Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość K a t i n k a

RUSYCYSTYKA i co dalej ? ? ?

Polecane posty

Gość K a t i n k a

Ten kierunek stusów był poniekąd moim marzeniem ;) , ale zastanawiam się jakie perspektywy znalezienia pracy mają jego absolwenci. Pozdrowionka

Gość K a t i n k a
Czy dużo polskich firm jest otawrtych na kontakty handlowe ze Wschodem ?

Gość Ajs Ti
Słyszałam coś, że ostatnio właśnie jest to na topie :) moi koledzy masowo idą na ten kierunek. W przyszłości to będzie przydatne, a Wschód się coraz bardziej otwiera. W jakim stopniu umiesz język?

Gość juwenalia
Wg mnie to baaaaaardzo dobry wybór.

Gość ja własnie
od września zaczne uczyć sie tego języka w LO, Przyznam że sie bardzo boje:( Wolałabym francuski lub włoski zamiast tego..

Gość juwenalia
do ja właśnie --- nie masz się czego bać ! ;) j.ros. jest melodyjny i bardzo miły dla ucha :) wraz z j.włoskim noszą miano języków miłości :)

Moze pocieszy Cie to,ze ja poszlam na rusycystyke nie znajac nawet rosyjskiego alfabetu:)Po roku nauki zaliczylam egzamin z praktycznej nauki jezyka rosyjskiego na 4, wiec...wszystko jest mozliwe i nie ma sie czego bac:)Zycze powodzenia!

Gość K a t i n k a
Podniosłaś mnie na duchu :)

Gość Grania
Katinka, otówrz gazetę z ogłoszeniami o pracę - masa takich, co to szukaja ludzi z j. rosyjskim. Polskie firmy otwierają się na Wschód - racja, tam nasz kierunek, bo zachodni rynek jest przesycony... będzie dobrze a z jakiej części Polski jesteś? Bo myślałam o lekcjach z rosyjskiego :)

Gość K a t i n k a
Angelwitch --- Czy na tym kierunku studiów przeprowadzana jest ostra selekcja ? ;) Znam jak na razie :) 2 języki obce: j.ang. i j.niem. J.ros. to dla mnie czarna magia :) Te bukfy, alfabet... Ale mnie strrrrasznie pociąga :) Jest niezwykle melodyjny ;) Czy jęz. ros. jest trudniejszy od ang. i niem. ?

Gość K a t i n k a
Odpowiadam :) Mieszkam w środkowej :) części Polski

Ostra selekcja na wstepnym czy w ogole?Bo w ogole to z samego jezyka rosyjskiego trudno nie jest.Ja mam takich wykladocow,ktorzy sie niezle gimnastykuja,zebysmy duuuzo umieli:)I tym oto sposobem po roku bez mega kucia,mysle ze w Rosji spokojnie bym sie dogadala:)Ale a tez inne przedmioty oprocz samego rosyjskiego,ktore juz nie sa takie mile;) Co do trudnosci to hm..angielski tez w miare znam,ale z niemieckim mialam trudnosci,bo go nie lubilam,mysle wiec,ze jesli rosyjski Cie pociaga i nie jestes antytalenciem jezykowym(a chyba nie jestes skoro znasz ang. i niem.)to sobie poradzisz:) ALE SIE ROZPISALAM:D

Gość K a t i n k a
ja kocham naukę języków obcych :) :) :)

Gość oLdzia
ja sie ucze rosyjskiego od 10lat. teraz go studiuje:)

Ja wybrałam jako drugi kierunek filologię rosyjską, a też się nie uczyłam tego języka. Nie wiem czy nie zmienić na przedsiębiorczość lub informatykę.

Jestem mgr filologii ros. i nigdy nie pracowałam w zawodzie (tzn. od 5 lat). Owszem, są poszukiwane osoby z jęz. rosyjskim, ale jest to dodatkowy atut np. dla ekonomisty, handlowca, księgowej. Jako jedyna specjalność - to tylko w biurach tłumaczeń, albo w szkołach. Jak dla mnie, to szkoła odpada, w biurach tlumaczeń zwykle są zajęcia na umowę zlecenie, nie na stałą umowę o pracę. Pracuję całkiem nie w zawodzie i już zapominam to, czego się tyle lat uczyłam.

rusycystyka jest dobra ale w polaczeniu z kierunkiem ekonomicznym. Swoja droga lepiej samemu wziac w domu i sie go nauczyc niz tracic czas na filologie...

Gość karidari
Ja Rosyjskiego uczę się od Gimnazjum. Wybrałam go też w liceum, ponieważ planowałam edukację w tym kierunku. Miałam do wyboru też Niemiecki i Francuski. Niemieckiego języka nie lubie, a Francuski mnie wcale nie interesuje. Teraz idę na studia na rusycystykę. Myślę że nie będę żałować tego wyboru.

Gość bookva
Zamiast kupować specjalistyczną klawiaturę, tracić czas na niepotrzebną rekonfigurację komputera i wydawać niepotrzebne pieniądze na wynajmowanie w tym celu fachowców wystarczy specjalny sterownik opracowany przez studentów informatyki i filologii rosyjskiej UAM. Do największych zalet takiego rozwiązania należą: - kompatybliność z wieloma systemami operacyjnymi - produkt może być używany na wielu platformach, m.in. Windows XP/Vista/7, Mac OS - możliwość wykorzystania z Microsoft Word (i w innych popularnych edytorach tekstu) - możliwość redagowania e-maili do znajomych pisząc w Cyrylicy - bezpłatne wsparcie techniczne i dożywotnia gwarancja - możliwość wykorzystania jako procesu systemowego, umożliwiającego korzystanie z Cyrylicy podczas tradycyjnej pracy przy komputerze (rozwiązane szczególnie przydatne w Laptopach) - łatwa, szybka i bezproblemowa instalacja - prostota, intuicyjność obsługi, - niska i bardzo symboliczna cena Rozwiązanie może być wykorzystywane zarówno przez studentów i pasjonatów języka rosyjskiego, jak również przez urzędy, instytucje, firmy doradcze (kontaktujące się w języku rosyjskim ze swoimi zagranicznymi kontrahentami), jednostki szkoleniowe i firmy doradcze. W przypadku zakupów większej ilości (na większą ilość stanowisk) duże rabaty i indywidualna negocjacja ceny. Zapraszamy również do skorzystania i współtworzenia z nami portalu społeczności pasjonatów języka rosyjskiego. Więcej informacji na http://rosyjska-klawiatura.bukwa.pl

Gość vgawrgwrgvq
a mnie śmieszy takie gadanie, że "wiele firm otwiera się na wschód". Owszem, otwiera się, ale niby co ma takiej firmie do zaoferowania filolog rosyjski? Że niby zna język? Teraz każdy zna jakiś język, a rosyjski wcale nie jest niepopularny. Firma prędzej zatrudni np. logistyka, czy specjalistę od finansów, czy jakąkolwiek inna osobę, która umie coś konkretnego i zna ten rosyjski niż filologa. Chyba, ze komuś się marzy praca całe życie w obsłudze klienta. Moim zdaniem lepiej iść na jakieś konkretne studia, a w trakcie szlifować język.

Gość nauczycielka j.rosyjskiego
ja skończyłąm fil.rosyjską 5 lat temu i z mojej grupy 2 osoby mają kontakt z językiem rosyjskim. W tym ja, bo uczę w szkole ale dyrektorka już kazała mi iść na germanistykę, żebym za parę lat nie została bez pracy

Gość żaden
niestety ale tylko angielski się liczy

Gość kaferereia
w sklepie z matrioszkami cię zatrudnią

Gość chyba raczej do lepienia
ruskich pierogów

Gość kaferereia
jak zaczniesz mówić ze wschodnim akcentem to może zatrudnią cię w serialu - jakiejś Plebani - to ostatnio modny motyw

Gość co z atekst
tez jestemna filologii rosyjskiej i jelsi chodzi o prace to jest dno, i tez mnie smiesza teksty" wow, super kierunek, slyszalem, ze poszukuja ludzi po tym kierunku" bla bla bla, to tylko biadolenie o dupie marynie czlowieka, ktory nie ma o tym zielonego pojecia:D kiedys wierzylamw takie teksty. teraz, bedac na 4 roku, wiem, ze to takie gadanie by cos powiedziec:) ja zaczelam drugi kierunek, bo chcialabym miec prace w zawodzie, ale szczerze w to watpie.