Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dupajana

nadzienia do pierogów... pole do popisu

Polecane posty

nie wiem o co Ci chodzi z tym \"wolne\". Do mąki dodaję wodę ale bardzo ciepłą, taką żeby prawie ręce parzyła i zagniatam. Nie znam dokładnych proporcji, robię to na oko. Ważne jest żeby część ciasta, która jest nieużywana w danym momencie była przykryta ściereczką bo inaczej wyschnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miękkie ciasto ? Po pierwsze mąkę zalać bardzo gorąca wodą, po drugie, dodać na kilogram mąki łyżkę masła. I może troszkę trzeba ostrożniej lepić, ale ciasto delikatne, miękutkie, pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miaska
Dodanie do ciasto masła lub oleju sprawia, że staje się miękkie i elastyczne. Poniżej podaję składniki - ciasto wychodzi z tego fenomenalne. Trzeba tylko pamiętać, aby p wyrobieniu "odpoczęło" ok. 10-15 minut. 500 g mąki pszennej 250 ml wody 50 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka soli A do tego polecam farsz z marynowanego tofu, np. polsoi z pieczarkami i cebulką albo y kaszą jaglaną, soczewicą zieloną, czosnkiem i rozmarynem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja często robię ze szpinakiem, do tego dodaję ser feta, podsmażoną cebulkę i trochę przypraw...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×