Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gula

szkła w grube okularach można zrobić tak żeby były cienkie

Polecane posty

no właśnie mam takie szkła (-4) i troche grube są zwłaszcza że okulary mam z taką żyłką. Słyszałam że można zrobić ciękie szkła w okularach. Czy ktoś coś słyszał albo tak robił? Ile to kosztuje i czy robią w każdym optyku?

Można po prostu kupić specjalne szkła, które są cieńsze. Każdy optyk powinien je mieć, z tym, że są droższe i nie refundowane.

Ja tez mam take wade :( wprawdzie na co dzien nosze soczewki kontaktowe, ale czasem wkladam okulary. Okulary i szkla do nich robilam w vision express - szkla mam o 45 % ciensze niz normalne, ale... za pare placilam 1100 zlotych. Ale najlepiej idz sama i wszytskiego sie dowiedz.

oki dzięki w przyszłym tygodniu ide do okulisty i jak bede miała nowe szkła to postaram się zrobić cieńsze

Oj chyba nie zrozumialas mnie. Od razu zamawiasz ciensze szkla; a nie zamawiasz normalne a oni potem robia z nich ciensze !!! :)

no tak tak wiem ale ide do okulisty i jak przepisze mi nowe szkła to pójde zrobić juz takie cienkie. Weim że to odrazu :)

Gość rrrysia
do oprawek z żyłką nie zaleca się taich grubych szkieł, grube szkła najlepiej ukryć w plastikowej oprawce ja mam inną wadę +2,5 ale tylko na jedno oko i mam taki problem że śmiesznie wyglądają okulary z jednym szkłem normalnym a drugim grubym, ostatnio byłam u optyka i facet mi powiedział że może coś takiego zrobić żeby było cieńsze to jedno szkło i to za darmo!

o fajnie masz, no ja nie wiem czy mi to zadarmo zrobią, ale popytam. A co do oprawek to takie mam a narazie nie bede ich zmieniać, bo bardzo je lubie, to chyba najlepsze jakie miałam i wogóle ładnie wnich wyglądam :D więc to odpda

Gość alicjafelicja
a ja polecam soczewki kontaktowe- kochana problem z glowy naprawde!! super komfort, po co sie meczyc z okularami

Jak ja sie pytalam w swoim miescie to koszt jednego szla duzo cienszego wynosil 100 zl. A soczewki wcale nie sa takie genialne, i tak i tak trzeba miec przeciez okulary!

Moje -4 i -4.25 wygladaja teraz na -2. I popieram wypowiedz powyzej, ze soczewki kontaktowe tez wymagaja okularow... niestety :(

Gość alicjafelicja
no niby mam oklary ale od pol roku leza w szufladzie bo soczewki jak zakladam rano to zdejmuje przed snem dopiero , takze po co mi te okulary wlasciwie???

Gość losie w kosmosie
od dlugiego noszenia soczewek mozna nabawic sie infekcji oka, poza tym jak nosisz soczewki na zmiane z okularami dajesz oku odpoczac i niepogarsza CI sie wzrok. No ale to powinnas wiedziec skoro nosisz soczewki? Okulista chyba CI powiedzial??

Soczewki nosze od czasu do czasu, ale zdecydowanie wole okulary głównie dlatego że jest mi w nich ładniej :)

Gość mala okularnica
ja mam taka sama wade i po prostu zawsze wybieram najmneijsze oprawki jakie moga byc - szkla automatycznie sa cienkie albo plastikowe wtedy i tak nie widac ze szkla sa grube;]

Gość kassska
a ja mam soczekwi kontaktowe za darmo faktem jest ze sa rewelacyjne

Gość gośćeN
Szkla kontaktowe noszę od 2 lat .. nie zamieniłabym je juz na okulary. Noszę miesięczne , rano zakłądam, przed snem zdejmuje... Aczkolwiek nie raz juz w nich zasnęłam i nigdy nie było problemów :P Za to z okularami były i owszem 1) szczególnie grube szkłą wygladaja fatalnie 2) wchodząc z zimnego do ciepłego pomieszczenia... każdy chyba wie co sie dzieje. 3) nie każdemu ładnie jest w okularach 4)okulary ukrywaja oczy i makijaż

Gość gość
Polecam zajrzeć na https://www.nowe-okulary.pl/ Olbrzymi wybór oprawek korekcyjnych wraz ze szkłami. Ostatnio miałam okazje zamawiać wraz ze swoim mężem.

Istnieją cieńsze szkła okularowe tzw. indeksowane. Im indeks jest wyższy tym szkło jest cieńsze. Organiczne szkła okularowe występują najczęściej w indeksie: 1.5 - standardowa grubość, 1.6 - cieńsze od standardowych o ok. 20%, 1.67 - cieńsze od standardowych o ok. 40%, 1.74 - cieńsze od standardowych o ok. 50%. Wszystkie dostępne są m.in. na stronie: https://kodano.pl/indeks-soczewki.html

Otóż to - szkła indeksowane. Mojemu mogliśmy wymienić grube jak denka od słoików na bardzo cienkie.

Gość gość agnes
Ludzie co wy tu piszeszecie ze szkła -4 to grube szkła chciałabym takie miec jak by miałam wybór.A ja mam większy problem choruje i niestety nie mogę nosić soczewek.Bo załapałam przez to groźnego wirusa który znowu mi się nawrócił po leczeniu dwóch lat.I muszę niestety nosić okulary a mam wadę-13 co ja mam powiedzieć.Jak nie idzie takich cienkich szkieł zrobic.