Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justka24

problem z bioderkami u niemowlaka

Polecane posty

Gość justka24

Mojemu 6tyg synekowi po badaniu bioderek, lekarka zakeciła noszenie szelek. Czy któraś z pań miała z tym styczność i wie coś na ten temat. Bardzo proszę o informacje

Gość justka24
Mój mały nosi szelki Pevlika(na obie nóżki zakłada się coś podobnego do kagańca dla psów i zapina aż na ramionkach) efekt jest zapewne podobny jak przy szynie bo ma nóżki szeroko rozstawione i wygląda jak mała żabka. Justar w jakim wieku twojemu dziecku założono szynę?

Gość Adelka25
dysplazja to problem przede wszystkim dziewczynek. To wada podobnież genetyczna i trzeba się liczyć, że z kolejnymi maluchami będzie podobnie. Moja mala miała miesiąc jak wykryto dysplazję. Lekarz najpierw kazał tylko szeroko pieluchować przez 2 tygodnie. Niestety nic to nie pomoglo więc zalecił poduszkę Frejki, na początek o najmniejszym rozstawie dla nóg. Po miesiącu wymienił na większą. To dla mnie matki był koszmar, mała miała kolki, płakała , a tu jeszcze ta poduszka sztywna i niewygodna. Przez cztery miesiące trwało leczenie ale jest już dobrze. Mała zaczęła chodzić bardzo szybko i do dziś żaden lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości w chodzeniu, a ma już 4 lata.Życzę powodzenia i wytrwalości.

Gość Kathia
W dzieciństwie leczyłam się u prof. Koszli i nosiłam szynę. Najważniejszą sprawą jest PRAWIDŁOWE założenie aparatu, bo inaczej można dziecku zrobić tylko krzywdę.

ja przestrzegam tylko matki....z mojego dziecka pewnien pan P.K. zrobiłby kalekę...stwierdził dysplazję a mała wcale jej nie miała, a tłumaczył się tym ,że usg było niewyraźne???!!!!!???? kretyn...radzę zawsze skonsultować z innym lekarzem....nogi miała tak krzywe przez to szerokie niepotrzebne rozstawienie, ze ledwo chodziła...koszmar

Gość justka24
Boję się właśnie żeby te szelki nie wyrządziły małemu więcej krzywdy niż pomogły. To taka dziwa pozycja, zwłaszcza że nie może praktycznie ruszać nóżkami, w ogóle prawie cały jest unieruchomiony, swobodnie rusza jedynie raczkami?

Gość justka24
Boję się właśnie żeby te szelki nie wyrządziły małemu więcej krzywdy niż pomogły. To taka dziwa pozycja, zwłaszcza że nie może praktycznie ruszać nóżkami, w ogóle prawie cały jest unieruchomiony, swobodnie rusza jedynie raczkami?

justka - skad jesteś - bo jak z Trójmiasta lub okolic to moge polecić świetnego specjalistę. moja nosiła szynę od 6 tygodnia zycia. a szerokie pieluchowanie przy stwierdzonej dysplazji jest niedopuszczalne, można tak robic gdy jest tylko podejrzenie dysplazji, obraz na USG - tak na granicy normy.

zgadzam się jesli jest stwierdzona dysplazja trzeba zakładać poduszke ortopedyczną , ale mi właśnie lekarz stwierdził dysplazję, której ona nie miała:( na szczęście nie nosiła tego długo (4 miesiące) i na szczęście nogi jej się wyprostowały, jak tylko podrosła , ale obraz mojego dziecka stawiającego kroki prawie na obrzeżach stópek był przerażający! więc dlatego warto iść do poleconego, sprawdzonego lekarza

Gość justka24
Jestem z Białegostoku, woj. podlaskie. We środę idę do innego lekarza , tak na wszelki wypadek. Najgorsze że nie wiem czy lekarka stwierdziła dysplazję, bo nic na ten temat nie powiedziała, ani nie użyła tej nazwy. Najciekawsze jest to że na początku zaleciła szerokie pieluszkowanie, a później stwierdziła że szelki będą wygodniejsze w użyciu. Nie wiem czy aby napeno tak jest? Dawidek to moje pierwsze dziecko i jak poszłam na badanie to praktycznie nic o bioderkach jeszcze nie wiedziałam. Zobaczymy co powei lekarz we środę(inny lekarz i inne usg). Najbardziej zastanawia mnie to czy to jest dysplazja czy poprostu bioderka nie są zupełnie w porządku.

Gość żyrandol
dziwna jakaś ta lekarka,jażeli nie ptrafiła postawić diagnozy.Stosuj szerokie pieluchowanie,układaj czasami dziecko na brzuszku .I oczywiście zmień lekarza.

Gość Jasti
Witam wszystkie zaniepokojone mamy swoich pociech.Ja ostatnio bylam na pierwszym szczepieniu mojego synka i Pani doktor powiedziala mi ze nie podoba sie jej uklad bioderek i ze moje dziecko jest spastyczne.To dlaczego dala mi skierowanie do neurologa zamiast do ortopedy i na usg.Nie rozumiem tu czegos??? :-( Prosze odpowiedzcie mi na to bo sie strasznie martwie a do tego lekarza mam isc za miesiac z moim maluszkiem.Pozdrawiam mamusie!

Jasti ... podejrzenie lekarza ze dziecko jest spastyczne oznacza ze wyczuwa wzmozone napiecie miesniowe a to musi ocenic neurolog .natomiast sprawa stawow biodrowych wymaga oceny ortopedy ale do niego pojdziesz z wynikiem USG ( stawowa biodrowych).

Gość Jasti
Witam ponownie! Dzisiaj bylam na badaniu u ortopedy i lekarz stwierdzil ze wszystko jest dobrze wrecz bardzo dobrze,zbadal mu wszystko i powiedzia ze nie widzi nic nie pokojacego i podkreslil ze dziecko jest zdrowe i wogole nie jest spastyczne ani sztywne.Dziwil sie ze mi lekarka rodzinna tak powiedziala!!! Za dwa dni mam isc do neurologa,bo tak Pani doktor mi powiedziala,a ortopeda mi powiedzial ze ta wizyta jest wcale nie potrzebna bo dziecko jest zdrowe! A co Wy Drogie mamy na to powiecie? Pozdrawiam