Gość proponuję makaron Napisano Lipiec 23, 2009 -śmietanka kremówka 250 ml (2,5 PLN) -makaron świderki lub wstążeczki (3 PLN) -10 dkg szynki konserwowej w plasterkach (około 2 PLN) -puszka groszku (2,6 PLN) lub ugotowane brokuły (3 PLN) Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę szynkę dodajemy śmietankę kremówkę, pieprz i na małym ogniu trzymamy tak długo aż sos zacznie gęstnieć, na koniec dodajemy groszek lub brokuły, sól i jeszcze chwilkę gotujemy (sos musi być gęsty i aksamitny). Sos mieszamy z makaronem. Porcja na około 3 osoby. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cherrycoke Napisano Lipiec 23, 2009 proponuję : makaron z serem białym ( kostka 250 g ) i kilkoma łyżkami śmietany lub skwarkami makaron ugotować , zmieszać z seremi smietana, posypać skwarkami i tłuszczykiem. posolić do smaku.pyszne.w granicahc do 10 zł. dla 2 osób z duzym apetytem. zapychacz. nalesniki z parówkami . w nalesniki zawinąc połówki parówek. w wersji abrzdiej wypasionej i jesli dysponujemy większą ilościa gotówki możemy dodatkowo włozyc sera zoltego - zapiec na patelni oraz potem polać keczupem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zgłodniałam Napisano Wrzesień 24, 2009 fajne pomysły piszcie jeszcze coś wiecej. pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki.... Napisano Wrzesień 25, 2009 - racuchy drożdżowe, mogą być z tartym jabłkiem, - pierogi z nadzieniem z gotowanych ziemniaków +podsmażona cebulka i kiełbasa, - placki ziemniaczane, - naleśniki, krokiety, - parowańce drożdżowe podawane na słodko lub z dowolnym sosem, - kopytka, pierogi leniwe, - knedle - pyzy z ziemniaków surowych i gotowanych lub kapustą, - sosy grzybowe do ziemniaków, makaronu, - makaron ze serem, - parówki w sosie pomidorowym, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bylam ella2589** Napisano Październik 1, 2009 ten temat to cos na wzor "Finanse domowe -ludzie jak oszczedzacie ile wydajecie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tanie zarlo Napisano Październik 1, 2009 Ja często gotuję na 2 dni, tzn nie te sama potrawe ale wykorzystuje z niej produkty na dzien nastepny zeby oszczędzić czas ;) Np. z tych tanich potraw to bardzo lubię z moim facetem jajko sadzone z ziemniakami i mizerią, wtedy gotuję więcej ziemniaków i na następny dzień robię z nich kotlety ziemniaczane, do tego sos pieczarkowy i już obiad na drugi dzień gotowy, tani a smaczny ;) Czasami zostaje mi sos pieczarkowy to gotuję z niego zupę, dodaję pieczarek, zamiast mięsa to łyżkę masła, smietana i zupa gotowa ;) Z niedzielnego rosołu (jak zostanie) w poniedziałek robię zupę pomidorową Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kryzysowy kucharz Napisano Styczeń 31, 2010 Ja stworzyłem Kryzysową Książkę Kucharską i sukcesywnie umieszczam przepisy na blogu. Oto adres http://kuchniakryzysowa.blogspot.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Dak_Lady Napisano Luty 2, 2010 Zupa cebulowa: 3 cebule- grzanki z chleba lub bułki ser żółty- wg uznania i opcjonalnie. podsmażamy 3 duże pokrojone w niezbyt cienkie krążki cebule na maśle + odrobina oleju, jak się już zeszklą wsypujemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy jakieś 2 minuty, potem całość zalewamy 3, 4 szklankami goracej wody lub delikatnego bulionu, gotujemy około 10minut. Trzemy odrobinę sera, z którego potem lepimy małe kulki. Zupkę nalewamy najlepiej do miseczek, wrzucamy kulki z sera i obok podajemy grzanki(świetny sposób na niemarnowanie zeschniętego pieczywa), które każdy sobie wrzuca po kawałku do zupy. Co najważniejsze, może nie wierzycie ale zupa jest strasznie syta. Koszt oczywiście prawie żaden. No i taka zupka to rarytas w Czechach czy we Francji podawana prawie w każdej lepszej lub gorszej knajpie. Oczywiście jest mnóstwo przepisów na jej zrobienie, ale ja robię tylko w taki sposób bo szybko i pysznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nika3077 Napisano Luty 19, 2010 Moje kryzysowe flaki................. 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg ziemniaków kostka rosołowa(wołowa,grzybowa) pieprz ziołowy góra majeranku olej łyżka koncentratu pomidorowego Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej grubej.Podsmażyć na oleju.Przełożyć do garnka.Podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka....i do gara z marchewką.Podlać wodą.Wrzucić kostkę.Poddusić.Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę.W tłustych czasach można dodać hamburgery drobiowe podsmażone w paseczkach.Dodać koncentrat.Doprawić pieprzem ziołowym i górą majeranku.Dla mnie bomba a wychodzi cały gar. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość głodziak Napisano Marzec 5, 2010 jest baaaardzo tanio ale trzeba pokombinować ;-) upolować promocję w jakimś hipermarkecie i często skrzydełka kurczaka są po 2.99 lub 3.99 wtedy od razu kupić (na wypłatę :D ) ze 3 kg - odcinamy lotki i dajemy psu albo zostawiamy na wywar do zupy - skrzydełka przecinamy na pół - myjemy, dzielimy na porcje i do zamrażalnika gdy brakuje kasy.. zazwyczaj na kilka dni przed wypłatą ;p - po rozmrożeniu skrzydełka nacieramy według uznania przyprawami, można marynować (jak mamy potrzebne składnki) ale jak już jest naprawdę krucho to wystarczy sól i ostra papryka czerwona - biedronkowa panierka klasyczna lub paczka krakesów lub mąka pszenna lub bułka tarta lub wszystkiego po trochu skrzydełka panierujemy np w rozgniecionych krakersach i pieczemy w piekarniku (ok 12-15 min) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość głodziak Napisano Marzec 5, 2010 skrzydełka panierujemy np w rozgniecionych krakersach i pieczemy w piekarniku (ok 12-15 min) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość głodziak Napisano Marzec 5, 2010 skrzydełka panierujemy np w rozgniecionych krakersach i pieczemy w piekarniku (ok 12-15 min) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość głodziak Napisano Marzec 5, 2010 lub w mące, wodzie, znów w mące za każdym razem bardzo mocno dociskając panierkę i smażymy w głębokim oleju albo robimy panierkę z bułki tartej i na patelni, możliwości jest wiele... do tego co kto lubi; ziemniaki, ryż, makaron, zawsze staram się żeby w domu były tzw podstawowe produkty jakaś surówka (np ogórek kiszony z cebulką i kapką oleju lub marchewka z jabłkiem) - koszt takiej sórówki na 3 osoby to naprawdę 1 złotówka! i mamy obiad gotowy!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rzezniq Napisano Maj 24, 2010 witam jestem kucharzem mam 22 latka odemnie takie cos : spaghetti bolognese - 2 sosy do spaghetti ( 6pln biedronka) 1 makaron - ( 1.4pln biedronka ) miesa mielone ( 3.5 biedronka ) Miesa mielone podsmarzamy w wysokim garczku rozdrabniajac na male kawałki , gdy miesa dojdzie wlewamy dwa sosy mieszamy czekamy na makaron i gotowe ;) CENA: 11pln porcja dla 4osob Makaron z Sosem pomidorowwym- Koncentrat pomidorowy ( 2pln ) makaron rurki ( 2plm) maka pszenna (3pln) cebula(1pln) 2kawałki kielbasy Cienkiej (2pln) na patelni podsmarzamy cebulke wraz z kielbaska pokrojona w kostke po 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy wraz z maka aby wyszlo nam taka czerwona klucha w garczku gotujemy wode , Gdy woda sie gotuje wrzucamy kluche do wody(300-400ml). mieszamy do czasu utworzenia sie gestego sosu, kluski ugotowwac i gotowe :) CENA: 10pln porcja dla 3 osob Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tanioszka Napisano Maj 24, 2010 Ryż plus przeduszone na patelni pomidory z puchy z cebulą doprawione. Tanio i pysznie. Soczewica ugotowana wymieszana z przesmazoną na oleju cebulą. Makaron z czosnkiem i oliwą (ok, wiem, że oliwa jest droga ale przecież nie kupuje się jej codziennie a starcza na długo) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość TIT Napisano Styczeń 28, 2011 Podniosę :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jagna z bagien Napisano Styczeń 29, 2011 W krytycznych chwilach /czyli koszmarnie późnym wieczorem kiedy już nie ma szans by nabyć cokolwiek a w lodówce światło... Makaron z "pesto": Ugotować dowolny makaron. Pesto /takie przyszywane;-)/: -łyżka koncentratu pomidorowego -czubata łyżeczka ziół /prowansalskie, bazylia, oregano -wedle uznania -łyżka cukru -sól do smaku /dość sporo -duży ząbek czosnku przez praskę lub starty -pół szklanki wody Wszystko wymieszać w rondelku i zagotować na małym ogniu. Makaron wymieszać w garnku z "pesto" tak, by makaron był nim ledwie obleczony. Wersja luksusowa: do pesto dodajemy łyżkę masła:-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jagna z bagien Napisano Styczeń 29, 2011 No i moja ulubiona potrawa na czarną godzinę makaron z masłem i pieprzem: Makaron ugotować -tak bliżej al dente niż zupełnej miękkości, musi być posolony "wyraźnie", odcedzić. Do miseczki gorącego makaronu dodaję łyżkę masła i pieprzę. Wszystko mieszam i jem -pychotka! Zimny makaron odsmażam na złoto, na oleju. Z pieprzem. p.s.-uwielbiam tą potrawę i nikt nie potrafi zrozumieć skąd te podniety nad makaronem z masłem /nawet jeśli lodówka pełna:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość oejjejejejeejeje Napisano Luty 2, 2011 na 3 dni mam spok -puszka czerwonej fasoli-albo zamoczona, ugotowana puszka kukurydzy 4cebule mieso mielone papryka czosnek kminek, troche rozmaryny, kolendra,chili-miele w mlynku pomidory z puszki, albo przecier, ..ja dodaje domowe z lata robione w przecierze mieso na patelnie, po jakims czasie cebula...zeszklic, dorzucic fasole i kukurydze...nastepnie przyprawy czoasnek..jak zacznie pachniec ladnie-wlewam pomidory, podlewam woda.... doprawiam do smaku sola i pieprzem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do ojejeje Napisano Luty 2, 2011 też robię taką zupkę. Bardzo smaczna i syta. Jak czytam takie przepisy - skrzydełka kurczaka piekę w piekarniku 12-15 min to się zastanawiam jak to możliwe. Chyba najpierw gotowane, bo to niemożliwe aby skrzydelka były miękkie po 12 min pieczenia, conajmniej 1 godz piecze się Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pięknie pięknie kobiety Napisano Luty 2, 2011 tutaj wejdxcie, topic trwa i ma spore rozmiary http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1924519 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość polecam ja Napisano Luty 2, 2011 a ja polecam makaron ugotowac jaki sie lubi(no byle nie te razowe bo na slodko to nie bardzo) twarog bialy polaczyc ze smietana badz jogurtem naturalnym tak na bardziej ciut mokro...wyrzucic makaron na talerz na to kleksy twarogu i posypac cukrem albo jaja w sosie musztardowym.zrobic sos taki zwykly bialy na zasmazce przyprawic sola pieprzem (galka muszkatulowa jak lubicie) i spora iloscia musztardy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa Napisano Luty 3, 2011 Jedno z ulubionych tanich dań mojej rodziny: Kasza gryczana (najlepsza mocno palona), ugotowana, Cebula podsmażona na oleju/oliwie z odrobiną masła dla smaku (może być bez masła), Trochę pieprzu do cebuli w trakcie smażenia plus sporo soli. Kaszę mieszamy z cebulą (można na patelnie po smażeniu cebuli), każdy nakłada sobie tyle ile wlezie na talerz, na to trochę dobrego, białego sera i gotowe. Obiad tani i robi się go w mniej niż pół godziny. Na głowę daję mniej więcej jedną średnią cebulę, ale jeżeli będzie mniej lub więcej, to też będzie super. Cebulę najlepiej pokroić w piórka, nie w kostkę. Ma po podsmażeniu słodszy i bardziej wyrazisty smak. Wiedzieli o tym Chińczycy już przed tysiącami lat ;-) Do tego można dać maślankę do picia. Albo piwo, jak ktoś chce męża (i siebie) trochę rozpieścić ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja powiem co dzisiaj zrobila Napisano Luty 3, 2011 tani obadek wlasnie na pustą kieszen :) Ugotowałam barszcz z ziemniakami a na drugie danie zrobiłam nóżki z kurczaka też z ziemniakami i z buraczków z barszczu zrobiłam tarte buraki do obiadu jako surówka ;) Ogólnie często mięso z zupy wykorzystuje do drugiego dania np mięso z rosołu, czy tam żeberka z ogórkowej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ivana trampek 0 Napisano Luty 3, 2011 gdy NAPRAWDĘ nie ma kasy a trzeba się posilić polecam coś co mi pozwoliło przerwać "przednówek" (zanim familia kasę podesłała): 1. Najtańszy makaron ugotować, podsmażyć cebulkę dodać do makaronu, posypać pokruszonym twarogiem i pieprzem, można też wymieszać. Jest pyszne, daje poczucie sytości i za bezcen, 2. ziemiaki ugotować (najlepiej w łupinkach) , formę do zapiekania wyłożyć plasterkami boczku albo wysmarować tłuszczem i położyć plasterki kiełbasy na to grube plasterki ziemniaków, posolić i można posypać startym serem i do piekarnika na pół godziny. Zrumieni si,ę i jest pyszne. Z kefirem można się najeść. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość upupupupupppppuuuu Napisano Luty 6, 2011 kasza jeczmienna woreczek ,jedna cebula,margaryna 1/4 kostki 2 jaja koperek czosnek,bułka tarta sól i pieprz. Kasze ugotować ,rozetrzec z margaryna i ostudzić.Cebule posiekać podsmazyc na margarynie z rozstartym czosnkiem i dołozyc do kaszy.Dodac bułke tartą ,jajka sol pieprz i wymieszać obtoczyc w bułce tartej i smazyc jak kotlety.Podawać z jakimkolwiek sosem.Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rivieraa Napisano Marzec 16, 2011 Tu jest sprawdzony przepis na tanie i efektowne ciastka: http://przepisyzezdjeciami.blogspot.com/2011/02/ciastka-slimaczki.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość podpowiadamm Napisano Marzec 23, 2011 kotlety z ryzu.2 paczki ryzu przyprawic jak kto lubi ja dodaje kurkume sol pieprz dodac podsmazona cebulke na masle.urobic kotlety usmazyc...lubie z sosem czosnkowym i surowka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do tych kotlecikow Napisano Marzec 23, 2011 zamiast bessmakowego i bezwartosciowego przetworzonego ryzu z torebek kup normalny ryz, najlepiej brazowy - wiecej i lepiej sie najesz i bedzie taniej :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość thtraha Napisano Marzec 23, 2011 ugotowany makaron wrzucic na podsmazony czosnek na oliwie, dodac przyprawy (bazylia, papryka slodka/ostra,pieprz)podsmazyc i wcinac albo zamiast oliwy dac maslo :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach