Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masz krzywy kręgosłupWEJDZ

Masz krzywy kręgosłup??WEJDZ!!

Polecane posty

Gość karol9999
Dobrze byłoby skonsultować takie wady z dobrym ortopedą on stwierdzi czy konieczne jest leczenie operacyjne czy wystarczy rehabilitacja Polecam prof Jabłońskiego lub dla dzieci dr Latalski.

Gość Kath16
Ja miałam 31 stopni mam 16 lat tak nosiłam gosret dynamiczny ale moi rehablitaci stwierdzili że to właśnie on mnie krywi a ja lepiej się sama od niego koryguje teraz mam 20 stopni ale to zasługa nie gorsetu tylko terapii japońskiej YUMEIHO korekcja miednicy poczytajcie sobie na www.yumeiho.pl , bezbolesne , bez operacji no tylko kosztuje 50 zł za zabieg których trzeba 2 serie robić po 20 zabiegów . I ta moja poprawa w ciągu 10 tygodni super co ?

Gość laska 23
hej mam krzywy kregosłup boli mnie bardzo z lewej strony ból nie do wytrzymania gdzie sie z tym zgłosic ? czekam na odpowiedz prosze poradzcie mi.

Gość isy
do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie do ortopedy. Ja skończyłam nosić gorset. Chyba po prostu bardziej się nie da mnie "wyprostować" :P. Teraz zaczęłam cykl rehabilitacji, dla osób z Warszawy polecam Carolina medical Center. Mają na prawde fajne podejście do ludzi, dobre wyposażenie i przede wszystkim jest przy Was cały czas rehabilitant, który w razie czego coś poprawi rzuci uwagę. W sumie to myślę ze gdybym miała jednoczenie reh i ten gorset to znacznie lepiej bym na tym wyszła. Po 4 letnim cyklu noszenia powrót do "normalności"jest okropny. Orientujesz się na prawdę ze mimo ze robiłaś jakieś ćwiczenia to tych mięśni w ogóle nie ma. Boli wszystko, jak przy grypie, a po każdej godzinie wraca się coraz bardziej zmęczonym. I nie chce tutaj nikogo straszyć, moze tylko przestrzec, bo wiem ze wcześniej mówiłam ze ten mięśnie nie zanikają ale chyba teraz na prawdę odczuwam te 4 lata. Zeby po prostu nie olewać tych ćwiczeń. No i każdy kto ma świadomosć ze ma skoliozę to jest też świadomy ze żebym na prawdę normalnie funkcjonować, bez żadnych bólów, musić ćwiczyc do końca życia Pozdrawiam i życzę szybkiego bezbolesnego prostowanie kręgosłupów .

Gość yuohka
Spotykam się z pozytywnymi wypowiedziami na forum odnośnie doktora Siergieja Bielawskiego zKoszalina. Ja byłem u niego kilka razy i dostawałem zastrzyki przy kręgosłupie o których doktor nie raczył mnie poinformować ( dla wyjaśnienia nie mylę zastrzyków z akupunkturą jeszcze potrafię odróżnić zastrzyk). Niestety doktor twierdzi że nie robi żadnych zastrzyków.Czy ktoś był pacjentem doktora ? Trochę się obawiam czy to nie były jakieś blokady sterydowe.

Gość ciasnywiesiek
tak mam

Gość mery04
hej:) na imię mam Marysia mam 19 lat tez mam skrzywienie kręgosłupa i do tego garba. w lipcu 2010 roku miałam operacje. założyli mi druty i miałam ładnie wyprostowane tylko trochę było widać skrzywienie. ale ja dobrze się czując robiłam wszystko: nosiłam buty na obcasie, nosiłam na rękach siostrzenice, itp. a tego nie było mi wolno nawet nachylić się mi nie kazali. ale ja nie posłuchałam.i tak doszło że druty pękły na dole i musiałam mieć 2 operacje.15 kwietnia 2011 roku usunęli mi te druty. ale okazało się że w odcinku lędźwiowo-krzyżowym nie ma zrostu kostnego. powiedzieli że będą to obserwować.Znowu się skrzywiło mam tak samo jak przed pierwszą tylko do tego mi jeszcze blizna na plecach zostaje:/ Teraz czekam na 3 operacje która jest trudniejsza od pierwszej. mam nadzieje że tym razem się uda i nie będę musiała nosi swetra w lato żeby ukryć skrzywienie:/ jakieś pytania piszcie: mery04@o2.pl

Gość gfdsgfd
mckenzie. Skierowanie przede wszystkim na naukę, bo ćwiczyć część z was i tak pewnie będzie musiała do końca życia (albo przynajmniej parę lat). Ćwiczenia u rehabilitanta ewentualnie swoją drogą.

Gość bajka2323
cześć ja mam 13 lat i około 50 stopni skrzywienia , operowana będę najprawdopodobniej w Szczecinie i strasznie boję się operacji , czy to boli , czy ciężko jest wstać z łóżka tuż po operacji , czy środki przeciwbólowe dużo dają i kręgosłup nie boli . Strasznie męcze się z tą chorobą i wciąż kiedy patrze na rówieśników wydaje mi się ,że to ja jedyna na to zachorowałam i że jestem tak niska obecnie mam 165 cm wzrostu i ile uda mi się osiągnąć po operacji ?! pomocy bardzo się boję ;

Gość alek17
polecam gabinet fizjosynergia, Pani Ania jest bardzo miła i konkretna www.fizjosynergia.pl

Gość mama 6latki
U Nas skierowanie do ortopedy nic nie dało poza "poradami" zakupu i chodzenia przez 4 letnie wówczas dziecko na wysokim obcasie oraz zmieniania bucika z lewego na prawy itp. Tak naprawdę u Nas dopiero po skierowaniu do lekarza rehabilitanta (u niektórych poradnia wad postawy lub por. rehablilitacyjna) - dopiero się ruszyło. Pani doktor przepisała Nas na rehabilitację. Córka 1x/tydz. ćwiczy i 1x/tydz. chodzi w kombinezonie. I jestem pełna nadzieji, że się poprawi i ćwiczymy tez w domciu. Zaczeło się od tego że stawiała stopy do środka i okazało sie, że ma małą lordoze i obniżone napięcie mięśni. Ogólnie wszelkie ćwiczenia są dobre i dorosłe osoby też się wyleczą - może nie całkowicie ale na pewno pomoże. Zachęcam wszystkich do ćwiczeń WZMACNIAJĄCYCH mięśnie okołokregosłupowe, brzucha i miednicy. PILATES

Gość gość
Ma tutaj ktos problemy z odcinkiem szyjnym kregoslupa?

Gość Maya90
Krzywy kręgosłup to zmora, sama taki mam i nie chcę dopuścić by moje dziecko też taki miało. Co robić, bo już widzę, że zaczyna się garbić... Jakieś ćwiczenia? Moja mama mówiła żebym chodziła z kijem od szczotki, ale dziś chyba są jakieś nowocześniejsze metody? Co zrobić by dziecko siedząc i ucząc się nie garbiło się tak bardzo, albo wcale?

Gość gość
Kazda metoda jest dobra,jak jest skuteczna,nie wymyslaj juz,masz za duzo pieniedzy???

Gość smutna Katarzynka
Za niecałe pół roku skończę 18 lat. Mam skoliozę i małego garba na karku :( Znacie jakiegoś dobrego ortopedę z Wrocławia? :( Pomocy

Gość smutna Katarzynka
Albo jakieś skuteczne ćwiczenia na tego garba? :/

Gość charlotteeeeeeeeeee
Maya, tez mieliśmy ten problem, jakiś czas temu pisałam tutaj, że moje dziecko się garbi, wolę teraz zapobiegać jego wadom postawy niż je później leczyć, więc zainwestowaliśmy w dobre krzesło, bo największy problem był podczas siedzenia nad lekcjami. Teraz młody siedzi prosto, nie garbi się, krzesło jest dopasowane do kształtu jego pleców, więc prawidłową postawę przyjmuje na nim niejako automatycznie, polecam takie rozwiązanie.

Gość gość
A co to za krzesło?? Podejrzewam, że nie obrotowe :P

Gość charlotteeeeeeeeeee
No raczej ;) obrotowe krzesła na kółkach nie są dobre ani dla dorosłych ani dla dzieci. Raczej nikt nie ma na nich prawidłowej postawy, a co więcej, dzieci zwykle traktują je jak zabawkę, a nie krzesło. Dobrze krzesło jest stabilne, ale przy tym giętkie, wyprofilowane i dopasowane do wzrostu (stopy muszą podczas siedzenia być oparte na podłodze). Wysokość stołu czy biurka i odległość od niego też są ważne. Dzięki temu łatwiej zachować naturalnie prawidłową postawę a nie zmuszać się do niej, kiedy nam się przypomni ;)

Gość gość
Co racja to racja, tym bardziej, że zwykle rzadko zwraca się na to uwagę, a jak już się zwraca to jest problem. Oglądała sobie je na ich stronie, fajne takie, falowane :)

Gość bleeeee jestem brzydka
A ja mam 20 lat i mam 2 stopnie skrzywienia bocznego i mnie to wkurza, bo jedno biodro mam trochę wyżej i to wygląda obrzydliwie, bleeeeeeeeee. :/

Gość gość
Powinnaś być rehabilitowana w dzieciństwie. Smutno że rodzice o to nie zadbali, albo problem nie był wychwycony na wczesnym etapie rozwoju. Mam tak samo :( Ostatnio weszłam w metodę mckenziego (www.mckenzie.pl/main/kursanci/ometodzie.html ) i to sporo daje, do tego ćwiczenia, ale takie gdzie kręgosłup nei wygina się w żaden sposób.

Gość gość
Falowanie i spadanie ,falowanie i spadanie, rytm magnetyczny rytma .....

Gość gość
Cześć. Też mam ten problem od dawna. W dużej mierze na swoje "życzenie" Tragicznie to wygląda. Powykrzywiany strasznie do tego straszny garb szyjny i piersiowy, dziura w jeden stronie pleców, jak by mało tego było mocno wystaje mi kość mostkowa. Troszkę ćwiczę w domu. myślę o basenie. O psychice nie wspominam

Gość gość
odu.pl/2qgg sexowne lesbijki

Gość gość
Zawsze i wszędzie to piszę ******** wypoczynek to podstawa. Wiem, co mówię ponieważ mam dyskopatię w 3 odcinkach kręgosłupa- trzech! Ważne jest znaleźć dobrego rehabilitanta, który odpowiednio cię poprowadzi i doradzi odpowiednie pomoce ortopedyczne. Ja ćwiczę regularnie w domu, rehabilituję się i wypoczywam tylko w pozycji leżącej- nigdy siedzącej na materacu i poduszce Viscotherapy, który mi właśnie rehabilitant doradził. Zupełnie inna jakość życia!

Gość gość
Myśl, że gdyby w szkole zwracano większą uwagę na wady postawy to takich problemów by nie było. Samo siedzenie w ławkach niszczy kręgosłup, gdyby każda szkoła miała odpowiednie wyposażenie np. takie jak produkuje firma http://www.refas.pl/ to rodzice nie musieliby szukać lekarzy dla swoich pociech.

Gość gość
Ja mam 23 lata, skrzywiony kręgosłup od gimnazjum. W szkole pielęgniarki zawsze mówiły że nic mi nie jest a rodzice to bagatelizowali. Teraz czuje się jak połamana, siostra która pisała pracę o skrzywieniach kręgosłupa mówiła że mam skoliozę, kifozę i coś jeszcze. Chce się wybrać teraz do lekarza i wierze że nie jest za późno jestem w stanie się wyprostować tylko nie umiem utrzymać postawy na dłużej, sądzę że odpowiednie ćwiczenia które zbudują mi mięśnie doprowadzą do tego bym utrzymała postawę. To co mówicie że nic się nie da z tym zrobić zabiera ludziom nadzieje. A ja wierzę że jestem w stanie naprawić to i owo jak każdy. A wiara góry przenosi :D pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Gość gość
Zawsze i wszędzie to piszę ******** wypoczynek to podstawa. Wiem, co mówię ponieważ mam dyskopatię w 3 odcinkach kręgosłupa- trzech! Ważne jest znaleźć dobrego rehabilitanta, który odpowiednio cię poprowadzi i doradzi odpowiednie pomoce ortopedyczne. Ja ćwiczę regularnie w domu, rehabilituję się i wypoczywam tylko w pozycji leżącej- nigdy siedzącej na materacu i poduszce Viscotherapy, który mi właśnie rehabilitant doradził. Zupełnie inna jakość życia!

Gość gość
W takiej sytuacji koniecznie trzeba udać się do specjalisty. Kiedyś także miałam skrzywienie kręgosłupa. W pewnym momencie stwierdziłam, ze trzeba cos z tym zrobić. Zaczęłam rozglądać się za jakimiś miejsce, w którym zajmują się takimi problemami jak moje. W ten oto sposób natrafiłam na http://ctkregoslupa.pl/ we Wrocławiu. Zaoferowana mi tam terapia kręgosłupa okazała się bardzo skuteczna. Widać, że pracują tam ludzie, którzy wiedzą jak pomóc z problemami z kręgosłupem.