Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilne

zwolnienie lekarskie dla ciężarnej

Polecane posty

Gość pilne

dziewczyny .. powiedzcie po czym poznac ze zwolnienia wystawionego przez lekarza ze jest ono pelnoplatne??? mam watpliwosci.. nie sa wypelniione kody.. a nie chce byc stratna.. ktoras sie orientuje??

W kratce \"rodzaj choroby\" (nie pamiętam czy ta kratka dokładnie tak się nazywa) musi być napisane B. W każdym bądź razie gdzieś musisz mieć B

Gość pilne
dzieks... niestety nie ma.. kurde ci lekarze... no ale nieznajomosc prawa szkodzi... :(

Gość literka B
Nawet jeśli nie ma literki B a złożyłaś zaświadczenie w pracy, że jesteś w ciąży to powinnaś mieć wypłacone 100%. Ja na początku ciąży byłam przeziębiona ale nie chciałam żeby w pracy wiedzieli że jestem w ciąży i nie powiedziałam o tym lekarzowi zakładowemu dopiero jak złożyłam zaświadczenie na którym był wskazany tydzień ciąży to panie z wynagrodzeń wyliczyły w stecz, że byłam w ciąży podczas tamtego zwolnienia i zwrócono mi te pieniążki co ściągnięto i było to zgodne z prawem.

Gość ela 79
mam pytanko-ja jestem nauvczycielka i rodze w sierpniu-umowe mam przedłuzona do dnia porodu,teraz lekarz wypisal mi zwolnienie od 10 do 30 czerwca. No i ja mysle ze skoro dalej sa wakacje to ja zwolnienia zanosic nie musze,no i nie chcę bo to podobno jest tak ze pierwsze 33 dni zwolnienia wypłaca szkola a nasteppne dni zwolnienia wypłaca zus-tyle ze ja nie chce komplikacji chce by mi caly czas pieniązki wypłacala szkola skoro mam umiowę do dnia porodu. czy bedzie wszystko ok jesli dam zwolnienie tylko za te 20 dni a daej nikomu zwolnienia nie dam i bedę czekala na wypłatę ze szkoły i bedę to rozumiala jak powrót do pracy po zwykłym zwolnieniu lekarskim-a w mym przypadku chodzic do niej nie musze bo sa wakacje poradzcie jak wiecie dokładnie

TO JEST TAK - FAKT PIERWSZ 33 DNI WYPŁACA PRACODAWCA, NASTEPNIE ZUS, SZKOŁA NIE BEDZIE CI NAPEWNO PŁACIĆ ZA TEN CZAS CHOROBY KTÓRY NIE MUSI, ONI MAJĄ OBOWIĄZEK ODESŁAĆ TO L-4 DO ZUS\'U, TO NIE JEST TAK IE PROSTE, SZKOŁA CO M-C SKŁADA RÓŻNE DEKLARACJE (TAK TO NAZWIJMY) I TAM MUSI PODAC ILE OSÓB JEST ZATRUDNIONYCH ,I Z TEGO CHORUJE, MA URLOPY ITP. WYDAJE MI SIE ZE POWINNAŚ MIEC ZWOLNIENIE DO DNIA PORODU, A TAK NA MARGINESIE , MACIRZYŃSKI TEZ WYPŁACA ZUS, DOPIERO WYCHOWAWCZY ZAŁATWIA SIE W OPIECE SPOŁECZNEJ - TRZEBA MIEĆ ZAŚWIADCZENIE OD PRACODAWCY O UDZIELENIU URLOPU,. POZDRAIWMA

I to nie do końca prawda! Zwolnienie możesz mieć tylko do dnia porodu wyznaczonego przez ginekologa. Jeżeli np. ciąża jest przenoszona to ginekolog nie wystawi Ci już zwolnienia i teoretycznie powinnaś wrócić do pracy albo wziąść urlop. Przed porodem możesz wykorzystać dwa tygodnie z urlopu macierzyńskiego. A z MOPSu zasiłek wychowawczy dostaniesz tyllko jeżeli dochody Twojej rodziny nie przekroczą. o ile dobrze pamietam 504 zł netto na osobę za rok 2004.