Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Meliska

Urlopy a narodziny dziecka. Kto sie orientuje?

Polecane posty

Czy świeżoo upieczonym tatusiom przysługuje wolne z tytułu urodzenia dziecka? Słyszałam że tak, że panowie dostaja dwa tygodnie wolnego, żeby mogli zaopiekowac sie matka i dzieckiem, ale nie jestem pewna tej informacji. Jeżeli ktoś się orientuje, prosze o odpowiedź, lub podanie stronki na której mogłabym to sprawdzić. z góry dziekuje

Witaj z tego co wiem TAK ale w przypadku cesarskiego cięcia u matki dziecka. Po porodzie normalnym 2 lub 3 dni. Jak znajdę podstawę prawną - dam znać Pozdrawiam

z tego co ja wiem to tacie przysługują dwa dni wolnego z tytułu urodzenia sie dziecka - do pracy musi zanieść akt urodzenia. a te dwa tygodnie o których mówisz działają na zasadzie normalnego L4 i to jest faktycznie opieka nad żona jeżeli jej coś jest po porodzie i nie może opiekować sie sama dzieckiem. Tak mi to tłumaczono !

Mezowi przysluguje 2 dni tzw. urlopu okolicznosciowego z okazji narodzin potomka - urlop platny 100% oczywiscie... Przysluguje mu tez dodatkowo 2 tygodnie zwolnienia lekarskiego nad zona w pologu (l-4 platne jak zwykle, czyli 80%). Takie zwolnienie moze wystawic lekarz prowadzacy ciaze zony - ginekolog-poloznik.

Gość Ninka35
Co do tego zwolnienia na żonę w połogu, to u nas się nie udało. Lekarz odmówił i powiedział, że takie zwolnienia wydaje się w wyjątkowych sytuacjach, a nie na żądanie. :(

tak przysłyguje 2 dni wolnego jest to urlop okolicznościowy z tytułu urodzenia dziecka .I to nie tylko po cesarce jak ktoś tu wcześniej wspomniał

Gość kaasia27
JA MIAŁAM TAKĄ SYTUACJĘ. RODZIŁAM DRUGĄ CÓRKĘ PRZEZ CESARSKIE CIĘCIE I MĄŻ DOSTAŁ 2 DNI URLOPOU OKOLICZNOŚCIOWEGO Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKA - AKT URODZENIA LUB ZAŚWIADCZENIE ZE SZPITALA, A POTEM ZWOLNIENIE LEKARSKIE L4 NA OPIEKĘ NAD STARSZĄ CÓRKĄ BO JA BYŁAM W SZPITALU, A POTEM MĄŻ WZIĄŁ URLOP WYPOCZYNKOWY 2 TYGODNIE, BO ZWOLNIENIE JEST PŁATNE TYLKO 80%.ALE MOŻLIWOŚĆ TAKA BYŁA. POZDRAWIAM.,