Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Gość cecile85
Witam wszystkich, mam 25 lat, w marcu przypadkiem wykryto u mnie niedoczynność tarczycy, TSH miałam 5,32 więc nie za wysokiem. Przez pierwszy miesiąc brałam Euthyrox 25, później 50. po 3 miesiącach powtórzyłam TSH=0,157 (nieco za niskie) ANTY TPO 600, USG tarczycy nie za dobre, ale nie tragiczne. Endo zmieniła mi dawkowanie Euthyroxu, żeby wyrównać TSH na 5 dni dawka 50, 2 dni 25. Natępna wizyta miała być po 4 miesiąch. Międzyczasie postanowilismy z mężem, że staramy się o dziecko, więc poszłam do gina po niezbędne info jakie badania trzeba zrobić. Powtórzyłam więc wymagane TSH i po 2 miesiącach od zmiany dawki wyszło ponad 6, czyli gorzej niż przed rozpoczęciem leczenia. Może to jakiś błąd w laboratorium?? Ide dziś zrobić jeszcze raz badanie, dodatkowo FT4 jak zalecała endo. Jeśli nie będzie zmiany w wyniku, to idę na wizytę, ale zupełnie nie rozumiem skąd ten nagły skok TSH. W dodatku mój ostatni cykl menstruacyjny trwał 16 dni!!! Co prawda mógł mieć na to wpływ stres i zmiana klimatu, ale za dużo zbiegów okoliczności. Może, któraś z was ma jakieś doświadczenia i może powiedzieć coś więcej zanim pójdę do endo? Z góry dziękuję

Witam. Mam pytanie moja dziewczyna zbadala sobie 3miesiace temu tsh wynik byl 98. Lekarz stwierdzil niedoczynnosc i przepisal Letrox 100 na dobe. Zbadalismy dzis ponownie tsh i wynik był 0,27. Czy to mozliwe?

Gość 7469
powiedzcie mi jak mozna rozpoznac czy ma sie jakies problemy z tarczyca ? Chcce sobie zrobic badania na tarczyce tak z profilaktyki czy wszystko wporzadku... jak wygladaja takie badania ??

Gość ANULA.S
Witam jestem tu nowa , tak czytam sobie o waszych problemach i jesli bedziecie chcieły, to moge cos doradzic, Byłam własnie dzisiaj u pani IRYDOLOG to osoba ktora zajmuje sie czytaniem chorób na podstawie oka, (chodziłam do wszystkich lekarzy jacy sa mozliwi bo nie moge zajsc w ciaze, ta pani czytajac z moich oczu powiedziala ze mam cos z prawym platem tarczycy ze przez ta tarczyce nie moge zajsc w ciaze zlecila badania tsh antytg anty tpo i usg i powiedziala ze mam brac jakies specyfik ktory juz sobie wykupilam on wyreguluje mi ten hormon tarczycy i zapewniala ze na 100 procent po 2 miesiacach bede w ciazy, Pisze to po to byście moze i wy poszły do takiej irydolog i ona wam cos poradzi, wiem jak jest z lekarzami, oni czesto robia dziwne badania ale nie na to co trzeba.Wizyta u niej to koszt 70 zł przynajmniej w lodzi, i mimo tego jesli sie nie chce brac od niej specyfikow to warto isc po sama diagnoze ona mowi jakie badania robic , ci jest chore, a leczyc mozna sie u lekarza polecam , naprawde, pytałam osób które do niej chodza i wszystkim wytypowała celnie to co mieli chore.

Gość Do Anula S
Wiesz, jesteś szczytem głupoty. Idź jeszcze do palcologa (ale koniecznie od prawej ręki), żeby potwierdził to rozpoznanie tej pani. No i koniecznie przed stosunkiem dotklij czubka nosa dwa razy lewą ręką a trzy razy prawą. To bardzo ważne:-). Najpierw lewa potem prawa ręka, nie odwrotnie. Tak swoją drogą to zastanawiam się czy skończyłaś całą podstawówkę.

Gość DO SWIRA KTÓRY SZYDZI Z ANULI
JESTEŚ ŚWINIĄ NIE CZŁOWIEKIEM WIDOCZNIE NIE CHORUJESZ SKORO PISZESZ TAKIE RZECZY!!!!!!!!!! TO DLA TWOJEJ WIADOMOŚCI !!!!!!! A TWOJA WIEDZA SIĘGA DO TEGO ZE WYSTARCZĄ PORZĄDNE WITAMINY ABY WYLECZYĆ WIELE SCHORZEŃ Z ORGANIZMU!!!!!!!????????????? JA SAMA CHORUJE NA NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY I PO MIMO ŻE HORMONY ZOSTAŁY UREGULOWANE DOLEGLIWOŚCI ZOSTAŁY TAKIE JAK SKOKI CIŚNIENIA ARYTMIA CZYLI RAZ W TYGODNIU POGOTOWIE,KTOŚ KTO TEGO NIE PRZECHODZI TO NIE MA POJĘCIA CO TO ZNACZY A WYSTARCZY SIĘGNĄĆ TROSZKĘ GŁĘBIEJ PO WIEDZĘ I SPRAWDZAĆ!!!!!!!!!JA TO ZROBIŁAM I NIKOGO I NICZEGO NIE BAGATELIZOWAŁAM I MOZE DZIĘKI TEMU OD 4 MIESIĘCY CZUJE SIE DOBRZE SERCE SIĘ USPOKOIŁO Z CIŚNIENIEM!!!!!!!A WYSTARCZYŁO SIĘGNĄĆ PO ODPOWIEDNIĄ SYNERGIĘ WITAMIN PIERWIASTKÓW ŚLADOWYCH I NIEZBĘDNYCH MIKRO ELEMENTÓW KTÓRYCH NIE DOSTAŁAM W ŻADNEJ APTECE BO NAWET LEKARZ POWIEDZIAŁ ŻE CZEGOŚ TAKIEGO NIE MA____TO JEST ISTNA BZDURA, BO JA DOSTAŁAM!!!!!!! I CZUJE SIĘ ŚWIETNIE I DZIĘKUJE BOGU ZA KAŻDY DZIEŃ KTÓRY SPOKOJNIE UPŁYNĄŁ CO WAŻNE GUZY SIĘ WCHŁANIAJĄ!!!!!!! MIAŁAM MIEĆ DO SERDUSZKA WŁOŻONY STYMULATOR BO WYKRYLI U MNIE JESZCZE BLOK 2 STOPNIA A DZIŚ JESTEM NAWET BEZ LEKÓW .... KAMILA 605721917POZDRAWIAM WSZYSTKICH SCHOROWANYCH:):):)

Gość Do Bunia
Naucz się głupia babo ortografii. Bo aż żal patrzeć na te wszystkie twoje błędy ortograficzne. Powinni ci jeszcze wszczepić stymulator do głowy. Może wtedy choć trochę umiałabyś myśleć i pisać. I won z naszego forum.Jest ono przeznaczone dla ludzi chorych, a nie dla awanturnych matołów.

Gość D.M.
Juz kiedys tu pisala, a teraz mam jeszcze jedno pytanie. Czy mianowicie przy badaniu gastroskopowym przy ktorym lekarz wlozyl mi te rure nie tak jak trzeba i nastapilo krwawienie to czy podczas tego badania molo dojsc do uszkodzenia tarczycy. Przed badaniem nie bolalo mnie cos w szyi, teraz pomimo ze uplynelo dwa lata nadal mnie boli cos i to caly czas ! Jakby dusilo, dlawilo, jakby cos tam bylo bolacego i to bardzo. Zaczely mi wypadac wlosy, mam problemy z waga, ze snem, lamia sie paznokcie, bola stawy i miesnie. Bardzo prosze jesli ktos cos wie niech napisze.

Gość D.M.
Juz jakis czas temu pisala tu o swoich dolegliwosciach. Teraz mam pytanie. Czy przy badaniu gastroskopowym moglo nastapic uszkodzenie tarczycy. Podczas badania lekarz cos zrobil nie tak i wepchnal mi te rure do gardla i weszlo nie tam gdzie trzeba bo nastapilo krwawienie. Od tamtego czasu boli mnie gardlo (dwa lata temu) Wypadaja mi wlosy, lamia paznokcie, mam problemy z waga, bola mnie stawy i miesnie. Poziom hormonow ok, na USG wyszedl stan zapalny tarczycy. Tak wiec czy mozliwe bylo uszkodzenie jej podczas tatego badania ? Prosze odpowiedzcie jesli ktos cos wie.

Gość D.M.
Przepraszam, ze dwa razy napisalam ale za pierwszym razem wyswietlilo mi sie ze nie zapisane...a jednak.

Gość D.M.
Zapomniala jeszcze napisac, ze mam powiekszone wezly chlonne w grdle czy podzuchwowe, juz nie wiem... czy to jest normalne np. przy zapaleniu tarczycy ?

Gość D.M.
Jakos tu cicho sie zrobilo jak ja zaczelam pisac ;-( Mam nastepne pytanie. Dlaczego sa przeciwskazania do korzystania z kriokomory przy niedoczynnosci tarczycy ? Teraz dopiero sie doczytalam a wczesniej wlasnie sobie chodzilam az mi wywalilo wezly chlonne za uszami albo to byly jakies slinianki. Nie wiadomo do konca bo jeden lekarz powiedzial, ze to jest swinka (ale przeszlo za dwa dni) a drugi powiedzial, ze to wezly. Tak wiec jesli ktos wie dlaczego sa przeciwskazania do kriokomory przy tarczycy to niech napisze albo podesle jakis artykol, bo ja szukalam ale nie moge nic wyczytac DLACZEGO nie mozna. Pozdrawiam i wciaz czekam na wasze odpowiedzi.

Gość BUNIA DO.......
MASZ RACJE BŁĘDY SIĘ ZNALAZŁY!!!!!!!GRATULUJE ŻE JESTEŚ SPOSTRZEGAWCZY ALE NIC POZ TYM!!!!!!!!!!JEŚLI KIEDYŚ NAPRAWDĘ BĘDZIESZ CIERPIAŁ ZADZWOŃ !!!!!! MOŻESZ SIĘ WYŚMIEWAĆ Z TEGO ALE ŻAL MI CIEBIE I WSZYSTKICH KTÓRZY NIE WIERZĄ W MOC WITAMIN I JESTEM BARDZO SZCZĘŚLIWA ŻE NIE NALEŻĘ DO TEJ GRUPY NIEDOWIARKÓW POZDRAWIAM CIEBIE CIEPLUTKO:))

Witajcie!!!! Jestem tu nowa. Widze, ze istnieje mozliwosc wymiany informacji i doswiadczen z innymi, ktorzy cierpia na choroby tarczycy. Od 10 dni wiem, ze mam niedoczynnosc tarczycy. Dopiero teraz otworzyly mi sie oczy i w koncu jest wytlumaczenie na wszystkie moje dolegliwosci, ktore towarzyszyly mi od lat. Alez bylam glupiutka, ze wczesniej nie zrobilam podstawowych badan tym bardziej, ze moja mama tez na to sie leczyla. Ale do rzeczy.....wyniki badan: TSH 8.430 przy normie 0.200 - 4.250 FT4 7.79 -//-//-// 8.50 - 19.00 Od razu wizyta u lekarza i zalecil Eutirox (Levotiroxina)150 mg (to nazwa wloska ale mysle, ze zblizona do polskiej ). Mialam brac tylko pierwsze 2 dni po polowce. Pierwsze 6 dni czylam sie jak nowonarodzona. Przyplyw sil niesamowity i kompletny brak zmeczenia. 7-go dnia kompletna klapa (brak sil, nie moglam sie skupic na niczym, zakonczylo sie lozkiem), mimo to dalej biore 150mg 8-go dnia znowu super, 9-go popoludniu znowu zle samopoczucie a dzisiaj 10 dzien i znowu wszystko ok. DZIEWCZYNY POMOZCIE!!!! Czy tak ma byc "w kratke"? Wczoraj kolejna wizyta u lekarza - dalej mam brac 150mg Eutirox , jestem juz po USG i czekam na wizyte u endokrynologa. Acha.....i jeszcze jedno prosba o wasze opinie. Od lat wypadaly mi wlosy. Czy po dluzszej kuracji hormonami istnieje jakas szansa ze przerzedzenie na glowie ustapi. BLAGAM, pocieszcie bo jestem zalamana.

Gość martulkaaaaaa
Jeżeli może Cię to pocieszyć, to mi włosy przestały wypadać bardzo szybko, po kilku tygodniach. Mało tego, niedawno zauważyłam, że sporo ich odrasta :-) a leczę się od 2 lat. Pamiętaj, żeby zawsze brać pastylkę rano na czczo i nie jeść nic przez minimum pół godziny (ja nie jem przez godzinę), a wieczorem nie jeść późnych lub ciężkich kolacji, bo mogą się do rana nie strawić, a pastylka musi trafić do pustego żołądka, bo inaczej bardzo słabo się wchłonie. Takie są przynajmniej moje obserwacje. Kiedy zaniedbywałam to trochę zauważyłam, że wracają objawy niedoczynności i to jeszcze tego samego dnia, zwłaszcza zmęczenie i senność.

Dzieki serdeczne!!!! To mnie pocieszylas. Teraz mam nadzieje, ze kiedys odrosnie mi chociaz czesc wlosow i przy odpowiednim leczeniu mam szanse na normalna egzystencje. Dzieki, dzieki i jeszcze raz dzieki. Zycze duzo zdrowka. A tak na marginesie - zakupilam online preparat amerykanski o nazwie REVIVOGEN NATURAL SCALP THERAPY. Dam znac za jakis czas czy dziala. Podobno rewelacja - zapobiega wypadaniu wlosow i stymuluje porost. Ponadto lekarz doradzil mi wcierac po kilka kropel Minoxidil 3 % ktory kupilam w aptece (mysle ze w Polsce tez jest dostepny).

Gość martulkaaaaaa
Minoxidil ma w składzie to samo, co Loxon? Jeżeli tak, to ja bym z tym uważała. Owszem, jest to skuteczne, ale potem trzeba to stosować do końca życia! Nie starczy, że bez hormonów nie będziemy się mogły obejść, dojdzie jeszcze wcieranie chemii w głowę? Mi na włosy pomogły (ogólne wzmocnienie, mniej wypadajacych włosów itp) tabletki firmy Solgar (jest zestaw tej firmy specjalnie na włosy, nie jest szczególnie tani, ale moim zdaniem the best) i maseczka Wax (robię ją, jak mam ochotę, co 2 tygodnie powiedzmy).

Gość najamka1
co oznacza "flaga" w wyniku badania?

Gość do DO SWIRA KTÓRY SZYDZI Z ANU
guzy w jaki sposob ci znikaja , Ja mma nadczynoosc i guzy i termin operacji jak mozna ustabilizowacsie bez operacji?

Gość mati2001
Witam Jestem tu pierwszy raz i chcę się was poradzić. Ostatnio zrobiłam sobie badania bo jakoś źle sie czuję ostatnio. Oczywiście wyszła mi lekka anemia(te wyniki już sama potrafię czytać cukier mam 100,cholesteol 232 no i zrobiłam badanieTSH i mam wynik 71,6!!! Wiem już że mam problemy z tarczycą bo lekarz rodzinny mnie o tym poinformował. Dostałam sierowanie na USG i szczegółowe badania. Czy ktoś z was miał również takie wyniki? Moje objawy wskazują na niedoczynność taczycy tak chyba lekarz mi powiedział.A jeszcze jedna sprawa za tydzień mam umówioną wizytę u endokynologa. A może ktoś z was zna dobrego endokrynologa w Warszawie?

dołączam do grona guzków na tarczycy i mam do was pytanie, bo jestem lekko spanikowana,. Będę dokładnie czytać wszystkie stronki,ale zanim to.... Czy takie guzki litotorbielowate i w tym rozmiarze 5 mm to często zmiany w wyniku hashimotoi czy przy hashimoto czesto sa takie guzki i zwykle np lagodne i czy i tak sie je wycina nawet te male.....??? Jestem po biopsji mam 34 lata. Straciłam dwie ciąże w 15 i 21 tc teraz wrz\esien 2010, porobiłam dokładne badania sama dla siebie , bo nikt w ciąży mi nie zlecał badania tarczycy...i wyszło mi ,że TPO 216 TG 840 a obie normy do 60. Od razu panika, zbadałam usg, wynik, że guzek 5 mm lito torbielowaty, szybko do endo on dał euthyrox i poelcił biopsje, mówiąc o Hashimoto, że wyniki jeszcze ok,ale ze będzie pewnie niedoczynność za jakiś czas.... podczas biopsji ,że niby dwa takie małe chyba, ze osobno liczyli część torbielowatą i litą hmm... Czekam lekko spanikowana na wynik biopsji do 15 listo ,choć lekarz mówi, ze nie powinnam się spodziewać czegoś złego, podejrzewa hashimoto , wynik tsh 2,5 dla normy do 4, ft3 4,7 a ft 4 niskie bo 11,9 a norma od 12.. "U mnie to wyszło przy okazji badań po stratach wyłącznie z mojej inicjatywy i nikt dalej by nie wskazywał na tarczyce tylko na niewydolność szyjki...Znam kobiety po wycięciu całkowitym tarczycy i urodziły dzieci , tylko pewnie musi to być dobry endo do prowadzenia, żeby dawki dobierał. sama teraz muszę się z tarczycą uporać zanim znowu zacznę się starać. Dostałam na 7 dni euthyrox 25 i po 7 dniach 50, Tylko coś mnie drapie w gardle , mam nadzieje, ze to przejdzie...jak się organizm do euthyroxu przyzwyczai.. hmm

Gość mamciaaaaa
Dziewczyny, ile kosztuje badanie TSH? Mam takie objawy: - nic mi się nie chce, dużo płaczę, jestem zdołowana, - ciągle bym jadła, - wypadają mi włosy, - mam koszmarne problemy ze skórą na piętach: łuszczy się, mimo iż ścieram, pęka do krwi, nie moge sobie z tym dać rady, - czasem czuję jakąś gulę w gardle, - czy mi zimno? nie wiem, często tak - mam coraz krótsze cykle, gin przepisał Orgametril Problemy zaczęły się po urodzeniu synka, 3 lata temu. Czy to moze być związane z tarczycą?

hej jestem nowa w temacie, ale na tyle co już wiem, to owszem po ciąży moze dojsśc do rpzewleklego zapalenia tarczycy, często zwanego "Hashimoto, ja to podobno mam, ale w trakcie badan jestem i oczekiwan na wynik biopsji. Zbadaj TSH Ft3 i FT 4 oraz przeciwciala tarczycowe TPO i TG to powie lekarzowi co ci jest bo samo tsh to nie jest miarodajne w niedoczynności ukrytej. TRo się leczy przewlekle ,ale juz wiem od ludzi ,ze spokojnei się z tym zyje Ceny rpzeciwcial to 35 zl od sztuki, co do tsh to nei wiem , sprawdz w laboratorium tam gdzie mieszkasz, ale podejrzewam,ze miedzy 20-30 zl od sztuki Co do objawow to u mnie nerowowsc od dawna mimo wesolego charakteru drazliwoscm zmiennosc nastrojwo ciągle uczucie zimna problem ze zrzuceniem wagi PCO ( policystyczne jajniki) sucha skora wypadanie włosów w usg tarczyca o lekko obnizonej echogenicznosci i niestety guzek , ktory zbadalam w biopsji i czekam... a wszystko przyapdkiem w trakcie badan... szukajac przyczyny straty ciaz....

Gość mamciaaaaa
dzięki za odpowiedź, w przyszłym tygodniu pójdę do mojej lekarki, tylko czy da mi skierowanie na te badania... :/ najwyżej pokażę jej moje pięty i pewnie będzie je chciała widzieć a mi zwyczajnie wstyd bo wyglądają jakbym się zaniedbała a ja tak walczę z tą suchą skórą... :(

Nie wiem czy ci da pewnie predzej skierowanie do endo,a panstwowo straszne kolejki,jak cie stac to idz zrob sama i wtesy do endo jesli cos nie tak,pamietaj sam dobry wynik tsh nic nie mowi,ja mam dobry,ale zrobilam dokladniej i wyszlo,wlasnie po ciazy lubi wylazic,a ty juz 3 lata mozesz miec jakis problem i im szybciej tym lepiej to sprawdz

Nie wiem czy ci da pewnie predzej skierowanie do endo,a panstwowo straszne kolejki,jak cie stac to idz zrob sama i wtesy do endo jesli cos nie tak,pamietaj sam dobry wynik tsh nic nie mowi,ja mam dobry,ale zrobilam dokladniej i wyszlo,wlasnie po ciazy lubi wylazic,a ty juz 3 lata mozesz miec jakis problem i im szybciej tym lepiej to sprawdz

Gość karola29
Mam skierowanie na wszystkie badania tarczycy TSh i dwa rodzaje ft dodatkowo morfologia + żelazo i prolaktyna moja lekarka jest porządna i nie oszczędza na badaniach :) Nawet nie mówiłam że chcę skierowanie, powiedziałam tylko o problemach z włosami i stopami. Pytała czy czuję się czasem opuchnięta albo zmęczona. W piątek idę zbadać krew

Gość boks
Bunia gdzie kupujesz witaminy i pierwiastki? Ja mam podobno nadczynność tarczycy tylko tak trochę dziwnie bo z racji choroby serca i zabiegami wykonywanymi w zwiąku z tym mam badane TSH od 2 lat średnio co 3-4 m-ce i teraz wyszło mi niskie. Zastanawiam się czy ma to związek z niedoborami witamin i mikro i makroelementów? Ma ktoś doświadczenia tego typu?

Gość mati2001
Witajcie Jestem ponownie po paru dniach.Ostatnio powtórzyłam badania i wyszło mi znowu TSH 91,25 a było 71,6.Dodatkowo zrobiłam inne badania i tez żadne nie jest w normie.W środę mam wizytę u endo.i zobaczymy co stwierdzi. A na dodatek w USG wyszedł guzik 8mm.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się