Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olajka

Terror laktacyjny

Polecane posty

Gość 11111111
no różne rzeczy się dzieją na świecie ale każda normalna kobieta będzie starała dbać o zdrowie swoje, dziecka i całej rodziny nie wyłączając męża ;)

Gość misia pisiaa
no mi tam jednak lekarz na niedobory żelaza kazał mieso jeść - nic nie jest tak dobrym źródłem żelaza , jak po prostu mieso

Gość 11111111
tak,tak chochliczku ale anemie miał noworodek a nie mamusia:classic_cool:

Owszem, istnieje coś takiego jak kiepskie mleko matki, wiem to z autopsji, bo takież właśnie miałam. Mimo że jadłam jak trzeba, mleka było dużo, mała ssała ile chciała, przestała przybierać na wadze tak szybko, jak powinna. Pediatra zaleciła dokarmianie mlekiem sztucznym - kolejna kontrola wykazała, że dzieciak zaczął tyć jak trzeba, braki się wyrównały.

Gość 111111
tak ,mówimy o ciąży podczas której mama chyba nie zdawała sobie sprawy z tego,ze tak mało jedząc urodzi dziecko z anemią i dlatego nie piła tych buraków :D:D:D MOŻE ZA BARDZO MYŚLAŁA O SWOJEJ FIGURZE,NIE WIEM BO OSOBIŚCIE JEJ NIE ZNAM

Gość sok malinowy
wracając do tematu... co z tym terrorem laktacyjnym?

Gość 111111
wracając do tematu to moim zdaniem terror to za dużo powiedziane ,może nagonka byłoby odpowiedniejsze ;)

no a ja mam anemie- a zelazo w normie-wiec co jest nie tak:(??? mam jesczze pytanie do mamuś-w jakim czasie po urodzeniu przyniesiono Wam malenstwo do karmienia? I pokarm byl od razu??

A bo są rożne rodzaje anemii... Można mieć żelazo w normie a mimo wszystko niedokrwistość :( Musi też być odpowiedni poziom kwasu foliowego i wit. B12. Mnie przyniesiono dziecko po cc po godzince i położna na porodówce nawet próbowała mi ją przystawić, ale zaraz sobie poszła. Pokarm pojawił się w następnej dobie, ale chyba coś nie tak robiłam, bo było mało... No i pewnie jakiś wpływ miało to, że byłam cięta \"na zimno\", bez oznak zbliżającego cię porodu, choć wg dat to w terminie... Pozdrawiam!

Oto do czego doprowadza reklama i nagonka \" pij mleko będziesz wielki\". Może się zainteresujecie kto sponsoruje te raklamy i tę wielką akcję..? :) Wapń z mleka jest najmniej przyswajalnym wapniem w przyrodzie. Zwykła biała kapusta posiada więcej łatwoprzyswajalnego wapnia niż mleko ( w tych samych proporcjach oczywiście ). A jak nie wierzycie jeszcze, że jest to propaganda rozkręcona przez producentów przetworów mlecznych to weźcie pod uwagę tylko statystyki: kraje o najwyższym spożyciu mleka? Kanada, potem USA i skandynawia. Kraje o najwyższym występowaniu osteoporozy??? KANADA, potem USA potem Skandynawia... :) Mówi Wam to coś? Jeśli prawdą byłoby to, co słyszymy w głupich reklamach, to w krajach, gdzie spożycie mleka jest najwyższe na świecie ... o ostooporozie nikt by nie słyszał :) I jak słusznie ktoś zauważył - krowa mleka nie pije. I nie tylko krowa. ŻADEN dorosły ssak mleka nie pije. Czyżby matka natura nie wiedziała co robi??? Taka pomyłka??? Na taka skalę??? hmmm Dobranoc

Gość asiol
shalla, świete słowa ! a co do terroru to niestety istnieje w wiekszości przypadków, radziłabym w szpitalu nie przyznawać się, ze nie bedziesz chciała karmić, mleko i tak się pojawi więc nakarm malucha i już, jak się nie pojawi albo za mało, położne podkarmią malucha, jak wyjdziesz ze szpitala idź do swojego gina , przepisze Ci leki na zatrzymanie laktacji a dzieciakowi dasz z butli i już, w ten sposób unikniesz w szpitalu bezsensownych i stresujących sytuacji, najprawdopodobniej mleko i tak Ci się pojawi , w szpitalu jest się krótko, radziłabym pokarmic te kilka dni a potem zrobisz jak uważasz i już :) moja koleżanka tak zrobiła pozdrawiam

Gość asiol
cos napisałam jakos trochę " po polskiemu " :) mam nadzieję, że sens jest czytelny i za dużo tych już.... :) to pewnie ze zmęczenia, już późno, dobranoc

no o tym, ze z mleka nie robi sie mleko to chyba nawet laik wie:) jak napisalyscie-krowa mleka nie pije przeciez:) wkurzaja mnie dlatego gadki, ze bede musiala pic duzo mleka i bawarki. Juz lepiej pic kefiry i jogurty-sa latwiej przyswajalne. no a z kapustą to chyba nie za bardzo podczas karmienia-bo to warzywo wzdymające.. zastanawiam mnie jedna rzecz-jak urodze i nie bede miala pokarmu np w 1 dzien, to pewnie w szpitalu nakarmia malego butlą-nie bedzie to mialo jakiegos negatywnego wplywu na późniejsze karmienie pierwsia? tak tylko pytam, bo nigdy nie rodzilam wiec nie wiem:) I ciekawi mnie , czy jezeli siara pojawi sie dosc wczesnie w ciazy to zawsze potem jest pokarm, czy nie? pozdrawiam:)

aha-ale wapn na pewno jest w mleku..nie wiem czy jest to najlepiej przyswajalny wapn, ale na pewno jest w sporych ilosciach-oglądalam ostatnio jakis program o zywieniu, podawali jak uzupelniac niedobory wapnia, i ze znajduje sie on w: mleku, przetworach mlecznych (maslanka, kefir, jogurt), mleku w proszku, twarogu, żoltym serze, fasoli

Wiesz co, z tym dokarmianiem na początku każdy twierdzi coś innego i to zalezy od szpitala. W tym, gdzie ja rodziłam po prostu podali małej butlę, nie pytając mnie o zdanie 😠 W innych, o których słyszałam, dokarmiaja dzieci z kieliszka, ze strzykawki... Żeby tylko nie zaburzyć mechanizmu ssania. Tylko, że u mnie była ta sprawa z cc i to mleko pojawiło się później. A jest też pogląd, głoszący, że dziecko w przeciągu pierwszych dób po porodzie nie potrzebuje tak bardzo tego pokarmu, bo ma zapasy w postaci brunatnej tkanki tłuszczowej, zgromadzone w ostatnich tygodniach życia płodowego, właśnie na wypadek, jakby mama miała mniej mleczka. Tylko trzeba przystawiać, przystawiać i jeszcze raz przystawiać... JAk już ktoś napisał - to nie jest takie straszne poświęcenie, być przez te kilka tygodni dyspozycyjna dla dziecka. Potem się wsyztsko unormuje, a mama nie musi skakać koło tego cyrku z przygotowywaniem mieszanek, wyparzaniem smoczków i butelek.. Brrr. Pzdr.

Gość mały diabełek
Terror laktacyjny w szpitalach rzeczywiście istnieje, ale jest z nim dość łatwo sobie poradzić. Po prostu: bądżcie miłe, bardzo konsekwentne i miejscie przygotowane wcześniej odpowiedzi. Kiedy mnie położna przyniosła dziecko, ja poprosiłam o karmienie butelką, usłyszałam wykłąd, że mleka mamy dla dziecka najlepsze itd itd, wpadło jednym uchem, drugim wypadło i rozbrajającym uśmiechem odpowiedziałam, że nie uważam, żeby moje dziecko musiało mieć wszystko, co najlepsze, wystarczy mi, że ma wszystko, cpo dobre. Koniec dyskusji, nie wiem, pewnie ktos tam o mnie za plecami gadał, niewiele mnie to wzrusza szcze mówiąc