Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miła 20-lenia

czym sie różni cytologia od wymazu

Polecane posty

Gość miła 20-lenia

??? :)

Gość ło matko
cytologia to wymaz z pochwy

Gość miła 20-lenia
a powiedz mi jeszcze, czy w tej cytologii wyjdzie ze mam jakies grzybki itp.? i w ogole po co to jest? :)

Gość miła 20-lenia
thgx bardzo za link :) ale o matko, nie wiem lekarz powiedział że cytologia za tydzień, a skąd mam wiedzieć czy to o cytologie onkologiczna chgodziło, czy czystość pochwy czy jeszcze o cytologie hormonalna... :o

Gość kilijka
a dolega ci cos? Cytologia onkologiczna jest wtedy kiedy sa zle wyniki wymazu czyli czystosci pochwy, np jesli masz nadzerke i to bardzo duza czyli zmieniona chorobowo, wtedy wlasnie gin wysyla wycinek z tej nadzerki do badania histopatologicznego. Przestan sie denerwowac pojdziesz za tydzien i sie dowiesz, a na drugi raz pytaj o takie rzeczy gina abys nie musiala glowkowac przez caly tydzien;)

Gość oj kobitki
Cytologia to badanie w kierunku okreslenia budowy komórek(lekarz pod mikroskopem ocenia ich wyglad) , a wymaz to technika pobierania materiału do badania ;) Potocznie uzywa się tego okreslenia wymaz na badanie cytologiczne , ale to nie do końca jest prawidłowe , gdyz wymazy mozna pobierać do przeróznistych badań.

Gość 20-letnia
aha :D :) niby nie dolega, ale coś swędzi mnie troszkę, a lekarz po wizycie powiedzial, ze wszystko w porzadku jest , tylko telefonicznie mam sie dowiedziec o wynik cytologii... wiem ze powinnam sie jego pytac, ale ja sie tam dosc strasznie stresuje :)

Gość oj kobitki
Sie nie stresuj , bo to nie jest tak , jak powiedziała - kilijka "Cytologia onkologiczna jest wtedy kiedy sa zle wyniki wymazu czyli czystosci pochwy " - z całym szacunkiem , ale to bzdura :) Wynik badania cytologicznego okresla się w kilku stopniach - stopień I lub II są jak najbardziej prawidłowe i nie mają nic wspólnego z onkologia ;)