Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masz krzywy kręgosłupWEJDZ

Masz krzywy kręgosłup??WEJDZ!!

Polecane posty

Gość edfikdfpdbv
ja tez w wieku ok. 10 lat mialam skolioze ledzwiowa - piersiowa teraz mam 16 lat i juz nie mam plywalam bardzo regularnie a do tego cwiczylam miesnie brzucha wydaje mi sie ze przy silnych miesnaiach brzucha kregoslup sam sie jakos prostuje bo miesnie go podtrzymują jednak nie wolno przesadzac z brzuszkami bo moga ci jeszcze gorzej skrzywic kregoslup:(

Gość krzywulka
niebuj sie isc do lekarza na pewno ci pomorze jesteś jeszcze młoda jest bardzo dobry profesor w Bydgoszczy jeżdżą do niego z całej polski nazywa się Marek Harat masz go w internecie możesz sobie poczytaći jego zdięcie włącz grafike.

Gość Krzywulka
Dzięki za radę i pocieszenie. Czekam na kolejne opinie i porady

Gość borka
Mam 16 lat i bardzo odstają mi łopatki. Na początku tylko to mi dolegało, ale po kilku latach zaczęłam się garbić i teraz wyglądam strasznie. Byłam 3 lata temu u lekarza, powiedział, że już nic się nie da zrobić i zalecił pływanie, aby problem się nie powiększał. Na pływalnie nie chodziłam i teraz widać tego skutki. Rodzice mówią, że mam zwyczajnie się prostować, ale mnie wtedy bardzo boli kręgosłup. Do ilu lat są szanse na powstrzymanie wady i wrócenie do prostej postawy?

Gość Eurobaby
Mam krzywy kregosłup przy klatce piersiwej w lewo strone wykrzywiony,jak temu zapobiec oprócz cwiczen bo nie chce miec garba :((

Gość Jakie cwiczenia
Jakie cwiczenia wykonujecie?

Gość Krzywa marta
Mam prawie 15 lat i mam skoliozę prawostronną . Byłam już dawno u ortopedy i on skierował mnie do "szpitala" tam załozono mi gorset ortopedyczny jednak do tego musze wykonywać ćwieczenia czy może był by ktoś łaskawy i na adres mojej poczty powysyłał by mi ćwieczenia na skoliozę ! z góry DZIĘKUJE !

Gość Puenta
Hej. Ja mam krzywy kręgosłup, jestem po 3 operacjach. Jakby ktoś chciał pogadać, to niech odezwie się na adres mailowy: alunia_90tlen.pl Jeszcze mam stronę internetową www.puenta7.blog.onet.pl i tam można zobaczyć jak wyglądam itp.

Gość Terapeuta - Szczecin
:-) Mam przyjemność zabrać kilka słów jako (ex)skoliotyk, a obecnie też terapeuta (obecnie lat 30). Moje doświadczenie z ortopedią jest takie, że 90% lekarzy nie widzi przyczyny skoliozy, i jak mantrę powtarzają, że skolioza idiopatyczna nie ma przyczyny - owszem ma :-). Co więcej łatwo ją usunąć - co do ćwiczeń to większość zalecanych przez ortopedów tylko pogłębia wadę... Zainteresowanych zapraszam na: http://www.studiogong.szczecin.pl/yumeiho.html W razie pytań śmiało można dzwonić: 691279923 Pozdrawiam Łukasz M.

Gość Patrizzzia
Balerina ; Mój kolega też miał skrzywienie kręgosłupa i jego mama właśnie dlatego zapisała go na lekcje tanca więc mysle że to pomaga.

Gość skrzywienie
Witam. Mam 15 lat i skrzywienie kręgosłupa. Czy noszenie pajączka pomoże w wyprostowaniu, czy jednynie zapobiegnie poglebianiu sie wady? Oprócz tego ćwiczę , a w roku szkolnym chodze 2 razy w tygodniu na basen. Pozdrawiam, proszę o odpowiedz.

Witam-50 stopni przed operacja-18-zostało,nie ma co się zastanawiać,operacje miałam w wieku 32 lat-dlatego troche cięzej to przechodziłam i przechodze-kości sie musza przyzwyczaic,ale...jestem szczesliwa,bo nie czeka mnie wózek i jestem prosta

Gość isy.
Witam! U mnie skoliozę wykryto zupełnie przypadkowo, bo przez uraz kręgosłupa szyjnego. Ciekawsze jest to ze zaledwie 2m-ce wcześniej miałam bilans 14latka i pediatra stwierdził ze wszystko jest wporządku i nie ma powodu do obaw. Mam skolioze pieriowo lędzwiową i skrzywienie 33 i 35 stopni. Zalecono mi miesięczny rehabilitacyjny oddział dzienny w centrum Stocer (konstancin-jeziorna- chylice) Wcześniej miałąm badania i zalecono również gorset typu OA +B do tego wyrównanie w postacji korka 1 cm.pod lewą piętę. Gorset nie jest wygody ale można się przyzwyczaić, co do spania podobno jest dobrze spać na brzuchu- lepiej się oddycha, ponieważ żebra są ściśnięte. Zeby rozluźnić mięśnie pleców po dniu chodzenia w gorsecie najlepiej jest sie położyć na plecach, na plaskim. Komfortowe niestety nie jest to ze trzeba chodzić w gorsecie 23h. Co do ćwiczeń, zawsze są indywidualnie ustawiane do pacjęta. Do wikulinka5@o2.pl) pajączek ci nie pomoże. Zgłoś się do ortopedy albo do lekarza wad postawy. Opisze twój przypadek i zaleci dalsze działanie. Pozdrawiam.

Gość Monika14
Mam 14 lat i skoliozę lewostronna. Mam gorset jednak nie lubię w nim chodzić ponieważ jest to nie komfortowe. Mam także wkładkę w bucie ponieważ jedną nogę mam krótszą. Jestem z okolic Kielc i jeżdżę na wizyty do Buska ale tez jeżdżę prywatnie do lekarza który mnie prowadzi. Czy powinnam zastanowić się nad operacją??? Nie lubię ćw. na wf a także chodzić na basen. Czy to rzeczywiście pomaga??? Czy mógłby mi ktoś podać zestaw ćwiczeń. Jeżeli ktoś by chciał porozmawiać to podam mu e-maila.

Gość DASZIKA
hej wszystkim tym ktorzy mieli lub decyduja sie na operacje kregoslupa;] 6 lat temu majac prawie 15 lat moje skrzywienie kregolsupa doszlo do takiego stanu ze cwie=czenia nie pomagaly a chce podkreslic ze cwiczylam jak glupia ,codziennie po pare godzin z mysla ze cos mi sie poprawi i operacja mnie ominie bo panicznie sie jej balam.. idac do ortopedy na kontrole niestety uslyszalam wiadomosc ze bez operacji sie nie obejdzie. mialam skrzywienie piersiowo ledzwiowe dosc duze ale mozna bylo je ukryc szerokimi bluzkami z kapturem;p lekarz mi powiedzial \"taka ladna dziewczyna pewnie chcialabys kiedys pojsc na studniowke w pieknej obcislej sukience a nie ukrywac przez cale zycie garba\" trafilo do mnie i postanowilam ze pojade skosultowac sie do specjalistow. dostalam namiary do szpitala w zakopanym, zrobili przeswietlenie w ktorym okazalo sie bardzo duze skrzywienie i odrazu dostalam skierowanie na operacje oczywiscie musialam czekac pare miesiecy bo wielka kolejka. kiedy nadeszla pora na wyjazd przygotowujacy na operacje byl to najgorszy dzien w zyciu myslalam sobie jak ja to przezyje... ale... nie zaluje :) w szpitalu bylam 3 tygodnie zanim zrobili mi operacje czulam sie jakbym byla na jakis koloniach;p codziennie mielismy obowiazkowo po 2 godz cwiczen na wzmocnienei kregoslupa, wyciagi w ktorym z kolezankami sie przescigowalysmy ktora o ile bedzie wyzsza na wyciagu hehe. chodzilismy na wycieczki ,nawet jakies milosci sie przerodzily hehe patrzac na tych ludzi z tymi samymi problemami bylo lzej, kazdy wspieral sie na duchu , jak przychodzilana kogos pora operacji zawsze go zeganlismy czekajac z nim na lozku na korytarzu, opowiadalismy kawaly, zbiegalismy przed sale operacyjna zeby jeszcze pomachac.a jak wracal z OIOMU to staralismy sie pomagac mu to przetrwac i z kazda osoba ktora wracala jak sie napatrzylam na tych ludzi po operacji stwalam sie silniejsza i wiedzialam ze ja tez dam rade,,, zazdroscilam im bo tez chcialam zeby wreszcie juz na mnie przyszla pora, i wreszcie nadeszla ta pamietna chwila hehe dali mi proszek tkzw\"GLUPI jAS\" zebym sie nie bala przed operacja wygadywalam glupoty a przyjaciele sie smieli zegnajac mnie;p ja zreszta tez sie smialam jak wjezdzalam na sale zupelnie jak nacpana hehe;p dopiero odeszlo mi jak pani pielegniarka wsadzila mi maske pod narkoze;] zasnelam i obudzialm sie jak wyjezzalam z sali.. pani doktor kazala mi otworzyc oczy poruszac nogami rekami i moglam isc dalej sac. na OIOMIE jak sie obudzialm zaraz przyszedl rehabilitant i kazal mi wstawac powoli ,fakt bolalo na poczatku i czulam sie jakbym miala kij w plecach. ale pozniej chodzilam male kawalki bo strasznie sie meczylam .. po przejsciu paru metrow czyulam sie jakbym przebiegla kilometr i musialam odpczywac. pozaytm pozniej wymiana opatrunku, nocne bole;p nie wysiedzenie chwili, i cwieczenie pluc zeby wszystko wrocilo na swoje miejsce;] po tygodniu od operacji wrocilam do domku;] tak sie pomeczylam z 1-2 miesiace a pozniej po 3 miesiacach poszlam na dyskoteke hehe, nalozylam sobie obcisla bluzeczke wreszcie nie wstydzac sie plecow;] to bylo straszne przezycie;] duzy bol ale ktory naprawde da sie zniesc.. poboli przez ok 2 tygodnie najbardziej a pozniej juz corz mniej az calkowicie zniknie po 1-2miesiacach nawet sie juz nie odczuwa ze cos sie ma. zostaly mi znajomosci zludzmi z ktorymi tam bylam do dzis.. wiem ze jakbym sie nie zdecydowala na operacje bylabym pewnie juz kaleka,,, nie moglabym miec prawdopodobnie dzieci bo skrzywienie by kladlo nacisk, bylabym pokrzywiona i pewnie wytykana palcami,,, chodzilabym dalej w ciuchach ktore by mi maskowaly garba, i czulabym bol... a do tego pewnie bylabym ograniczona ruchowo dlatego pomyslcie,,, czy warto sie tak meczyc? czy nie lepiej zdecydowac sie na operacje przemeczyc sie ten miesiac ale pozniej zyc normalnie ? kazdy czlowiek jest silny moze nawet sami o tym nie wiecie .. ja zawsze balam sie bolu i moja mama byala sie jak ja to wszystko zniose.. znioslam to naprawde po mesku nie spodziewalam sie ze az tak dzielnie ale tylko dlatego tak to znioslam bo wiedzialam ze to mam za soba, ze teraz bedzie tylko lepiej, ze wreszcie skonczy sie moja niepewnosc,wstyd i bol..tazke duchowy bo nie raz byl to powod mojego placzu... dlatego mowie ze WARTO nawet sie nie zastanawiajcie tylko zbiezcie odwage,sily a nie pozalujecie bo nie moze byc juz przeciez gorzej..moze byc tylko lepiej.zrobcie to dla siebie bo nikt nie bedzie zyl za was .zrobcie to dla normalnego zycia;] pozdrawiam ;] jakby jakies pytania to podaje email aszka087@go2.pl

Gość isy
no okey operacja, wtedy kiedy jest to ostateczne wyjście, ale gdy istnieje inna możliwosć, trzeba wszystkiego spróbowac zanim zdecyduje się na to ostatnie. Monika14 napisz do mnie o.kulik@onet.eu to porozmawiamy dokładniej.A co do wf gdy masz gorset raczej nie pownnaś ćwiczyć, i wykonywać rożne forsujące czynności. Ale gorzej w praktyce, gdy powiedzieli mi ze nie mogę ćwiczyć, biegać, jeździć na rolkach, łyżwach, rowerze byłam załamana i gotowa zezygnować z leczenia kręgosłupa. Z czasem przyzwyczaiłam się, i powoli próbuje wyonywać coraz to bardziej skomplikowane czynności.

Gość Ags
Hej.. ja mam krzywy kręgosłup :) jakieś hm...28 stopi tu w biodrach... lekarz kazał mi nosić gorset korekcyjny no i pojechałam na odlew do Rzeszowa... nie no spoks... ale jak zobaczyłam ten gorset to się rozbeczałam... góra plastiku to to Zostało mi wtedy jakieś dwa miesiące 'wolności' do wykonania tego sprzętu No i jakieś dwa tygodnie temu pojechałam po to, nie chce tego nosić do szkoły bo wiadomo docinki i tym podobne.. jeszcze się nie zaczęło ale za 2 dni prawdopodobnie pójdę w tym do szkoły..i boje się.. eh.. w sumie nie jest tak nie wygodnie ale.. ;/

Gość Alexis08
Widzę, że wy tutaj piszecie o konkretnych skoliozach. Ja też mam skolioze, ale niestety nie wiem nawet ile stopni bo boję się iść do lekarza. O obcisłej bluzce to już mogę zapomnieć no chyba, że rozpuszcze włosy, a w spiętych nie ma mowy, jedynie co mogę nosić to jakieś luźnie ciuchy. Nie wiem jak mam sobie pomóc, ale wiem jedno, że mam już dość wysmiewania się ze mnie. Mam 17 lat i boję się, że juz jest za późno. Proszę pomóżcie mi, co mam robic?

Gość jagódka1234567890987654321
ja tez mialam skolioze i teraz jestem po 2 operacjach i jest juz dobrze;) a ćwiczenia..?? niewiele dają...

Gość Alexis08
Tylko operacja??? Nic więcej się nie da zrobić? A basen?

Gość virion
hej:0 możę mi ktoś wyjaśnic różnicę między krzywizną fizjologiczną a patologicznym skrzywieniem kręgosłupa?

Gość do alexis
lepiej idz do lekarza niech zrobia przeswietlenie a dowiesz sie chociaz ile masz skrzywienia. i nie bój sie z miejsca cie nie wrzuca na łozko operacyjne. lekarz mi mowil ze jak ma sie okolo 45 stopni to juz konieczna jest operacja.. ja mam 28 stopni;/ ale nosze gorset ortopedyczny i jest ok:) a ile masz lat?

Gość Alexis08
Mam 17 lat

Gość isy
Praktycznie wiek nie ma znaczenia. Idąc do lekarza, dostaesz skierowanie na RTG, tam sprawdzają też czy skończył się proces kostnienia. Czemu ćwiczenia nic nie pomagacją, pkmagając wtedy kiedy się je dobrze wykonuje. Większość lekarzy i rechabilitantów idzie na łatwiznę zlecając gorset lub operację, w przypadku gdy z kości nie zostało jesze wyscone białko i są w miarę giętkie, lepiej jest zaczyanć od ćwiczeń. Jednak taka recepta jest dla osób którym się chce. Znacznie czesciej jednak bywa, ze popostu łatwiej jest wziąć ten gorset, któy tez pomaga. Leczenie jest męczące, na początku boli, ale da się przyzwyczaić. Operacja dla niektórych to ostateczność.

Gość ania ehgh
ja mam strasznie krzywy kręgosłup.jak sobie tak przejade ręką to skoliozy w kilku miejscach. i to widać, garbię się, nie mogę się ubierać w to co chcę bo wyglądam strasznie. jak próguje sie wyprostować to i tak mam wielkiego garba a prawa łopatka i cała prawa ręka okropnie boli...czuje jak ten ból jest taki rwący ze płakać się chce. i krzyże często bolą:(( mam z tego powodu straszne kompleksy :((( mam 17 lat

Gość Ags
Witam ;) jej byłam tu kiedyś i pisałam i teraz mogę napisać ze jest cool, nosiłam gorset przez 2 miesiące miał zatrzymać a wyprostował o połowe .. no i ciesze batona ;D w szkole nie jest zle, git majonez.. eh.. mam nadzieje ze jeszcze sie wyprostuje no ;) pzdr ;D życze prościzny, ze tak powiem ;D

Gość ej ania ehgh
a bylas z tym u ortopedy??????????

Gość hfunnk ml
ktos wyżej napisał ze jak sie nosi gorset to sie nie powinno ćwiczyc na wf i w ogole.. otóz nie prawda. zalezy jaki ma sie gorset . ja mam nowoczesny, nie taki plastikowy z ktorym nie mozna sie dobrze poruszac, poza tym przez niego zanikają mięsnie i wlasnie powinno sie ćwiczyc, poza tym ten stary wiadac pod ubraniem.ja mam gorset elastyczny, dynamiczny.placi sie za niego chyba tysiac złotych ale to jest refundowane. moi ortopedzi mi go poradzili i nie widac tego pod ubraniem wiec nie ma sie czego wstydzic. mozna wykonywac wszystkie czynnosci i jest bardzo dobry. skrzywienie sie nie poglebia. jakby co hejkaa1@o2.pl

Gość hfunnk ml
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.mdh.pl/media/repository/tulw/DRQH0G..jpg&imgrefurl=http://www.mdh.pl/product,30.html&usg=__Egc9VWbfwa9dQD921sI_h8aJV5Q=&h=315&w=210&sz=16&hl=pl&start=3&sig2=k387DPvZrC9HpLhHSDx-Ag&um=1&tbnid=JgS5_XSe6AoCbM:&tbnh=117&tbnw=78&ei=4_NwSdGIAZf40AWEkvj7CQ&prev=/images%3Fq%3DGorset-Dynamiczny%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN ten gorset wyglada mniej wiecej tak.. ale ja mam innej firmy chyba spine cor