Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Najnowszaa

Co mogę zrobić z cukinii albo kabaczka?? Takie zielone podłużne

Polecane posty

Gość Najnowszaa

Sama nie wiem co to w sumie jest, takie duże, długie i zielone. Stary przyniósł wczoraj to od znajomych i powiedział żeby cos z tym zrobić. Chodzi mi o to żeby na obiad coś z tego było, nie chce tego marynować ani nic w tym stylu. No więc macie jakies propozycje? Z góry dziekuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrób leczo
cukinia w kostki, pomidorki bez skórki , papryka roznokolorowa, cebula , poddus to na ogniu, dopraw solą pieprzem i już

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Najnowszaa
A coś żeby było bez papryki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Najnowszaa
Albo papryka w proszku czy może być zamiast świeżej? Bo surowej sie u nas nie jada. A mieską tam sie zadngo nie dodaje??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Najnowszaa
mięska miało być

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przetnij na pół, wyjmij pestki (łyżką) i nadziej mięsem mielonym. Duś pod przykryciem 20-30 min. SMACZNEGO!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo zrób bigosik, kabaczka pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, i duś na małym ogniu aż zmieknie, dodaj podsmażoną kiełbaskę i cebulkę, dodaj koncentrat pomidorowych albo keczup, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i gotowe. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Najnowszaa
A gdybym chciała dodac swieze pomidorki, bo akurat takie mam, to z pestkami czy pestki usunąć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Najnowszaa
Wiecie co.. To nie jest kabaczek tylko chyba cukinia, bo na necie sprawdziłam;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pokroj w talarki grubosci 1cm, obtocz w jajku i bulce tartej (do jajka mozesz zetrzec troche sera zoltego) i smaz jak schabowego. REWELACJA. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taaak....
ŚWIETNE DANIE Z CUKINIĄ- JA UMIERAM JEDZĄC: Makaron z cukinią 250 gramów makaronu typu penne1 mała młoda cukinia ze skórką1/2 cebuli3 porządne plastry szynki wędzonej lub wędzonki krotoszyńskiej1 spory ząbek czosnkusólpieprzolej do smażenia1/3 szklanki wody½ łyżeczki mąki pszennej4 łyżki startego sera żółtego typu goudaCebulę pokroić w plasterki. Następnie podsmażyć na oleju w dużej i głębokiej patelni. Szynkę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Do takiej mieszanki dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki (3mm) (nie obierać ze skórki) i dodać na patelnię. Mieszać składniki na średnim ogniu, a następnie zalać 1/3 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu aż utworzy się rzadki sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać mąkę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dodać na patelnię z cukinią. Dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Całość wymieszać na patelni aż sos oblepi dokładnie makaron, a ser rozpuści się. Podawać z sałatą lodową w sosie vinegrette.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość diodda
cukinia jest ciemno zielona a kabaczek jasno zielony. Ja uwielbiam bigos z kabaczka/cukini, smakuje troche jak leczo, ale dlugo sie robi, wiec ja jak juz robie to cały gar, a potem mrożę i mam na kilka razy. Skladniki: kielbasa i boczek tez moze byc, cebula, papryki roznokolorowe, pomidory (z pestkami, ale bez skory lepiej) no i przypraw cala masa - oregano, bazylia, majeranek, galka muszk. sol, pieprz rzecz jasna. Dusic to ustrojstwo trza dlugo, zeby wodniste nie bylo. Aha, no kabaczki i cukinie utrzec na tarce trzeba - oczywiscie bez skory i bez miązszu ze srodka. Reszta podsmazona i siup do wspolnego gara. Mniammmmmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zazwyczaj, gdy jest sezon na kabaczka robię słoiki :) Ale jest mnóstwo dobrych potraw, aż dziwne, że jest to tak mało popularne warzywo. Sporo przepisów znalazłam tutaj http://www.smaczny.pl/tag,kabaczek , warto spróbować. Kabaczek jest smaczny i zdrowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×