Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pola104

Torbiele na jajnikach-odpiszcie proszę!!!!

Polecane posty

Gość pola104
asienka-----> SERDECZNIE CI GRATULUJĘ :) problem jest w tym ze na badaniu USG mam opis: jajnik prawy i jajnik lewy w klamerce zapis policystyczne aha i zatoka douglasa wolna ZNAKIEM TEGO ZE MAM PCO czyz tak?

Gość pola104
asienka jeszcze jedno pytanie bardziej osobiste: podczas staran patrzylas na dzien cyklu i staraliscie sie o baby w dni plodne i czy dlugo te starania trwaly???????? tak mniejwiecej

\"jajnik prawy i jajnik lewy w klamerce zapis policystyczne\" to znaczy, ze jest w nich sporo torbielek - juz pisalam Ci poprzednio, ze nie jest to rownoznaczne z PCO - do takiej diagnozy lekarz musi Ci zlecic badania hormonow. Tutaj zacytuje: \"Mogą się pojawić nieprawidłowości w badaniach laboratoryjnych: • podwyższony poziom LH przy prawidłowym poziomie FSH. Badanie wykonuje się na początku (2-4 dzień) cyklu, stosunek LH:FSH jak 2:1 lub większy wskazuje na PCOS. Uwaga! Podwyższony poziom LH może (nie musi) zmniejszać wiarygodność testów owulacyjnych opartych właśnie o pomiar poziomu LH • podwyższony poziom androgenów (jednego lub kilku): testosteronu całkowitego i/lub wolnego, androstendionu, siarczanu dehydroepiandrosteronu (DHEAS). W PCOS poziom androgenów jest zwykle nieznacznie podwyższony lub w górnych granicach normy. Znaczny wzrost poziomu androgenów (np. testosteronu powyżej 200ng/dl, DHEAS powyżej 700ng/dl) może świadczyć o nowotworze kory nadnerczy • obniżony poziom globuliny wiążącej hormony płciowe (SHBG). Białko to jest nośnikiem hormonów płciowych. Przy obniżonym poziomie może dojść do sytuacji, gdy stężenie całkowitego testosteronu jest w normie, zaś podwyższony jest poziom testosteronu wolnego, który odpowiada za działanie biologiczne • podwyższony poziom insuliny (świadczący o insulinoodpor - ności) i nieprawidłowa tolerancja glukozy. Badanie przeprowadza się na czczo (po co najmniej 8, ale nie więcej niż 16 godzinach postu) albo podobnie do doustnego testu obciążenia glukozą – po wypiciu określonej ilości glukozy bada się po pewnym czasie (najczęściej po 1 i 2 godzinach) poziom glukozy i insuliny • podwyższony poziom prolaktyny – obserwuje się u 10-15% kobiet z PCOS • nieprawidłowe stężenia lipidów i cholesterolu: podwyższone stężenie LDL, trójglicerydów, cholesterolu, obniżony poziom HDL – odpowiadają za późniejsze powikłania PCOS – miażdżycę, chorobę wieńcową, zwiększone ryzyko zawału serca • hormony tarczycy: w pierwszym rzędzie TSH, jeśli badanie wykaże nieprawidłowości, to także T3 i T4. PCOS i choroby tarczycy nie są ze sobą w żaden sposób powiązane. Są jednak stosunkowo częste, a niektóre objawy PCOS i niedoczynności tarczycy się pokrywają. Może okazać się, że objawy przypisywane PCOS są skutkiem właśnie niedoczynności tarczycy. Możliwe jest też jednoczesne występowanie obu schorzeń.\" Czyli bez badan hormonow nie mozna mowic o PCO! Co do pytania o starania - tak, zwracalam uwage na dzien cyklu, obserwowalam swoj organizm (wyczekiwalam plodnego sluzu), nie mierzylam jendak temperatury (co znacznie ulatwialoby okreslenie dokladnej daty owulacji). Same starania trwaly bardzo krotko - w 3 miesiacu \"prob\" juz bylam w ciazy :) Ciaza przebiega bez powiklan, nadal pracuje i mam sie dobrze, podobnie jak kopiace mnie Malenstwo :) Ps. Bedzie dobrze, nie ma sie co zamartwiac na zapas... a jesli chcesz koniecznie poczytac optymistycznie o PCO - polecam watek na innym forum: http://www.mamo-tato.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=8783&start=0

Gość pola104
Jestes dobrze zorientowana w tym temacie :) Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje i zycze powodzenia i lekkiego porodu Pozdrawiam serdecznie

Jutro juz mam wizyte u lekarza ale sie strasznie boje tego co mam mi do powiedzenia i wynikow (oh no...)

hej w grudniu miałam wycięte torbiele miałam dwa po obu stronach jeden pękł nic mnie praktycznie nie bolało. w sobote mnie troche bolał brzuch i mam aw niedziele pojechała ze mną na pogotowie i okazało się że mam torbiele. wyczyścili mi to co pękło i wycieli z lewaej strony nienaruszony torbiel wycieli mi też po połowie jajników. musze brać dwie tabletki dziennie od dziesiatego dnia po okresie przez dziesięci dni. nikt mi nie powiedział ale czy ja moge być bezpłodna mam dopiero 14 lat;(

Gość kasialel
ja mialam torbiel na jajniku wielkosci cytryny, zostala "rozbita" farmakologicznie.

Gość kasia kasia kasiak
Ja mam lat 16, też się boję że mogę mieć torbiele... :( Jutro idę do ginekologa. Ustał mi okres (3 miesiące nie miałam) zmiast tego miałam krwawy śluz. Czy to może być oznaką torbieli? Czy może zwykły stan zapalny? Właśnie co w przypadku gdy wytną część jajnika?!

Gość Crime18
spokojnie dziewczynki wszystko bedzie dobrze, nawet z jednym jajnikiem mozna zajsc w ciaze i miec dzidziusia...mam osiemnascie lat i w lutym wycinano mi torbile, naszczescie jajnikow nie trzeba bylo ruszac, ale nic straconego, moje torbiele zazwyczaj powracaja po kilku latach... ;/ mam nadzieje ze jednak tego nie doczekam, wiem i rozumiem jak sie boicie, przezywalam to samo, ale dacie rade...wiem, co sobie myslicie, jest juz po, to taka mądrala, wcale nie, nadal kiedy patrze na blizne, boje sie ze kiedys znowu mi sie to przytrafi, mimo ze mam oba jajniki, lekarz nie daje 100 % szans na dzidzie, ale jak nie 100%, to 80 %...pocieszam sie ze zawsze cos...mam nadzieje ze u Was bedzie lepiej :) trzymam za Was kciuki, pozdrawiam, pa