Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość diabliczka_________

waznosc recepty

Polecane posty

Gość diabliczka_________

jak dlugo jest wazna recepta na tabletki anty?

Myslę,że tu nie ma rozróżnienia czy recepta jest na tabletki anty,czy na coś innego. Recepty są ważne przez miesiąc od wypisania.

Wydaej mi się, że na antybiotyk recepta ważna jest prze 7 dni. Na pozostałe leki 30 dni. Tylko recepty z pogotowia ważne są przez 3 dni.

a ja wykupuje co miesiac tabletki anty z tej samej recepty pół roku. Nigdy problemów w aptece nie miałam. Co poł roku chodze na wizyty kontrolne do gina i on wypisuje mi recepte z której korzystam do nastepnej wizyty:)

Ameelia,nie bardzo kumam. Lekarz wypisuje Ci tę receptę w ksiązeczce RUM,czy na swoim świstku? A w aptece za każdym razem pieczątke stawiają? Czy jak? To chyba zależy od apteki,masz szczęscie.

Gość no i gdzie problem
na antybiotyki tydzien na reszte w tym tabletki anty miesiac ja tez kupuje przez poł roku z jednej recepty ale panie robia odpisy z recepty a oryginal lezy w aptece

Gość pasmanteria
z receptami to jest tak: ponieważ niewiele z nas wykupuje od razu np. 4 opakowania tabletek, po pierwsze do są drogie (moje Yasmin 40 zł...), a po drugie nie wiadomo czy nagle np. po drugim opakowaniu nie wystąpią jakieś nieprzyjemne efekty uboczne i nie będziemy musiały ich odstawić, to w większości aptek stosuje się tzw. odpisy. Tzn. wykupuję tylko 2 opakowania tabsów, a na pozostałe 2 aptekarka robi odpis - karteczkę na której umieszcza ilość opakowań jakie mi zostały na recepcie i pieczątkę apteki. I taki odpis jest bez daty zatem można go realizować kiedy się chce nawet po 100 latach...

To ja mam jakies wyjatkowe szczęscie:) Ja podaje recepte (sa wypisane 3 opakowania) i mówie \"poprosze o jedno\". Babka mi daje opakowanie ja płace i ona mi oddaje recepte, na której nic nie zaznacza. Także zamiast trzech opakowań wybieram w rzeczywsitości 6 lub siedem (bo mniej więcej co pol roku chodze na kontrole do gina i on wypisuje mi recepte)

No to faktycznie gut. Macie jakieś dobre apteki. U mnie,to babki najpierw z nosem przy recepcie wszystko dobrze sprawdzaja,upewnią się 3 razy czy wszystko ok.,a o takim wykupowaniu kilku opakowań na jeden świstek,to raczej mowy nie ma. Pierwszy raz o tym słyszę,nikt ze znajomych mi osób tak nie robi,więc u nas się chyba tego nie praktykuje...

Gość diabliczka_____________
amelio to masz super jak ja chcialam kupic jedno a pozniej co miesiac nowe to aptekarka powiedziala ze wszytskie naraz pojedynczo nie!!!

Gość Vanilla ninja
Tabletki anty wykupujesz na 100% ,bez zniżki i nie przedawniają się.Zapewniam cię,że tak właśnie jest-i nie daj sobie wmówić,że to bzdura. Możesz oświecić niedouczoną farmaceutkę-no chyba,że kupujesz jakieś refundowane jak diana itp. Ale Harmonet,Logest,Cilest- te recepty mają dłuuugą datę ważności. POZDRAWIAM

Gość Vanilla ninja
Diabliczka to ty zmień aptekę-jak ja bym miała wykupić od razu całą receptę,to na tablety za jednym zamachem musiałabym wydać 200zł:) ja kupuję co miesiąc...

Moja poprzedniczka ma rację. I tez radzę zmienić apteka. Jak pierwszy raz wykupywałam tabletki i pani mi oddała raceptę to ja lekko się zdziwiłam i pani powiedziała mi, ze one nie są refundowane więc receptę mogę z powrotem zabrać. Dla nich wazne jest to, ze ginekolog własnie takie a nie inne zaleca mi tabletki i ze mam skonsultowane to, ze mogę przyjmować hormonalną antykoncepcję

Gość diabliczka_________
oj bedzie zmiana apteki, moje tabletki nie sa refundowane , biore novynette