Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masz krzywy kręgosłupWEJDZ

Masz krzywy kręgosłup??WEJDZ!!

Polecane posty

Gość czunka
cześć. Ja noszę ten gorset od dzisiaj. I mam właśnie ten COMPACORE. I mam pytanie, czy ktoś z Was nosi(bądź nosił taki gorset)?? Jeżeli tak to opiszcie troche o tym. Jak długo nosiliście itp. Z góry dzięki. Aha ja mam skoliozę lędźwiową 31 stopni.

Gość fizjoterapeutka_ck
Witam wszystkich. Jeśli potrzebujecie porady piszcie na mojego maila. Pozdrawiam

Gość już szczęśliwa
właśnie byłam w Koszalinie u dr Siergeja Bielewskiego . POLECAM -ZANIM ZDECYDUJECIE SIĘ NA OPERACJĘ PROSZĘ NALEGAM NAJPIERW DO NIEGO =UNIKNIECIE OPERACJI. Miałam mieć operację kręgów szyjnych- kilka wizyt i jestem zdrowa. podczas wizyty u niego nie ma żadnych bóli. CZŁOWIEK O NIESAMOWITEJ WIEDZY I POKORZE !!!

Gość hertika
ja mam skolioze odkrylam ja tu na forum przez przypadek chcialam zeby ludzie oceni moj brzuch no i pisali ty masz skolioze.. bylam u lekarza rodzinnego w innym miejscu zamieszkania (tam gdzie studjuje) doktorka zbagatelizowala problem powiedziala ze jak bedzie bolec to trzeba brac ibuprom.. a mieszkam w malej miejscowosci wiec i tu sie nie wylecze... chcialabym chociaz znac kat skrzywienia tak z ciekawosci bo na wyprostowanie to juz nie licze bo mam 24 lata...

Gość takisobieja
Ludzie rozciągajcie się!!!!!!!!! W więkoszości przypadków to nie kręgosłup jest krzywy lecz z jednej strony mięśnie sa za bardzo naciągnięte, a z drugiej za słabo. No i biegajcie, pływajcie. Bardzo tez pomaga pływanie na kajakach i wioslarstwo. Odkąd się rozciągam to mam dużo prostszy kręgosłup! Pozdro :D

Gość POLKAG12
witam wszystkich mam problem z mojim kregosłupem mianowicie mam skolioze kregosłupa i skrzywienie klatki piersiowej i nierówne biodra znaczy jedno troche wyzej drugie troche nizej i mam taki kłopot gdy długo chodze podnosze ciezkie rzeczy lub długo siedze w jednej pozycji bardzo mnie boli klatka piersiowa przez pare minut kilka razy dziennie jest to troche uciazliwe bo zabardzo nie moge normalnie funkcjiowac i co jest jeszce najgorsze gdy dostaje te bóle to czasem mam problemy z oddychaniem czy ktos miał lub ma taki problem czekam na odpowiedzi dzieki:)

Gość POLKAG12
a i jeszcze dodam ze ma 23 lata

Gość basiunia192
A chodzisz do jakiegoś specjalisty, który policzył ile masz stopni skrzywienia? Wszystko zależy od tego ile tych stopni jest ale skoro widać niesymetryczne biodra i klatkę piersiową oraz jeśli mówisz, że masz problemy z długim przebywaniem w jednej pozycji i przy podnoszeniu odczuwasz ból i masz kłopoty z oddychaniem to mniemam, że masz widoczne skrzywienie i garb żebrowy na plecach co nie jest bezpieczne:( Wiem co mówię bo miałam takie same objawy i kłopoty z tą chorobą. Teraz jestem już rok po operacji bo niestety cały czas jak chorowałam byłam źle leczona i nie było widać żadnej poprawy Teraz jestem szczęśliwa i chcę pomagać tym , którzy cierpią na to samo co ja kiedyś. Więc jeśli masz jakieś pytania, wątpliwości to pytaj albo na forum albo skontaktuj się ze mną drogą mailową , napewno pomogę Pozdrawiam

Gość POLKAG12
witam no faktyczne sa to widoczne skrzywienia zwłaszcza klatki piersiowej widac to gołym okiem niestety przez co sie wstydze chodzic w dekoldach mówisz operacja no to mnie nie pocieszyłas . Nie byłam leczona ani pod opserwacjam zadnego pediatry około 10 lat ostanio wybrałam sie do lekarza pierwszego kontaktu tak wogóle to mieszkam w anglii i zaleciła mi na ból paracetamol i to wszystko troche sie przeraziłam bo jak mysle paracetamol mi nie wyprostuje rzeber i kregosłupa teraz jestem zapisana na jutro do ortopedy i troche sie boje

Gość basiunia192
No niestety ale moim zdaniem jest nieciekawie:( Ja miałam ogromne skrzywienie kregosłupa ale klatki piersiowej nie miałam aż tak zniekształconej że wstydziłam sie chodzić w dekoltach Mi ból sprawiał najbardziej widok moich krzywych pleców i to je najbardziej starałam sie maskować A lekarzowi który zalecił Ci brać paracetamol powiedz żeby sam się nim leczył bo mnie jak bolało to byłam na lekach które podchodziły już pod " narkotyki " bo zawierały morfinę Trzymam kciuki żeby było dobrze! :)

Gość dos
witam. u mnie skolioze wykryto w wieku 6 roku zycia. na poczatku moj Pan z korekcyjnej uwazal ze to plaskostopie. przez 5 lat cwiczylam gimnastyke korekcyjna i chodzilam na basen...rezultatu niestety nie bylo. Moja mama z troski zaczela szukac innego rozwiazania wtedy znalazla szpital w ochojcu w kaatowicach ktory leczy schorzenia kregoslupa nie tradycyjnymi sposobami...a mianowicie metoda profesor Dobosiewicz. Zaczelam tam jezdzic co rok na 3tyg pobyt i rehabilitacje. polepszylo sie i o cudo uniknelam operacji chociaz mam dopiero 18 lat wiele rzeczy ne moge wykonywac przez kregoslup to oprocz tego wstyd jest wyjsc na basen plaze czy ubrac cos obcislego. Oprocz tego mam gorset ortopedyczny ktory pomaga....to trzeba przyznac.Gorsety robia swietn ortopedzy w bytomiu. Jesli chodzi o moja przyszlosc to chyba bym chciala byc zoperowana taka metoda co dala by mi szanse normalnie funkcjonowac i taka by kregoslup przestal mnie bolec. jak macie jakies pytania piszcie.

Gość isy
Witam ponownie! Pisałam po raz pierwszy kiedy miałam pierwszy gorset, dziś już trzeci. Owszem, nie jest fajnie, ale trzeba dac radę. Skolioza jest faktycznie bardzo męczącą choroba, szczególnie jej leczenie. Niestety w większości to wina głupich pań lekarek( bez obrazy) które na bilansach poimo wskazania od pielegniarki szkolnej omijają wielkim łukiem skierowanie do ortopedy. A później dzieci męczą się w gorsetach. przykre jest to ze wiekszość naszego społeczeństwa to ma. A jeszcze gorsze jest to ze w większości przypadków jedynym sposobem na wyleczenie jest operacja. Pamiętam jak sie dowiedziałam o tym. O skoliozie. Byłam zdziwiona, i przerażona. Zresztą nic dziwnego, dla trzynastoletniego dziecka, które przez całezycie żyło spotrem wsadzenie w gorset i posadzenie na wf na krześle jest okrutne. W szkole nawet nie było źle. Wstydziłam się sterczących "pleców" gorsetu. Starałam się kamuflować to, jakoś wychodziło. Na przerwach siedziałam na ławkach. jednak fakt ze jest się chociaz troche innym niz reszta przyngębiał. Można się pocieszyc zawsze wizją ze gorsety kiedyś będą równie populane co aparaty na zęby. POLKAG12 Dziwnie brzmi, ale miałam to. Czasami nadal tez sie przytrafia. W moim przypadku szczególnie na poczatku leczenia. Nie jestem lekarzem, ale ja po porstu musiałam się przyzwyczaic do ucisku. Nie nosisz gorsetu? Ktoś wcześniej powiedział, ze należy wybrac się do specjalisty, bo może rzeczywiście skrzywienie jest tak duże ze ta skrzywiona klatka piersiowa coś robi złego z organami.

Witam, Czy ktos leczyl sie u doktora Macieja Majos w Bialej Podlasce? Mam problem z kregoslupem w szczegolnosci odcinek szyjny C2, C3, C4, C5, C6 oraz ledzwiowy L5 9prawdopodobnie zwyrodnienie kregoslupa). Czy ktos moze opisac jak cala kuracja wyglada i jakie sa przeciwskazania w trakcie i po kuracji? prosze o email na asiabanka@o2.pl

Cześć. Mam 20 lat. Studiuję w Krakowie(jestem z poza Krakowa). Mój problem polega na tym, że mam zapadniętą klatkę piersiową + okrągłe plecy(ale to oczywiste). Wstydzę się gdziekolwiek pokazać bez koszulki (od półtora roku nie chodzę na basen / nawet przed rodziną mi wstyd, a co dopiero wyjść z ludźmi się poopalać, popływać czy pograć w piłkę bez koszulki). Raczej nie mam zbyt wiele pieniędzy. Dlatego pytam się Was co powinienem uczynić - czy jako student mogę się bezpłatnie udać do jakiegoś krakowskiego specjalisty(o ile jest takowy), żeby ocenił stopień mojej deformacji klatki piersiowej i porozmawiać z nim o ewentualnej operacji metodą Nussa(czy coś by mnie kosztowała)?.Proszę o pomoc.

Cześć. Mam 20 lat. Studiuję w Krakowie(jestem z poza Krakowa). Mój problem polega na tym, że mam zapadniętą klatkę piersiową + okrągłe plecy(ale to oczywiste). Wstydzę się gdziekolwiek pokazać bez koszulki (od półtora roku nie chodzę na basen / nawet przed rodziną mi wstyd, a co dopiero wyjść z ludźmi się poopalać, popływać czy pograć w piłkę bez koszulki). Raczej nie mam zbyt wiele pieniędzy. Dlatego pytam się Was co powinienem uczynić - czy jako student mogę się bezpłatnie udać do jakiegoś krakowskiego specjalisty(o ile jest takowy), żeby ocenił stopień mojej deformacji klatki piersiowej i porozmawiać z nim o ewentualnej operacji metodą Nussa(czy coś by mnie kosztowała)?.Proszę o pomoc.

WITAJCIE...KTOKOLWIEK TU JESZCZE ZAGLĄDNIE....... mam skierowanie na zabieg operacyjny, ale jeszcze chce ratowac sie gorsetem mam 46 st skrzywienia góra i dół................czy ktoś może wypowiedzieć sie na temat TRZEBNICY LUB ZAKOPANEGO?????

Gość RUnway
Ej moze mi ktos pomoc jak biore odech to mi strzela w gornej czesci kregoslupa (niezawsze)

wszyscy maja gdzieś kolejny temat....NO CÓZ........od paru dni mam gorset dynamiczny............jest spoko- loko........po zalożeniu go zrobiono zdjęcie...odrazu poprawa.....o pare stopni czyli taki gorset pomaga............kosztuje 2700 w zakopanem, ale nfz zwraca 1100, pefron....1600......polecam.........

Gość Micach
Do Jo01! Ja mam zamiar leczyć się u doktora Majosa... Leczysz się u niego? Pomaga Ci??? Proszę odp!!!

witam, jutro koncze 17 lat, bylam dzis u lekarza i dowiedzialam sie ze problemy z kregosluepm sie pogorszyly od czasow pdodstawowki, nosilam w kladki do butow, bo wada byla mala, po pewnym czasie rodzice stiwerdzili ze wada sie zmniejszyla, teraz jest coraz gorzej i to widać, dzisiaj mam wizytę o ortopedy, mysliscie ze zabieg bedzie konieczny? i rozbieram się cała? procz bielizny tak? prosze o szybka odpowiedz i z groy dziekuje!

mam 10 lat nosze krzyżaczek.chce wiedzieć czy operacja pleców boli.proszę mi odpowiedzieć na www.ssikorka.blog.onet.pl dwa 's' nie są przypadkowe!

Gość kalanka
tam jest wszystko o skoliozie www.skolioza.xaa.pl www.skolios.pl

Gość patunia16
witajcie. Mam 16 lat i od nedawna mam skrzywiony kręgosłuo, rodzice myślą że to od noszenia ciężkiego plecaka na jednym ramienui. Boli mnie punktowo między łopatkami i ból promieniuje u dolnej części kręgosłupa . Słyszałam że ćwiczenia w basenie pomogą, cóż nie jestem za chuda i mam kobiece problemy skórne i wstydzę się iść na basen bo te problemy skórne są widoczne. Czy byłyby jakieś cwiczenia fizyczne domowe na wyprostowanie kręgosłupa? PROSZE POMóżCIE