Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Gość do nowa..
ja będąc Twoim lekarzem zapytałabym się Ciebie czy masz może bóle głowy w części czołowej i dała skierowanie na rezonans przysadki mózgowej i tak postępowałabym u każdego co ma podwyższoną prolaktynę i TSH

Gość ja mam takie bole
glowy i hashimoto- powinnam zrobic to badanie?

Gość do ja mam takie bóle
no raczej ....to jest podstawa po co leczyć kogoś objawowo jak przyczyna i tak pozostanie? Jak się Twoje hashimoto zachowuje? efekt leczenia jest?

Gość ja mam takie bole
tarczyca dalej maleje, psychika siada raz po raz, dawkę mam dobrze dobraną a mimo to ostatnio wynik wskazywał na nadczynność

miałas robione inne hormony wytwarzane przez przysadke? np.ACTH .Jak z twoim polem widzenia?

Gość ja mam takie bole
to jakie badania powinnam zrobic?

Gość ja mam takie bole
nie mialam takich badan, ani pod katem pola widzenia, kto da mi skierowanie lekarz ogolny?

Gość ja mam takie bole
poza tym sporadycznie zdarza mi sie nie trafic np szklanka do ust, lub palcem do nosa, trafiam obok

do okulisty nie trzeba skierowania...idz i umów sie na zbadanie dna oka i niech zrobią pole widzenia na rezonans powinnaś dostać od internisty albo endokrynologa skierowanie w celu wykluczenia gruczolaka przysadki rozumiem ze ten ostatni post to podszyw?

Gość ja mam takie bole
NIE to nie podszyw, tak wlasnie mam

no to jak wyżej ! do lekarza marsz!

Gość ja mam takie bole
teraz to mnie niezle nastraszylas, 2 lata temu mialam usuwana nerke z powodu raka a teraz znow jakis gruczolak??? to moze swiadczyc o przerzutach? Do tego cierpię na bezsennosc i budze sie z bolem glowy i niewypoczeta

generalnie gruczolaki przysadki nie sa to nowotwory złośliwe i często jak sa malutkie nie trzeba ich operowac tylko podaje się odpowiednie leki, ale sa przypadki ze trzeba stosowac radioterapię. Ale jeśli takie masz objawy a nie inne koniecznie powinnaś iść do lekarza tymbardziej ze jesteś już po no własnie ..nowotwór czy rak?jak byłas leczona?

Gość ja mam takie bole
jasnokomorkowy leczenia nie dostalam bo podobno w tej chwili takie jest postepowanie, do lekarza z wymienionymi przeze mnie objawami pojde bo teraz juz przynajmniej wiem, o co pytac i o jakie badania prosic, dziekuje i spokojnej nocy!

powodzenia ! dobranoc

Gość nowa396
ja miałam robiony rezonans przysadki i na szczęście nie wykazał żadnego makrogruczolaka

Gość martulkaaaa_________
hej ho :) jak się macie? wygrzałyście się porządnie na słońcu tego lata? bo pewnie już nie będziemy miały okazji aż do przyszłego roku ':) bardzo fajny test dla tych, którzy zastanawiają się, czy warto zrobić badania na niedoczynność: http://hashimoto-pl.appspot.com/test#0

Gość nowa396
Witam wszystkich co tu taka cisza? Robiłam sobie próby wątrobowe i tak ALAT 52 norma 0-40 czyli podwyższony ASPAT 47 norma 0-40 podwyższony BILiRUBINA 1.01 NORMA 0,3-1,2 norma Mysle że Bromergon rozwala mi wątrobe:( Nie dawno zreszta wylądowałam na ostrym dyżurze z kolką wątrobową MASAKRA Rece rozkładam niewiem czy brac bromek czy nie a watroba ciągle pobolewa:(

Witam Roku temu wycięto mi lewy płat tarczycy(miałam guza oraz wysoką nadczynność wynik 0,004 tsh przy normie 0,55-4,70) Od roku biorę euthyrox 50(wtorek,czwartek, sobota i niedziela) oraz euthyrox 75(poniedziałek, środa,piątek) Obecny wynik tsh 3,20 (norma 0,55-4,70) Czuję się źle, tzn. odczuwam niepokój i stany depresyjne, zimnie dłonie i stopy, czasami jestem zmęczona. Proszę o radę co mam robić? Jakie badania wykonać? Bo tylko tsh każą mi robić i tak się męczę...... Proszę o radę

Gość Marzenia się spełniają_*
zmień endokrynologa, bo ten, do którego chodzisz, do niczego się nie nadaje TSH powinnaś mieć w okolicach 1-2, a właściwie na takim poziomie, na którym znikają u Ciebie objawy choroby, ale zwykle są to właśnie te okolice lekarz powinien też zlecać badania samych hormonów tarczycy, najlepiej gdy robi się razem TSH, ft3 i ft4, zwłaszcza gdy kogoś choroba męczy, bo to oznacza, że dawka jest pewnie źle dobrana (na późniejszym etapie, gdy ktoś czuje się dobrze, to może sobie robić samo badanie TSH, niektórym to wystarcza) jeżeli coś jest nie tak, to rób sobie nawet sama taki zestaw badań i naucz się je interpretować oraz zapisuj gdzieś, jakie miałaś przy danych wynikach objawy choroby - na przyszłość będziesz wiedziała, jaki poziom hormonów jest dla Ciebie odpowiedni poszukaj dobrego endokrynologa w swojej okolicy i leć :) powodzenia moim zdaniem sytuacja jest dość jasna- bierzesz za małe dawki Euthyroxu

Czyli te złe stany psychiczne, depresja,niepokój to wina tarczycy, niedoczynności tarczycy?

Czyli te złe stany psychiczne, depresja, niepokój zawdzięczam chorej tarczycy, niedoczynności tarczycy?

jest to bardzo prawdopodobne, to jeden z klasycznych objawów niedoboru hormonów tarczycy

Gość menix_xx
dzis odebrałam wyniki mojej siostrze ma 9 lat i jej wynik to TSH 3 GENERACJI wynik 339.0 a norma to 0.34 - 4.0 czy moze ktos napisac czy to faktycznie tak bardzo zly wynik. bo mnie osobiscie on przeraza..

to bardzo zły wynik, trzeba powtórzyć badanie, bo może to po prostu błąd a jak siostra się czuje?

Gość menix_xx
Normalnie sie czuje nie narzeka na nic.. ma tylko na dole szyji jakby zgrubienie i dostala skierowanie do endokrynologa..

to dobrze, że już jest pod opieką endokrynologa w takim razie :) teraz na pewno trzeba będzie zrobić USG tarczycy, ale to już endo będzie wiedział co i jak dalej

Gość bez tarczycy 28 lat
Jestem po 2 operacjach tarczycy, żyję bez tarczycy już 28 lat. 4 Lata temu miałam drugą operację, ponieważ na pozostawionych kikutach urosły mi guzy. Zrobiłam ten test. Ech... jestem taka chora, ze powinnam tylko leżeć i czekać na .... Przyjmuję euthyrox 50 ( waże 65 kg) Wydaje mi sie, ze dawka jest za mała. Kilka lat temu brałam dawkę 75 (wazyłam 55 kg). Pamiętam jak ednokrynolog mi tłumaczył, ze dawka tego leku zależy od wagi chorego. Niestety inna endo zmieniła mi dawkę.

dawka nie zależy od wagi, ale od tego, jak dany organizm radzi sobie z przyswajaniem leku i z przemianą t4 (z |Euthyroxu) w T3 (bardziej aktywną formę) mam bardzo szczupłą koleżankę, która bierze 200 mikrogramów dziennie, na niższej dawce bardzo źle się czuła, nie miała na nic siły i tyła, wzięła 200, wyniki są idealne i od razu odżyła radzę dobrze - zmień endokrynologa a najlepiej sama zrób podstawowe badania wcześniej - nowy endo będzie mógł od razu dopasować dawkę podobno dla osób, które mają niedoczynność i jednocześnie problemy z guzkami, powinno się szczególnie dbać o niskie TSH (i odpowiednio wysokie ft3 i ft4), bo to zapobiega powstawaniu i rośnięciu guzków - nie wiem tylko, czy to też się odnosi do chorych z wyciętą tarczycą, ale na zdrowy rozum też

Bez tarczycy dla mnie np 65 to prawidlowa waga...mnie endo mowil ze dawka dobiera sie po wynilach, samopoczuciu z uwzglednieniem wagi. Jakos tak. Za nie dlugo mam 2 wizyte u endo, zaczelam tyc, denerwowac sie na wszystkich, a ostatnio mam wrazenie jakby tarczyca sie powiekszyla. Jak nie mam zadnej sytuacji stresujacej to jest ogolnie dobrze. I mam straszna ochote na slodkie. Niech ta choroba w koncu sobie pojdzie:(

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się