Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agatac

ciąża a zwolnienie

Polecane posty

Może ktoś mi pomoże, w lipcu przebywałam na zwolnieniu lekarskim (9 dni roboczych) mam stałe wynagrodzenie, wypłata za lipiec była niższa o ok 90zł, jeżeli w ciąży chorobowe płatne jest 100% to z czego wynika taka różnica, czy to prawda,że jeżeli L4 nie obejmuje całego miesiaca zawsze wyjdzie niższe wynagrodzenie? POZDRAWIAM

Wrecz przeciwnie! Wyplata powinna byc nawet wyzsza, bo na zwolnieniu nie placi sie calosci skladek na ZUS (ale szczegolow juz nie jestem w stanie podac). W kazdym razie, jesli cos Ci nie pasuje, zapytaj ksiegowa w pracy.

Zgłoś się do pracodawcy, może kadrowa bądź księgowa coś pomieszała. U mnie też tak było. Wyrównania dostawałam jeszcze jak moje dziecko było już pół roku na świecie.

Zgłoś się do pracodawcy, może kadrowa bądź księgowa coś pomieszała. U mnie też tak było. Wyrównania dostawałam jeszcze jak moje dziecko było już pół roku na świecie.

Gość IWKA26
ja tez tak mialam oni wyliczaja srednia i dlatego tak to wychodzi....

Właśnie o to chodzi , że z księgową już rozmawiałam sama nie bardzo wie dlaczego tak wyszło, ale \"inaczej wyjść nie chce\" stąd moje oytanie :(

mo|e ksigowa nie miaBa wpisanego kodu zwolnienia ci|owego tylko rozliczyla cie jakbys miala platne 80%

Gość ja moge ci to
wyjaśnić; proszę bardzo. przyjmuję że zarabiasz 1400 zł/m-c 1400:30=46,67*9 dni=420,03 1400-420,03=979,97 podstawa wymiaru składek i dodatkowo zasiłek chorobowy: 1400-(1400*18,71%)=1138,06:30=37,94*9=341,46*80%=273,17 czyli 979,97 plus 273,17 minus składki zus i podatek . czyli podstawa mniej więcej jest mniejsza od miesięcznej o ok150 zł, czyli mogło być do wypłaty mniej o ok.90 zł. Pozdrawiam .

Gość ponawiam pytanie ...
Jeśli jesteś na zwolnieniu - tak, jeśli chodzisz do pracy - nie.

wszystko zależy od tego jak jest w regulaminie wynagradzania. To jest podstawa do wypłat premii. Jeżeli w regulaminie jest zapis, że pracownik korzystający ze zwolnienia nie ma prawa do premii pracodawca może pozbawić . Jeżeli nie ma takiego zapisu nie może tego zrobić .

o.k dziękuję musze to prawdzić w kadrach u siebie w pracy, bo w mojej umowie napewno takiego zapisu nie ma

A jeżeli chodzi o mniejszą wypłatę, to : - podstawę chorobowego stanowi wynagrodzenie z 12 misiecy. Być może w ciągu tych 12 miesięcy miałaś mniejsze wynagrodzenie i stąd ta różnica

Gość klaudynaaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... Robilam test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu : http://tnij.org/testosobowosci