Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xaxaxaxa

Co to jest USG PRENATALNE i kiedy się je wykonuje?

Polecane posty

Gość xaxaxaxa

Gość hrgszdh
to usg w ktorym wykrywa sie choroby dziedziczne,a o wykonanie lpeiej zapytac lekarza,albo poczytaj cos wiecej na necie

Badania prenatalne wykonaj zwłaszcza, gdy skończyłaś już 35 lat i w twojej rodzinie zdarzały się wypadki chorób genetycznych. Badania prenatalne dają szansę na wczesne wykrycie wad u twojego dziecka i jego leczenia zarówno przed porodem, jak i tuż po urodzeniu. Jak można wykonać takie badanie: Biopsję trofoblastu wykonuje się w 6-8 tygodniu ciąży; można wykryć nieprawidłowości genetyczne u dziecka; badana jest tkanka, z której potem rozwija się łożysko, a próbkę tkanki do badania pobiera się przez szyjkę macicy; wyniki po tygodniu-dwóch (jest wykonywana rzadziej niż amniopunkcja, bo częściej wywołuje poronienie). Amniopunkcja - 14-18 tydzień; wykrywa przepuklinę rdzenia kręgowego i zespół Downa; igłą pobierana jest próbka wód płodowych; wynik po trzech tygodniach. Test AFP w 15-18 tygodniu ciąży; wykryje wady rdzenia kręgowego; badanie krwi matki, do której przenikają alfafetoproteiny, czyli substancje informujące o wadach wrodzonych u dziecka; wynik po dwóch-czterech dniach. Z tego co mi wiadomo jeśli kobieta jest po 35 roku życia takie badanie jest bezpłatne.Jeśłi masz mniej lat a chciałabyś przeprowadzić takie badanie będzie odpłatne

Cześc! Ja miałam robione USG 3D i na wyniku z niego pisało USG PRENATALNE-3D a mam 24 lata.Wiek tu nie ma znaczenia.Po prostu zbadają serduszko,kręgosłup itd.powiedzą Ci czy jest wszystko ok.U nas kosztuje to 200 zł.