapomniałam przyjąć. Możliwe, że np. przedprzedwczoraj, a dalej nieświadomie ciągnęłam. Dziś kiedy się zorientowałam wzięłam na wszelki wypadek dwie tablety (tę dzisiejszą i jedną zapomnianą). Mam dalej ciągnąć to opakowanie, przez ile mam się dodatkowo zabezpieczać? Na szczęście przez ponad poprzedni tydzień dodatkowo się zabezpieczaliśmy (ze względu na zmianę tabsów) więc nic MI nie grozi :) Tylko nie wiem jak teraz postępować.. Ech.. chyba trzeba isć do gina..

Gość cotobedzie
kurcze, mam podobnie;/ cilest zazywam od ponad roku Wczesniej mi sie to nie zdazalo, ale teraz zapomnialam tabletki w 3 tygodniu zazywania Nie wiem dokladnie kiedy zapomnaialam, bo dzis (w piatek) zorientowalam sie,ze jest tabletka z czwartku A jestem przekonana,ze wczoraj bralam-wiec musiala to byc pigulka z wtorku:( Zazylam dzis rano 2 tabletki-nie wiem czy dobrze zrobilam! czy ktos moze mi powiedziec, czy moge przez to zajsc w ciaze? zostały mi 2 pigulki do konca opakowania-mam je zazyc? ehhhhhhhh

Gość Izura
Pomozcie mi wczoraj zobaczylam ze nie wzielam jednej tabletki Cilest.Wiec wzielam szybko 2 o stalej porze ,opoznienie bylo calodzienne.Tydzien przed mielismy stosunki czy jest mozliwosc zajscia w ciaze????????

Gość E*****
Dzisiaj rano zorientowalam sie ze w opakowaniu tabletek jest o jedna za duzo tabletka ;/ Co gorsza wczoraj mialam dziwne plamienie ktore czasem wystepowało gdyż mam nadźerke, jednak pod wieczor zaczął mnie bolec brzuch jak w czasie okresu i teraz krwawie;/ Jestem w trzecim tygodniu brania tabletek i prawdopodobnie zapomniałam jej wziąsc w czwartek lub wczoraj ;/ nigdy nie zapominalam i mam przypomnienie w telefonie, a teraz doszedl mi stres zwiazany z sesja poprawkowa i musiala mi ta jedna tablekta wypasc z glowy;/ nie wiedzac co robic, po przeczytaniu porady w internecie wzielam zapomniana tabletke i mam zamiar kontunuowac opakowanie a potem bez 7 dniowej przerwy zaczac nastepne. co wiecej wczoraj bylam u ginekologa i widzil to plamienie ale nic nie mowila mnie dopiero pozniej zaczelo to niepokoic. W dodatku w srode i piatek kochalam sie ze swoim chlopakiem ale on nigdy nie konczy we mnie, jednak sie boje. Czy jest mozliwe że mogłam zajśc w ciąże???Błagam o pomoc!!!!Co wiecej w piatek byłam na solarium lekko mnie przypiekło i jakos dziewnie sie czułam, moja mama kiedys dostala okresu po solarium. Czy jest to mozliwe ze pod wplywem ciepla i jednej zapomnianej tabletki dostalam plamienia??teraz to juz chyba jest normalny okres bo tak wyglada;/ skad sie mogło wziasc to plamnienie?? Pomóżcie !!!

Gość e.g.
czy osoba która bierze tabletki w ostatnim tygodniu odczuwa juz bóle przed miesiączką? czy nasz organizm mimo nie odłożenia tabletek wie ze za kilka dni ma nastąpić miesiaczka? w srode biorę ostatnią tabletkę a w niedzilee powinnam dostac miesiaczke. jest poniediałek. czy moge juz odczuwac bole miesiaczkowe?

Gość bierzmowanieOKtak
tak!!!!ja wlansie tak mam

Gość dziewczyna mila
Tak mimo,ze to jest nienaturalne krwawienie organizm jest przyzwyczajony do regularnych okresow i stad te pobolewania jak przy normalnym okresie a mialyscie kiedys tak,ze musialyscie gdzies wyjechac i chcialyscie przelozyc swoj okres i bralyscie dwa opakowania cilestu bez przerwy ?jak sie wtedy czulyscie ?

Gość kamalaa
ja tak samo ciagle zapominam brac te tabletki,tzn biore o 20,a zdarza mi sie,ze przypomne sobie o 20:30 o 21,albo o 22 :( a njgorsze jest to,ze czasem wezme tabletke z drugiej strony listka i juz sie gubie,jak mnie to wkurza,ale musze brac te tabletki,bo mam silne bole miesiaczkowe .Staram sie pilnowac jak moge,ale czasem jestem pewna,ze wzielam,a na drugi dzien patrze,ze nie wzielam.Raz bylo tak,ze wzielam z drugiej strony listka o 20,a o 21 przypomnialo mi sie,ze nie wzielam i wzielam z tej prawidlowej strony listka,w sumie wzielam dwie,ale my kobiety mamy los

Gość Ania G
Pomocy! Zapomniałam 4 tabletki w pierwszym tygodniu zażywania, przyjęłam ją razem z kolejną tabletką. 3 dnia przyjmowania tabletek odbyłam stosunek. Czy jest ryzyko ciąży, co dalej?!

Gość Ania G
Odpiszcie mi na maila. dodam ze tabletki brałam przez 3 miesiące wczesniej nie odstawiając ich wcale. Zrobiłam przerwę na okres i zaczęłam braćznowu. I tą 4 tabletkę pominęłam!

Gość asinkaa
a ile minelo godzin zanim wzielas kolejna tabletke ?bo granica jest do 12 godzin,pozniej trzeba przyjac zapomniana tabletke i tą bierzaca

Gość Ania G
około 24h Ale przyjęłam ją razem z kolejną. Juz sie nie martwie bo zadzwoniłam do mojego ginekologa i dowiedziałam sie ze nie ma ryzyka bo długo juz stosuje tabletki. I nie jestem w ciąży i nie muszę sie zabezpieczać mechanicznie.

Gość Ania G
wiecie co dziewczyny... Chyba nie ma co za bardzo dyskutować na ślepo lepiej poradzić sie lekarza. Dla pewnosci zrobiłam test oczywiscie!

Gość Gosiaqu
dziewczyny pomocy.. nurtuje mnie jedna rzecz...biore tabletki(konkretnie cilest) juz od ponad 1,5 roku.. i w 3 tyg (chyba to byl 3 tydzien) przyjmowania zapomialam wziasc tabletki i zorientowalam sie dopiero nastepnego dnia wiec wzielam ja razem z ta planowana tego dnia...(w ulotce cilestu nie ma rozróżnienia na tygodnie cykluzrobilam pozniej normalnie 7 dniowa przerwe i znow zaczelam brac tabletki i teraz moje pytanie najwazniejsze... czy bylam tez w takiej sytuacji zabezpieczona 2-ego dnia w nowym juz cyklu przyjmowania tabletek? prosze odpiszcie jak najszybciej

Gość zdezorientowanasklerotyczka
pierwszego dnia okresu miałam przyjąc pierwszą tabletke w swoim życiu no i zapomniałam:/ 2 dnia wziełam o godzinie 20.15 no i jest trzeci dzień a ja oczywiście zapomniałam i tabletke przyjełam przed chwilą czyli o 01.35. dodam że nie kochałam się ale chciałam przeżyc swój pierwszy raz w najbliższym czasie. poradźcie czy nic się nie stanie jak będę dalej już kontynuowac branie tabletek i czy będą tak samo skuteczne?? POMÓŻCIE

Gość megi8919
Cześć, Mam problem... Biorę już 4 opakowanie Cilest, jestem dokładnie po 1 tygodniu brania tabletek z tego właśnie 4 opakowania. Wszystko byłoby okey gdyby nie to, że normalnie biorę tabletki o 13:00 wczoraj z racji tego że byłam na wyjeździe i zapomniałam je wziąć ze sobą wzięłam tabletkę o 15:00, a okoły godziny 10:00 kochałam się z moim facetem na domiar tego dzisiaj po 19 przypomniało mi się że nie wzięłam tabletki. Co teraz? Powinnam dzisiaj wziąć niedzielną i poniedziałkową? Czy to prawda, że można wziąć tabletkę do 12 godzin od godziny "0" w której danego dnia powinno było się wziąć tabletkę? Ratunku, proszę o szybką odpowiedź!!

Gość klau
hej, zapomnielam tabletki w 3 tygodniu, zorientowałam sie gdzy mialam brac juz nastepną wiec wzielam dwie naraz, pozniej do konca blistra (2 tabletki) bralam je nornalnie no i zrobilam 7 dniowa przerwe (oczywiście do konca blistra nie odbywalam stosunku). Nowy blister zaczełam normalnie i nie jestem teraz pewna czy jestem calkowicie zabezpieczona. Prosze o odpowiedz ...

Gość wiko
Cześć mam problem od kilku miesięcy stosuje tabletki ostatnio zrobiłam 7 dni przerw i znowu powinnam zacząć nowe opakowanie czyli w piątek a wzięłm ją dopiero w sobote rano a wieczorem kochałam się z chłopakiem czy mogę być w ciąży skoro jestem dopiero po okresie?

jeśli bierzesz zgodnie z zaleceniami w ulotce to jesteś zabezpieczona przez cały czas, również w czasie przerwy. i po przerwie, po prostu cały czas tak samo

Gość Ania Galowicz
racja. cały czas... nic sie nie martw.

witam! mam taki problem. zapomniałam pierwszej tabletki (tj. poniedziałek) w pierwszym tyg. stosowania a druga wzięłam 12 godz. puzniej (tj. wtorek) Dalej już brałam normalnie, ale w sobotę pękła niestety gumka i nie wiem co mam o tym myśleć. Nie mogę jeszcze zrobić testu bo jest za wcześnie. POMÓŻCIE PROSZĘ!!!! PS. NIE WZIEŁAM PODWÓJNEJ DAWKI TAK JAK JEST TO ZALECANE:(

Niestety jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Pominięcie pierwszej i każdej kolejnej tabletki z blistra po 7-dniowej przerwie skutkuje tym, że poziom hormonów gwałtownie spada i może dojść do owulacji. Przyjęłaś tabletkę o ponad 36h za późno. Powinnaś się zabezpieczać przez przynajmniej 7 kolejnych dni. Skoro zabezpieczenie zawiodło, mogłaś szybko iść do lekarza, opisać mu sytuację i dostać receptę na Postinor lub Escapelle. Teraz poradź się swojego lekarza. Ps. Przespałaś dwa dni, skoro zapomniałaś wziąć jedną tabletkę a drugą wzięłaś tak późno...? To niepoważne.

myślałam o postinorze ale moj ginekolog poszedł na urlop, wiem że nie powinno się zapominać ale to był mój pierwszy raz kiedy zapomniała (za dużo spraw na głowie)