Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LEKTUROWA

POLECAM MAMOM KSIAZKE...

Polecane posty

Gość Do Marianna
Tak, popieram, doskonaly przyklad. Matki nei zdaja sobie z tego sprawy. Jak mozna szkodzic. Dlatego trzeba czytac i czytac. Niestety, rzadko sie chce co i widac na tej stronie temat zalozony dawno a nie ma wziecia. Szkoda, ze wiekszosc z takich dzieci wyladuje na fotelach u psychologow. Bo nie byly traktowane jak mali ludzie ale cos co sie hoduje...

Gość Motyl szczesliwy
W gore!

Do Lekturowa - Bardzo nie podoba mi sie Twoje podejście do sprawy :( Kiedyś nie było poradników nt wychowywania dzieci (tj tych pseudo psychologicznych) a jakoś ani ja ani moje rodzeństwo nie czujemy sie \"wyhodowani\".To czy dziecko bedzie szczesliwe nie zależy przeciez od tego czy jego matka przeczyta 10 czy wiecej poradników! Matka musi umieć słuchać,rozmawiać,znalezc czas dla dziecka,bawic sie z nim,kochać...To,że ktoś nie lubi czytać tego typu pozycji (wyjątkiem jest dla mnie Tracy Hogg,\"Jezyk dwulatka\") nie znaczy ze nie czyta niczego! I nazywanie kobiet,które tutaj nie zaglądają analfabetkami uwazam za wyjątkowo podłe i niesmaczne. Uwazam,że powinnaś zaopatrzyć sie w opowiedni poradnik,przy pomocy ktorego będziesz mogla nauczyć swoje dzieci tolerancji bo jesli maja sie jej uczyć od Ciebie... Pozdrawiam mimo wszystko.

Gość Do Shenen
TRoszke nie na temat, ale to jest forum publiczne wiec zostaje ci wybaczone! Tracy Hoggs nie jest jedyna dobra tego typu pisarka.

Nie twierdzę wcale,że Tracy Hoggs jest jedyną dobrą pisarką poradników dotyczących wychowywania dzieci,jest jedyną,którą ja czytam z zainteresowaniem;pisze bez zbędnego zadęcia. Pozdrawiam

Gość PAULA mama
"MOJE DZIECKO" Penelope Leach Poszukuje... Kto czytal?

Gość mysle
ze tytul tematu jest wystarczajaco widoczny na liscie. Reklamowanie sie, nawolywanie na kazdym topiku do wpisywania sie tutaj jest zwyklym zasmiecaniem. Kazdy, kto bedzie czul potrzebe zajrzenia tutaj bez trudu moze to zrobic - bez wpisywania we wszystkich topach zachet do podawania tytulow lektur obowiazkowych. Prosze, troche wiecej szacunku dla czytajacych inne tematy. Pozdrawiam.

Gość Ja tez mysle
i czasem szczesciu trzeba pomoc, tematow jest tu tysiace i moze zginac w gaszczu a szkoda :-O Gdyby nie reklamy nie wiedzieli by co mamy :-O

Gość Michalina Kazimiera Wisniewska
POCZUCIE WLASNEJ WARTOSCI Paola Santagostino KIEDY MAMA I TATO DUZO PRACUJA Nessia Laniado, JAK WYCHOWYWAC DZIECKO I NIE OSZALEC Kevin Leman JAK WYCHOWAC DZIECKO ABY UMIALO SIE BRONIC Mike Gardner , Debbie Gardner JAK MOWIC ZEBY DZIECI SIE UCZYLY W DOMU I W SZKOLE Adele Faber Elaine Mazlish JAK MOWIC ZEBY DZIECI NAS SLUCHALY JAK SLUCHAC ZEBY DZIECI DO NAS MOWILY Adele Faber Elaine Mazlish

Gość mama74
ja jestem obecnie przy czytaniu ksiazki:" Kiedy pozwolic , kiedy zabronic". Przeczytalam juz "jezyk niemowlat"--polecam dla swiezo upieczonych mam--najlepiej przeczytac jeszcze przed porodem--super rady. Kolezanka ze Stanow podeslala mi niedawno ksiazke: "Wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci"--naprawde godna polecenia. Moja corcia ma dopiero 10 m-cy ale napewno bede to stosowac. Wprawdze lepiej i latwiej jest stosowanie tych metod przy dzieciach troszke starszych juz mowiacych ale teraz wlasnie jest najlepszy czas , zeby troche potrenowac , zanim dziecko zacznie mowic. Ciezkie w zastosowaniu ale gdyby wszystko bylo takie proste to nie pisali by o tym ksiazek. Zamowilam juz ksiazke: " jak mowic , ze by dzieci nas sluchaly jak sluchac zeby dzieci do nas mowily". Ponoc tez dobra! PA! Pozdrawiam wszystkie mamy i nie tylko!

Gość Józinka
Jaki wspaniały topik. I nareszcie się dowiedziałam, że oprócz T. Hogg (nic do niej nie mam !) jest jeszcze cała masa innych wartościowych poradników. Dzięki! :)

Gość Kaska22
Witam wszystkie kobietki!!! Ja mam propozycję dla mam jak i dla przyszłych mam to: Risa Green "Notatki przyszłej matki" Fajna opowieśc o kobiecie która nie chce być mama ale zachodzi w ciąze przez męża i przyzwyczaja sie do tego choc bardzo tródno jej to przychodzi POLECAM

Gość Juz tytul duzo mowi
NAJPIERW WYTRESUJ KURCZAKA Karen Pryor Wydawnictwo: Media Rodzina, 2004 Książka opowiada o mechanizmach wychowywania dzieci i dorosłych. Podstawową zasadą jest według autorki wzmocnienie pozytywne. Osiąganie zamierzonych celów wychowawczych nie wymaga przemocy, tylko zrozumienia reakcji dziecka na wszelkie bodźce zewnętrzne i wewnetrzne.

Mnie obecnie ratuje ksiazka \"Male dziecko\" Jolanty Zdzienickiej - opisany jest tu kazdy miesiac rozwoju malenstwa, wszystkie typowe dolegliwosci i problemu danego okresu zycia - w sam raz dla poczatkujacych mamus :)

Gość Rodzina pomoze rodzinie
czytajac!

Gość do gory
podnosimy

Gość czytamy czytamy
ale nie chce sie pisac

Gość POdrozdzka
Ja polecam Susan Forward "Toksyczni rodzice" - dla tych, ktorzy sami nie mieli z rodzicami dobrego kontatku, ta ksiazka pokaze, jakich bledow nie poleniac i nie powtarzac. P.S. Przy okazji dla dziewczyn majacych niezbyt dobre stosunku z tesciami polecam ksiazke tej samej autorki "Toksyczni tesciowie".

Gość Widoczna w chmurach
Ja przeczytalam wszystkie 4 ksiazki pan Mazlish Elaine i Faber Adele. Bardzo do mnie przemowily. Polecam komu sie da i ci co skorzystali sa zadowoleni. Tak, nie jest latwo, ale przeciez to my jestesmy dorosli i my musimy nad dzieckiem czuwac i go zrozumiec. Ksiazki czyta sie przyjemnie, sa oparte na konkretnych przykladach i rozwiazaniach. http://www.gwp.pl/product/531.html Oooo... widze kolejna dla mnie pozycje... "Toksyczni tesciowie"... :-D Zaraz sobie zamowie, dzieki!

Gość Tylko nie zwariowac
Chyba tego tu jeszcze nie bylo wymienianego wiec podaje to co mi pomoglo. Jestem matka dwojki dzieci i dla takich jak ja jest ta ksiazka, dla tych co maja dwie i wiecej pociech: MAMO! A ON NA MNIE ODDYCHA Anthony E. Wolf Podaje linki: http://www.amber.sm.pl/ksiazka.php?indeks=002479 A tu jest moja ublubiona strona, tym razem propozycje dla rodzicow starszych dzieci: http://www.pedagogika.com.pl/

Gość Weicej ksiazek
1. KRNĄBRNE ZACHOWANIE. Jak sobie poradzić z agresją małego dziecka 2. CO WOLNO DZIECKU? Rozsądne ustalanie granic 3. 10 BŁĘDÓW POPEŁNIANYCH PRZEZ DOBRYCH RODZICÓW 4. KRZYCZEĆ, BIĆ, NISZCZYĆ. Agresja u dzieci w wieku do 13 lat 5. JAK NAUCZYĆ DZIECI MYŚLENIA Inne wydawnictwa: 1. PRZEMOC WOBEC DZIECI 2. PRZEMOC W RODZINIE. Teoria i rzeczywistość 3. KSZTAŁCENIE MÓWCY 4. UCZNIOWIE Z MÓZGOWYM PORAŻENIEM DZIECIĘCYM. Osiągnięcia edukacyjne 5. RUCH ROZWIJAJĄCY DLA DZIECI CO WOLNO DZIECKU? Rozsądne ustalanie granic DZIECI, ALKOHOL, NARKOTYKI. Przewodnik dla rodziców NARKOTYKI I NASTOLATKI NIE ALKOHOLOWI I NARKOTYKOM POMOC PSYCHOLOGICZNA DLA DZIECI ALKOHOLIKÓW

Gość Zadowolona z rana
Dziekuje za ten temat!

Gość Od JOANNY36
To, co dzieje się tutaj, ma olbrzymi sens. Pozwala sie podnieść, a książki są skarbem. Tam zgromadzone są doswiadczenia i myśli innych. Mozemy je przeanalizować i przestać mysleć negatywnie o swoim świecie, poszukać ciszy i rady w sobie samym i swojej sile. Z własnego doświadczenia wiem, że nikt ci rady nie da. Nie poda ci rozwiązania na tacy - sami je musimy znaleźć... w sobie... w ciszy, miłości. Każdy wyciaga z tego topiku to, co dla niego ma jakąś wartość, co może podnieść się psychicznie. Tak naprawdę, to każdy musi poradzić sobie sam - a tutaj jest siła psychiczna - każdy z niej może czerpać.

Gość Od JOANNY36
To, co dzieje się tutaj, ma olbrzymi sens. Pozwala sie podnieść, a książki są skarbem. Tam zgromadzone są doswiadczenia i myśli innych. Mozemy je przeanalizować i przestać mysleć negatywnie o swoim świecie, poszukać ciszy i rady w sobie samym i swojej sile. Z własnego doświadczenia wiem, że nikt ci rady nie da. Nie poda ci rozwiązania na tacy - sami je musimy znaleźć... w sobie... w ciszy, miłości. Każdy wyciaga z tego topiku to, co dla niego ma jakąś wartość, co może podnieść się psychicznie. Tak naprawdę, to każdy musi poradzić sobie sam - a tutaj jest siła psychiczna - każdy z niej może czerpać.

Kurcze, chyba sobie caly temat wydrukuje...A tak czy inaczej - jak tu cholera nadazyc z takim nawalem lektury, zwlaszcza kiedy maluch stanowczo woli zeby mama ukladala pociag a nie udawala ze sie zajmuje czyms waznym...Teraz to tylko ustawiam na polce wiecej i wiecej ksiazek do przeczytania, i marze o...emeryturze...

Gość owi3cka
Witam wszystkie brzuszki :) Już nie długo każda z was będzie mamusią albo pierwszy raz albo kolejny :) Dla świeżych mamusiek mam specjalną książkę internetową, którą szczerze polecam. Czytałam ją dzisiaj rano i bardzo mi się podoba znajduje się tam bardzo dużo ciekawych i przydatych informacji o macierzyństwie :) Napisana jest w łatwym i przyjemnym języku przez młodą mamusię taką jak wy :) Z komentarzy do tej książki wynika że pomogła już wielu mamusiom :) GORĄCO POLECAM TAKĄ LEKTURKE :) Jest naprawde świetna A zanim zdecydujecie się na zakup takiego e-booka dla niepewnych proponuję ściągnięcie darmowego fragmenta, który z pewnością zaciekawi was tak samo jak i mnie :) Dziękuję za uwagę i życzę wszystkiego najlepszego przyszłym mamusiom :) 3mam kciuki za wszystkie POZDRAWIAM :* link: http://zlotemysli.pl/owi3cka.php?c=4main&idEbook=156

Gość no nie wim RODZENSTWO
bez rywalizacji... dla mnie byla to kupa banalow, a moje dzieci 13 i 12 przeczytaly to tez i strasznie sie obsmialy.Corka powiedziala, zebym nie wydawala pieniedzy na takie glupstwa, bo kompromitacja. Z dziecmi problemow nie mam BTW