Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

akurat..

KOSMETYCZNE SZTUCZKI-cz. II.........

Polecane posty

Postanowiłam założyć drugą część tego topicu,bo było tu wiele ciekawych porad. Niektóre z nich spisałam sobie do zeszytu i wkrótce je tu przepiszę:) Mam nadzieję,że będziecie tu bywały i dodawały kolejne dobra rady;)

niestety nie pamietam autorow tych porad..... MATOWA SKÓRA maseczka: zmieszac bialko z kilkoma kroplami soku z cytryny i ubic na gesta piane; nalozyc na twarz, splukac po ok 15 min; dziala jak liftting-napina skore i odswieza; na podklad pedzlem nalozyc make ziemniaczana -utrwali makojaz i nada mat na caly dzien; podklad wymieszac z kremem w stosunku 1:1 - matowi cere,a sam makijaz jest mniej widoczny! TRADZIK wymieszc odrobine soku z cytryny ze szczypta soli i nakladac punktowo (najlepiej na noc) -stosowalam 2 razy ale specjalnych efektow nie zauwazylam..... miejsca po wypryskach smarowac olejkiem rycynowym (sprawdzilam-dziala) CELLULIT i wyszczuplenie nóg i pupy wymieszac: 2 lyzeczki imbiru, 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej, 1-2 lyzeczki kakao gorzkiego, 2 lyzeczki cynamonu, calosc zalac 2-3 lyzeczkami spirytusu (lub wodki) i 2 lyzeczkami oliwy z oliwek (lub olejem z domieszka oliwy lub oliwa z pestek winogron lub oliwka dla dzieci) jesli jest zbyt geste mozna dodac wody lub jakiegos balsamu do ciala (jesli stosujemy na wieksze partie ciala to trzeba odpowiednio zwiekszyc proporcje) i owinac cialo folia spozywcza stosowac ok 30-40 min 2-3 razy w tygodniu podobno efekty widac juz po pierwszym zastosowaniu!!! surowe ziemniaki pokroic w drobne plasterki, polozyc na miejsca dotkniete cellulitem,owinac folia trzymac ok 30 min do 1 godz

Gość hm......-
a cemu tego starego topika jus nie ma??? był taki fajniusi tyle cennych porad na nim było npo skoda skoda wielka he i swoich starych bywalców także miał.....a teraz te wszystkie sprytne osboby ktore miały tak wiele pomysłów juz tu nie bede zaglądaly bo niby skąd maja wiedzieć gdzie???............... :(

Gość słońce o zmierzchu
Dziewczyny mam pytanie: \"~~JAKIE MACIE SPOSOBY NA OPALNOĄ ZDROWO WYGLĄDAJĄCĄ SKÓRĘ NIE KORZYSTAJĄC Z SOLARIUM~~\" może jakieś maseczki czy coś w tym stylu ostatecznie samoopalacze jakies dobre i sprawdzone. Liczę na wasze ciekawe pomysly :);)

Gość a.nusia
samoopalacz dax cosmetics w piance zajefajny

na opalona skore bez solarium: 200 g kory debu, 20 g lisci orzecha wloskiego, 500g rumianku, 100 g lawendy, 50g kwiatu lipy, ziola zmieszac i gotowac w kilku litrach wody przz 20-30 min na malym ogniu;odcedzic i wlac do wanny; kapiel powinna trwac ok 20 min

przeciez rumianek rozjasnia, wiec dziwi mnie jego obecnosc w skladzie ja polecam mycie twarzy (zwlaszcza tlustej i mieszanej) zaparzonymi platkami owsianymi - super :)

Gość ja wam powiem
A ja bardzo chciałabym sama kupić sobie kosmetyki, które stosuje kosmetyczna w gabinecie np. kwas glikolowy 15%. Doskonale wiem jak sie go stosuje i o wiele taniej by mnie to wyszło. W hurtowni jednak mi tego nie sprzedadzą ponieważ trzeba być kosmetyczką i mieć za sobą jakieś kursy. Butelka kosztuje ok.75zł w hurtowni a kosmetyczka za jeden zabieg kasuje od 40-60zł!!!!A taka buteleczka starczy na około 40 zabiegów!!!! A stosowanie jego jest banalnie proste!!!!!

Gość kulika
Kosmetyczki strasznie zdzierają...jednym słowem jest to przyjemność dla bogatych i tyle. I na dodatek są na ryczałcie jedynie!!!Skandal!!!Powinny mieć kasy fiskalne!!!Może już mają, ktoś wie coś na ten temat??? Przecież nikt nie kontroluje ich "pracy"....codziennie ktoś przychodzi na te "drobne" zabiegi jak regulacja brwi, henna, wosk itp...już widzę jak wszystko to odliczne jest. Kase i to bardzo dużą biorą sobie do kieszonki na "lewo" można powiedzieć!!!!!

Cukierek-wiem ze rumianek rozjasnia,ale takie skladniki byly w \"przepisie\"... to nie moj wymysl-ktos podal te miksture na poprzednim topiku- spisalam ja i teraz przekazuje dalej.... najwyzej mozna sprobowac pominac rumianek....

nie rozumiem dlaczego nie ma pierwszej częsci tematu.przecież tam było już bardzo wiele ciekawych rad..a tu trzeba by było wpisywac je od nowa:(:(

Nic na to nie poradze- mozemy tylko stworzyc ten topik od nowa, bo byl naprawde fajny!!!! Zaneba-ty sie pojawilas na starym topiku pod koniec jego istnienia i pamietam ze mialas duzo cennych informacji-odezwij sie tutaj!!!!!

Gość słońce o zmierzchu
cukierek a te płatki owsiane dzialaja brązująco czy jak? jeśli tak to napisz czy trzeba przemywac twarz tym wywarem czy ja?

Gość y.......
kora z dębu??? zastosowanie: Garbniki kory dębowej tworzą z białkami dość trwałe nierozpuszczalne w wodzie połączenia. Odwar z kory dębowej działa ściągająco na uszkodzoną skórę oraz na błony śluzowe. Stosuje się w celu zmniejszenia przepuszczalności naczyń w stanach zapalnych, zranieniach, oparzeniach i odmrożeniach. Efekt ściągający preparatu hamuje mikrokrwawienia. Korę dębu stosuje się wyłącznie do użytku zewnętrznego w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, w stanach zapalnych odbytu, w lżejszych oparzeniach. Odwar można stosować do kąpieli stóp w nadmiernym poceniu się stóp.

Ja mam taka fajna książke. W niej wiele porad domowych, odnośnie prowadzenia domu, urody, zdrowia... Jak ktoś ma jakieś konkretne zapytanie to napiszcie... Póki co podam to co wydaje mi sie przydatne dla każdej z nas. Tyle że może troszke później, bo teraz nie najlepiej sie czuję. Pozdrawiam.

Płatki owsiane działają jak peeling. Należy je zalać wrzątkiem, odczekac troszkę, np z 20 min. Następnie tą papka przemywać twarz tak jakby sie używało peelingu lub żelu do mycia. Oczyszczają pory.Warto później zrobic sobie MASECZKĘ Z DROŻDZY. 1/3 opakowania drożdzy piekarskich kilka kropel cytryny troszeczkę (!) mleka Zmieszać wszystko, tak by powstała dość gęsta papka. Położyć na oczyszczoną twarz. Pozostawić na 20 min. Albo MASECZKĘ Z OGÓRKA pociąć ogórek w plastry i położyć na twarz Działanie ściągajace i wybielające.

Gość nikaaaa
czemu nie ma 1szej czesci watku? moderator sobie w kulki leci.

Gość ambreyyf
No właśnie....:(

Gość Zneba
wracam, bo ktoś mnie wzywał ;)

Zneba- swietnie ze wrocilas,bo twoja bardzo sie tu przydasz!!! Jeszcze na poprzednim topiku dawalas mnostwo ciekawych porad, masz duzo wyprobowanych pomyslow wiec jestes tu BAAARDZO potrzebna!!! 👄

Gość Zneba
to może przekopiuje z innego wątku, co zrobiłam że moja twarz powoli pozbywa się zaskórniaków: "Nie mam co wyciskać --- wągry mam o niebo mniejsze niż miesiąc temu, stosuję kilka rzeczy więc nie wiem co mi pomogło: na noc: mazidło propolisowo-ichtoilowo-sandałowcowe na dzień: olej jojoba z olejkami eterycznymi i kilkoma kroplami oleju lnianego i winogronowego tonik: ze strony luskiewnika na trądzik różowaty do mycia: płatki owsiane z rumiankiem raz w tygodniu maseczka aspirynowa (po jej użyciu skóra od razu jest czystrza) i maseczka z drożdży wewnętrznie tran i pasta z olejem lnianym (mam wrażenie, ze te dwie rzeczy na pewno się przyczyniły do znikania wągrów) generalnie zamiast wielkich 1mm czarnych dziur -- zostały tylko małe czarne kropeczki, których z dnia na dzień jest mniej. I generalnie od kiedy stosuję ten zestaw co powyżej (jakiś tydzień) nie pojawił mi się żaden nowy pruszcz, a podskórne grudki na czole oklapły... W tym czasie pojawiła się jedna malutka grudka z białą mazią, która po wyciśnięciu od razu znikła. Gdybym się chciała zmasakrować to musiała bym wziąć lusterko powiększające... a to dawno schowałam....." prawda jest taka, ze wczoraj probowałam wycisnąć, coś czego nie było widać i ciężko usunąś coś czego nie ma, ale zrobiłam sobie 3 czerwone kuko na twarzy.... dlaczego wiedza kosmetyczna nie ma prostego sposobu na masohizm?????????????????

Gość Zneba
mam nadzieję, że któraś z was wyprubuje z dobrym skutkiem, ale trzeba pamiętać, że na każdego dziąła coś innego, nawet na tym forum było kilka świetnych pomyslów, które komuś cud odnowiły i odświeżyły buźkę, a na innych podziałały wręcz odwrotnie niektóre zioła i olejki eteryczne mogą uczulać..... to nie znaczy że to nie jest dobre, tylko, że taki urok naszej cery.... trzeba znaleźć swój złoty środek... ja chyba znalazłam, choć nie wiem, czy za kilka m-cy nie przestanie to na mnie tak dobrze działać (by nie)

Hej super ze masz takii opatentowany przepis. I skuteczny. Ale prosze podaj przepisy na te wszystkie masci, mazidla, mikstury i olejki magiczne... Moze to smieszne ale ja nie wiem jak sie chociazby robi ta maseczke aspirynowa czy jakos tak... Wiem ze to trroszke roboty ale napisz co z czym mieszasz w jakich proporcjach skad kupujesz... Mysle ze nie tylko ja bede Ci bardzo wdzieczna!!!

Gość spot_ka
ja rowniez z gory dziekuję:)

Gość Zneba
dziewczyny wybaczcie że przekopiuję to z innego forum, bo nie chce mi się tego pisać od nowa (część z tego było na strym kosmetyczne sztuczki) 1) jak stosujesz te olejki, tzn. co z nimi robisz? ten olej na dzień to 30 ml olejku jojoba (można kupic na esentii) 10 ml oleju lnianego, 15 ml oleju wonogronowego (oba w sklepie ze zdrową żywnością) 20 kropli jakiegoś eterycznego (sandałowy, paczulowy, pichtowy, geraniowy, lawendowy) olus 5 kropli mietowego (zapobiega swędzeniu) 2) gdzie je kupujesz? jak wyżej- olejki eteryczne w sklepie zielarskim 3)jakie byś najlepiej polacała jako najskuteczniejsze... na każdego działa coś innego ja obecnie z eterycznych używam sandałowcowego nie zajmuje dużo czasu wbrew pozorom - mzaidło na noc starcza na jakie 3, 4 mce olej na dzień na pewno na jeszcze dłużej - mam miesiąc i niewiele ubyło płatki zawsze robię porcję na dwa dni... Co do aspiryny to można ją używać na różne sposoby: 1. tonik -- rozpuścić 10 aspiryn (polopiryn S) 150 ml (3/4 szklanki) wody, dodać sok z jednej cytryny i używać jako tonik (trzymać w lodówce) 2. maseczka - zalać 5 aspiryn łyżeczką wody, jak się rozpuszczą nałożyć papke na twarz 3. maseczka (silniejsza i dodatkowo nawilżająca) - rozpuścić 4 aspiryny w łyżeczce kefiru, jogurtu lub maślanki (chwile się rozpuszcza więc trzeba poczekać) Oleje nie zapychają porów i nie trzeba ich trzymać w lodówce - do skóry tłustej najlepszy jest jojoba i winogronowy mazidło ze strony luskiewnika: tybka maści ichtiolowej tybka maści pięciorniakowej pudrłeczko maści propolisowej 5 łyżek nafty 3 ml olejku pichtowego lub sandałowcowego mieszasz -- można rozrzedzić większą iliścią nafty i na każdą dodatkową łyżeczkę nafty 3 krople olejku --- i wtedy używać jak tonik A te olejki, to mieszasz w jakims pojemniczku i trzymasz w lodowce? w ciemnej szkalnej buteleczce z zamknięciem na kropelki, ale nie trzymam w lodówce - 3, 4 kropelki wystarczą na całą twarz, powinno się wchłonąć, ale jak masz bardzo tłustą skórę, to po pół godz możesz zetrzeć co wentualnie zostanie na twarzy mój przepis to: 30 ml jojoba, 15 ml winogronowego, 10 ml lnianego -- do tego kilkanaście kropli jakiegoś olejku eterycznego ale spokojnie możesz używać samego jojoba lub winogronowego -- lniany nie bardzo się sam nadaje to nie tłuszcz zatyka pory!!! oleje nie zatykają porów, a nawet pomagają w ich oczyszczaniu!!!!!!! maseczka aspirynowa działa jak peeling enzymatyczny

Na pewno skorzystam z porad odnośnie tej aspiryny... Co do olejków..to skomplikowane to troszke... Od jakiegos zcasu przeceizram buzke na noc olejkiem z drzewa herbacianego. Troszke wysusza, ale \'oczyszcza\' z zaskornikow. Stosuje jeszcze teraz ten Brevoxyl...boje się jednak by nie przesuszyć sobie cery. Znacie jakis dobry krem antytradzikowa ale jednoczesnie tak by nawilzal i wspolgral z powyzszymi kosmetykami. Badz tez jakies domowe \' nawilzajace\' sposoby?