Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kitka 12

moja corka mowi do siebie

Polecane posty

Gość kitka 12

Czy ktos moze mi odpowiedziec na pytanie , dlaczego moja 6 cio letnia coreczka podczas zabawy mowi do siebie . Czy to oznacza ze z nią jest cos nie tak, a moze nic sie nie dzieje i panikuje.

Gość wszystko z nią w porządku
Dzieci często mówią do siebie, kiedy się bawią, wymyślaja sobie przyjaciół, rozmawiają z nimy, rozmawiają z zabawkami. Jeśli Twoja córeczka spotyka się z innymi dziećmi, nie jest od nich izolowana, to zachowuje sie moim zdaniem zupełnie normalnie.

Gość a ja Ci powiem
że mam znajomych w wieku 24-28 lat, co też mówią do siebie, najczęściej jak człioowieko czymś się zamyśli i na głos zaczyna np. planować : muszę to, poźniej tamto itd. Mojajedna koleżanka miała wyimaginowaną koleżanke w dziecińsiwie i teraz też zcsem zdarza jej się np. bluźnić na kogoś, gdy jest zła do niej. Może niektórzy powiedzą, że to nienormalność... ale to wyładowuje gniew czy napięcie i jest już normalnie.

Gość kitka 12
Wiecie kochani martwie sie bardzo bo w styczniu wyprowadzilismy sie do Szwecji i troche malo moja coreczka przebywa z rowieśnikami od sierpnia idzie do szkoly i martwie sie czy to mowienie do siebie jej nie zaszkodzi

Gość kitka 12
I jeszcze jedno wymyslila sobie ze ma rodzeństwo i caly czas mowi ze musi sie opiekowac bratem albo siostra , moj mąz mowi ze to chyba nie jest normalne. Moze w ten sposob domaga sie powiększenia rodziny , jak myslicie.

Gość Wszystko z Nią ok
Naprawde. Sama w dziecinstwie mialam wymyslona kolezanke, gadalam z nia, nawet wymyslalam jakies historyjki ktore ona mi opowiadala ;). Mialam tez normalny kontakt z innymi dziecmi, chodzilam w tym czasie do przedszkola. Spokojnie, z tego sie wyrasta, a teraz mam fajne wspomnienia, bo takie niestworzone rzeczy wymyslalam ;) . Przeciez Twoja corcia to jeszcze dziecko, a dzieci maja wielkaaa wyobraznie i stad pewnie takie zachowanie. Nie martw sie! Pozdrawiam!

Gość kitka 12
NO to mi spadl kamien z serca bo naprawde bylam zaniepokojona , ale jak inni z tego powyrastali to ok pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.

Gość aaaaaaa
Ja mam też córkę 6-letnią i również mówi sama do siebie, wymyślając przy tym różne historie. Wydaje mi się, że jest normalne, gdyż jak ona ma się sama bawić. Fajnie, że dziecko ma wyobraźnie i umie stworzyć sobie ciekawy świat, gdy obok nie ma innych dzieci.