Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość henryka

mleko NAN

Polecane posty

Gość henryka

Ze względu, ze dziecko nie przybierało na wadze byłam zmuszona przejsć na sztuczne. (zalecanie pediatry)Podaje córce NAN, jednak pije bardzo mało. Ma skonczone 5 tygodni, a wypija zaledwie 60 ml. co 3,4 godziny. Próbowałam dawać jej częsciej, jednak nic nie chce wypić. Zaciska usta i koniec. Czy to wina mleka?? Butelke tez mam dobrą. Pierwsze moje dziecko wypijało w tym wieku 120ml. Już wariuje. Przybrała zaledwie 500g. w ciagu tych 5 tygodni, gdzie pierwsze dziecko przeszło kilo. Proszę o porady.

jak moj synek mial 5 miesiecy to tez wypijal jakies 50, 60 ml teraz ma 9 i dopiero je 120ml za jedym razem. tak wiec nie wmuszaj na pewno wkrotce jakos to sie samo rozwiaze niektore dzieci takie niestety sa ze nie chca jesc.

Gość henryka
Carmelka bardzo Ci dziękuję. Trochę mnie uspokoiłaś, A czy Twój synek tez tak słabo przbierał na wadze?

Gość aneczka28
Mleka NAN jest gorzkawe...może dlatego maleństwo nie chce go jeść? A czy pediatra wyraźnie zasugerował to mleko? Moje maleństwo za klika dni kończy 3 miesiące i je NENATAL - tylko w aptekach do kupienia. Po NAN bardzo ulwewał i też mało przybierał. Obecnie zjada po 110-130ml co 3 godzinki.....pozdowionka :-)

Gość do autorki topicu
spróbuj może podać mu Bebilon :)) jest dostępny w hipermarketach kosztuje jakieś 17 zł mała puszka albo 29 duża i ma smak podobny do mleka z piersi

Jeżeli dziecku nie smakuje sztuczne mleko mozna dosypywać do niego troche kaszki ryżowej. np. bebiko bananowa. Dobre mleczko dzidziuś chętniej zje

Gość viorika
moj Antos kiedy byl na nanie czesto plakal i przybieral tez słabo.okazalo sie ,ze bolal go po nim brzuch-stad ten placz.przeszlismy wiec na nutramigen-to mleko na recepte,ale jest najlepsze z najlepszych.moj pediatra mowi ze tak jak mercedes jest najlepsza marka wsrod aut, tak nutramigen jest najlepszy wsrod mlek:).przeznaczone jest niby dla dzieci z alergia,ale Antekbez alergii i tez pije.minus jest tylko jeden....smak jest tak obrzydliwy ,ze....z niczym nie da sie go porownac:(.dlatego wprowadzalam je caly miesiac,ale dzis jestem b zadowolona.ja i moj Antos. pozdrawiam

Powiem tak, sama podaję nan mojej córeczce od 5 miesiąca. Na początku przybierała malutko, bo to drobniutka dziewczynka, właśnie ok 500g/ miesiąc. Średnio dzieci przybierają 800-1000g ( ale to jest wypadkowa z wartości 400 a 1300g/miesiąc ) więc tym bym się aż tak nie przejmowała. Najważniejsze czy nie ulewa zannadto ( moja Marta ulewała na początku) i czy płaczliwa jest - czy nie boli brzuszek. A co do ilości 50-60ml na 1 karmienie - czy dzidzia wygląda na głodną? jeśli nie to ja nie panikowałabym. A dlaczego Nun? bo miało dużo żelaza podług innych mlek. Teraz Marta ma 1 i prawie 4 miesiące wypija tylko wieczorem 150-180 ml a w ciągu dnia 3x po 50 - 60ml - więc wcale nie tak dużo. Ma takie fazy że żyje tylko na mleku np. 2-3 dni, i nie zjada nic ponad to co napisałam, a czasem zje zupkę, jest głodna, chlebek, jakiś owoc... z dziecmi jest bardzo różnie... Śmieszą mnie mamy które mówią mój mały nic nie je... takie chucherko i wmusza w niego jedzenie... a on niechce, ale wcześniej przed śniadaniem zjadł czeko tubkę, jakiegoś cukierka, wypił szklankę soku marchewkowego... na Boga gdzie to dziecko ma to zmieścic. Dlatego obserwuj cały czas maleństwo jeśli widzisz że nie jest głodne, nie boli jej brzuszek i przybiera choc po trochu to ja nie panikowałabym... Pozdrawiam

Mój Bartek tak jak Antoś Vioriki reagował po mleku Nan szybko lekarz polecił na Nutramigen i mimo obrzydliwego smaku zjada go z apetytem. Najważniejsze tak jak ktoś napisał obserwować czy dziecko nie jest głodne i nie wpychać na siłę. Zobacz na siatkach centylowych w książeczce zdrowia ile miesiecy ma dziecko i jaką wagę to będziesz wiedziała czy jest powyżej czy poniżej normy.

Gość henryka
dziękuję Wam Jak już wspomniałam mam jedno strasze dziecko i ono w tym wieku wypijało 120 ml. stąd moje obawy, że to za mało. Jest to dla mnie nowość. Rozumiecie. Córka wypija tą niecałą 60 ml., nawet i mniej czasami, ale przy tym nie ulewa. Niektore piszecie, ze moze jej mleko nie smakować. Teraz nie wiem czy po prostu ona tak mało je czy jej mleko nie smakuje. Zaznaczę, ze urodziła się bardzo duża -4500, więc wydaje mi się, że powinna miec apetyt. Nan wybrałam sama, gdyż to samo mleko podawałam starszemu dziecku. Nie wiem czy mam spróbować bebiko? czy lepiej nie kombinować skoro uważacie, ze przybiera prawidłowo(500g w 5 tygodni) Pozdrawiam

Gość podobno
jak słyszałam dzieci które urodziły się z wysoką masą ciała Tak jak twoje dużo mniej przybierają na wadze niż o niskiej masie. Dużo ludzi doświadczonch mi to mówi. Także to normalne na początku potem powinno się ukształtować. Twoje małe nadrobiło masę jeszcze w brzuszku a teraz ma czas przytyć wg innych dzieci. Pozdr.

Gość podobno
Acha nie zmienałabym na bebiko nie chcę nikogo obrażać ale nie jest ono najlepsze. A zmienia się tylko wtedy jak dziecko ulewa, a jeżeli nie ulewa jak piszesz to mu pasuje.

Gość ecler
jesli zdecydowalas sie na Nan i dzidzia nie ulewa oraz nie ma po nim zadnych kolek to proponuje zostac przy tym.zbyt czesta zmiana gatunku mleka bedzie ujemnie wplywala na ukad trawienny malenstwa.to ze wypija tylko taka mala dawke moze byc tymczasowe i szybko sie zmienic.pamietaj ze akrmiac piersia dziecko samo sobie dozowalo dawke i tak np moglo wypic -15-30-50-70 ml jednorazowo.tak wiec nie przemuj sie wypijana iloscia,poniewaz to sie moze szybko zmienic.wazne ze przybiera na wadze-gorzej gdyby tego nie bylo lub waga zaczela by spadac.nie radze zageszczac kaszka !(na razie).jest nan z kleikiem ryzowym ,ale musisz sprawdzic od ktorego miesiaca mozna podac.dla 5-o tygodniowego malucha na razie starczy samo mleczko podawane nawet co 2-3 godziny w tej dawce co podajesz,stopniowo zwiekszajac dawke.sama wychowalam 2-ke dzieciaczkow.z pierwszym musialam zastosowac 5 rodzajow mleka ,ale problem wynikal z trawieniem modyfikowanego mleka,w koncu skonczylo sie na Humanie MCT.z drugim dzieckiem nie bylo problemu ,wystarczylo jedno mleko-Nan.poczatkowo molo wypijal i przybieral ,ale z czasem wyrownalo sie i jest ok.

Gość mama pyzuni
Ja stosowalam mleko nan jak mala skonczyla 4 tyg bo musialam dokarmic.Bylo to poczatkowo nan ha.Mala miala po nim brzydkie kupki.Teraz przeszlam na bebilon i jest super.Kupki takie jak po piersi.

Gość IWKA26
hejka! co myslicie o mleku Humana????

Gość IWKA26
czy ktoras podawala je swojemu dziecku?prosze o rady

Gość ecler
humana jest mlekiem smakowo dobrym.w zasadzie dzieci nie maja broblemu z przyswojeniem go,ale ma tez pewien mankament.dzidzia zbyt szybko -nie naturalnie przybiera po nim.jest duzo przypadkow zbyt mocno otluszczonych dzieci -tyle wiem z wlasnego i kolezanek doswiadczenia pzdro.

Gość goklo
myślę,że bebiko nie jest dobrym mlekiem, jeżeli dziecko przbiera na wadze po nan to ok.

Moaj mala pije Nan1 i jej smakuje ale jak tylko skonczylam karmic piersia tj. po miesiacu to podawalm jej gotowe mleczko Nan w sloiczku. Moja mala konczy teraz 3 miesiace i wypija 120ml co 3 godzinki no chyba ze nie chce to w nia nie wciskam.

Moje dziecko dokarmiałam od 2 tygodnia na wieczór mlekiem Nan (takie też dostawały dzieci w szpitalu jak były bardzo głodne a kobiety miały za mało mleka, w aptece tez mi polecano na poczatke Nan). Do ok 3miesiaca wypijal po 50-60ml. Bardzo ulewal ale mleko zmienilam dopiero od 5 miesiaca na Bebiko 2GR ze wzgledu na dodatek kaszki gryczano-ryzowej (pomimo zmiany ulwal do 9miesiaca,potem ztego \"wyrósł\") Maly bardzo lubi smak tego mleka. Raz mu kupilam Bebilon i niechcial wogole go pic, wolal Bebiko. Aha...jesli wasze dziecko nie jest alergikiem nie kupujcie mleka dla alergikow!!! Lekarz mowil mi ze jest to niedobre dla dziecka,bo potem moze miec problemy z \"normalnym\" jedzeniem.

Gość julinka
moj teraz 5 letni synek od samego poczatku byl na NAN.pierwsze 3 m-ce na HA ze wzgledu na mozliwosc alergii(po mezu) potem do prawie 2 lat pil NAN zwykle.mial apetyt i przybieral prawidlowo,ulewanie i kolka trwala u niego od 3 tygodnia zycia do 3 m-cy.potem wszystko ok.na ulewanie pomoglo 1xNAN AR a na kolki esputiocon w kroplach.dolegliwosci szybko minely i pewnie zwiazane bylo z niedojrzaloscia ukladu pokarmowego.tak czesto bywa ale idzie uregulowac.ja bylam zadowolona z NAN.

Gość MaHa
witajcie, a co może być przyczyną tego, że moja mała, po miesiącu dokarmiania nan ar nagle odmówiła jego pryjmowania; od kilku dni próbuję jej wcisnąc butelkę, ale bezskutecznie :( widze, ze jest głodna, wciąż wisi na piersi, ale niestety się nie najada, nie wspomnę juz o tym, że piers znów zaczęly bolec mnie tak jak w pierwszych dniach karmienia... dokarmianie zaczęłam kiedy skonczyła miesiąc, dzis ma juz dwa, czyli jadła przez 3 tygodnie - ze smakiem! choć trochę ulewała i nagle stop, koniec jedzenia....

MaHa... ja dokarmiałam moją córkę Nanem od pierwszych dni życia. Po miesiącu zaczęła strasznie ulewać po nim, wymiotować i bardzo mało pić. Poszłyśmy do lekarki i ona zaleciła zmianę mleka na Bebiko lub Bebilon. Przeszłyśmy na Bebilon i mała przestała ulewać, wymiotować i pije go ze smakiem do tej pory.

Gość siasia826
Moja malutka ma teraz 1,5 tygodnia od dwoch dni przerzucilam ja na butelke i kupilam mleko NAN 1 ze wzgledu ze malo jadlam po porodzie i nie mam pokarmu.Od wczoraj moja mala pojekuje i nie moze sie wydalic nie wiem czy to jest przyczyna tego mleka?.Teraz karmie ja znow piersia i dalam jej herbatke z kopru włoskiego zrobila kupke wczoraj wieczorem,ale cala nos sie preżyla i prawie nie spala.

Gość nan ha1
moja mała od 3tyg. jest na tym mleku.od początku robi straszne śmierdzące zielone kupy,a ostatnio często ulewa i zdarza się,że wymiotuje.Myślicie,że to po t ym mleku?Najpierw była na Bebilonie nenatal-jak dla mnie było ok,ale kazali zmienić,bo to dla wcześniaków.Później Nan-po nim miała zaparcia,ale normalnie robiła. Co o tym myślicie?

moja cora rowniez malo przybierala na wadze i musialam przejsc na Nan. Podobnie jak ty bylam zaniepokojona, bo wypijala zaledwie 60 ml, gdy moje pierwsze dziecko w tym wieku wypilo dwa razy tyle dopominajac sie jeszcze :o Teraz cora ma prawie 2 latka i je tyle, ze nie zadazam jej jedzenia szykowac;) Mysle, ze jezeli twoje dziecko zaczelo juz dobrze przybierac na wadze to nie masz co sie martwic:) zaznacze, ze teraz cora wypija maks 150 ml mleka, ale fakt pije malo, ale bardzo czesto, wiec nadrabia;)

Gość MaHa
dziewczyny wiemy przecież, że nan ma kilka odmian; moja mała pogardziła nan AR, lekarka zaleciła zmianę na nan HA lub na zwykłe nan 1; kupiłam nan HA, na początku mała uciekała buziakiem, ale cierpliwie czekałam aż skapnie kropelka nowego mleka do buzi i poszło - wypiła za jednym razem 90 ml! nan AR robi w żołądku kleik, który ma za zadanie zagęścić jego treść i tym samym zapobiega ulewaniu, można jednak przesadzić i wtedy pojawiają się trudności z wypróżnianiem i zatwardzenia, boooo przy dokarmianiu trzeba już pamiętać o przepajaniu maleństa jakimiś herbatkami - pamietajmy, że przy karmieniu piersią przepajanie nie jest konieczne (ja tego nie robiłam); moje mądre malutkie dziecko samo stwierdziło, że dość już tego klajstru w brzuszku, datego odmówiło przyjmowania kolejnych porcji tego mleka; zobaczymy jak będzie reagowała na nan HA pozdrawiam Was serdecznie!

Wszelkie zmiany mleka malucha należy konsultować z lekarzem!! Mój synek też jadł NAN, zaczął ulewać, robił brzydkie kup y i przeszedł na nutramigen, ale pod ścisłą kontrolą lekarza!! Poradź się pediatry!!

Gość silvia30
Mój synek skończył właśnie rok i od 5 tygodnia życia podaje mu mleko NAN HA. Wcześniej dostawał Bebiko ale że pojawiła się u niego skaza białkowa to lekarz zalecił przejście własnie na NAN HA. Jest ono bardziej gorzkie bo Bebiko to słodkie mleko ale mój synek szybciutko się przestawił i do dziś pije NAN. Przybierał bardzo ładnie na wadze a jeśli chodzi o ilość to jadł różnie. Raz wystarczyło mu 50ml innym razem 150 ml. Pozdrawiam i nie zamartwiaj się :)

moj maly jutro skoczy miesiac karmie go Bebiko i przybiera ladnie, pediatra stwierdzila ze maly ma skaze i kazala przejsc na NUTRAMIGEn i tu zaczely sie schody Bartek zaczal miec po nim straszne kolki plakal niemilosiernie, odstawila to mleko i spowrotem przeszlam na Bebiko i wszystko zaczyna wracac do normy wiec jak widac nie kazdemu dziecku sprzyja rozne mleko to indywidualna sprawa jakie mleko pije dziecko. Moj na dzien dzisiejszy wypija 90ml i przybral od porodu 880gr