Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 18-miesieczniaka

Moje 1,5 roczne dziecko nie chce pic mleka....

Polecane posty

Mam problem z 18 miesiecznym synkiem. Jeszcze dwa miesiace temu wypijal chetnie 3 butelki mleka dziennie (rano na czczo, kaszka na drugie sniadanie i kaszka przed pojsciem spac). Od pewnego czasu sie to zmienilo, odmowil picia dwoch butelek i pije tylko te poranne mleczko... Niestety, od paru dni nawet tego nie chce... Dodam tylko, ze nie chce jesc tez sera (ani bialego, ani zoltego), je tylko dwa jogurty dziennie. Daje mu soczki (rozcienczone z woda) wzbogacone w wapn, ale i tak nie spie z przerazenia, ze grozi mu niedobor wapnia... Tym bardziej jest to wazne, ze synek teraz intensywnie rosnie, ma tez juz prawie wszystkie zeby mleczne... Czy ktos mial ten sam problem, poradzcie cos, prosze.... :(

Hej, nikt nie mial podobnego problemu???? Poradzcie cos...

Gość a moze ma po prostu
dosc tego mleka juz. Moze przesadzilas z tym 3 razy dziennie. Przeciez mozesz dawac mu Danonki, serki i jogurty. A poza tym w tak cieple dni moze nie ma ochoty na mleczne rzeczy. Nie przesadzaj z tym brakiem wapnia. Moze sprobuj z warzywami, owocami, jajkiem lub miesem poeksperymentowac? I nie zmuszaj do tego mleka. Przeciez to juz duze dziecko jest... A probowalas dac mu budyn?

Dzieki za odpowiedz... W tym problem, ze synek nie lubi ani zoltego ani bialego sera. Masla na chlebie tez nie je, musze dodawac je do zupek, makaronu, ryzu, itp. Mieso, wedliny i kielbaski je nawet chetnie, wiec pewnie tam jest tez nieco wapnia? Jedynie zajada chetnie jogurty - 2 dziennie. Czy to wystarczy dla takiego malucha? Dlatego martwie sie, bo teraz ida mu zeby, prawie wszystkie trzonowe na raz - ma ich juz 16 ( w sumie, nie tylko trzonowych) :D

Gość a moze ma po prostu
nie martw sie, na pewno wszystko bedzie ok. Widocznie jego organizm nie potrzebuje juz tyle wapnia i dlatego tak reaguje :-) Proponuje ci moze jeszcze sprobowac zrobic koktajle mleczne z truskawkami, lub poziomkami, malinami. Teraz coraz tansze sa, a moze mu zasmakuja? Mozesz tez sprobowac budyn z owocami na wierzchu. Ale naprawde nie ma potrzebu zmuszac spore juz dziecko do tak duzej ilosci mleka. Jesli tak sie martwisz, to pogadaj z pediatra, ale pewnie powie to samo. Pozdrawiam

Koktajle, nie pomyslalam o tym... Tak wlasnie zrobie. Moze faktycznie on juz tyle tego nie potrzebuje i daje w ten sposob znac.. Dzieki wielkie za porady i pozdrawiam serdecznie :)

słyszałam że można pomieszać mleko z sokiem marchwiowym, tylko nie wiem w jakich proporcjach

Dzieki, moje kochane, za porady i pomysly. Synek nie nalezy bynajmniej do niejadkow, wiec nie wiem, skad u niego ta awersja do mleka, moze faktycznie ma dosyc wapnia. W kazdym razie, dzieki, bede teraz spac spokojniej. Pozdrowienia :)