Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwiąca się z góry

ZUS - kobieta w ciąży, właścicielka firmy

Polecane posty

Jak to wygląda? Prawdopodobnie przyjdzie mi leżeć całą ciążę. Jak wygląda sprawa z ZUSEM? W jakiej wysokości dostanę zasiłek?

Gość chyba najlepiej
zadzwonić do ZUSu i zapytać u źródła. Mnie też bardzo interesuje ten temat

Gość kiss
mialam podobnie. bylam na zwolnieniu od 5m-ca. Dostawalam zasilek taki na ile bylam ubezpieczona do konca ciazy, potem tyle samo przez 3m-ce maciezynskiego,ale jak masz wlasna dz.gosp. nie przysluguje maciezynski

Gość wkurzona i to bardzo
czyli nawet te 3 miesiące nie przysługuje? To niby na co płacimy te wysokie składki? Już nie wspomnę o wychowawczym. To dosłownie paranoja! Czy właścicielom firm z nieba kasa leci?

bzdura - normalnie dostajesz zasiłek chorobowy i macierzynski. w wysokości takiej jak płacisz składki. czyli jeśli najnizsze to około 800-900 zł na rękę. nie przysługuje wychowawczy! a macierzyński normalnie dostajesz oczywiście jeśli opłacasz składke chorobową - to jest warunek

Gość aga28
Jeśli płacisz składki na chorobowe to dostaniesz i chorobowe i macierzyńskie. Aby wyliczyć ile dostaniesz radzę przeczytać dokładnie Ustawę o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - z 2005 r. Dz. U. Nr10, poz. 71

Gość kiss
pomylilo mi sie nie maciezynski tylko wychowawczy nie przysluguje. Przez 3 m-ce moglam nie placic tego parszywego zusu...

Gość Tomasia7
Witam, Martwiąca sie z gory: proponuje, zrob maly test i weź zwolnienie lekarskie "na próbe", wyslij do ZUS-u i zobacz co się stanie. W przypadku konieczności wypłaty, ZUS sprawdzi Cię dokładnie czy przypadkiem w ciągu ostatnich kilku (chyba 5-ciu) lat nie przerwalaś ubezpieczenia chorobowego. Przerwa taka może być spowodowana spóźnieniem w płatności lub niedopłatą. W moim przypadku okazało się, że w 2002 roku płątność przyszła do nich o jeden dzień za późno i musiałam pisać podanie z prośbą o przywrócenie do ubezpieczenia. Takie podanie to jest tylko formalność, ale lepiej to zrobić wcześniej niż z dużym brzuchem, albo dzidzią na ręku. Jeśli płaciłaś w ZUS-ie najniższą możliwą stawkę do dostaniesz około 900pln miesięcznie, zwolnienie 100% i potem przez 16 tygodni urlopu macierzyńskiego. W tym okresie nie płacisz też skłdki :-). Uwaga tylko taka, że jeśli zwolnienie wyślesz/dostarczysz do ZUS-u później niż 7 dni od daty wystawienia to wtedy przepada 100% świadczenia chorobowego, coś tam opbcinają, ale nie wiem czy 10 czy 20 %. Buziaczki T.

bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. To mnie pocieszyłyście :D bo nie płaciłam zawsze na czas ZUSów- to się pewnie nabiegam po te 900 a i może nie dostanę...Tragedia! A dlaczego nie przysługuje nam wychowawczy? Może warto zatrudnić się zatem u kogoś na stałe?

Gość może któraś coś doda

Gość ja też prowadzę firmę
ale na poczatku ciąży zatrudniłam się na etat, bo wystarczy kika groszy niedopłaty i z zasiłku nici. Przepracowałam grzecznie 6 miesięcy ciąży i wybieram sie na zwolnienie. Niech mi teraz płacą, ja tez im do tej pory płaciłam złodziejskie stawki