Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mAx_R

decyzja podjeta chce zajsc w ciaze macie jakies dobre rady?

Polecane posty

Gość mAx_R

:) mam 25 lat, od 5 lat stalego partnera ktory wydaje mi sie byc najwspanialszym materialem na tatusia. od 7 lat biore tabletki - z przerwami. dzis postanowilam iz nadszedl ten wlasciwy czas aby zrobic dzidziusia :) -> kochanemu w pracy powodzi sie dobrze, ja mam wyzesze studia i 2 kolejne dyplomy w drodze - wiec pewien etap w zyciu zakonczony.. pytanko - 1.wczoraj zjadlam ost tabletke, czy powinnam odczekac kilka cyklow ? czy nie odczekanie grozi jakims powikania lub ewentualnym choroba dla dziecka? 2. jak mozna podniesc ewentualna plodnosc partnera (jakies warzywka? witaminki) - czy wogole jest to mozliwe 3. jakie objawy wystepuja przez pierwsze 3 miesiace ciazy? wyjezdam za granice i zasnatawiam sie czy potrzebna w tym czasie jest jakas specjalna pomoc lekarska. dziekuje za pomoc i trzymajcie kciuki za Maxa lub Ewe :)

Gość de9
Skoro wszystko się układa - to jasne, że warto zainteresować się dzidziusiem. Mam nadzieję, że nie będzie z tym problemu :) i wkrótce dowiemy się, że zostaniesz mamą. Ja mogę Ci doradzić konsultację z lekarzem. Sama nie wiem jak można zwiększyć szansę zajścia w ciążę. Może inne - bardziej doświadczone koleżanki Ci pomogą. Pozdrawiam

Gość kaligulk24
z tego co wiem, po odstawienu tabletek trzeba odczekać ok. pół roku, żeby urodzić zdrowego dzidziusia, ponieważ organizm "dochodzi" do swej normalnej pracy - wiadomo tabletki zatrzymują jajeczko. Tym bardziej ,że brałaś długo 7 lat. Ale życzę powodzenia, trzymaj się.

Gość Vanilia84
Trzeba odczekac od 3 do 6 miesiecy po odstawieniu tabletek.

Tak jak dziewczyny wyżej napisały, odczekaj te 3 miesiace (przynajmniej). Jeśli któreś z Was pali, rzućcie obydwoje!! Zwłaszcza u mężczyzn palenie ma wpływ na płodność. Już teraz zacznij brać kwas foliowy, żeby nasycić nim organizm przed zajściem w ciążę. Nie wiem co więcej, też nigdy nie byłam w ciąży. Umów się do ginekologa najlepiej.

Gość max_r
hmm.. odczekac - rozumiem ale moze juz teraz zaczac dzialac skoro jest sie tak plodnym po odstawieniu w pierwszym miesiacu :)

Gość swietny pomysl
to pociechy z blizniakow zycze (o ile nie trojaczkow) :P

Gość max_R
o to cytat ze strony. komu w koncu wierzyc? http://www.dziecko-info.com/planowanie_ciazy/antykoncepcja.shtml Uwaga! Podczas czterech kolejnych cykli miesiączkowych, po odstawieniu tabletek hormonalnych kobieta ma większą szansę na zajście w ciążę, niż póżniej. Dlatego decycując się na odstawienie tabletek , ze względu na chęć posiadania dziecka o ciążę należy się starać właśnie w tym okresie !

Gość dobra rada ciotki klotki
nie chciej za bardzo, bo ci się blokada psychiczna zrobi i zwariujesz, najlepsze hasło: co ma być to będzie ja zaszłam w ciążę 3 miesiące po odstawinu pigułek branych 6 lat, i mam śliczną zdrową córeczkę pozdrawiam i powodzenia!

Gość Miminka
Witam! Moim zdaniem powinnas przeczekac minimum 6 miesiecy. W innym przypadku dziecko moze sie urodzic chore - to wersja numer jeden, albo moze byc to ciaza mnoga - to wersja numer dwa. Oczywiscie to nie jest zasada, bo wiele kobiet rodzi dzieci po odstawieniu tabletek, ale jesli zalezy Ci na zdrowiu malenstwa to nie ryzykuj, Twoj orgaznim potrzebuje czasu aby sie unormowac. Pozdrawiam

Gość Miminka
Ach, no i oczywiscie rzuc palenie jesli palisz i zacznij juz teraz brac kwas foliowy - on zapewni Twojemu dziecku prawidlowy rozwoj ukladu nerwowego :)

Gość bliźniaki
trzy miesiace po odstawieniu tabletek,a moze to był przypadek?

Gość mAx_R
na szczescie nie pale :)))

Gość mAx_R
kupilam kwas foliowy :))

Gość nikki30
Starac sie o dziecko mozesz zaraz po odstawieniu pigułek.Plodnosc powinna powrocic od razu.Ja w marcu odstawilam pigułki a teraz jestem w 6 tygodniu ciazy i wszystko jest w porzadku.Zacznij juz teraz łykac kwas foliowy i zrob badania na obecnosc przeciwciał przeciwko toksoplazmozie i rózyczce jest to bardzo istotne dla prawidłowego przebiegu ciazy i rozwoju malenstwa .Zrob tez morfologie ,mocz,ob to pozwoli ocenic czy jestes zdrowa.Zrob tez cytologie bo mozesz miec jakies niewykleczone stany zapalne ktore moga przyczynic sie do poronienia lub trzeba bedzie leczyc sie wtrakcie ciazy a po co lepiej wyleczy przed.Powodzenia!

Gość nikki30
Po odstawieniu pigułek nie ma wcale wiekszej szansy na ciaze mnoga.Taka szansa jest wprzypadku kuracji hormonalnej w leczeniu niepłodnosci a nie w przypadku pigułek z niska dawka hormonow!

Gość max_r
bardzo dziekuje za podpowiedz. kwas foliowy jem od dzis :) na rozyczke chorowalam ale zapisze sie na pozostale badania :)) jeszcze jedno - jakie badania trzeba zrobic w pierwszym trymestrze po zajsciu w ciaze - wyjezdam za granice na 3 miesiace i jesli by mi sie udalo zajsc teraz - moge byc w pewnym sensie odcieta od lekarza przez kolejne 2,5 miesiaca - nie wiem czy ryzykowac czy nie? mam 25 lat, jestem zdrowa - ginekologicznie tez zadnych chorob czy problemow. - chcilabym zodiakalnego barana (!!za mamusia i tatusiem) dlatego tez zalezaloby mi na tym aby zaistania szansa juz teraz :)

Gość Ma-ma ...
Przyszła mamusiu! Koleżanki dobrze Ci tu radzą: odczekaj 3 miesiące, łykaj kwas foliowy,który pomoże w zdrowiu zachować cewke nerwową dzidziusia, którego planujecie wkrótce. Na twoim miejscu nie ryzykowałabym wyjazdu i ciąży w tym samym czasie. Możesz plamić, źle sie czuć(bóle podbrzusza, nudnoći, wymioty, osłabienie,....)a co będzie jak trzeba będzie leżeć lub podtrzymywać ciążę? Myślę ,że najkorzystniej byłoby doprowadzić organizm twój i partnera do najlepszego ,,stanu" przed planowanym zajściem w ciążętzn. mężczyzna niech nie pali, nie pije za bardzo alkoholu, je warzywa ( szczególnie seler-zwykły i naciowy), może łykac preparat witaminowy, nie przegrzewa jąder. Ty łykaj kwas foliowy i np. Falwit oraz odżywiaj sie najlepiej jak możesz (na jakość nie ilość:) ) sprawdz przeciwciała na różyczke i toksoplazmozę. Odczekaj ze 2-4 cykle miesięczne ,aż twój organizm ustabilizuje samodzielne wydzielanie wszystkich hormonów. To chyba tyle. Pamietaj żebyś sie nie prześwietlała teraz, ani partner!!! Poleczcie wszystkie zęby!!! Nadżerkę-jeśli ginekolog stwierdzi. Do lekarza wybierz sie na badanie kontrolne, USG narządu rodnego, zrób morfologie krwi, poziom cukru. Życzę powodzenia i cierpliwości.

Gość max_R
:) hmm... zobaczymy.. moze poczekam do listopada - bedzie lew - jak dziadek :)

Gość poczekaj chociaz 6 miesiecy
Te ktore mowia, ze najlepiej od razu musza byc kompletnie niepoinformowane. Teraz Twoj organizm moze nadrabiac to, ze mialas zatrzymana owulacje i produkowac po kilka jajeczek w jednym cyklu. Co jak dziewczyny wczesniej pisala, wiadomo czym sie konczy. Ciaza mnoga