Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sonia1982

Pieprzyki, znamiona jak sie ich pozbyc?

Polecane posty

Gość wim
ja ide w tym tygodniu na usuniecie. dermatolog mi to zrobi za dyche. powiedzial ze na male znamiona chirurg sie nie zgodzi wyciac wiec ona kosmetycznie mi usunie i bezbolesnie.

Gość fantakiro
Ja usunęłam znamię rok temu u dermatologa "na poczekaniu". Poszłam zapytać jak to można usunąć i ewentualnie umówić się na wizytę a on usunął mi od razu;P Nie wiem jak to się fachowo określa. Ale dermatolog zamroził mi to znamię w bardzo niskiej temperaturze i tyle. Zrobił mi się strup, który odpadł po jakichś 2 tygodniach chyba tak jak zwykły strup kiedy się skaleczymy. No i teraz mam praktycznie niewidoczne to znamię. Tylko, że ja mam bardzo jasną karnację to może dlatego trochę je widać ale jakbym się trochę opaliła to byłoby zupłnie niewidoczne. Pzdr.

Gość Gabi 14
Witam rok temu stwierdzono u mnie guzek złośliwy ( bardzo rzadko spotykany - gruczołów potowych) nazywa się SPIRADENOMA AECRINALE.Czy ktoś z Państwa miał coś takiego?Maiałam cięte 4 razy u dr.Kanasa w Krakowie ,do roku było ok a teraz coś pod blizną na ręce erośnie i zaczyna boleć.Byłam wczoraj u doktora ; kazał obserwować i za 3 miesiące do kontroli .Bardzo się boję ....tym bardziej ,że już nie można głębiej ciąć.Czy ktoś spotkał się z takim typem guzka złośliwego gruczołów potowych Bardzo proszę o odpowiedz......?!

Obecnie zmiany skórne (brodawki, drobne kaszaki i włókniaki miękkie, kłykciny, „pieprzyki”) usuwane są najczęściej poprzez chirurgię laserową Zabieg laserem co2 polega na odparowaniu tkanki w znieczuleniu miejscowym. Energia światła laserowego zmieniana jest w ciepło, pod wpływem którego tkanka bezkrwawo wyparowuje. Dzięki zastosowaniu metody laserowej nie trzeba rezygnować z aktywności, można wrócić do pracy i codziennego życia. Pole zabiegowe jest precyzyjnie określone z dokładnością do 0,2 mm, dzięki temu tkanki okalające zmianę nie zostają uszkodzone. Ponadto wyeliminowana jest możliwość zakażenia, brak blizn pooperacyjnych i nie ma konieczności noszenia opatrunku. Po zabiegu można się myć i korzystać z kosmetyków, aczkolwiek przez kilka dni po zabiegu należy stosować środki odkażające. Dodatkowo przed zabiegiem można wykonać badanie dermatoskopowe u dermatologa. Polega ono na zrobieniu zdjeć zmian pod dużym powiekszeniem.Dzięki pomocy programu komputerowego lekarz może wstępnie zdiagnowoać zmianę i zalecić sposób usunięcia. Ostateczną diagnozę jakiego rodzaju jest to zmiana, daje badanie histopatologiczne, do którego wycinek może pobrać chirurg w trakcie usuwania zmiany metodą chirurgiczną i laserową.

Hej mam 15 lat i dużo pieprzyków na twarzy w tym jeden ok 0.5cm. Mam przez to dużo kompleksów. Jak mogę się pozbyć tych pieprzyków?? Bardzo proszę o odpowiedz.

Gość Falghar
Witajcie. Mam na imię Paweł. Usunąłem sobie 2 pieprzyki i jestem bardzo zadowolony ze swojej decyzji. Jeden wyglądał niebezpiecznie i był położony na brzuchu, a drugi przy nosie na twarzy. Po pierwszym pozostała mi widoczna blizna ale wyłącznie z mojej winy bo zbyt wczesnie zaczełem robić brzuszki ( jestem od nich uzależniony) :) . Po tym przy nosie, który zawsze mnie draznił została tylko mała ledwo widoczna kreska. Robiłem to prywatnie, koszt usunięcia 200 zł + 50 zł za badanie. Nie ma się czego obawiać, szczególnie jak komuś naprawdę psują życie jak mi. Wkrótce zapewne znowu sobie jakiegoś usunę jako, że jeszcze pare mi ich zostało. Pozdrawiam i głowa do góry ;)

Gość KobietkaBB
Mam tu i uwdzie pare pieprzyków któych nie lubie więc dwa usunełam naraz - na szyi i łopatce, lekarz przy znieczuleniu miejscowym mi wyciąl , czyms tam wypalił i odrazu miałam strupki , - i co dziwne no nic nie bolałao ani w trakcie ani jak się goiło . Po zabiegu prowadzłam atko, pojechałam do pracy, poszłam sobie na siłownie ..... sama się zastanawiam po co ja się meczyłam z tymi popieprzonymi pieprzykami trzeba było wczesniej mi sie ich pozbyć.

Gość marc8787
Witam Was Dokładnie rok temu miałem laserowo usuwany pieprzyk z twarzy. Znajdował się centralnie na środku policzka, był ciemno brązowy lekko wypukły. Na początku, gdy zaczynało się to wszystko goić, miałem mała "dziurę" po wycięciu. Później zaczynało się to wszystko wyrównywać. Cały czas było czerwone, dość bardzo nawet. Teraz w miarę ładnie się to zagoiło. Ale minął już rok, a miejsce po wycięciu jest okrągłe i wypukłe, a skóra w miejscu wycięcia nie ma takiego samego koloru jak reszta skóry. Jest ciemniejsza niż reszta skóry. Więc nie przyglądając się specjalnie, wygląda to jak pieprzyk i tak :/ Stosowałem różne maści i kremy. Contractubex, Cepan, No Scar i teraz Dermatix. Teraz postawiłem na dermatix bo czytałem opinie że jest najlepszy i używam go codziennie. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek do mojego? Czyli czy ktoś wycinał laserowo pieprzyk i miał taką samą ciemniejszą bliznę? Zastanawiałem się czy mi przypadkiem nie odrósł ten pieprz, ale raczej nie wygląda to jak pieprz. Skóra była po prostu czerwona w miejscy wycięcia, goiła się i teraz zrobiła się jasno brązowa. Nie wiem czy mi to w końcu rozjaśni się, czy już zawsze będzie tak bardzo widoczne. Będę wdzięczny za jakieś rady

Gość ghjkl
a ja jutro ide na usunięcia znamienia na pośladku.Urosło i dookoła zrobiło sie czerwone boli i nie mogę siedzieć.Boje sie troche,bede miala zalożone szwy,ale nie czekam już dlużej.

Gość pegusia
hej ja rowniez mam problem z pieprzykami.. mam ich troche na twarzy i nieznosze ich sa poprostu straszne !!! słyszałam ze mozna je wybielic przez picie soku z cytryny... moze bedzie ktos odwazny i spróbuje ?? :)

Gość pyc
Witam mam 14 lat i znamie na prawej ręce, od urodzenia, czarne, w kształcie serduszka, ale jest to strasznie okropne.Skóra tam jest inna, wypukła taka, czuję, że to jest inne i na tym rosną włoski. Czy mogłabym to usunąć w takim wieku? Czy muszę czekać? Znamię jest duże, jak rosnę to się strasznie powiększa :(... A jakbym mogła to jaką metodą i u kogo? Pozdrawiam i bardzo dziękuję za każdą odpowiedź :)

Gość artio
hej wszystkim Dzisiaj rano byłem u dermatologa w rzeszowie i zapytałem o pieprzyki które mam na twarzy i czy można je usunąć ,lekarka się zaśmiała i powiedziała że pieprzyka nie da się usunąć i że on musi być . Powiedziałem jej że czytałem na necie o wypalaniu lub usuwaniu chirurgicznym a ona znowu mówi że pieprzyka nie można usunąć. No to wreszcie o co tu chodzi jedni piszą że usuwają w 15 min. a drudzy że sie nie da????? proszę piszcie

Gość nataliaska
Czy do usuwania pieprzyków OBOWIĄZKOWO trzeba mieć szczepienia przeciwko żółtaczce?

Hmmmm to dziwne trochę, że lekarka powiedziała ci, że nie da się usunąć znamienia, może ta lekarka po prostu się boi. Poza tym dość często jest tak, że boimy się usuwać znamiona, a ja myślę, że pozostawianie ich samych sobie może być dużo gorsze i bardziej niebezpieczne. Może idź do innego lekarza na konsultacje?? Jakbyś chciała mam namiary na świetną lekarkę w Krakowie.

Ej, tez się pierwszy raz spotykam z tym, że lekarka odmówiła usunięcia pieprzyka. Az jestem ciekawa jakie to było znamię, ze nie chciał się podjąć takiego zabiegu. Jakby ci to nie przeszkadzało, to może wrzuć zdjęcie - w razie czego mogłabym się zapytać mojej lekarki, czy coś takiego się kwalifikuje, przynajmniej na pierwszy rzut oka do usunięcia.

Gość żizell
w kaliszu na ul. babina w zakladzie kosmetycznym 0k.160 zl. za wypalenie jednego na znieczulenie. sama pozbylam sie3 z twarzy. sa tam male doleczki ktorych nikt nie widzi. wloski trzeba jednak wyrywac albo wypalic po zabiegu na zawsze. ale to nastepny wydatek.

Gość żizell
w kaliszu na ul. babina w zakladzie kosmetyczno fryzjerskim. cena ok 160 za jeden pieprzyk. lekarz usuwa laserem , nic nie boli. tak pozbylam sie 3 na twarzy !!! zostale male niewidoczne doleczki. polecam

Gość LexieLexie
Witam. Zaczne od tego, ze zawsze je mialam. Tylko to co jest na moim ciele wyprowadza mnie z rownowagi zwlaszcza kiedy robi sie cieplo i zaczynam wychodzic na slonce. Mam dosc latwo opalajaca sie skore bez poparzen, opala sie na braz. Problem w tym, ze pieprzyki orginalnie znajdujace sie na mnie, nie mam na mysli tych od slonca, bo wystarczy ze wyjde na 20 mins na slonce a juz mam 10-15 nowych. To nie sa piegi. Sa za ciemne na piegi. Twarz wporzadlu. Moze z 10 sie znajdzie. Reka prawa od palcow do lokcia: 28. od locia do pachy: 47. Druga reka podobnie. Plecy (cale) ok 150. Prawa noga (na calej dlugosci. bez posladkow) - 96. Brzuch - 23(to miejsce najmniej zaatakowane:P) Dodam iz spedzilam do tej pory ok 3 dni na sloncu, 2-4 h dziennie, uzywajac kremu SPF 50 co mnie troche dziwi, bo uzywajac kremu z tak wysokim filtrem nie pownno sie miec piegow czy pieprzykow. Nie jestem zdegustowana patrzac na nie. Ale to dziwne bo mam ciemna karnacje, wlosy, oczy itd wiec zawsze myslalam ze osoby o jasniejszej skorze i oprawie maja z tym problem. Zadne z nich nie sa wypukle czy zaczerwienione. Dodam iz opalajac twarz zaraz jest cala usiana piegami. Na szczescie to nie pieprzyki. Czasem sie smieje, ze wygladam jakby ktos mnie ochlapal pedzlem z brazowa farba. Powinnam isc do lekarza, upewnic sie czy to normalne? Pomozcie prosze:P Ola

Gość Barbarka01
Witam dziewczyny! Czy moglybyescie zerknac na to zdjecie: http://imageshack.us/photo/my-images/38/img5444p.jpg/ . Mam taki dziwny pieprzyk okolo 6mm srednicy, a nie dawno zauwazylam ze robi mi sie drugi taki sam 3cm obok. Piprzyk ma nie regularne granice, nie jest jednego koloru i mam pietra ze moze jest grozny. Napiszcie co myslicie. Dzieki.

Gość Jaskui
Słuchajcie mam pieprzyk obok kolana i wstydze sie pokozaywac z nim jest on wielkosci 0,5 cm prosze odpiszcie co mam zrobic

Moja koleżanka miała kiedyś dużo pieprzyków i część z nich trzeba było usunąć. Koniecznie jednak należy wcześniej umówić się na konsultację. Wiem, że taki zabieg można przeprowadzić w IQ Medica. Z tego co wiem odbywa się on w znieczuleniu miejscowym

No tak - zazwyczaj tego typu zabiegi robi się w znieczuleniu miejscowym. Z resztą przeczytać możesz o tym tu: http://www.chirurgia-plastyczna.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=39 Ja też mam kilka pieprzyków, które mogłyby niepokoić ale na razie (odpukać) nic się z nimi nie dzieje - to znaczy nie zmieniają kształtu, koloru itp. Ale wiem, że trzeba to sobie kontrolować.

Gość WildBitch
ja mialam wczoraj usuwany pieprzyk z pod pachy chirurgicznie i nie bede klamac znieczulenie boli jak cholera chyba ze moze takie miejsce dziwne mialam :) ale nic piec szwów teraz mam za 10dni beda sciagac i mam nadzije ze bedzie to wygladac ok :) najgorsze jest to ze myc tej pachy ne moge az do sciagniecia szwów :(

Gość Judytta
Dziewczyny ja tez bym sobie chciała usunąć pieprza mam tak jakby na szyi. Nosze długie wlosy ale chciałabym teraz sciąć, ale martwie się, że będzie widac tego obrzydliwego pieprza ;( Polećcie proszę jakiś gabinet albo klinikie w Krakowie? :( :(

Gość off-elia
Judytta, a badałas to znamie? Czy jest niebezpieczne dla zdrowia? Czy chesz je usunąć tylko ze wzgledów estetycznych? Bo wiesz, jak nie ma to jakichś konsekwencji zdrowotnych to nie wiem czy opłaca się cierpieć podczas zabiegu... ;/

Gość Judytta
Usunąć chce głownie ze względów estetycznych. Jakoś nigdy tego nie badałam, mam to odkąd pamietam i nie wydaje mi się żeby to znamię mogło być groźne. Co do bólu to teraz są nowoczesne metody myślałam o laserze to chyba aż tak nie boli, skoro metoda jest bezkrwawa. Ktoś korzystał z lasera?

Gość Judytta
Dziewczyny popytałam znajomych, przejrzałam strony które podesłałyście i rzeczywiście chyba pójdę najpierw przebadac to znamie i dopiero zdecyduję co z tym zrobić. Jestem z Krakowa, polecacie tu jakiegoś lekarza?

Ja usuwałam zmiany niektóre laserm Frx a inne ktp . Goiły si eok 3 tygodni ale nie mam za to żadnych blizn. Niestety kiedyś usunęłam chirurgicznie i blizna jest do dzis :(( A Laserem szybko sprawnie bez bólu właściwie bo znieczulona zostałam . Koszt jednorazowy nie był duży bo jak się robi kilka zmian to lekarz daje rabat ;-)))) Polecam ja robiłam w Poznaniu w Abmed.

Gość Bydgoski pisasz
Tak, to oni... Juz slysze kopyta koni, to oni... I tylko deszcz... Jak lzy... A tam oni... Z piwem pod mostem... Juz slysze te szumy pekajacej z gaci gumy, i rykniecia lwa... bekniecia. I te gwizdy, dochodzace z pi... A oni tam byli. A ze d... nie umyli - dostali bana. Bana na banana. I wlasnorecznie bita byla smietana. Wyjeli swe kuce i walili se w onuce. Bydgosko / niemiecki pisarz

Gość olaa12345
Witam! Mam 13 lat i od urodzenia mam dość duże znamię na nodze..Jest to coś w rodzaju myszki. Wymiary to coś (2,3 na 2,3). Ma kształt kółka i jest czarne i wypukłę. Stasznie mi przeszkadza bo jest na łydce z tyłu. Wogóle nie noszę spódniczek czy krótkich spododzni. :(( Zawsze w długich nawet latem. Strasznie się tego wstydzę. Chciałabym to wyciąć tylko nie wiem ile to by kosztowało i jak by miało to wyglądać ( bardzo boje sie operacji i lekarzy oraz bólu).. Błagam o pomoc!!