Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowana

zmiana stedirilu na microgynon- proszę doradźcie mi!!!

Polecane posty

Gość zdezorientowana

witam! mam problem od perwnego czasu..otóż od 5miesięcy zażywam tabletki stediril30 niestety bardzo powiększyły mi się po nich piersi dlatego postanowiłam zamienić je na inne...lekarka przepisała mi microgynon21..powiedzcie mi kiedy mam zacząć brać te nowe? słyszałam tyle różnych opinii że już się powoli w tym wszystkim gubie...jedni mówią że podczas 1go dnia tego krwawienia które występuje poczas 7dniowej przerwy inni mówią że normalnie po 7dniowej przerwie zacząć je brać tak jakby kolejne opakowanie starych tabletek a jeszcze inni mówią żeby nie robić wcale przerwy tylko odrazu na nastepny dzień brać już nowe tabsy...pomóżcie mi bo już sama nie wiem a potrzebuję szybkiej i pewnej informacji ponieważ zbliża się dzień przyjęcia ostatniej tabletki stedirilu..:///aha no i ważny jest dla mnie także dokładny skład hormonów w microgynonie21 i czy jest on taki sam jak w stedirilu30 czy różni się czymś?????proszę o pomoc!!!! z góry dziękuję

ja jak zmieniałam to lekarka kazała mi pierwszego dnia krwawienia, tak jak przy pierwszej paczzce wogole. Ale ja zrobilam sobie miesiac przerwy wiec bede brac tez od 1 dnai i tez mikrogynon

Gość zdezorientowana
mi to samo powiedziała lekarka ale słysze wiele innych i całkowicie różnych opinii a bardzo zależy mi na tym żeby mieć 100% pewność że biorę dobrze te tabletki...czekam na więcej odpowiedzi

a kto ci lepeij powie niz lekarka? dlaczego sie jeszcze zastanawiasz? tak jest tez w ulotce? wolisz słuchac opini osob ktore czasami same niewiedza do konca? Chyba lekarz sie zna:)

Gość zdezorientowana
proszę odpowiadajcie na moje pytanie to dla mnie bardzo ważne!!

Gość masz jakas dziwna lekarke
stediril to jest dokladnie to samo co microgynon:ma takie same substancje i taka sama ich ilosc...

Gość agunie 86
drugie powinnas zaczac brac 1 dnia krwawienia mi tak kazał moj gin.

Gość w kwestii formalnej
hmm, microgynon21 i steridl 30 to IDENTYCZNE leki. Nie mam pojecia, czemu lekarka postanowila zmienic Ci tabletki. Mam przykre wrazenie, ze ma to zwiazek z nawiazaniem wspolpracy z przedstawicielem handlowym firmy Schering (producent microgynon) :/ W Twoim przypadku mozesz zaczac brac normalnie po 7 dniach przerwy, bo tak naprawde nie zmieniasz preparatu lecz producenta.

Gość zdezorientowana
ja właśnie wiedziałam że mają podobny skład ale że taki sam to nie przypuszczałam...mojej znajomej lekarz też przepisał microgynon bo ponoć stedirilu nie może zażywać i że niby różnią się czymś....;///to co ja mam w takim wypadku zrobić??

nie roznia sie skladem hormonalnym, byc moze substancjami pomocniczymi-ale to zadna roznica akurat zarowno stediril jak i microgynon maja po 0.03 ethynyloestradiolu i 0.15 lewonorgestrelu radzilabym ci zmienic ginekologa skoro po stedirilu mialas problemy to po microgynonie bedzie to samo...

Gość w kwestii formalnej
roznia sie: nazwa, producentem i cena (na niekorzysc microgynonu oczywiscie)

Gość w kwestii formalnej
aha, tez doradzam zmiane ginekologa.

Gość teraz ja tez
zmieniam tabletki ale z diany na micro moj lekarz powiedzial mi ze biore tabletki jak gdyby nigdy nic tylko ze inne konczy sie diana 7 dni przerwy i nowe opakowanie tylko ze innych tabletek!! dziwne zeby zaczynac w 1 dniu krwawienia pierwsze slysze... wlasnie konczy mi sie diana robie 7 dni przerwy i zaczynam micro pozdro:D

Gość zdezorientowana
chodzi mi o to żeby po tabletkach nie rosły mi piersi bo i tak już mi za dużo urosły, przytyć wcale nie przytyłam a może i nawet troszkę schudłam żadnych innych skutków ubocznych nie miałam...to na jakie ja mam zmienić tabletki? a to co się słyszy o lekarzach to już naprawdę przekracza wszelkie granice...mi już brakuje słów...teraz to już wogóle nie wiem co mam robić...zażywałam stediril który kosztował 2,85 za opakowanie a teraz mam zażywać microgynpon który jest taki sam jak stediril tylko że on kosztuje ponad 9zł...;///kurcze:((((

Gość tak tanio kosztują te tabletki
? ja brałam kilka rodzajów i za wszystkie płaciłam ponad 25 zł.

Gość w kwestii formalnej
moze popytaj sie koleznek/siostry/kuzynek czy nie maja jakiegos fajnego ginekologa.

spytaj sie tabletki 3 genracji-moze te beda lepsze;) a ginekologa zmien koniecznie ogolnie prawie wszystkie tabletki maja swoje odpowiedniki np regulon=marvelon, roznica jest tylko w firmie i cenie z tym ze moj ginekolog mnie informowal ze to to samo(zmeinialam ze wzgledu wlasnie na cene)

Gość zdezorientowana
no ja tyle płaciłam ponieważ to są tabletki refundowane przez kasę chorych no i szczerze to są one bardzo dobre ...napewno wiele dziewczyn pragnie by po tabletkach trochę im się powiekszyły piersi ale ja akurat do nich nie należę...:((( teraz to już nie mam czasu na to by poszukać innego lekarza by przepisał mi inne tabletki bo za pare dni muszę je wziąść no ale w niedalekim czasie napewno poszukam jakiegoś dobrego lekarza który interesuje się dobrem pacjentów a nie producentem... i jak tu ufać zdaniu lekarza??jestem naprawde zbulwersowana :(((

Gość zdezorientowana
no i dodam że cena jest także dla mnie ważna...uczę się ,nie pracuję na dodatek przyzwyczaiłam się do stedirilu który kosztuje niecałe 3zł dlatego tabletki za prawie 30zł to dla mnie abstrakją... może lekarka zaczyna mnie przyzwyczajać do wyskoich cen...najpierw przepisala mi stediril za 3zl teraz microgynon za 9zl a może nastepne mi przepisze właśnie cilest albo logest które kosztują prawie 30zł??to jest naprawdę śmieszne :((((

spytaj sie w przychodni-jesli chodzisz do publicznej czy rozprowadzaja jakies tabletki anty, u mnie np maja marvelon za 1/3 ceny (tzn 10 zl) wczesnie bralam regulon-dobrze sie po nim czuje(1.5 roku, kosztuje 25 zl) lekarz powiedzial mi, ze to to samo, faktycznie sprawdzalam na opakowaniu-sklad ten sam czuje sie po nim tak samo wiec to musi byc prawda-wiec po co przeplacac(jestem studentka;) )

Gość zdezorientowana
no coż trzeba przyznać że lekarze czasami mniej wiedzą niż zwykli ludzie...dzisiaj wykupiłam microgynon no i jednak mają ten sam skład hormonów co stediril...:((( no i nie ma sensu ich brać....postanowiłam do końca wakacji brać stediril żeby być spokojną a po wakacjach zmieniam lekarza no i tabletki...

Gość w kwestii formalnej
no ja to "zwyklym czlowiekiem" nie jestem;) tylko omc mgr farmacji, wiec o lekach wiem duzo wiecej od lekarza ;) a w kazdym badz razie powinnam. Pozdrawiam Cie goraco.

Gość zdezorientowana
no to dobrze wiedzieć że ma się tu osobę znającą leki:))))a może mi doradzisz co do tabletek?tak na wszelki wypadek gdybym znowu trafiła na jakiegpś nie kompetentnego lekarza...może bym jakoś pokierowała go co do tabletek i ich składu...dzięki za pomoc gorąco pozdrawiam

Tak, zgadza sie, Microgynon21 to DOKLADNIE TO SAMO co STEDIRIL30.

Gość Wiedzaca
Ja tez zmienialam tabletki i zazylam je po 7 dniowej przerwie i tez tak mi lekarza powiedzial bo te tabletki sa prawei z tego samego skladu to nie ma nic roznicy parawie

Gość tadek
ja właśnie dziś zmieniłam tabletki uzywałam stediril30 az doszło do tego ze w rzadnej z aptek w olsztynie nie mogłam ich dostac dlatego zmieniłam tabletki na microgynon bo są bardziej dostępne i maja taki sam skląd teraz niemam problemu z wykupywaniem recept.

Gość Nastolatka18
Hej:) Brałam Diane 35 przez 5 opakowań, zmieniłam na Syndi 35 ( niby ulepszona wersja Diane 35, ten sam skład estrogenów i gestogenów ) tylko minimalnie inne substancje pomocnicze. Zażyłam ją po 7 dniowej przerwie, tak jakbym zażywala normalnie Diane 35 czyli wzięlam 8 dnia. Dobrze zrobiłam?? hmm bo niektórzy i w ulotce pisze że należy rozpocząc je od razu bez żadnej przerwy:( Jak to jest???? Prosze o odp Ale mają ten sam skład to tak zrobiłam. Skuteczność anty jest zachowana?????

Gość Nastolatka18
Odpowie mi ktos???? Hmmm bo są 3 opinie na temat zmieny tabletek: 1) że nie robi sie przerwy żadnej tylko po skonczeniu opakowania bierze se na 2 dzien nowe tabsy, 2) że bierze się nowe tabsy 1 dnia okresu, 3) że po 7 dniowej przerwie ( tak bezpieczniej niby ) ja juz sama nie wiem, pogubiłam się JAK TO JEST W OGÓLE?? Hmm hehe:P

W ogóle to jest tak, że przerwy nie wolno robić przy zmianie silniejszych tabletek na słabsze - a przy zmianie ze słabszych na mocniejsze - możesz robić jak chcesz (7dmio dniowa przerwa, albo bez przerwy).Od 1 dnia okresu bierze się tylko pierwsze opakowanie tabletek, po cyklu naturalnym.