Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pola104

Torbiele na jajnikach-odpiszcie proszę!!!!

Polecane posty

Gość pola104

Wczoraj byłam prywatnie na USG i dowiedziałam się, że mam małe torbielki.Lekarz mnie uspokajał, że to nie jest tragedia no ale...Jestem młodą mężatką z rocznym stażem i właśnie teraz odezwały się we mnie instynkty macierzyńskie i chcę mieć baby.Czy torbiele bedą przeszkodą??? PISZCIE PROSZĘ

Gość nineteen
mam 19lat i miałam gigantycznego-niczym jabłko- torbiela. usunieto mi go operacyjnie. mieli mi usuwac razem z jajikiem ale okazalo sie ze dąło się tej jeden do któego sie torbiel przyczeił ocalić. myśłę,że problemów z zajsciem w ciaze nie powinnysmy miec. a nie kazal Ci ich usuwać?

Gość pola104
Nie ma nikt takiego problemu?

Gość pola104
oj Wielkie dzięki.Wiesz tylko ja sie zastanawiam czy najpierw leczyc czy może starać się o dziecko i czy się uda?

Gość pola104
aha i torbielki mam małe ale na obydwóch jajnikach.I nie chciałabym mieć operacji

Gość nineteen
slyszlam ze mozna też zasuszać torbiele jak są tak małe. a nie mogłas sie spytać gina o to co w topiku? bo ja nie jestem doswiadczona,mam 19lat i na najbliższe 5 lat nie planuje dzieci. ale faktem jest ze musze isc do gina zeby mnie obejrzala bo juz rok nie bylam, a po takiej operacji to juz tam powinnam dawno być! pzd

Gość ..........s.........
Pewnie obrazisz się na mnie, ale zastanów się najpierw nad wyleczeniem, a potem nad dzieckiem, bo nie dorosłaś jeszcze do bycia matką. Wychodzisz od lekarza i nie wiesz co dalej?? Zwykle jest farmakologia, jeśli nie jest to stadium zaawansowane, później operacja i usuwanie samych torbieli, a jeśli nie to chorych jajników...Kobieto, lekarz Cię informuje, że jesteś chora, a Ty nie pytasz co masz dalej robić, tylko wchodzisz na forum z takimi pytaniami?? Znajdź może dobrego specjalistę z zakresu ginekologii, zrób badania, dowiedz się co Cię czeka, a potem planuj. Czasem faktycznie przy torbieli lekarz proponuje ciążę, a potem usunięcie jajnika, ale wszytsko zależy od przypadku, jeśli masz torbieli kilka, to najlepiej zapytać lekarza co robić, a nie forumowiczów, z których większosć to laicy w dziedzinie medycyny. Idź do lekarza!!!!!

Gość nineteen
pięknie to ująłeś/ujęłaś.

Gość pola104
z tym że USG robiłam prywatnie i mam z tym iść do lekarza u którego zaczęłam leczenie

Gość pola104
pewnie musiałabym zapłacić za wizytę dodatkowo.Lekarz ten, który robił mi USG uspokajał i polecił abym leczyła się u jednego lekarza

Gość BARBII
Jestem w drugim miesiacu ciąży i dowiedziałam się, że mam torbiel na jajniku dopiero teraz.Wcześniej nie miałam żadnych dolegliwości i nie wiedziałam, że mam coś takiego.Teraz przyjmuję duphaston doustnie i torbiel zmniejsza się.

pola - musisz wszystko wyjasnic z lekarzem, ale opisze Ci jak to bylo u mnie by wlac w Ciebie troche nadziei :) otoz jestesmy w podobnym wieku i ja zaraz po slubie zaczelam starac sie z mezem o dziecko - udalo sie bardzo szybko. Gdy bylismy na 1 usg - to byl 6ty tydzien, okazalo sie, ze na jajniku jest torbiel (zdaje sie, ze o wymiarach 3 x 5cm). Lekarka mowila zeby sie nie martwic, ze torbiel bedzie pod obserwacja na kazdej wizycie, ze najwazniejsze jest to, ze nie boli. Aha, no i jeszcze, ze ciaza wplywa leczniczo na takie rzeczy. W 8 tygodniu torbiel byla juz mniejsza, ale niedlugo potem zaczelo mnie bolec. Poszlismy na kolejna wizyte - okazalo sie, ze boli dlatego, ze torbiel zaczela pekac i wchlaniac sie. Znow byla mniejsza. W tej chwili jestem w 11 tyg, dziecko rozwija sie dobrze, a pani doktor mowi, ze niedlugo po torbieli nie bedzie sladu. Wiec akurat w moim przypadku torbiel nie przeszkodzila w zajsciu w ciaze. Jednak tak jak radza Ci tu forumowicze - kazdy przypadek moze byc inny i warto wszystkie watpliwosci wyjasnic z lekarzem. powodzenia :)

Gość do poli 104
Widzę ze większość dziewczyn dowiedziała się o torbieli kiedy już były w ciąży, wtedy rzeczywiście niewiele można zrobić opoza obserwowaniem. Ja też miałam torbiel , planowałam zajść w ciąże i wtedy okazało sie ze ją mam. Lekarka powiedziała że lepiej z ciążą poczekać aż torbiel się wchłonie bo czasami w trakcie ciąży torbiel również zaczyna rosnąć i czasami staje się to problemem. W celu wchłonięcia torbieli najlepiej jest "zatrzymać " pracę jajników, w tym celu brałam tabletki hormonalne ( antykoncepcyjne )przez dwa miesiące i to wystarczyło. Torbiel zniknęła. Czasami trzeba brać tabletki trochę dłużej ale zwykle wystarczą jeden dwa cykle. Czasami lekarze zlecają zrobienie z krwi badania na marker, by wykluczyć inną zmianę nie będącą torbielą. Na szczęście torbiele nie stanowią trwałej przeszkody w zajśćiu w ciążę. Pozdrawiam i głowa do góry.

Gość Kacha 24
Witaj Polu! Mam 24 lata i torbiel na jajniku niewielki - ma 1,9 x 2,3 cm. Rozmawiałam z lekarzem. Pytał, czy planuję ciążę. Wytłumaczył mi, że ciąża sprzyja w "uleczeniu" torbiela oraz, że nie ma żadnych przeciwskazań, żeby zajść w ciążę. Torbiel jest w stanie utworzyć się w ciągu nawet kilku godzin. Powodem wytworzenia się mojego były źle dobrane tabletki antykoncepcyjne. Miały zbyt dużą dawkę hormonów. Lekarz powiedział, że ok 7 pacjentek na 10 ma torbiel właśnie z powodu tych tabletek. Mowa o "Cilest". Przestrzegam przed nim wszystkie kobiety! Ma zabójczą dawkę hormonów. Tabletki te są szeroko reklamowane. Dziewczyny głównie interesują się tym środkiem, ponieważ nie sprawia, że się po nim tyje. W rzeczywistości to tylko kolejny chwyt reklamowy. UWAGA! Gdyby zdarzyło się Wam, że torbiel pęknie (najczęściej bywa to w okresie kiedy torbiel rośnie i powłoka na nim nie jest jeszcze gruba) w ciągu 2 godzin od zdarzenia bardzo często kobiety tracą przytomność. To nic groźnego. Taka jest poprostu reakcja organizmu. Torbiel można usunąć operacyjnie, laparoskopowo. Po operacji pozostają 3 dziurki, które szybko się goją, ale w miejscach z których torbiel zostaje usunięty często pojawia się nowy. Oto cała moja wiedza na ten temat. Mam nadzieję, że mogłam pomóc. Serdecznie pozdrawiam Kacha 24.

Gość pola104
Do Kacha 24------Dzięki za odpowiedź.ja też brałam CILEST i to dość długo, a wcześniej jeszcze MINULET i DIANE 35 i tak sie skończyła moja antykoncepcja.Od ponad roku już nic nie biorę.Lekarz mówił mi, że te torbielki mam genetycznie uwarunkowane,nie wspomniał nic o pigułkach.Dodam, że moja mam nie ma tych problemów.Też posądzam o to pigułki bo nawet cera strasznie zaczęła mi się pogarszać a nie wiedziałam dlaczego

Gość pola104
aha oczywiście w okresie dojrzewania nie miałam problemów z cerą, coś sie pojawiało ale nie tak jak mam teraz.Chociaż słyszałam, że torbiele mogą być przyczyną takiego pogorszenia się cery jak jest u mnie.Moje inne dolegliwości to takie że od stycznia tego roku mam rozregulowaną miesiączkę noi ta moja nieszczęsna buźka bardzo ucierpiała

Gość pola104
czy ktoś miał jeszcze do czynienia z takim schorzeniem

Gość Ronne
hmmm ale mówił, że te torbiele są liczne, czy podejrzewa PCO? ja to akurat mam i przy tym schorzeniu może być problem z zajściem w ciążę (ale uleczalny), ale uspokoić i rozwiać Twoje obawy może tylko lekarz, pozdrawiam

Gość torbielka
we Wrocławiu jest gin który leczy torbiele nieoperacjnie i skutecznie

Gość echhhh
nie kazdy torbiel da sie usunac to tak ku pamieci

Gość pola104
Do Ronne----> nic nie wspominał o PCO, powiedział tylko, że mam małe torbielki na jajnikach i mam się nie martwić, to zresztą widać na USG.I z tym USG mam iść dopiero w poniedziałek do lekarza u którego poruszyłam problem,tzn endokrynolog,ginekolog i położnik w jednym (3 w 1)

Gość pola104
A co to jest PCO?

Gość MadziorekMagda
Ja mialam torbiel dowiedzialam sie o tym rok temu byl spory..nie leczylam sie bo nie mialam po prostu na to czasu ..wiadomo leczy sie u lekarza jednego a ja wyjechalam na studia ..ostatnio poszlam do lekarza na badania i okazalo sie ze torbiel zniknal...to naprawde nie jest nic strasznego...a najczesciej torbiele ktore nie chca znikac po tym jak sie je leczy znikaja jak sie zachodzi w ciaze;-) najlepiej jednak pogadaj o tym z lekarzem;-)

Gość ja też mam torbiele
Tydzien temu byłam u lekarza. Zaniepokil mnie częsty ból w lewym jajniku. Okazało się, że mam tam torbiela o średnicy 30x35 mm, oraz dwa "gęste" torbiele w prawym jajniku o wymiarach 20 mm. Bardzo sie przestraszyłam. U nie torbiele uwarunkowane są genetycznie. Na razie od tygodnia biorę leki. Za 2 tyg na kontrole, mam nadzieję, że będzie poprawa.

Gość Ronne
PCO - to zespół policystycznych jajników, pamiętam jak kiedyś miałam torbiel o średnicy ok. 5 cm i sama zniknęła, z reguły pojedyncze to nic strasznego, ale lepiej skontrolować na zapas, niż za mało...

Gość pola104
Wiecie wszystko oki, tylko nie chcialabym brac tabl. anty bo nie mam milych wspomnien po nich.STRASZNIE POGORSZYL MI SIE STAN CERY :(

Gość Eveline 21
Ja miałam torbiel mając 19 lat, brałam luteinę i wsiąkła jakoś :D Potem zaczęłam brać tabletyki anty i zniknęła zupełnie. nie zrażaj się do tabletek-wystarczy znaleźć najlepsze dla siebie i można brać :) Ja brałam 3 rodzaje juz i jest ok Pozdro :) Szybciutko to wylecz i staraj sie o dzieciaczka ! :)

Gość pola104
A jesli to PCO- to z czym sie to wiarze????????? W poniedzialek mam wizyte ale strasznie mnie to niepokoi.Chyba nie wytrzymam tak napietej sytuacji :(

POLA - moze byc tak, ze male torbielki to po prostu tylko \"urok\" Twoich jajnikow, ich uroda, ktora nie ma wiekszego wplywu na plodnosc... A moze byc to i PCO - sam obraz USG to za malo na taka diagnoze - tu powinny isc w parze badania hormonow, ich stosunek do siebie, zeby lekarz mogl stwierdzic \"policystycznosc jajnikow\". Pociesze Cie, ze moje jajniki tez tak wygladaja - w obu mam male torbielki, a w ciaze udalo mi sie zajsc wyjatkowo szybko, bez zadnych wspomagaczy - w grudniu bede juz mama :) Czego i Tobie zycze 🌻 Poki co, nie panikuj... :)