Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba jestem glupia

NIE ZNAM SIE!!!!!MAM KILKA PYTAN DO DOSWIADCZONYCH!!!!!WSTAPCIE!!!!!!

Polecane posty

Gość chyba jestem glupia

czesc!mam kilka pytan !nie chce brac tabletek antykoncepcyjnych!co to sa te globulki jak sie je stosuje czy sa szkodliwe??co to jest spirale?jak sie ja stosuje i ile kosztuje ????i co to sa te kremy???jak sie je stosuje ?jakie sa skutki uboczne i ile kosztuja???dzieki i pozrrawiam pa

Gość sulfasalazyna
było juz kilka topików o tym własnie..poszukaj sobie na górze strony link "szukaj"

Globulkę wkłada się do pochwy na 10 - 15 minut przed stosunkiem. Globulka rozpuszcza się, powstaje pianka z nonoxynolem-9, który unieruchamia, a następnie niszczy plemniki. Kolejny stosunek wymaga użycia następnej globulki. Krem wprowadza się do pochwy za pomocą specjalnego aplikatora dołączonego do opakowania. Jest skuteczny natychmiast. Działa 6 godzin, można go więc zaaplikować wcześniej. Stosunek po 6 godzinach wymaga następnej porcji kremu. Zalety globulek i kremów -obojętne hormonalnie -łatwe w stosowaniu -dostępne bez recepty -zapobiegają zapaleniu pochwy -zmniejszają ryzyko zakażenia chorobami przenoszonymi drogą płciową Wady -mała skuteczność o ile nie są stosowane ze środkiem mechanicznym -czasami wywołują pieczenie lub uczucie nieprzyjemnego ciepła -zdarzają się uczulenia -globulki obficie się pienią, co również powoduje pewien dyskomfort -trzeba je wkładać do pochwy na kilkanaście minut przed stosunkiem, a to może zakłócić grę miłosną. Wkładki domaciczne wskaźnik Pearla: 0,2 - 1 Zwane są popularnie spiralami, chociaż od 20 lat nie mają już takiego kształtu. Przypominają literę T lub cyfrę 7. Wykonuje się je z miedzi i polietylenu, czasem z dodatkiem srebra. Przez pewien czas uznawano wkładki za środek wczesnoporonny: obce ciało umieszczone w macicy miało nie pozwalać zagnieździć się zapłodnionemu jajeczku lub je niszczyć. Najnowsze badania udowadniają jednak, że do zapłodnienia w ogóle nie dochodzi, ponieważ: -miedź, z której wykonana jest spirala, zmniejsza ruchliwość plemników. Nie mają one szansy dotrzeć do jajowodu i zapłodnić komórki jajowej -niektóre wkładki zawierają dodatkowo pojemniczek z hormonem (gestagenem), który uwalnia się stopniowo do jamy macicy. Zagęszcza on śluz szyjki macicy, co znacznie utrudnia plemnikom dotarcie do komórki jajowej Dla kogo wkładki ? Tę metodę antykoncepcji odradza się zwykle kobietom, które nie rodziły poleca zaś tym, które już urodziły dziecko i nie chcą lub nie mogą stosować pigułek hormonalnych. Różnorodność kształtów i rozmiarów wkładek pozwala lekarzowi dobrać tę najlepszą dla pacjentki. Założenie spirali zawsze musi być poprzedzone wykonaniem dokładnych badań ginekologicznych dla niektórych kobiet sam moment zakładani wkładki nie jest przyjemny, zdarza się że pacjentka odczuwa ból jeszcze przez kilka dni. Decyzje o możliwości założenia wkładki podejmuje lekarz wspólnie z pacjentką. Zalety -wysoka skuteczność -działa natychmiast po założeniu, bez względu na to, czy założona jest po raz pierwszy, czy kolejny -w każdej chwili można z niej zrezygnować Wady -czasami wywołuje dłuższe i obfitsze miesiączki -nieznacznie zwiększa ryzyko zakażenia narządów rodnych -złe założenie może zakończyć się ciążą lub uszkodzenia ściany macicy -niektóre kobiety mają opory psychiczne przed obecnością obcego ciała w macicy -po założeniu wkładki należy się przez tydzień, do czasu badania kontrolnego powstrzymać od współżycia -w czasie miesiączki nie zaleca się stosowania tamponów, ponieważ w niewielkim stopniu zwiększają możliwość stanów zapalnych narządów rodnych.

Informacje te znalazłam na jednej z wielu stron internetowych na ten temat. Wystarczy poszperać w internecie;)

Gość odchodzi
sie juz od twierdzenia, ze nie mozna zakladac spirali nierodkom. Spirala kosztuje okolo 50 zl, zalozenie jej okolo 200. Zaklada sie ja na okres 3-4 lat.

Gość chyba jestem glupia
Paulinko 20 BARDZO CI DZIEKUJE!!!!

Gość chyba jestem glupia
Paulinko 20 BARDZO CI DZIEKUJE!!!!