Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Studentka...

Ludzie ktorzy ucza sie w Niemczech na Uni lub Studienkolleg dajcie znac..

Polecane posty

Gość Studentka...

Dajcie namiary gdzie sie uczycie i jak wam sie podoba ...lepiej na Uni czy Fachho...Ijak tam Studienkolleg robil juz ktos?.............

Gość Studentko
Studiujesz? I nie umiesz pisać po polsku? Zgroza!

Gość Studentka1
A do jakiego slowa chcesz sie doczepic?Zlosliwa ty ....wspolczuje brzydki charakterek....

Gość Studentka1
A mozna spytac na jakiej uczelni i jaki kierunek?Wogole czy jest zadowolona? Pozdreawiam....

Studiuje w Dreznie kierunek psychologia,spoko jest zadowolona tzn teraz tak bo to juz koncowka:)poczatki ponoc ciezkie ale dla chcacego ...:)pozdrawiam

Gość Studentka1
Czyli juz 5rok....Ale na poczatek ...dziendobry.... Jak tam ranek sympatyczny?

hihih dziekuje wporzadku:)pracka a jak u ciebie?zamierzasz studiowac w dojczlandzie?jak chcesz to zapytam siostry moze ona ci wiecej powie:)

Gość Studentka1
A ile czasu byla juz w Niemczech przed rozpoczeciem studiow?Chodzi mi ile czasu przygotowywala sie do DSH egzaminu?Psychologia nie jest latwym kierunkiem ale bardzo interesujacym....

Gość Studentka1
Ja od lutego zaczynam kierune BWL..ale jeszcze egzamin jezykowy,,szkoda slow...

siostra sie przygotowywala 4 miesiace w niemczech ze znikoma znajomoscia jezyka w liceum uczyla sie angielskiego

Gość Studentka1
Okej ,,,zaaraz bedzie tylko musze wlaczyc drugi komputer bo tu go niemam.....

ok:)ale nie masz sie co martwic pojedziesz zaklimatyzujesz sie znam tam wielu ludzi azdy studiuje i jakos sobie radza ;)

Gość Studentka1
Spoko podaje 4421890..

Gość aga1979
ja studiuje na uni w Koblenz kierunek nauczycielski- historie, germanistyke i teologie katolicka. To juz koncowka- za rok mam egzaminy koncowe i dyplom. Jestem bardzo zadowolona ze studiow, uniwersytetu i znajomych. Ale na poczytku bylo mi ciezko. Przede wszystkim musialam wszystkie moje papiery tlumaczyc ( a tlumacz przysiegly mature przetlumaczyl mi jako mittlere Reife!!!) i robic certyfikat (ja akurat robilam ZOP czyli Zentrale Oberstufenprüfung, ale jest jeszcze inna alternatywa na poziomie Oberstufe). Bardzo to bylo meczace i stresujace. Ale mysle, ze sie oplacalo.

Gość abab
Hej aga 19679! Mam kolezankę, która też studiuje w Koblenz teologię katolicką. może ją znasz? na imię ma Michaela. Jest baaardzo wesołą Polką .

Gość SWIATELKO
DO Aga1979 Jak Ci tlumacz przetlumaczyl swiadectwo na Mittlere Reife (czyli mala matura)to musialas robic studienkolleg? Zdawalas tez DSH NA Studia?

NIestety studentow na teologii jest tak duzo, ze nie znam Michaeli. Tzn. znam, ale ona nie jest Polka. Co do blednego tlumaczenia matury, to sie skaplam na czas i poszlam do tlumacza z reklamacja. I wyobraz sobie, ze musialam jeszcze doplacic za zmiane! Jak by sie znal na rzeczy, to by wiedzial, ze mittlere Reife nie uprawia do zadnych studiow, bo robi sie ja po 10 klasie. Dopiero Hochschulreife po 13 klasie liceum (czyli gimnasium niemieckiego) jest odpowiednikiem naszej matury. To by mnie dran urzadzil! DSH nie musialam zdawac, bo juz w Polsce zadbalam o to, zeby zrobic certyfikat w instytucie Goethego. Oczywiscie najpierw poinformowalam sie na moim uni, jakiego certyfikatu oczekuja. I wiekszosc uniwersytetow chce wlasnie certyfikat na poziomie Oberstufe czyli ZOP albo KDS. Ale tez od znajomych slyszalam, ze w Niemczech latwiej jest zdac egzamin jezykowy, bo jest sie traktowanym ulgowo. Ale nie wiem czy to prawda. Studentko, a gdzie ty studiujesz i dlaczego interesujesz sie tymi egzaminami? Zamierzasz przeniesc sie do Niemiec czy juz jestes na jakims uni tutaj?