Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malwina28

Krioterapia nadżerki za i przeciw u nieródki

Polecane posty

Gość Ja tez miałam elektrokonizacje
elektrokonizacje przeszłam 4 lata temu z powodu duzej nadzerki, chcialam miec drugie dziecko i po 8 miesiacach staran zaszłam teraz jestem w 30 tc bez zadnych komplikacji poki co szyjka sie nie skraca i nie otwiera, lekarz twierdzi ze moze byc tylko problem przy porodzie jesli szyjka sie nie otworzy bedzie cesarka, od czasu zabiegu mam spokój tylko teraz ta grzybica ale to juz uroki ciazy :( a tak na marginesie w pierwszej ciazy własnie dostałam nadzerki podobno ona lubi sie ujawnic w ciazy albo powiekszyc, ale ze sie jej nie leczy wtedy czekano do porodu po porodzie znikła ;) dopiero po kilku latach dala znac o sobie. Mysle ze dlatego lekarze kaza usuwac przed zajsciem w ciaze bo wlasnie ciaza moze powodowac jej szybszy rozrost

WITAM MAM DUŻĄ NADRZERKE MOJ GIN NIECHCE MI JEJ ZAMROZIĆ PONIEWAŻ MAM W PLANACH ZAJŚĆ W CIĄŻE .MI TA NADRZERKA BARDZO PRZESZKADZA BO PLAMIE PO KAŻDYM STOSUNKU I NIE TYLKO . RATUNKU CO MAM ZROBIĆ CZY ZMIENIĆ LEKARZA???

Gość KarOLyNkA
Czeeeeeeść:) yyy... jak długo nie można się kochać po zabiegu?;> ;)

Gość Mambeczka
Widzę, że nie tylko mi problem nadżerki spędza sen z powiek... Ja akurat dziś zostałam skierowana na zabieg zamrażania i lekarz w ogóle nie chciał słyszeć o wypalaniu, jeśli planuję jeszcze mieć dzieci ( narazie mam jedno :) ). Obawiam się jak to wypadnie,ale i cieszę, że te nieoczekiwane krwawienia po stosunku znikną. Mam taką nadzieję... Pozdrawiam wszystkie strachliwe kobietki!!! Podejrzewam, że bólu boją się te które jeszcze nigdy nie rodzily i nie znają "tego" bólu ;)

Gość Angrla
Mam poważny problem. Tydzien temu mialam krioterapie. I od tamtej pory leci mi taka woda. Nie uwazam to za problem bo lekarz powiedzial ze tak moze byc, a z reszta czytam wasze wypowiedzi i widze ze tez tak macie. Ale moj problem polega na tym ze to strasznie smierdzi!! Umyje sie, zaloze podpaske i za godzine bardzo smierdze!! Przez spodnie nawet czuje. Prosze o pomoc! Czy wy tez tak mialyscie?? Co mam zrobic? Iść do lekarza?

Gość Iwona79
Jestem 5 miesiecy po porodzie.Drugie dziecko.Wczoraj mialam zamrazanie nadzerki.TO NAPRAWDE NIC NIE BOLI!!!Lekarz powiedzial za nadzerka nie powroci,chyba ze zajde w ciaze,bo podczas porodu szyjka sie rozszerza i to peka przez co sie odnawia.Ja juz dzieci nie planuje wiec chyba mam juz spokoj.Po zabiegu jest zakaz wspołżycia przez 4 tygodnie.Za zabieg zaplacilam 350zl w Koszalinie.

Gość Iwona79
I ze mnie tez woda sie leje ale bez zapachu.

Hej!! Ja jestem przed zabiegiem wymrażania właśnie:) Właśnie jestem na etapie \"oczyszczania\", czyli na globulkach:o Później miesiączka i po miesiączce zabieg. Nadżerki nabawiałam się po porodzie. Niczego się nie boję, bo wiem że gorszy ból niż porodowy nie istnieje:D A jeżeli chodzi o krioterapie u nieródki, to powiem Wam ze u mnie w poradni nawet sie nie zastanawiają. Wymrażają wszystkie;)

Gość anulka86
hej. u mnie tez stwierdzono, ze mam nadżerkę, którą trzeba leczyć. chcę ją wymrozić, bo to najlepsze rozwiązanie dla nieródki. problem polega na tym, ze zabieg ten u prywatnych lekarzy kosztuje ok 300 zł. ja nie mam tyle. wiecie ->biedna studentka. mam pytanie do osób, które są z Łodzi i miały już ten zabieg, wykonany za darmo. czy możecie powiedzieć, gdzie go miałyście?? albo może ktoś wie gdzie go wykonać bezpłatnie??. będę bardzo wdzięczna za odpowiedź:) pozdrowienia

Gość edyisa
no ja jestem 2 dni o i wraenia hmmm kazda pisze nic nie boli nic a nic moje wrazenie bylo inne :/ zabieg trwal 20 minut pierwszu raz nic sie nie zamrozilo dopiero po drugim stres jak nie wiem co pod koniec mrozenia bolalo jak by mnie rozrywalo :( nastepnie po troszke bylo mi slabo ledwo doczolgalam sie do domku oblewaly mie zimne poty no i te "wycieki" jak bym miala okres ale bezbarwny caly dzien mie pobolewola dziwne uczucie nastepnego dnia bylo ok a dzis juz zupelnie nic nie czuje ale dzien zabiegu okropny:/

Gość tęczowa parasolka
hmmm... a ja włąśnie dziś to przechodziłam i szczerze powiem, że do wczoraj się nie denerwowałam, ale jak sie naczytałam na tym forum, to mi się wszystkiego odechciało... a sam zabieg - bułka z masłem. podczas wymrażania nic nie boli, nawet nie czujesz chłodu (jakby wskazywała nazwa:) ) po trezba odleżec troszku, bo towarzyszą temu uderzenia ciepła i początkowo lekki ból identyczny z menstruacyjnym, więc dla nas to rutyna. po kilku minutach on przechodzi i przez jakiś czas towarzyszy jeszcze taki dyskomfort, bo czujesz, z ecoś ci jednak w środku pokombinowali:) nieprzyjemne jest już samo plamienie - ba, to nawet nie plamienie - ze mnie leci jak z kranu żółtawa woda (bezwonna). czuję siedobrze i jest ok. dla zainteresowanych - 4 tygodnie celibatu i zakaz używania tamponów przy najbliższej miesiaczce. ot, całe wymrażanie. P.S. poszukajcie dobrze, bo ja nic za zabieg nie płaciłam - wystarczy aktualna legitymacja ubezpieczeniowa (każdy pracownik powinien ją mieć), a w przypadku osób uczących się jeszcze dokument potwierdzajacy ten fakt (czyli legitymacja uczniowska lub studencka), bo to ubezpieczenie rodzinne. Strach ma wielkie oczy, więc GŁOWA DO GÓRY, DZIEWCZYNY!!!

Gość tęczowa parasolka
anulko86, jeśli chodzi o łódź to ja lecze się w PALMie u dr Majewskiej-Kawińskiej i ona skierowała mnie do SALVE (www.salve.pl), gdzie sama przyjmuje. tam wykonała mi zabieg za free, potrezbowałąm tylko aktualnej legitymacji rodzica (pamiętaj, ż ejest ważna tylko 3 miesiace, więc należy dokładnie sprawdzić daty) no i legitymacji studenckiej. ja nie weim, czy możesz sie tam do niej umówić na wizytę, a jeśli nei, to spróbuj w PALMie. życze powodzenia i napisz koniecznie, czy Ci sie udało.

Gość seasona
Ja w skutek przebytej elektrokonizacji nie mogłam naturalnie urodzić. Skurcze makabryczne od kilku godzin a szyjka nawet nie była miękka nie mówiac o jakimkolwiek rozwarciu... Dopiero jak zaszła realne zagrożenie poprkania całej szyjki to powieżli mnie na stół na CC.

Gość tęczowa parasolka
no tak, ale temat dyskusji to krioterapia - jeśli chodzi o nieródki to jest najbezpieczniejsza terapia. wymrażanie nie prowadzi do zbliznowacenia szyjki macicy, a z taką sytuacją możemy mieć do czynienia w przypadku elektrokonizacji, lecz nie daje żadnego materiału do badana histopatologicznego. a takie badanie jest konieczne, by dokładnie określić charakter zmiany na szyjce macicy. z punktu widzenia diagnostyki i terapii najlepsza wydaje się więc elektrokonizacja, ale minimalne ryzyko powikłań i mniejszą bolesność daje wymrażanie. seasono, mam nadzieję, że mimo przykrych przejść cieszysz się maleństwem i już się wykurowałaś... pozdrawiam:)

Gość majasiek
no wiec ja mialam wczoraj zamrażana moją nadżerke, która duza nie byla ,ale zawsze...nie leczylam jej zadnymi srodkami farmakologicznymi, od razu zostala podjeta decyzja o zamrozeniu. Nie chce sie potem denerwowac i martwic co z tego mogloby potem sie rozwinac. Zwazywszy iz moja babcia miala nowotwora macicy...Sam zabieg nie trwał dlugo bo ok kilka minut, wyglada jak zwykle badanie ginekologiczne, tylko umieszczany jest taki jakby precik z ktorego wydostaje sie ciekly azot. Nie czuc nic poza potem delikatnym kłuciem w podbrzuszu, przypominajacym bol podczas okresu. Poelcam sie zaopatrzyc w dzien zabiegu w jakas podpaseczke,bo po zabiegu,wydostaje sie taki plyn, bezbarwny lub żółtawy i ma sie wrazenie, jakby sie mialo okres. ja przynajmniej tak mam:)Ale to nic strasznego,zapewniam Was!pozytywne nastawienie to podstawa.za 3 tygodnei ide na opatrunek( wiecie moze co to takiego, bo ja starsznie ciekawska jestem?;) no i post i celibat przez najblizsze tygodnie.echhhh... :) pozdrawiam wszystkie dzielne kobitki i zycze powodzenia w dalszych zmaganiach. ps. czy to prawda ze łatwioej po zamrazaniu zajsc w ciąze???

Gość olunia8888
hmm a kiedy skonczy sie to ala okres minelo juz 2 tyg ponad w czwartek bedzie 3 i kiedy mozna zaczac sie kochac???

Gość misiek_iwa
JA MIALAM ZAMRAżANą NADżERKE TYDZIEń TEMU,DZISIAJ MIALAM KONTROLE WSZYSTKO SIE DOBRZE GOI I NIE ZAPLACILAM ANI GROSZA,POSZUKAJCIE PRYWATNYCH PRZYCHODNI Z PODPISANYMI UMOWAMI Z NFZ,NA SLASKU JEST TAKA W CZELADZI NA UL. SZPITALNEJ -ALFA MED

Gość amuini
czeladzi nie polecam sama bylam i bylo nie milo

Gość kobitka24
hej.....mam ten sam problem co wy tzn nadzerke ktora leczylam globulkami sterovag po ktorych nie bylo wogole jakichkolwiek oznak poprawy i po ostatniej kontroli gin przepisal mi albothyl ale wspomnial o wymrazaniu i ze raczej tylko ta metoda usnunie mi ta dosc ostra nadzerke...mam pytanie czy ktoras z was brala juz ALBOTHYL??? i czy po tych wlasnie tabletkach nadzreka ustapila????

Gość anulka86
Tęczowa Parasolko przesyłam przeogromne podziękowania za informacje:) skontaktuję się z nimi jak najszybciej:)

Gość Cynamon86
Ja mam nadżerkę od roku, konsultowalam się u 2 lekarzy. Obaj stwierdzili, że nie jest to nadżerka, z którą koniecznie trzeba by się rozprawić już teraz. Pierwszy z nich miał w swoim gabinecie jedynie sprzęt do wypalanki, dlatego zmieniłam go na takiego, który ma sprzęt do wymrażania. Ten przepisał mi 3miesiące temy Albothyl, ale jak się można było spodziewać, po leczeniu nadżerka pozostała na swoim miejscu. Od kilku miesięcy mam białawe, bezzapachowe upławy(wcześniej tego nie było), poza tym często ból w czasie stosunku a po nim szczypanie przy oddawaniu moczu. Zastanawiałam się jeszcze nad leczeniem kwasem octowym(przemywanie wacikiem), moja koleżanka pozbyła się w ten sposób wcześnie rozpoznanej nadżerki. Szczerze mówiąc, nie wiem co mam zrobić. Chyba wybiorę się jeszcze do lekarza z NFZ i zapytam czy takie przemywanie ma w ogóle sens, czy będzie tylko stratą czasu. Wymrażanie niby bezpieczne i w ogóle, ale zawsze to ingerencja, a z drugiej strony czekać z nadżerką też niewarto. Ehh. Pozdrawiam:)

Gość AGUśA
WITAM DZIEWCZYNY:) miałam dzisiaj wymrażaną nadżerkę,myślałam że to bolesne,ale nic nie bolało:)dowiedziałam się że mam nadżerkę 4 lata temu jak zaszłam w ciąże,wtedy pani ginekolog powiedziała mi że nie mam się martwić,bo nadżerka po porodzie zazwyczaj samoistnie znika:)ale teraz zmieniłam lekarza:)koszt wymrażania 200zł(Gdynia)pozdrawiam:)

Gość nieródka23lata
Ja miałam zamrażaną nadzerkę, nic nie boli i szczerze mówiąc nie ma sie czego bać. Jeżeli masz nadżerkę to wcześniej czy póżniej (ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej wcześniej) jż usunąć. pozdrawiam serdecznie i zachęcam do usuniecia nadżerki, póki nie jest za póżno...

Gość nieródka23lata
ja płaciłam 300zł za wymrażanie , ale leczę się prywatnie(czas trwania zabiegu to około 30minut, ale nawet nie odczułam tego czasu tak szybciutko i sprawnie poszło).

Gość Sienia
Jakiś rok temu zaczęły się problemy. Leczenie różnymi świństwami i celibat co chwila. Lekarz w LuxMedzie nie potrafił ocenić do końca co mi jest (albo nigdy tego głośno nie powiedział). Wyszła mi wtedy III grupa ogólnie nie za ciekawie. Skierowali mnie na badania HPV. Dzięki Bogu nic nie wyszło. Kiedy po doraźnym leczeniu wyszła mi II grupa dali mi spokój. Nie pokazywałam się u Gin przez pół roku. Miałam serdecznie dość tego leczenia, tym bardziej, żę nie miałam jakiś szczególnych dolegliwości. Zmieniłam Gin powiedziała mi, że mam nadżerkę. Przepisała na miesiąc albothyl. Oczywiście lek nie pomógł, więc przy następnej wizycie lekarka zaproponowała mi wymrażanie. Powiedział, że wymrozimy i będzie spokój. Zapłaciłam 270zł w LuxMedzie w Warszawie (podobno z jakimś rabatem hahaha). Wymrażanie zupełnie nie odczuwalne, wcale nie leciała ze mnie jakoś specjalnie ta "woda". Po zabiegu kilka minut miałam jeszcze posiedzieć na fotelu a później Gin zmierzyła mi ciśnienie. Powiem szczerze, że nie miałam żadnego bólu ani innych problemów, ot byłam bardziej zmęczona wieczorem. Po zabiegu nie można dźwigać, uprawiać seksu do najbliższej miesiączki (trafiło mi się bo byłam w połowie cyklu ;] ). Dzisiaj byłam na kontroli po 10 dniach i wszystko goi się wyśmienicie. Następna kontrola za miesiąc. Reasumując. Nic nie blało, tylko wyczyścili mi konto ;-)

Gość magdaleeeena
Ja mialam laserowo i jakieś 4 miesiące po.....była źle zrobiona wymrażanie....super podobno się wygoiło....planowaliśmy dzidziusia i pierwsze co to lekarz powiedzial, że warto z nią zrobić porządek abym nie miala komplikacji w trakcie ciąży (infekcje nawracające, poronienie itp.) więc zrobilam i wymrozono mi....Jakieś 2 miesiące po tym zaszlam w ciążę....aha oczywiście byłam na wizycie kontrolnej ale jakieś 6 tygodni później, tyle mialam odczekać bez współżycia...... Wszysto było ok. A teraz zaczął mi się 3 miesiąc ciąży.......

Gość magdaleeeena
wszystko to w ciągu 3-4 miesięcy..;)

Gość paula1987
Ja własnie jakies 4 godziny temu wróciłam z zabiegu miałam zamrażaną nadżerke mam 21 lat i 2 lata temu wyszło ze mam maluteńka nadżerka lekarz jednak powiedział że poczekamy 2 lata i zrobimy cytologie i zobaczymy co sie bedzie działo, niestety nadżerka bardzo sie powiększyła, jeszcze nigdy nie byłam w ciąży i ze wzgledu na młody wiek lekarz zalecił mi zamrażanie.Bardzo się bałam, ale niepotrzebnie, sam zabieg trwał może 2 min i był bezbolesny, po zabiegu bolał mnie tzn jeszcze troszke boli brzuch i mam lekkie plamienie ale pielegniarka pow.ze to normalne bo musi sie zagoic, no i lekarz pow.ze miesiacz czasu nie mona współżyc i wolo sie kompac tylko pod prysznicem w ciepłejalenie nie goracej wodzie.Ja miałam farta i nic nie płaciłam za zabieg :) bo moje centrum ma podpisana umowe z funduszem zdrowia.....

Gość polska gola