groosia 0 Napisano Luty 26, 2008 bo u nas nie bylo az takich tragicznych przypadkow jak za granica to i przpeisuja, zrestza lekazre maja wiele umow podpisanych z producentami i i m na reke.... ale kazde tabletki niosa jakeis ryzyko i trzeba to pogodzic z zyciem... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Małpka/-Pytanie Napisano Luty 26, 2008 No właśnie...ktoś z Was tak to nazwał....:) Ja mam włosy wszedzie...twarz, piersi, brzuch, a nogi to dżungla... Już nie wspomnę o okolicach intymnych bo ich prawie nie widać spod włosów:( Zrobiłam badania hormonów i wizytę mam za trzy tygodnie:(:(:( Mam iść na nią bez golenia, bo lekarz "chce to zobaczyć żeby ocenić problem":( Dlatego chciałam Was się poradzić, wogóle tylko z Wami mogę chyba szczerze o tym pisać...nie narażając się na śmiech czy fałszywe współczucie. Testosteron mam tak podwższony że aż mi sie chce płakać przy normie 84 mam prawie 200:(:(:(:( Co będzie kiedyś z dzieckiem, z ciążą, wogóle z facetem:(? Mam 24 lata i zawsze mialam problem z nadwagą. Naprawdę specjalnie się nie objadam a mam około 17 kg nadwagi do normalnego BMI, o tyle je przekraczam. ***************************************************************************** I to moje pytanie czy nadwaga wiąże sie jakoś z poziomem testosteronu???? ***************************************************************************** Mnie się wydawało, że raczej osoby z jego zwyżką są chude:( Na problem zwrócilam uwagę rok temu - przytyłam 10kg, włosy ściemniały zrobiły sie grube, do tego trądzik... Nie jest to genetyka bo moja rodzona siostra jest gładka i szczupła i wogóle sliczna a ja wole nie patrzeć w lustro. Wiem, że mój wpis może byc zwykłym narzekaniem, ale ta wizyta mi wydaje się być za 3 lata, nie trzy tygodnie i zwyczajnie się boję. U ginekologa juz oczywiscie byłam, wtedy on zwrócił uwagę na nadwagę, sama go spytałam, bo jakos ciężko mi schudnąć a troche bym chciała, juz nawet nie dla urody, jaka tam moja uroda, ale dla zdrowia... Jak to piszę to ryczę normalnie. Czuje się tak niekobieco, nic mi sie nie chce dla siebie robić, tzn. myslę sobie po co ja mam się malować czy kupić jakiś ciuch skoro i tak jestem jednym problemem z wyglądu naprawdę nie przesadzam tak jest:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ppppp Napisano Luty 26, 2008 badanie hormonów,testosteron, DHES, 17-OH. Czy to wystarczy żeby stwiedzic czy cos jest nie tak? A jeśli wszystko wyjdzie w normie to znaczy że problemu nie ma??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
groosia 0 Napisano Luty 26, 2008 kochane..pisalyscie keidys o specjalnym leku na H... mozecie mi napsiac co to jest....cos z hormonami,ale nie antykoncepcyjny.. bo niedlugoi pojde do lekarza i zapytalabym sie co dalej robimy-diane naarzie ebde brala..ale rpzydaloby sie cos dodatkowo brac by zmneijszyc to owlosienie..boze,zalamana ejstem kochane.... te blizny z nog mi nie schodza, strupy sa i sa i sa, i te uda mam cale czerwone od nich;/ a nie chce drapqac bo to sie rozpapra:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mour Napisano Luty 26, 2008 witam wszystkie panie z problemem nadmiernego owlosienia moja Ukochana Żona równiez zmaga sie z tym problemem mi to nie przeszkadza dla mnie jest najpiękniejsza na swiecie ale ona nie jest zadowolona ze swojego wygladu jak mówie zeby sie nie przejmowala to pyta czy jak by mi wyrosly piersi to czy bym sie nie przejmowal rozumiem ja i was wszystkie bo dla kazdego z nas nasze osobiste problemy sa najwieksze i nie wiem jak ma jej pouc chodzi na laser robila ostatnio wyniki podwyzszona prolaktyna dostala bromergon ale strasznie go znosi wole zeby sie nie trula czy sa inne srodki pozdrawiam.a jeszcze jedno jesli boicie sie ze facet odejdzie z tego powodu to dajcie mu kopa za wczasu bo nie jest nic wart Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wlosymamuty Napisano Luty 26, 2008 jak dobrze, ze istnieje taki temat jak ten. przynajmniej nie czujemy sie osamotnione z naszymi problemami. mi najbardziej przeszkadzaja wlosy na plecach, nienawidze moich plecow. wlosy maja ponad 1 cm dlugosci, to naprawde nieciekawy widok. mam prosbe, czy moglybyscie podac najlepsze sposoby na usuniecie ich, ale depilacje, ktore moge wykonac w domu, najlepiej sama :(( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sunbird 0 Napisano Luty 26, 2008 mour jak dobrze wiedzieć, że są jeszcze tacy faceci jak Ty.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nnnnnnnnnn Napisano Luty 26, 2008 byłam na basenie :) bałam sie straszliwie, wczoraj spedzilam chyba godzine na debilacji, ale sie odwazylam, i bylo swietnie, oczywiscie bylam kobietą o najwiekszym tym problemie, zaczerwienienia w okolicahc bikini, ud i posladkow (bleeee), ale duzo kobiet ma wieksze owlosienie, byly ze dwie ktore tez widac bylo ze maja tych wlosow troche za duzo i je goląc moja tez małe zaczerwienienia. nie poprawimy swej urody, niestety, juz tak mamy, ale jak sie nie zwraca na to uwagi to jakos daje rade isc nawet na basen (to szczegol ze mialam bardzo zabudowany stroj, ale nogi mialam tragiczne) widzialam po innych kobietach ze troche sie patrzyly, w sumie ja tez sie patrzylam, niestety takie juz mam zboczenie ze u wszystkich doszukuje sie włosków, ale ja glowa do gory i do przodu, pierwsza do basenu wskoczylam, a w nim to juz tak nie widac, chociaz w sumie nie wiem, bo sie zajelam plywaniem :) Wiec dziewczyny, nie łamcie sie, co jest to sie już nie odmieni, i trzeba z tym żyć, długo byłam zamknięta, zadnych spodenek i nic, ale ileż mozna tak zyć? nie pogodziłam sie z h... ale jesli na coś nie mam wpływu to nic nie poradze. Pewnie w zyciu nie pokaze brzucha (on jest tragiczny), i watpie czy kiedys sie przelamie zeby miec blizszego mi chlopaka, ale mam nowe hobby - basen :) i to dzieki wam :) czytając to forum nabrałam troche wiecej odwagi, i pewnosci siebie, wiem ze inne kobiety tez maja ten problem ;) Dziękuję Wam jeszcze raz :) Ps. mam pytanko, czy ktoras stosowala moze olej z krokosza? czytalam ze pomaga na owlosienie, ale nie wiem czy jest skuteczny w przypaku mocnego owłosienia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gruszeczka Napisano Luty 27, 2008 nnnnnn- no niby te ktore niby sotsowaly to jakos pomaga..ale nie wiadomo czy one maja H. morou swietny facet z ciebie :**** tez chce takiego :D tez mam to zboczenie z eu wszytskich doszukuje sie wloskow..i diz smi sie chcailo plakac....byla dziewczyna kolo mnie w autobusie..i miala praktycznie tylko 3 wloski na rekach..a ja zarosnieta jak szympans:( tak mi sie zle zorbilo z tego pwodou:( albo jak widz,ezdjecia dziewczyn ktore zadzieraja wysoko glowe i maja sliczna jasna cere,bez wlosow to tez mi ciekzo sline przelknac:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nnnnnnnnnn Napisano Luty 27, 2008 źle sie wyraziłam, ogolenie nóg mi tyle zajęło, depilacja zajmuje kilka dni, bo jak sie pokatuje to musze conajmniej z jeden dzien przerwy zrobic, bo mnie cala skora boli, nawet w tym miejscach gdzie nie wyrywałam wlosow a za jednym razem niepotrafie zrobic calych nog, nie mowiac juz o bikini, czy brzuchu :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość h-mama Napisano Luty 27, 2008 Witam wszystkich.Dopiero dzis tu trafilam, choc z problemen zmagam sie od ponad 10lat.Pozdrawiam serdecznie założycielke topiku Małgosię.Przesledzilam tylko kilka poczatkowych i koncowych stron, bo temat bardzo szeroki. Wiele waszych odczuc obaw i lekow dotyczy takrze mnie.Oprocz nadmiernego owlosienia na brodzie policzkach ,wokol brodawek, brzuchu, bikini, udach i łydkach, mam klopoty z cera i bardzo nieregularne miesiączki.Pozioz testosteronu u mnie jest w normie , ale zmagalam sie wysokim poziomem prolaktyny.Tu pozdrawiam MOUR.Bralam bromergon po ktorym tez czulam sie zle.bralam go ponad rok ale bez efektow.potem norprolak po ktorym czulam sie jeszcvze gorzej i sama go odstawilam.Pewien endokrynolog powiedzial mi ze istnieja dwa rodzaje hiperprolaktynemi.Jedna jest spowodowama mikrogruczolakiem przyzsadki mozgowej, ktorego moze wykryc rezonans,i wtym przypadku poziom prolaktyny jest stale bardzo wysoki.Druga to czynnosciowa, czyli poziom wzrasta pod wplywem np pewnych lekow, stresu itp.Ja mam ten drugi rodzaj ,i od kilku lat poziom jest ok ,ale wystrzegam sie lekow takich jak ranigast, ulfamid, lekow z grupy relanium,oraz vit a+e(o dziwo tez podnosi poziom prolaktyny) Hiperprolaktynemia moze nasilac hirsutyzm,i wlasnie u mnie jest z nim powiazana.Jestem bvlondynką wiec u mnie wloski w wiekrzosci sa jasniejsze choc wcale nie mniej widoczne, zwlaszcza jesli sa grube idlugie.Najwiekrzym problemem jest oczywiscie twarz, ktora nie da sie ukryc pod ubraniem. Kilka lat temu zdecydowalam sie ma laser diodowy na twarz, poniewarz systematycznie wyrywane wloski staly sie ciemne i grube.Terapia nie zlikwidowala problemu ale go znacznie zmniejszyla.Ale jasne wloski pozostaly. Na nie probowalam elektrolizy, ktora troszeczke tez przezedzila wloski, ale byla zdecydowanie bolesniejsza niz laser.Problem pozostaje ale mam przynajmniej narazie ten komfort, ze nie musze juz codziennie rano stac przed lustrem powiekrzajacym, z penseta w reku i wypatrywac odrasajacych wloskow. Wystarczy raz na miesiac. nie mowie tu o jasnych, miekkich wloskach ktorych mam duzo na twarzy, ale znimi juz sie oswoilam. nogi traktoje depilatorem, razem z udami, brzuch i bikini maszynka. Wokol brodawek zafundowalam sobie tez 2 zabiegi laserem.potem odrosly juz tylko jasne, na ktore laser nie działa. ale o dziwo teraz te jasne tez troche przystopowaly, chyba dzieki ciazy, bo jestem szczesliwa ciezarowka w 8mym miesiacu.Zdaje sobie sprawe ze po ciazy problem wloskow moze sie nasilic, ale nie mysle teraz o tym zbyt intensywnie. Sorry za tak dlugie wywody ale nigdy z nikim o tym problemie nie rozmawialam, nie liczac lekarzy i kosmetyczki. Moj maz, nadmiar wloskow widzi , ale nigdy nie dowidzial sie jak duzo mialam ich na twarzy, i olaserze ani elektrolize tez nie wie.Nic o tym nie wiedza tez mama, siostry ani zadna z kolezanek.Niejedna z was napewno rozumie ta blokade psychiczna przed mowieniem o tym.Pozdrawiam serdecznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość DZIWNE COS Napisano Luty 27, 2008 a mialas problemy z zajciem w ciaze z powodu tych wloskow ,ktore sa wynikiem nadmiernych meskich hormonow>? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość h-mama Napisano Luty 27, 2008 prawie kazdy lekarz straszyl mnie ze bede miala problem, ale nie mialam absolutnie. Ciąża zaplanowana jak na zamówienie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość h-mama Napisano Luty 27, 2008 mimo ze mam 34 lata Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość DZIWNE COS Napisano Luty 27, 2008 No to super bo ja mam 30 lat i tez nadmiar wloskow,ale absolutnie 0 komplikacji z okresem regularny,nie mam zadnych skezpow,nie bokli mnie jak mam okres -ale boje sie ze nie zajde w ciaze przez te wloski:-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
słonkoo 0 Napisano Luty 27, 2008 Do Co z rękami : a może spróbuj kremem do depilacji lub woskiem te rączki :) Dziewczyny prosze podajcie mi o jakie dokładnie badania mam spytac lekarza na pierwszej wizycie zebym dostała skierowania? Prosze o to choc wiem ze juz ten temat był juz tu poruszany ale sie juz pogubiłam. Chodzi mi o to zeby mi dał na jak najwiecej po ktorych bedzie juz cos wiadomo.. nie tylko na sam testo. Z góry dziekuje za odpowiedz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
słonkoo 0 Napisano Luty 27, 2008 Hej Dziwne cos ja tez sie tego boje, juz kilika razy myslałam ze bede ale nic ;-( i az mam miałam mysli czy nie zrobic na bezpłodnosc albo co.. ale pozniej kolezanka mnie uspokoiła troche bo powiedziała ze to jest ,,harówa" zeby zajsc czasem.. A znajoma przy pco o ktorym niedawno sie dowiedziała ze ma i to bez zadnych odczuwalnych i widocznych objawów (!!!) ma problem z zajsciem własnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
słonkoo 0 Napisano Luty 27, 2008 a wogole to dziecko sie rozwija prawidłowo przy takich problemach jak z h i pco ? czy z tym tez jest jakies ryzyko? wie ktos moze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość witajcieeeeee Napisano Luty 27, 2008 mam do Was takie pytanie, jakie badania trzeba zrobić by się dowiedzieć czy owłsoienia nie powodują hormony? nie jest to u mnie takie mega mega złe, ale inne dziwczyny mają mniej:( więc ma pytanie jeśli ginekolog przepisze mi horomny, czy one mi pomogą? pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość h-mama Napisano Luty 27, 2008 do WITAJCIEEEEE:jesli lekarz przepisze ci hormony, to idz do innego, ktory wykona najpierw badania, i na tej poddstawie stwierdzi co jest przyczyna wloskow i czy konieczne sa leki i jakie.Bardzo latwo zle dobranymi lekami pogorszyc sprawe. Ja jakies kilka lat temu bralam Diane 35, ale mi włosków nie zmniejszyła,a tylko jeszcze bardziej rozregulowała cykle miesiączkowe. Ale niektóre dziewczyny pisały że im pomagała. To chyba zalezy od tego, co jest pierwotną przyczyna h. czesto to podwyzrszony poziom testo, ale jesli on jest w normie, to sprawa jest ba\rdziej skomplikowana i lekarze czesto tez nie mają odpowiedniej wiedzy na ten temat i czesto eksperymentują, na zasadzie moze pomoze. A konsekwencje nietrafnych diagnoz ponosimy my. Trudno znależc naprawde dobrego lekarza, dlatego ograniczam kontakty z nimi do minimum. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
perla2008 0 Napisano Luty 27, 2008 A mi włosy bardzo wypadaja. Teraz trafiłam na dobra lekarke, moze m i cos pomoze. Zleciła badania hormonalne. wczesniej rok brałam Diane 35 , bo miałam podwyzszony testosteron. Włosy sie nie poprawiły :( Powiedziała, ze jak nie pomoze mi wcierka Alpicort E i szampony, to zrobi mi zastrzyki czyli mezoterapie. Za miesiac mam wizyte, to dam znac jak poszlo. Powodzenia !!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość witajcieeeeee Napisano Luty 27, 2008 o kurcze to się troche podłamałam a moja pani endokrynolog powiedziała, że jak moje wyniki (mam niedoczynność) będe w normie to mam się do ginekologa udać, teraz to ja już nic nie wiem:-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość witajcieeeeee Napisano Luty 27, 2008 aha- od wrastających wołsków powstały mi blizny i zaczęłam używaać cepanu, wyniki są takie jakie są :O ale włsoki mi zjaśniały:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mour Napisano Luty 27, 2008 witam .czyli bromergon do smieci a co ze spironolaktonem czy cos pomaga ,a krem vaniqa czy nie dziala zle na cere.a co do jasnych wlosow to ponoc laser dpl je usówa bo nie dostraja sie automatycznie tylko jest dostrajany przez obslugujacego i dlugisc promienia wypala i jasne i sa juz w polsce zaklady które go maja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sunbird 0 Napisano Luty 27, 2008 h-mama troszę poprawiłaś mi sampoczucie.... najbardziej bałąm si, że kiedy juz zdecyduję się na dziewcko, będę miałą z tym problem.... mam ndzieję, że nie i uda mi sie tak jak Tobie:* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ppppp Napisano Luty 27, 2008 Mam do Was takie pytanko ;) czy możliwe jest że to że pojawiły mi się te włoski to nie h........ tylko że to ma związek z dojrzewaniem ( mam 20 lat,ale tak mi to tłumaczy mama,że każda ma takie coś,tylko że mi się później pojawiły) i to taka moja uroda :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość h-mama Napisano Luty 27, 2008 drogi MOUR. Nie chciałam podwazac dzialania bromergonu, ale mnie osobiscie nie pomogl. Nie wiem jaka jest przyczyna wysokiej prolaktyny u twojej zony,jak duzo jest ponad norme,czy po stymulacji metoklopramidem itp. Moze lekarz powinien zrobic jej dokladniejsze badania.tego drugiego leku nie znam. O laserze usowajacym jasne wloski slyszalam dawno temu ,w telewizji byl o tym program, ale kiedy pytalam o niego w tym salonie, w ktorym mialam zabiegi laserem diodowym, to pani powiedziala ze nic o tym nie slyszala. Wiec stwierdzilam ze moze mnie sie cos pokrecilo. Jesli go maja to pewnie w Warszawie i pewnie kosmicznie drogi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość h-mama Napisano Luty 27, 2008 SUNBIRD droga, zycze ci slicznych kochanych bobaskow i werze ze ci sie uda, jak kazdej z was, ktora tego pragnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
perla2008 0 Napisano Luty 27, 2008 Mi lekarka powiedziała, ze praca hormonów sie unormuje w ciazy, ale po ciazy znowu wszystko wroci. Powiedziała, ze taka juz moja uroda i nie da sie nic zrobic. A wszystko to tylko srodki dorazne. Martwie sie, bo włosy mam naprawde kiepskie, straszne przeswity itd. ale chyba musze sie z tym pogodzic. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
słonkoo 0 Napisano Luty 27, 2008 I własnie dlatego boje sie brac pierwszych lepszych leków co mi przepisza zeby nie pogorszyc stanu. A wlasnie zazwyczaj przepisuja zaraz to diane... pppppp mi to sie wydaje ze za pozno na dojrzewanie w wieku 20 lat... bo włoski sie pojawiaja przy dojrzewaniu ale to duzo wczesniej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach