Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniusia 223

KIEDY USG PRZEZ BRZUCH????

Polecane posty

Gość aniusia 223

Może moje pytanie wydać się smieszne, ale chciałabym wiedzieć kiedy robi się badanie USG dopochwowo a od którego tygodnia robi się juz to badanie przez brzuch. Chodzi mi o to żeby uniknąć tego badania dopochwowego i zacząć tylko robić USG przez brzuch. Dzięki za odp

Pierwsze badanie usg jakie miałam robione przez brzuch było w 14 tc, wcześniej w 9 było dopochwowe. Pozdrawiam:)

Gość mamka
do 12 tyg dopochwowo, potem tylko przez brzuch

W 14 tygodniu miałam \"przez brzuch\", a w 18 sondą dopochwową, bo chodziło o uwidocznienie łożyska, które było przodujące. W 22 tyg miałam i jedno i drugie, a potem już tylko przez brzuch. Tak często mi robili bo ciąża nie przebiegała do końca prawidłowo.

Gość aniusia 223
A czy to badanie dopochwowe jest bolesne??

Gość to nie boli
wiec spoko

może jestem z ineej bajki ale ja miałam robione usg problemy z jajnikami i nie boli miałam 16 lat jak miałam robione

Gość martulenia
nie boli dopochwowo,ale przyjemne nie jest.

Gość przyszła mama
to ja z innej beczki: co to jest usg 3d i kiedy powinno go sie robic?

Gość Precision
Usg 3d to po prostu usg trojwymiarowe.Widzisz swoja dzidzie z kazdej strony,a nie plasko jak na zwyklym usg.Niestety,nieliczni ginekolodzy maja ten sprzet,a i za takie badanko slono sie placi.

Gość przyszła mama
Dzieki Precision 🌻

Gość Przyszła Mama
Witam,wczoraj miałam i takie i takie,ale znacznie dokładniejsze,ponoc nawet przez całaą ciąze jest dopochwowe.Jestem obecnie na początku 15 tygodnia.Pozdrawiam

Gość gość
W 6 i 7 tygodniu miałam usg dopochwowe, ostatnie usg, dokładnie 8 tydzień i 1 dzień ciąży przez brzuch - serduszko było ładnie widać :) Jak lekarz stwierdził już od 8 tygodnia można robić usg przez brzuch, ale tylko u kobiet szczupłych, u tych bardziej otyłych nawet w 12tyg może nie być nic widać przez powłoki brzuszne

Gość gość
Standardowo do 12 tc dopochwowe, potem przez brzuch. To nie boli, tylko się trzeba rozluźnić.

Gość gość
Ja od 12 tc mam robione przezbrzusznie.

Gość gość
Witam. Pierwsze badanie USG przezbrzuszne miałam robione w 12 tygodniu. Później w 22 tygodniu i przezbrzuszne i sondą dopochwową(mierzenie szyjki macicy),tak samo w 28 i 32 tygodniu. Dopochwowe miałam tak często ze względu na skracającą się szyjkę..a czy normalnie też sprawdzają to nie wiem. Generalnie od 12 tygodnia wykonuje się USG przez powłoki brzuszne. Pozdrawiam.

Gość Dlaczego?
Dnia 6.07.2005 o 22:29, m.e.f.k.a174 napisał:

Przez brzuch robi się powyżej 16 tygodnia zazwyczaj.

Gość Gosc

Zależy od brzucha, u szczuplych osób widać bardzo szybko. Mi lekarz przez brzuch zrobił w 9 tyg już. Powiedział, że z racji tego, ze akurat jestem szczupła to już wszystko ładnie będzie widać i tak było. 

Gość Gnida

A ja na mojej wizycie ostatniej tez mialam dopochwowe badanie usg a bylam wtedy w 22 tc. Tego nie unikniesz raczej. Kobieta w ciazy musi byc przygotowana na takie rzeczy tak jak na porod niestety.