Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

daria20

podajcie przepis na lasagne

Polecane posty

i czy mozna ja przygotowac na zwykłej blaszce do pieczenia czy koniecznie musi byc naczynie żaroodporne bo niestety mam ale tylko małe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nnnnnnnnn
może być blacha nawet lepiej: podsmaż mięso mielone z papryką, dopraw do smaku (bazylia, czosnek, pieprz, sół, papryka..)i układaj warstwami na makaron (kup w sklepie)na zmiane makaron mieso ser) możesz dodać kukurydze aha i sos najlepiej boloński to polej na te warstwy) piec ok 40 min w 180 stponiach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Przepis
Składniki: - 1 paczka makaronu Lasagne, - 4 puszki(male) obranych pomidorow, - 300-400g miesa mielonego, - 400g sera zoltego, - 3-4 st. Sera Mozarella, - 1 cebula, - 2 zabki czosnku, - troche oleju, - 1 lyzeczka Vegaty, - sol, - pieprz. - Sos Baschamel, - 100g Margaryny, - 100g Maki, - 1l Mleka (tu mozna dodac sos z pomidorow). Jak przyrządzić? Cebule pokroic w kostke i na oleju podusic, dodac mieso i dobrze je rozdrobic widelcem, pieczac dalej dodac obrane i drobno pokrojone pomidory(sos z pomidorow zostawic bedzie potrzebny nam pozniej,czosnek, Vegete i do smaku sol i pieprz. To wszystko dalej piec okolo 20 min. Sos przygotowujemy jak zasmazke czyli roztopic margaryne dodac make dobrze wymieszac i dolac mleko, sos ma byc lekko gesty. Do formy w ktorej bedziemy zapiekac lasagne, na dno wylac troche sosu, polozyc platy makaronu surowego,potem mieso znowu platy, pokrojony w plasterki ser Mozarell, platy, sos i tak dalej az skoncza nam sie skladniki. Na sam koniec sos i posypac potartym zoltym serem.Mozna rowniez posypac ser czerwona papryka. Piec w temperaturze 200 stopni okolo 35-45 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja podaje moj przepis na lasanie ktory dostalam o sasiadki ktora jest wloszka i zapewniam nie gotowac wczesniej makaronu smakuje o wiele lepiej tyle ze troche dluzej trwa ale warto. I jesli uklada sie w blaszcze powinna byc raczej z wysokim brzegiem to zostawiac od brzegow odstep no i duzo sosu mozna zrobic nawet troche wiecej niz podaje w przepisie. Zycze smacznego http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1105

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja oprócz warstwy typowo mięsnej robię też brokuły ugotowane, a na to Ostrowię jogurtową, oczywiście przeplatając płatami makaronu, na koniec sos beszamelowy (wcześniej też można go dodawać po trochu) na to mozzarella :) często robię lasagne bezmięsną, brokuły zastępuję też szpinakiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kupa w oleju
zrob kupe do gara i gotoj gdy sie rozpusci wlej 2 łyżki oliwy a nastepnie przezuc na patelnie. W tym czasie pokroj 2 zabki czosnku, utrzyj kostke sera. Wszystko wymieszaj i jeszcze podsmaz 2 min. I GOTOWE!!!! Mozesz zjesc ze SMAKIEM!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mamulo
Tradycyjne Mamulo czyli gówno z cebulą!!!! Składniki: Stolec (najlepiej rzadki jako sos pasuje do makaronu ) Dwie cebule. Sposób przygotowania: stolec podsmażamy na patelni aż sie zarumieni kolorem zacznie przypominać kotleta mielonego do tego cebulka skrojona drobno dusic okolo 10-15 min. Podajemy w sposób dowolny ja polecam jebnac na glebe !!!! Smacznego koniu1488

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fincz
proszę, kretyni nawet z forum kulinarnego potrafią zrobić sobie użytek. no, ale jak przez całe życie mama kupą karmiła, i to jebniętą na glebę, to się nie ma czemu dziwić. może jedynie temu, gdzie jest jakiś moderator tego forum.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość włoska_maniaczka
LASAGNE ZE SZPINAKIEM Składniki: Pół opakowania lazagne , 500 g szpinaku frosty, 50 g parmezanu Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Sos beszamelowy: Na maśle smażymy mąkę, dodajemy przyprawy i zalewamy mlekiem. Danie: 1) płaty ciasta włożyć na 4-5 minut do wrzącej wody by nieco zmiękły 2) szpinak przygotować wg przepisu na opakowaniu 3) W naczyniu żaroodpornym (delikatnie wysmarowanym tłuszczem) płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem, na wierzch położyć ciasto, polać sosem beszamelowym i posypać serem 4) Zapiec w gorącym piekarniku w temp. 200 ˚C około 30 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja muszę się przyznać, że zamiast płatów makaronu ze sklepu smażę naleśniki i nimi przekładam farsz. Przynajmniej nie jest twarde z brzegu, co zdarzało się przy makaronie. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alealealeale
robiłam kiedyś nadziewane te grube rurki makaronowe (nazwa wyleciala mi z glowy),nie ugotowalam ich-tak zresztą bylo przykazane na opakowaniu,nababrałam się co niemiara,zapakowałam do piekarnika i piekłam,piekłam,piekłam...-ciągle twarde były,w akcie desperacji,zalałam rosołem z kostki i w koncu zmiękły tak wiec lazanii nie próbowałam jeszcze robić,żeby znowu nie zgrzytac zębami :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mięso wolowe oczywiscie
Widze ze niekktorzy tu nie maja zielonego pojęcia o gotowaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie ma czegoś jak miska C
można makaron lasagne smarować beszamelem , to wtedy ładnie dochodzi albo podlewać jakimś bulionem ;) acha i makaronu nie gotować ani nie sparzać nie moczyć bo traci smak formę i już nie jest taka pyszna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie ma czegoś jak miska C
te rurki to sie nazywają canneloni :) ze szpinakiem można zrobić, z sosem bolońskim a nawet z serkiem feta gorgonzolla , wystarczy mieć makaron i trochę wyobraźni , masz wielkie pole do popisu;) jajka + podsmażony boczek + cebulka + smietana i robisz coś ala carbonara ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość BOST
Ja widze ze nikt z osb ktore sostawily przepis na lazanie nigdy nie jadl prawdziwel wloskiej lasagni!!!!!! LASAGNIA JAK ROBIA WLOSI= MAKARON LASAGNA+RAGU (sos z mielonego +pomidory)+BESZAMEL+PARMEZAN nie ser zlty , kukrydza itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szmmuu
lasagne mozna zrobic z obojetnie czym, choc tak jak piszesz jest owszem najbardziej klasycznie. byle byly makarony, ser mozarella czy jakis inny miekki delikatny, do posypania parmezan, sa wersje z beszamelem i bez, z warzywami i roznymi serami zamiast miesa i pomidorow. ale nie z nalesnikow i nie z kukurydza oraz vegeta ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ogólnie Lasagne nie jest takim trudnym daniem. Sam robię ją od jakiegoś czasu i wychodzi zawsze. Jeżeli chcesz jednak uzyskać idealny smak, to polecam sprawdzić w jakieś porządnej włoskiej restauracji sprawdzić, jak smakuje taka porządna lasagne. Np. w Italii w Poznaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×