Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beata_szczecin

Leczenie nadżerki - help

Polecane posty

Gość beata_szczecin

W moim mieście Szczecinie nadżerkę lekarze - ginekolodzy usuwają nadżerki jedynie za pomocą elektrokoagulacji - wypalania wykonywana nagminnie wszystkim kobietom, również nieródkom. W innym mieście akademickim Poznaniu dominuje krioterapia, natomiast lekarz poinformowała mnie, że najlepiej z nadżerką nic nie robić bo jeszcze nie rodziłam, a na pewno nie elektrokoagulację- bo powstają blizny. Czytałam też o usuwaniu nadżerek laserem - fotokoagulacja, jednakże nie mogę ( a szukam już kilka tygodni) znależć w Polsce gabinetów to oferujących? A jak jest na zachodzie - czy wykonuje się elektrokoagulację czy kriokoagulację - wymrażanie? A może np. jechać do Berlina w poszukiwaniu fotokoagulacji, która podobno jest najskuteczniejsza, najkrótsza i nie pozostawia żadnych blizn?

Gość Malwina28
A czy masz jakieś objawy tej nadżerki ,jak gr.cytologiczna jeśli jest dobra i nie daje nadżerka żadnych objawów to lepiej nie ruszać jej skoro nierodziłaś ,a kiedy planujesz ciąże . a nadżerka duża jest . Wiesz ja też mam ,ale jeszcze nie rodziłam ,ale jedna gin chciała mi ja zamrozić ,ale poszła gdzie indziej i inny gin odradził ,powiedział że po ciąży. Tak więc może idz jeszcze gdzie indziej ,dziwne że w tak dużym mieście nie ma krioterapii czy lasera,prywtne gabinety napewno mają ,ale kosztuje 300 zł. Jeśli chcesz coś z nią zrobić to najlepsze rozwiązanie krioterapia ,bo niby niepozostawia blizn na szyjce macicy . A słyszałaś o Solcogyn to taki płyn którym się ją smaruje ,to metoda chemiczna ,przy małych nadżerkach pomaga, Pozdrawiam

Gość Beata_Szczecin
Niestety dowiadywałam się, i nawet prywatne gabinety w Szczecinie nie mają krioterapii ani lasera. Czy może ktoś mi podać gdzie - Szpital lub prywatny gabinet- można usunąć w Polsce nadżerkę laserem? Szukam juz kilka tygodni i nie moge znalezc zadnego adresu.

Gość MaMa21
Mialam nadzerke bardzo wczesnie nie wiadomo skad,prawdopodobnie powstala na skutek zapalenia...niewazne.lekarze byli roznego zdania,tzn ze najlepiej po porodzie ja usunac i co jakis czas tzn co 6 mies robic cytologie.Byla bardzo duza dodam ale mialam pap2 wiec ok. po porodzie poszlam na zabieg wypalania i jest ok .Moja siostra poszla na zabieg mrozenia i za mies znowu sie pojawila nie wiem jak z laserem ale moj lekarz poleca wypalanki bo sa skuteczniejsze.wybor nalezy do ciebie.Pozdrawiam:)

Gość boniulka
Witam Nie wiem czego sie kobietki obawiacie,ja jakies miesiac temu mialam wypalanie i jestem zadowolona,po wymrazaniu moze pojawic sie nadzerka ponownie a po wypalaniu nie ma prawa,no chyba,że urodzisz dziecko.Wypalanie jest starsza metodą niż wymrazanie,ale o wiele bardziej skuteczniejszą i nie ma się czego bać.Pozdrawiam

Gość Józinka
Też miałam wypalaną nadżerkę. Nie bolało, ale dawało nieprzyjemne odczucie. Lekarz się przyłożył i ponoć zupełnie nie było śladu po nadżerce. A było to w czasie, kiedy jeszcze nie rodziłam. A po urodzeniu dziecka, nie zawsze robić się nadżerka. To nie jest na 100% pewne. Ja nie miałam i do dziś nie mam.

Gość madzia33
tez mam nadrzerke, nie za duza i raczej nic sie z nia nie dzieje (niektore dziewczyny nazekaj ze czasem im krwawi) i od 2 ginów slyszalam zeby zostawic jak sie jeszcze nie rodzilo mysle ze wszystko zalezy jak tam cytologia, ile masz lat i kiedy chcesz sie starac o dziecko pozdrawiam

Gość Malwina28
to dziwne że w szczecinie nie ma krio ani lasera,ja jestem ze slupska , mniejsze miasto i jest krio. Ja ci odradzam wypalanke ,jeśli nie rodziałaś nie rób jej bo możesz mieć problem z porodem.Wypalanka jest dobra ale dla starszych kobiet ,takich co juz nieplanuja dzieci. Ale jak nie daje objawów i cyt dobra to lepiej jej nie ruszac tylko kontrolowac

Gość Ninka35
Chyba jednak powinien Ci lekarz podpowiedzieć, czy w Twojej sytuacji (planowana ciążą, wielkość tej nadżerki, wynik cytologii) powinnaś ją usuwać czy nie i jaką metodą to zrobić. Generalnie, nadżerka, to nie jest krostka na czole, ale zmiana, która nieleczona, może przynieść poważne konsekwencje.

ja miałam wypalaną po porodzie i mam świety spokój - mój lekarz nie bawi się w nowoczesne techniki jeśli chodzi o zdrowie pacjentki, ma byc przede wszystkim skutecznie :)

Ja usunęłam nadżerkę w gabinecie prywatnym dr R. Betchera w Częstochowie. Zabieg bezbolesny.

Gość zumajoaz
ja usuwałam w Poznaniu u dr Bruszewskiego, nie był to ogromny problem

ja miałam wymrażaną, trochę bolało jak przy okresie, ale później już w ogóle, nie ma co się bać.