Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Gość Kolejkana
Witajcie. Czy możecie mi napisać jaki lekarz specjalista bada tarczycę. Ja się zupełnie na tym nie znam! Bardzo proszę o odpowiedzi!

Gość Kolejkana
nikt nie wie? czy nikomu się nie chce odpowiedzieć?

Cześć dziewczynki, 5 miesięcy temu urodziłam córkę, badania po porodzie były ok.Wczoraj poszłam zrobić badania i dziś doznałam szoku TSH=60.848 uIU/mL przy normie 0.490-4.670. Jestem przerażona przy tym bardzo podwyższony cholesterol. Jestem pewna że to niedoczynność tarczycy,tylko co dalej. Nie mam raczej objawów towarzyszących niedoczynności,może jestem trochę zmęczona i mam parę kg za dużopo ciąży ale to wynika raczej z faktu,że jest dziecko i zajmuje mi dużo czasu i energii. Co powinnam zatem zrobić?Pewnie oznaczyć FT3 i FT4 i wykonać USG?? Już mam wizje że to jakiś nowotwór:-(A może to stan po porodzie (poporodowe zapalenie tarczycy?) Proszę poradźcie

Tarczycą zajmuje sie endokrynolog do którego trzeba miec skierowanie.a taki podwyżony wynik tsh sam nie odpowie nam czy to nadczynnosć czy niedoczynność,trzeba zrobic jeszcze t3 i t4 lubf t3 i ft4.i pójść do specjalisty,do dobrego,a nie pierwszego lepszego,bo nieoszukujmy sie są lekarze dobrzy i bardzo dobrzy,jedni rzeżnicy inni nie.

Gość KAWKA_
hej Mam wynik 4,596 uiU/ml ^ wartości referencyjne Czy moze to byc skutek przyjmowania szczepionki Ribomunyl? Albo spóźniającego się okresu po odstawieniu tebletek. (troszke mi sie cykl rozregulował). Powinnam się martwic i isc do lekarza? :(

Gość KAWKA_
na razie robiłam tylko TSH, czy mam zrobić pozostałe?

Gość KAWKA_
3 lata temu mialam tez zły wynik tez za wysokie wartości, ale badania robilam jak stosowalam akurat antykoncepcje i nie wzielam Eutyroxu pzrepisanego pzrez rodzinnego i poszlam prywatnie do endokrynologa -> czyli tak 2 tyg. po zrobiłam kolejne badanie, wyszlo juz w normie i USG tez zrobilam i bylo ok (gdy robilam nadanie nie jadłam tabletki anty, bo akurat mialam 7-dniową przerwe)

Gość bella donna 009
Nie wiem czy to kogoś zainteresuje ,ale chciałam opowiedzieć historię mojej mamy , której jesienią usunęli dwa płaty tarczycy.Od kilku lat coś ją dusiło w gardle , ale Radiolog źle jej zrobił USG tarczycy i napisał ,że jest tylko nieznacznie powiększona.Brała Thyrozol (czy jakoś tam podobnie).Nadal ją potwornie dusiło i zrobiła drugie USG, tym razem prywatnie i wynik był druzgocący czyli środkowy płat tarczycy wrósł w klatkę piersiową i ugniatał na serce i płuco , sięgał aż przepony.Profesor ,który usuwał jej tarczycę powiedział , że gdyby się teraz nie zoperowała to nie przeżyłaby miesiąca, po prostu by się udusiła. Mama obecnie czuję się dobrze , ale przez miesiąc przykrywała usta ręcznikiem itp bo miała za dużo powietrza. Dodam jeszcze , że ta tarczyca do takich rozmiarów rosła jej najprawdopodobniej od ostatniej ciąży czyli przez 30 lat i niestety większość lekarzy to konowały , którzy traktują nas jak osoby starające się o rentę zdrowotną , czyli jak symulantów Pozdrowienia.Życzę zdrowia.

Gość KAWKA_
ktoś mi coś doradzi :(? proszę :(

Gość wiolaj
jocelka!! ja też mam kłopoty z tarczycą po porodzie, oczywiście jak masz taki wynik to masz niedoczynność. ale nie jest to nic takiego bardzo strasznego, można z tym żyć tylko trzeba co 3 miesiące chodzić do endo i regularnie przyjmować leki. Acha zbadaj tez czy masz przeciwciała czyli zespół hashimoto bo u mnie właśnie to wyszło a tez miałam na początku wysokie tsh 74

tylko,ze pigułki antykoncepcyjne nie mają wpływu na wynik tsh.ja też je biorę i wiem,ze niema to wpływu.jedyne co ci może zepsuć wynik,to to,ze pójdziesz nie na czczo!

Gość KAWKA_
dziękuje renia a czy stres wpływa na wyniki? przyznam. ze mam teraz troszke stresu, chcoaiz staram sie nie denerwowac wtedy jak robilam badania 3 lata temu mialy takie wyniki TSH 5,27 uIU/ml ^ Z.REf. 0,27-4,20 - robilam w laboratoirum gdzie krew przewożą a potem po 2 tyg wynik - az taka roznica !!?? TSH 1,61 uIU/ml N: 0,27-4,20 laboratorium na miejscu teraz robiłam kiedy okres mi się spóźniał (bo mi tabletki rozregulowały po odtawieniu) TSH 4,596 uIU/ml ^ Wartości referencyjne dlaczego te wartości teraz tak się różnią...tzn te normy...? myslisz ze powinnam zrobic te badania szczegolowsze i USG? i zapisac sie do endokrynologa? czy do rodzinnego? lecze migdałki teraz do tego

Gość KAWKA_
wtedy endokrynolog mneii zbadal i powiedzial ze jest wszystko ok nie wiem czy mama znowu isc do tego samego? wiolaj dziękuje rowniez

Gość KAWKA_
acha i endokrynolog mowil zebym zrobila jeszcze raz badanie bo tamto laboratorium ze jest "podejrzane" (chodzi o ten pierwszy wynik)

Gość wiolaj
Nie mam pojęcia dlaczego takie wachania bez przyjmowania leków, moze rzeczywiście laboratorium lewe!! Ale teraz teżmasz ponad norme więc powinien ci przepisać leki i za jakiś czas zrobić znowu TSH. Ja po pierwszej wizycie dostałam leki i po miesiącu zrobiłam tsh niestety u mnie wyszło jeszcze większe więc podniosła mi dawkę leku. Potem znowu po miesiącu badania i norma ale leki do końca życia będe brać

lepiej jak wynik tsh robi labolatorium,ktore nietransportuje próbek do innego .podczas transportu krew sie trzęsie itd,więc wynik może odbiegac od normy.lepiej zrobic wynik jeszcze raz,ale na miejscu i pójśc do endokrynologa,do dobrego endokrynologa.i starać sie niedenerwować ,bo stresująć sie niepomagamy sobie a wręcz przeciwnie,szkodzimy.a tarczyca lubi spokuj.

Gość KAWKA_
na wszytskie badania chodze na czczo :( zawsze zrobic te badania t3 i t4 ? zanim, pójde do rodzinnego? czy mam szukac od razu jakiegos dobrego endokrynogloga?

Gość KAWKA_
to ostatnie badanie robilam na miejscu wiec pewnie wynik jest ok tylko kwesti aposzukania dobrego endokrynologa nie wiem czy mam znowu isc do tamtego popzredniego ?? :( u mnie jest maly wybór w miescie :( niby spoko kobita sie wydalala jejku ile ja sie wybule na tych lekarzy :( ale chce byc zdrowa :)

Gość anna m
Witam Wszystkich🌼❤️ Moje problemy z tarczycą zaczęły się rok temu.Lekarka po badaniach[tsh,ft3, ft4]stwierdziła lekką nadczynnosc tarczycy,zlecila Metizol, ktory brałam miesiąc, okazało się, że jestem na niego uczulona.Czułam sie fatalnie podczas przyjmowania tego leku.Następnie zleciła kolejny lek Letrox, po którym znowu nastapily sensacje.W nasępstwi tego wylądowałam w szpitalu.Wyniki szalały, hormony były raz wysokie a innym razem niskie.Miałam robione USG tarczycy , wykryto guzki i torbiele.Obecnie jestem bez leków ale pod stałą kontrolą endokrynologa.Samopoczucie mam różne, są okresy , że czuje się dobrze,następnie przychodzi okres złego samopoczucia.Moje objawy to:nerwowość, nadmierna potliwośc,uczucie uderzeń gorąca, spadek wagi ciała,zmęczenie,bóle kości, suchośc w jamie ustnej,kolatanie serca. Pozdrawiam

Gość KAWKA_
Powtorze jeszcze raz badanie TSH i zrobie dodatkowo T3 i T4. Potem wybiore sie z wynikami do rodzinnego. Kurcze a jak to candida? Juz nie wiem co mam myslec, bo mam problemy z tymi migdalkami :O ale niby w wymazie z gardła nie wyszła candida (no ale znowu badania robilam w tym laboratorium podejrzanym).

Gość do anna m
przy uczuleniu stosuje się lixin dostępny w niemczech,więcej na forum gazety o tarczycy

Gość KAWKA_
Hej Mozecie mi podac jakiegos dobrego endokrynologa? W Krakowie, w Katowicach albo Tychach? Oczywiscie ktory przyjmuje prywatnie :o proszę o odzew :)

Gość Masumi22
Witam serdecznie wszystkich, mój problem ze zdrowiem zaczął się w maju 2005 roku, wystąpiły u mnie takie objawy jak duszność w krtani i opuchnięte kończyny dolne.Zaczęły mi się dziwne ataki, przy których występowały takie objawy jak:szybkie bicie serca, uczucie zimna, a nawet drgawki przypominające stany padaczkowe.Lekarzę mówili, że to podejrzenie nerwicy a nawet astmy oskrzelowej.Od tamtego roku wykluczono u mnie astme.Byłam niedawno na wizycie u endokrynologa, guzków żadnych nie mam, ale najprawdopodobniej przeszłam zapalenie tarczycy.Wynik TSH 1,13 z każdym rokiem spada, ale żaden lekarz nie zastosował u mnie leczenia.Od 2005r mój stan zdrowia pogarsza się nasiliła mi się zarówno duszność, jak i przyspieszona akcja serca,ręce i nogi mam tak zimne jakbym w zamrażalce trzymała, przed miesiączką mam opuchnięte kończyny dolne i palce u rąk, biegunki i zaparcia...porostu kocioł...po takich silnych atakach zaopserwowałam u siebie zaniki pamięci, z którą nigdy nie miałam problemu.Proszę podajcie mi namiary do dobrego specjalisty endokrynologa najlepiej z Łodzi lub z pobliskich okolic.

Gość zybi33
proponowałbym zaczac brać Svetform,a jak jest z cukrem i innymi wynikami????

Gość zybi zacznij sam jesc
te swoje cuda:P:P

Gość zybi33
to nie sa moje cuda to by Ci napewno pomgło ale skoro wolisz cierpiec masz prawo

Gość zybi33
a ja oczywiscie jem co potrzeba nie musze zaczynac:)a coś Ty taka agresywna????dobrze poradz człowiekowi to prosze kpinki:P

marny z ciebie akwizytor:O

Gość zybi sam je a niby z kim
Ja sie typowo akwizycja nie zajmuje wiec wybacz:)

wybaczam ci!!! :P:P

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się