Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość glamur3

43 lata i ciąża

Polecane posty

Gość glamur3

4 dni temu zrobiłam test, dziś go powtórzyłam. Ciąża. Jestem w luznym związku, on jest w trakcie rozwodu.Obydwoje jesteśmy załani, nie ma zadnego dobrego rozwiązania. On raz mówi abym usunęła, potem, że decyzja należy do mnie, ale jak urodzę odejdzie, potem znowu, ze sam nie wie, że jeszcze potrzebuje czasu. umówiłam dla nas wizytę u psychologa. Ja chciałabym mieć to dziecko, ale sama zupełnie nie dam sobie rady. Co robić? wiem, że decyzja należy do mnie, ale podpowiedzcie coś.

wiem że na pewno na nic jest Ci potrzebna rada 16-latki ale jedno jest pewno - nie usuwaj!!!! Nie wolno odebrać Ci życia człowiekowi - co z tego że ma pare milimetrów i jest Twoj? Co z tego? Człowiek , w tym momencie to czlowiek... nie usuwaj... pojdź na glosem serca, daj dziecku najpiękniejszy dar - życie

Gość la lucha
a masz juz dzieci? Jesli nie to urodz koniecznie, jest szansa, ze milosc jeszcze nadejdzie a na dziecko to ostatni moment. A tak zostaniesz i bez dziecka i bez faceta, bo ta syt pewnie zepsuje wasz zwiazek

Gość Pomyśl jak dasz mu naimię
Mam w rodzinie dokładnie taką sytuację w wieku 43 lat ciotka urodziła trzecią córkę teraz ma 20 lat jest jej oczkiem w głowie obydwie starsze córki wyfrunęły dawno z gniazdka (duża różnica wieku) i niogdy przenigdy nie myślała o usunięciu a też ostatnią córkę wychowywała i wychowuje sama mąż przenióśł się do innego miasta Więc głowa do góry i rozglądaj się za ciuszkami dla malucha

Gość la lucha
moja znajoma tez urodzila w wieku 44 lat. Ma teraz 10-latke i jest super. No, tylko tyle, ze ma meza. Ale, nie dasz rady wychowac dziecka sama? jesli uwazasz, ze dasz rade to ja bym sie chyba zdecydowala na nie

Gość uluś47
Bądz dzielna, poradzisz sobie nawet bez niego. Jeśli w życiu zostaniesz sama będziesz miała tą kochaną istotkę, która Cie teraz potrzebuję aby żyć, odwdzięczając się tym samym później.Nie daj sobie wyrwać dwóch serc; Twojego i malńeństwa, bo to będzie bój nie dozniesienia. Tyle jest dobrych ludzi jeszcze na tej ziemi. Pomogą Ci. Przemyśl to dokładnie. Nie pozwól się manipulować facetowi, który Cię już skrzywdził - nie wiedząc czego chce od życia. Powodzenia

ODRADZAM POZBYCIE SIĘ \"KŁOPOTU\" UWIERZ A NIE BĘDZIESZ ŻAŁOWAŁA POWODZENIA

Zdecydowanie nie usuwaj. Zobaczysz ze będziesz szczęśliwą mamą a i ojciec kiedyś będzie sie wstydził swoich pomysłów. Niejedna marzy o ciąży. Rob badania idz do lekarza i dbaj o siebie. Jestes juz matka i dbaj o swoje dziecko najlepiej jak potrafisz.

Gość zrób sobie badania
konieczne i dodatkowe, dobrze się odżywiaj, wypoczywaj i baw się dobrze. Dzieci odmładzają

Nie wiem, czy przypadkiem nie bujasz z tym wiekiem, jakoś nie pasuje on do sposobu roztrząsania problemu.Mam też 43, ale już bym sie nie zdecydowała na dziecko.Ale prawdopodobnie też nie dopusciłabym do ciąży.Jakoś trudno uwierzyć, że na prawdę masz tyle lat....

Gość ive
wiek jest w tym momencie mniej istotny ,chodzi o podejście jej partnera do zaistniałej sytuacji.facet wykazuje brak odpowiedzialności,chce aby usunęła ,potem zmienia zdanie ale i tak sugeruje rozpad zwiazku. myslę (obym była w błędzie),że ten mężczyzna i tak odejdzie od Ciebie (to smutne) ,niezależnie od tego jaką podejmiesz decyzję. a tak na marginesie -moja mama urodziła w wieku 44 lat i teraz ma 10-letniego synka "na wychowaniu" i nie wyobraża sobie ,aby było inaczej( a 2 lata temu została wdową)

wiek, owszem, JEST istotny....pogadamy, jak do niego odjdziesz.Natomiast partner w ogóle nie jest istotny, bo 43 letnie kobitki bez problemu radzą sobie w życiu BEZ niego, same podejmuja decyzje to po drugie, a po trzecie ten partner z opisu Autorki topiku ma co najwyzej 20 lat...to sie kupy w ogóle nie trzyma!

Gość ive
piszesz .że sama nie dasz sobie rady. nie będziesz sama ,bedziesz maiała dziecko A DZIECKO BEDZIE MIAŁO OJCA,który MUSI STANĄĆ NA WYSOKOŚCI ZADANIA i pomóc Ci w jego wychowaniu. w najgorszej sytuacji będą ci się należały się alimenty,wszystko jest do załatwienia. a tak w ogóle życzę Ci ,aby wszystko ułożyło się dobrze ,to dopiero pierwszy (nieraz najgorszy)okres,dojdziecie do porozumienia i będzie super.:)

Gość do 43
dlaczego "spławiasz" człowieka mówiąc "pogadamy jak do niego dojdziesz"? Czasem człowiek kilkunastoletni ma więcej w głowie niż dojrzały. Każdy ma prawo poradzić autorce według swoich poglądów i przekonań. A takie słowa, jak Twoje mogą pewnie paść tylko z ust osoby, która radzi sobie bez partnera. :P Uważam, że nie powinna usuwać ciąży.

Gość
wejdż w link w mojej stopce a potem z czystym sumieniem podejmij decyzję - nie osądzam, nie namawiam, nie odwodzę - tylko chcę żebys miała świadomość CO ZROBISZ GDY USUNIESZ

Gość Ninka35
To horror jakiś! :(

Gość
o nie to nie horror - to RZECZYWISTOŚĆ, którą spychamy do podświadomości. Decydując się na aborcję własnie robimy TO - TEN HORROR i to własnym dzieciom

Gość vegeta.........
dżizas, i znowu nawiedzeni obrońcy życioa się odezwali:o kobieta ma problem, chciałaby oenwie o tym pogadać, a wy juz tylko życie nienarodzone widzicie:o niech rozważy za i pzreciw, niech porobi wszystkie potrzebne badania, żeby wiedziała na czym stoi, bo niestety, ale w tym wieku ryzyko urodzneia upośledzonego dziecka jest bardzo duże, tym bardziej jeżeli miałoby to być jej pierwsze dziecko. a mając lat 40 z hakiem i nie będąc osobą pozostającą w PEWNYM związku, to naprwdę trzeba się poważnie zatsanwoić nad tym, co zrobić. i bynjamniej dziecko nie jest tutaj najwaznijesze, najważniesze jest to, czego chce autorka i czy czuje się na siłach zmieniać swoje zycie o 180 stopni.

Gość nie dzieciom a płodom

Gość no cuż
Albo to kolejna prowokacja albo autorka nie jest zainteresowana opinią innych:P

Gość
vegeta... nie jestem nawiedzona, nie grzmię, nie moralizuję na narzucam, nie odradzam i nakazuję - po prostu POKAZUJĘ a co kto zrobi to jego sprawa i jego sumienia. Nie mam zamiaru nikogo osądzać i jestem ZA legalizacją aborcji właśnie po to - zeby tak nie wyglądała jak na tych zdjęciach

Gość glamur3
dziękuję wszystkim za rózne opinie. Jutro mój partner wybiera się do psychologa. to moje drugie dziecko, ale boję się i urodzić i usunąć. Mieszkam w W-wie od kilku lat sama bez rodziny. Umowę o pracę mam do grudnia. Nie dam rady finansowo sama .

Gość
W zasadzie: a) pracodawca ma obowiązek przedłużyć kociecie w ciąży umowę o pracę do dnia porodu, chyba że masz pewność że i tak ją przedłużą moze wtedy nie przyznawaj się do ciąży aż do otrzymania nowej umowy b) ojciec dziecka łaski nie robi - jaka nie będzie jego decyzja (czy zostanie z wami czy odejdzie) i tak na dziecko musi łożyć (alimenty) Tyle w śwetle prawa a jak jest potem w życiu same dobrze wiemy :-0

Gość Groszek77
Taką decyzję musisz podjąć Ty i tylko Ty.Pytanie się o opinię obcych ludzi jest głupie.Żeby nie wiem co Ci poradzili to Ty będziesz wychowywać to dziecko i Ty bierzesz za nie odpowiedzialność .My teraz sobie pogadamy a za chwilę o tym zapomnimy Twój problem zostanie .Decyzja musi być Twoja bo to Twoje życie.Życzę właściwej decyzji.

Gość u-u-u
Taka "stara" i taka głupia :o Najpierw powinniscie pomyslec o zabezpieczeniu zanim zaczeliscie uprawiac sex, a nie walic sie bezmyslnie jak kroliki.. Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie... żenada

Gość u-u-u
a dziecko nie jest niczemu winne... :( tym bardziej glupoty swoich "dojrzalych"(ppfffff) rodzicow

Gość marakesz
do 43 i co pouczac bedziesz? czy myslisz ze z racji wieku jestes madrzejsza? nie doszlas do niego i coz z tego wynika jaka jest twoja rada? zadna wlasnie widac ze masz co najmniej 43 jak nie 60 skostniale poglady i burczace "a nie mowilam" brrr obym nigdy sie taka nie stala uuuuu a tu gowniarz dla odmiany co cie obchodzi jak ktos upraiwa seks??? i dlaczego tak wulgarnie? jaka rada? zadna nic nie wnoszace 'trzeba bylo' co za upierdliwy troll forumowy do Glamour URODZIC jakos bedzie, jak juz urodzisz zalowac nie bedziesz NIGDY

Nie namawiam do aborcji, ale jak się wali takie górnolotne teksty to trzeba wiedzieć co się mówi. Moja koleżanka urodziła i żałuje. Wyrodna matka? Być może. Nie chciała dziecka i teraz ma na głowie dziecko którego nie chciała. Co z tego że nazwiemy ją wyrodna matką skoro dziecku od tego wcale nie będzie lepiej? Tatus też ma wszystko w rzyci i hula gdzieś po świecie, gnoja kawał :( Co do niektórych komentarzy - badania prenatalne pozwalają na wykrycie wad płodu związanych w wiekiem matki. Tak więc akurat ten argument jest bez sensu. Ja wcale się nie dziwię panice faceta, w tym wieku raczej o pieluchach się nie marzy, chyba że mężczyzna jest bezdzietny i odzywaja się w nim niespełnione uczucia ojcowskie. Jeśli jednak ma już odchowane dzieci, to pakowanie się po raz kolejny w nieprzespane noce i zupki może go przerażać. Na pewno potrzebuje czasu by się oswoić z sytuacją. Do autorki topiku - nie rób nic pochopnie. Nie załamuj się postawą faceta tylko dlatego że spanikował. Może rozmowa z psychologiem skończy się dobrze i wyjdziecie stamtąd patrząc jakoś radośniej na sytuację? Piszesz że chcesz tego dziecka, życzę jak najlepiej i trzymam kciuki :) Aha, co do tego że w tym wieku raczej nie dopuszcza się do ciąży: jest dokładnie odwrotnie. Wiele kobiet w wieku, że tak powiem, \"prawiebabciowatym\" zalicza klasyczną \"wpadkę\" bo i seks uprawia się rzadziej i z płodnością przecież nie jest tak jak za młodych lat, więc \"nie ma się o co martwić\". Moja mama zaszła w ciążę w wieku 41 lat, niestety poroniła. Strasznie żałuję, bo miałabym rodzeństwo bliźniacze.

Gość glamur3
Pojęłam decyzję- usunę. Nie wiem czy słuszną ale chyba jedyną dla mnie mądrą. Rozmawiałam z psychologiem i ginekologiem.

Podjęłaś złą decyzję. Zmień ją a zobaczysz, że kiedyś będziesz szczęśliwa widząc uśmiechniętego berbecia. Wiele kobiet marzy o dziecku a Tobie to przyszło ot tak sobie, doceń to. Ty już jesteś matką, nawet jeśli tego nie chcesz.