Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinguś

TAK aborcji,TAK eutanazji, TAK karze śmierci

Polecane posty

Gość tak tak nie

Magda 19---> To prawda. Pan Bog dal nam zycie i tylko On moze je odebrac... Wiec dlaczego popierasz eutanazje...?? ;) Pare osob tutaj chyba mysli, ze jak np ja popieram aborcje, to przy pierwszej okazji polecialabym do lekarza usunac ciaze... Nie zrobilabym tego... Ale uwazam, ze powinno sie miec prawo wyboru. A z kara smierci... NIe wiem, czy bylibysmy tacy jak oni... Jest cos takiego jak wina i kara... Nawet w Biblii jest oko za oko, zab za zab ;)

Gość a jeżeli ktoś nie wierzy
w Boga? To co? Dla spokoju wierzących ma nie robić aborcji? To MOJE sumienie, nie katolików.

Gość widzicie ludzie jacy wy
jesteście? dopiero co rozczulaliście się nad losem biednych karpii oraz ściętych choinek,twierdziliscie że karpie i nawet choinki odczuwają ból,szkoda że teraz chcecie aby można było zabijać ludzi (eutanazja, aborcja, kara smierci = zabicie).

Ja się ani nad karpiem ani nad embrionem nie rozczulam. Morderca też jest dla mnie bestią nie człowiekim. A eutanazja? To moja sprawa czy chcę czy nie chcę żyć.

widzicie ludzie jacy wy---> Nie zabijam karpii, ani innych zwierzat, nie scinam roslin... Ale tez nie morduje ludzi, ktorzy to robia ;) I tak samo z aborcja, czy eutanazja... JA tego nie robie. Moj wybor. I uwazam, ze kazdy powienien miec prawo wyboru.

No właśnie Orlico - KAŻDY powinien mieć prawo wyboru. A nie spełniać żądania katolików.

Krwawa Orlica - ''Nawet w Biblii jest oko za oko, zab za zab '' z Mat. 5:38-42: 38. Słyszeliście, iż powiedziano: Oko za oko, ząb za ząb. 39. A Ja wam powiadam: Nie sprzeciwiajcie się złemu, a jeśli cię kto uderzy w prawy policzek nadstaw mu i drugi. 40. A temu, kto chce się z tobą procesować i zabrać ci szatę, zostaw i płaszcz. 41. A kto by cię przymuszał, żebyś szedł z nim jedną milę, idź z nim i dwie. 42. Temu, kto cię prosi, daj, a od tego, który chce od ciebie pożyczyć, nie odwracaj się.

Gość
Nie miałam na myśli sytuacji kiedy ktoś zostanie pzyłapany na gorącym uczynku, chodziło mi o sytuacje kiedy nie ma stuprocentowej pewności, naprzykład w gwałtach zbiorowych bądź pedofilii, kiedy ofiara nie może na stoprocent wskazać sprawcę tego czynu i często pod wpływem szoku oskarża niewinnych ludzi. Leczyć się na to nie będę, ponieważ to są moje poglądy, żaden szpital psychiatryczny mnie na to nie przyjmie. Jeśli chodzi o eutanazję, bardziej miałam na myśli swoje własne odczucia i tak jak chcę mieć prawo wyboru w sprawie aborcji, tak samo chcę decydować o tym, żeby mnie odłączono od maszyny, aczkolwiek jestem przeciwniczką zabijania ludzi będących w śpiączce, jak już ktoś napisał zawsze istnieje szansa, że taka osoba może się obudzić.

Gość no nareszcie ktos
szczery-ja tez jestem na tak-zwłaszcza za kara smierci

Gość tak tak nie

Gość do Magda 19
za gwalt lub pedofilie nie dostanie sie kary smierci, wiec podalas zly przyklad. tu chodzi o kare za zabojstwo lub morderstwo. takze wielokrotne. co bys wtedy powiedziala? jestes za czy przeciw?

Gość a ja chce mieć prawo wyboru
Nie jestem katoliczką więc mnie wasze piekło czy co tam nie interesuje. A wy zabraniacie mi prawa do decydowwania o sobie. Hipokryci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość do Krwawej_Orlicy
piszesz: "Pan Bog dal nam zycie i tylko On moze je odebrac..." A co jesli ktos bawi sie w Pana Boga i odbiera zycie, mordujac? To nie zasluguje na to samo, to zrobil?

2 razy tak, ale przy scisle okreslonych warunkach aborcja tylko w przypadku ciazy z gwaltow, lub kiedy zdrowie dziecka stoi pod powaznym znakiem zapytania eutanazja wtedy kiedy nie ma zadnej szansy na wyleczenie, a co do kary smierci to w sumie mam watpliwosci - uwazam, ze chyba gorsza kara jest dozywocie

Gość
Może naoglądałam się za dużo filmów o niesłusznie skazanych. Ostatnio leciał film o 12-letniej murzynce, która została zgwałcona, jej ojciec postanowił sam wymierzyć sprawiedliwość zabijając zwyrodnialców, miał za to zostać skazany na karę śmierci, co myślicie o takiej sytuacji?? w końcu to też jest zabójstwo. Właśnie skończyłam czytać Zbrodnię i karę bohater również zabił dwie kobiety, mimo tego, że potem przeszedł psychologiczną przemianę. Nawet jeśli wszystko wskazuje na to, że ktoś zabił jestem przeciw, nie dajmy dzieciom przykładu \"zło za zło\" raczej starajmy się poddać takiego psychopatę resocjalizacji, skazać na dożywocie, siedzieć do końca życia w więzieniu wcale nie jest tak łatwo, wyślijmy go do kopalni, niech czyści nasze kible, ale nie zabijajmy go ponieważ wtedy w niczym nie będziemy się od niego różnić!!

do Krwawej_Orlicy---> Ten cytat przytoczony to byla odpowiedz na slowa Magdy 19. Napisala, ze to Bog powinien sadzic takich ludzi... a potem poparla eutanazje... Wiec nie zrozumialam takiej niekonsekwencji. Ja, szczerze mowiac bylabym za... ale jest duzo ale... Bo zdarza sie, ze skazany czlowiek okazuje sie nie byc winny (jak to juz ktos tu napisal - ogladalam duzo filmow z taka sytuacja ;) ), poza tym taka smierc spadnie na sumienie kata... (niby zadna praca nie hanbi...) no i wlasnie ten motyw biblijny, heh... Dobrze, ze ja o tym nie decyduje ;)

Magda---> NO wlasnie... Tez sie naogladalam takich filmow ;) I niestety, nasze prawo kuleje... Pewnie na stryczek czesto skazywanoby nieodpowiednie osoby... Zreszta teraz tez prawo karne nie jest sprawiedliwe :(

Gość blablablabsia
Tak dla aborcji, tak dla kary śmierci, ale dla eutanazji stanowcze nie!

Gość blablablabsia
Tak dla aborcji, tak dla kary śmierci, ale dla eutanazji stanowcze nie!

Kara smierci- nie , był juz taki topic , wypowiadałam sie w nim.To tez zabójstwo , tylko w majestacie prawa aborcja- w razie zagro zenia życia matki , co teoretycznie jest obecnie legalne , ale bardzo trudno tego jest dokonac w placówce państwowej. Jedynie eutanazja w przypadku terminalnego stadium chorób nieuleczalnych , zwiazanych z wielkim cierpieniem.Odłączenie człowieka , u którego stwierdzono smierc pnia mózgu od aparatury podtrzymujacej funkcje życiowe to zupałnie inna kwestia , nie wzbudzajaca mojego sprzeciwu.Tutaj juz nie ma nadziei.

a co do aborcji z przyczyn finansowych , czy jak to się mówi-socjalnych.Moze należałoby raczej usprawnic procedury adopcyjne , proces adopcji trwa latami , a wiele dzieci adoptowanych być nie może , bo maja nieuregulowana sytuacje prawną ,tzn. rodzice nie zrzekli się praw rodzicielskich , bądź nie zostali ich pozbawieni.

Gość hkjhkjlklwkefmf
Co do aborcji, moge zrozumiec zagrozenie zycia matki lub powazne uposledzenie plodu, wtedy ok. Rozumiem gwalt ale tu lepiej zastosowac tabletki wczesnoporonne a nie czekac czy sie okaze ze jest ciaza. W innych przypadkach NIE, dajmy lepiej darmowe srodki antykoncepcyjne. Eutanazja, nie mozna decydowac za innych, ale gdybym miala decydowac o sobie to nie chcialabym zyc jak roslina lub cierpiec z bolu i byc otumaniona srodkami przeciwbolowymi, gdyby nie bylo szansy na przezycie dla mnie wolalabym sie nie meczyc, chcialabym odejsc spokojnie. Co do kary smierci to to nie jest wystaraczajaca kara...

3 razy NIE istnieje cos takiego jak prawo naturalne oraz godnosc ludzka - nie mylicc z duma - ktora posiada kazdy czlowiek, i nienarodzony i umierajacy

Trzy razy NIE. :o -->Moka No i co w związku z twoja wypowiedzią. Ma się facet zalamac czy jak ? Czy w podobnym tonie dać ci odpowiedz ?