Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beatrix

czy promien krzywizny bc soczewek ma znaczenie?

Polecane posty

Gość beatrix

od zawsze nosilam soczewki j&j acuvue pozniej acuvue 2 o BC 8.7 i ostatno nie moglam ich dostac i byly tylko acuvue advance o BC 8.3 optyk powiedzial mi niby ze nie bedzie roznicy ale tak sie zastanawiam ze po cos sa te rozne BC ... czy jezeli bylyby za ciasne odczulabym to ??

Myślę, że będziesz czuła różnicę- w końcu czemuś te promienie służą. Wypróbuj J&J Acuvue II - to nowe soczewki uniwersalne, tzn bez promienia krzywizny.

Gość beatrix
nosze od wczoraj i jakiejs odczualnej roznicy nie ma chodzi mi tylko o to czy jakby ta krzywizna byla nieodpowiednia to jakies charakterystyczne objawy bylyby ?Moze jest tu ktos kto nosi na zmiane 8.7 i 8.3 i wszystko jest w porzadku? zawsze nosilam 8.7 tu nagle 8.3 i troche sie boje zeby oczu nie uszkodzic....

Gość ol
ja mialam badanie krzywizny i wyszlo mi ze moge nosi i 8.3 i 8.7 ze wskazaniem jednak na 8.7. Jednak gdy nie moglam dostac 8.7 nosilam 8.3 i nie zauwazylam zadnej roznicy.

Gość beatrix
dziekuje bardzo za odpowiedzi ale jeszcze jedno pytanko mam czy orietnujecie sie w jaki sposob mozna odczuc ze soczewka jest za ciasna

Gość mmm8888
ja zawsze nosze 8.8 ale raz sie skusilam na soczewki innej firmy ktore mialy krzywizne 8.6 i niestety nie byly dla mnie dobre- kiedy patrzylam prosto to bylo ok ale jesli spojrzalam w bok/ katem oka to obraz byl troche nieostry, jakby rozmazany, tak jakby soczewka zle przylegala do oka

Gość mmm8888
aha i jeszcze kiedys chcialam kupic kolorowe i byly tylko o krzywiznie 8.6 i 8.3, w kilku sklepach/ optykach pytalam i wszyscy mowili ze skoro nosze 8.8 to powinnam zrobic badania zeby sprawdzic czy 8.6 lub 8.3 beda pasowac bo moga byc dla mnie nie dobre

Gość iwcia pulchna
cze ;) poleccie mi dobre soczewki jaka firma..?? teraz nosilam ciba vision focus ale jakos druga para po kilku dniach zaczela mnei uwierac i krawedzie soczewki zrobily sie jakby wyszczerbione;/ i juz musze zakladac nowa a mialy wystarczy na 3 miesiaca a tu ba wystarcza chyba tylko na 2 jak nie krocej bo jak sie znowu cos stanie to .. ;/ mia ktora podobny problem../ co sie moglo z nimi stac ..? prosze o pomoc ;)

Gość Nerla
cholera a ja nawet nie wiem jaki ten promien mam i u mojego optyka sie mnie nigdy nie pytaja:/ teraz chce zamowic na necie ale nie wiem jakie wziasc...wydaje mi sie ze 8.7 to sa takie najczesciej wystepujace i ja takie bede miala.a opakowania po starych soczewkach nie mam zeby sprawdzic bo moze by tam pisalo...ja uzywam optime FW 3miesieczne.

Gość ert
oczywiscie, ze ma znaczenia.. za mala soczewka bedzie zbyt uciskac oko.. za duza moze wywolywac dyskomfort w noszeniu.. niedopasowana moze sie przesowac, wypadac..

Gość Doris1981
Różnica może wyjść po paru miesiącach w formie niezbyt przyjemnych skutków ubocznych. Radzę nie eksperymentować ze wzrokiem w ten sposób.

Gość frhsw
do tej pory nosilam 8,6 krzywizne jednak bardzo czesto czulam ja na oku. teraz przymierzam do kupienia soczewek przez interent i zastanawiam sie czy mozeby nie kupic 8,7 skoro tamte moze nie tylko co uwieraly co ciagle czulam je na oku?

Gość moim zdaniem powinnaś iść do o
okulisty

Gość frhsw
ale okulistka powiedziala mi ze sa idealnie dopasowane, badala mnie w nich 2 razy

Gość roxxana
mam pytanie mam bardzo duza wade wzroku... do tej pory nosilam soczewki ciby vision teraz musialam kupic pro clear i mam taki problem w domu po okolo 30 minutach wysusza mi sie oko gdy jednak wyjde na zewnatrz mam wrazenie ze mam jakis sluz pod soczewka poza tym jeszcze schodza sie one do rogowki co powoduje to ze jak patrze katem oka to widze obraz poza soczewka... czy jest to spowodowane zmiana soczewek??? wiem ze sa wykonane z innego materialu niz poprzednie ktore nosilam... moze to z powodu bardzo duzej ilosci dioptrii tak sie dzieje...i musze sie poprastu dopasowac...? dodam jeszcze ze nie wiem jaki promien krzywizny nosic powinnam

Gość Yleeczkaa x33
witam. mam pytanie rowniez dotyczace krzywizny soczewek. Do tej pory nosilam okulary. mam zamiar zamowic pierwsze soczewki. dostepne sa krzywizny 8.7 i 8.4. co one oznaczaja i jakie powinnam wybrac? dodam ze mam 17 lat i jak napisalam wyzej to beda moje pierwsze soczewki. i mam juz umowiona wizyte u okulisty. o co mam pytac?

Gość to lekarz dobiera krzywizne
i soczewki i patrzy jak układają sie na oku, a nie Ty sobie wybierasz. A lekarz powinien ci wszystko sam powiedziec i wyjasnic

Gość Alicja ;)
Witam ! Mam problem od dłuższego czasu noszę soczewki 2 tyg. Acuvue Oasys z krzywizną 8,4 , niedługo jade na kolonię i chcem zakupić soczewki jednodniowe a z J&J Acuvue są tylko z krzywizną 8,5 albo 9,0 i nie wiem czy to coś zmieni jak kupie 8,5. Bedzie różnica ? Proszę o szybką odpowiedź; ) Ala

Gość Agu$;*
Kupuj;) Nic sie nie powinno stać. Jest to niewielka różnica.

Gość sandra :)
No to trafiłam na swoj temat. W ksiazeczce od okulisty mam wpisana krzywizne 8.4 znalazlam jednak soczewki atraktycjne z krzywizna 8.6 czy beda mi przeszkadzac? Bo to przeciez niewielka roznica?

Gość wiki007
witam,od pewnego czasu interesowałam sie kupnem soczewek przez internet gdyż co miesieczne wydatki na płyny i soczewki w optyku juz mnie ogołociły :) przed chwilą weszłam na allegro i opatrzyłam na ceny i firmy soczewek,ale właśnie nie wiedziałam o co chodzi z ta krzywizną bo wogole sie nia interesowałam - szłam i kupywałam sozewki mówiąc tylko ich moc.Znalazłam w śmieciach opakowanie po soczewkach i tam jest BC 8.6 i to jest uniwersalne (moim zdaniem)i cyba cały czas taki mi sprzedawali a nawet jak inne to nie czułam żadnej różnicy! :)myślę że 8.6 jest bezpieczny dla oka :D pozdrawiam ,,ślepaków'' :)) hehe

Gość mokka833
Nie wiem co mam sądzić o okuliście. mówiłam się na wizytę i mówię, że wakacje i chcę sobie dobrać soczewki. Zbadała wzrok, mówi, że nic się nie dzieje i że mogę nosić (cylindry -0,75 na obu). I tyle,więc się pytam - czy aby na pewno taka moc soczewek jak szkieł w okularach i czy coś więcej, a ona że taka sama i już... no to poszłam, zamówiłam jednodniowe, bo skoro pierwsze to wolę nie ryzykować, że zniszczę pierwszy komplet i będzie szkoda. Założyłam bez problemów (na dobrą stronę, za pierwszym zamachem... ale po 2 godzinach nadal czuję na oku i widzę niewyraźnie po bokach, jakby faktycznie odstawały...? Z jednej strony toryczne jak patrzyłam mają krzywiznę wszystkie 8.7 lub 8.6, tylko jedne mają inną średnicę, reszta 14.5. To gdzie ja mam iść do okulisty, żeby mi dobrał tak jak opisujecie? (z mierzeniem krzywizny itd.?) Bo sądziłam, że okulista w prywatnym gabinecie na hasło "pierwsze soczewki" wie co ma robić.... grrr

Gość ja luka
Ja normalnie nosze J&J Acuvue Oasis 8.4, okulista powiedział, że ta krzywizna nie ma znaczenia, więc kiedy u optyka akurat nie było mojej krzywizny kupiłam 8.7 i czułam je na oku, a poza tym wydawało mi się, że wystają poza tęczówkę...może to indywidualna sprawa, ale dla mnie ma to znaczenie:)

Gość gość
Tak, zdecydowanie coś z tą krzywizną jest na rzeczy. Szkoda tylko, że w swym życiu przerobiłam kilku okulistów i jakoś ŻADEN nie powiedział mi, że krzywizna czy średnica ma znaczenie! I dalej bym żyła w błogiej nieświadomości... tyle, że nagle z Air Optix o śr. 14,2 i krzywiźnie 8,6 przeszłam na jednodniowe z racji pracy Acuve 1-Day Moist o śr. 14,2 i krzywiźnie 8,5. I powie mi ktoś, że nie powinno być różnicy...a guzik... nie widzę w nich blisko! Obraz mi się normalnie rozmazuje :/ a jedna para jakaś też kijowa była, bo jak piszecie na bokach mi się rozmazywał obraz soczewki! Eh.. bardzo ciężko o dobrego okulistę widać :/

Gość emmo
Ja także będąc kilka razy u jednego okulisty nigdy nie słyszałam, aby mówił coś o krzywiznach. jednak bardzo często miewałam czerwone, podraznione oczy i odwiedzając tym razem innego okulistę dowiedziałam się, że prawdopodobnie było to spowodowane zbyt ciasnymi soczewkami. Teraz noszę te dopasowane do mojego oka i jak na razie nie ma żadnych problemów :)

Gość vizo
po pierwsze to soczewki zawsze dobiera się o 1 stopień mocy niżej niż badanie wzroku wynosi (okulary są na nosie czyli dalej niż przylegająca do oka soczewka) tj. jak ja mam wadę wzroku -3,75 to soczewki nosze -3,50 ale wcześniej sam sobie dobierałem, poznałem opinie wielu okulistów (oraz Pań okulistek :D). Kiedyś zamówiłem sobie przez internet soczewki kolorowe ale krzywizna zamiast 8,4 (bo o ile pamiętam to taka miały moje pierwsze zwykłe soczewki) była 8,6 bodajże i nie dość że przysłali mi wadliwą parę bo jedna z soczewek pamiętam była nie do wytrzymania a musiałem męczyć się przez ponad miesiąc z nimi to ta większa krzywizna powodowała to że soczewka po prostu była za duża i przez ponad miesiąc chodziłem z wielkimi czarnymi oczami, wyglądałem dosłownie jak ufo z piaskiem w lewym oku. Teraz składam zamówienie przez internet z kilkoma różnymi parami soczewek z różną krzywizną, zobaczymy jak te sobie poradzą bo jeśli znowu coś będzie nie tak to zakupy przez internet już do końca życia mnie do siebie zrażą.

Gość gość
po pierwsze 0,25, to nie jest stopień tylko 1/4 stopnia. po drugie nie zawsze się zmniejsza moc soczewki w stosunku do okularów, nie jest, to bezwzględna reguła, więc moc soczewek powinien dobrać okulista. co do krzywizny, to ma znaczenie, ale dużo też zależy od materiału z jakiego wykonana jest soczewka[jego elastyczności itp] i może się okazać, że soczewka marki X lepiej się dopasowuje do oka niż soczewka marki Y, mimo że niby ma nie naszą krzywiznę. ja mam niestety niestandardową krzywiznę i tylko 2 marki na rynku z taką występują i niestety obie są fatalne i niewygodne..

Gość gość
jak dla mnie ma znaczenie, ponieważ noszę soczewki 8.4 a kiedyś kupiłam kolorowe 8.6 niby pisało 8.4 a przysłali mi 8.6. Jak je założyłam to miałam "wielkie oczy" ewidentnie były mi za duże... wydaje mi się, że między 8.4 a 8.3 nie będzie takiej różnicy bo to tylko malutka zmiana, większy dyskomfort może być przy 8.6 czy też 8.7 bo jednak jest to duża różnica między 8.4. Pozdrawiam

Gość gość
witam czy to mozliwe ze promien 8.8 jest za maly i nie ma zadnego wiekszego przez co niemozliwe jest noszenie soczewek?

Gość asiex89
Witam, miałam badanie pod kątem krzywizny i wyszło mi, że mogę nosić pomiędzy 8.8 a 9.0 - zawsze nosiłam 8.6 i co roku o tej samej porze odczuwałam swędzenie i pieczenie. Zwaliłam winę na alergię. Aż zrobił mi się wrzód na tęczówce... Wyleczony, ale okazało się, że soczewki o krzywiźnie 8.6 zasysały się na oku przez co nie docierało do nich powietrze i szybciej się wysuszały