Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ania_42

Kto ma ochote dzis na kawke?

Polecane posty

Gość onnnoooo
Czemu pytasz??Jestes kelnerką i zbierasz zamówienia??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupa tajska z mlekiem kokosowym Przygotowanie: 15 minut Smażenie: 15 minut Gotowanie: 20 minut Trudność: łatwe Składniki na 5 porcji • 4 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem • 2 czerwone papryczki chilli • 3-5 cm kawałek świeżego imbiru • 3 pomidory • 3 pojedyncze piersi z kurczaka • 20-30 dużych krewetek • 1 l bulionu z warzyw lub z kurczaka (może być z kostek bulionowych) • 2 puszki (po 165 ml) mleka kokosowego • sok z 1/2 limonki, sok z 1/2 cytryny • 2 i 1/2 łyżki oleju sezamowego • kilkanaście grzybów mun • 2 łyżki jasnego sosu sojowego • pół opakowania makaronu ryżowego • świeżo mielony kolorowy pieprz • chilli w płatkach, Vegeta • limonka do dekoracji Etapy przygotowania 1. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 15 min, po czym oczyścić (odciąć nóżki) i pokroić w cienkie paseczki. Następnie gotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki Vegety przez 10 minut. Odcedzić. 2. Krewetki przepłukać wrzątkiem, a następnie zalać sokiem z pół cytryny i odstawić na pewien czas. Makaron ryżowy zalać na 5 minut wrzątkiem. 3. Piersi z kurczaka pokroić w drobniutką kostkę, usmażyć na 1 łyżce oleju sezamowego, przyprawić Vegetą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz płatkami chilli. 4. Odciąć szczypiorek, cebulki posiekać. Chilli przekroić, wypestkować i drobno posiekać. Imbir obrać, pokroić w kostkę, a następnie przecisnąć przez praskę do czosnku. W dość dużym garnku rozgrzać 1 i 1/2 łyżki oleju sezamowego i podsmażyć na nim cebulkę, papryczki oraz imbir, do momentu, aż ulegną zeszkleniu. Zalać wszystko 1 litrem bulionu z warzyw lub z kurczaka. Mleczko kokosowe dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dodać grzyby i gotować przez chwilę. 5. Pomidory obrać, oczyścić z pestek pokroić w kostkę i dodać do zupy, gotować na małym ogniu. Dodać makaron ryżowy oraz kurczaka. Wycisnąć sok z pól limonki, dodać do zupy. Dodać również pozostałą skórę z limonki, gdyż doda to dodatkowego aromatu. Pod koniec gotowania należy ją wyjąć. Na koniec dodać dwie łyżki sosu sojowego, jeżeli będzie za mało słone doprawić Vegetą. Na moment przed końcem gotowania dodać krewetki. Zupę podawać w małych miseczkach, przybraną szczypiorkiem pokrojonym ukośnie oraz ewentualnie plasterkami limonki. Smacznego!!! 6. Zupę można przygotować w wersji zarówno z kurczakiem i krewetkami razem, jak i oddzielnie z każdym składników. oto muj nowy FIŚ :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krwawa_Orlica
TWA, a wiesz, ze to co masz tam, gdzie i ja mam i duzo innych ludziow ma, a masz troche przez to ze mam ja... to piekne jest! Prawdziwa nimfa wodna! Choc nie wiem jak wyglada nimfa (a juz zwlaszcza ta prawdziwa) - ale zawsze mi sie wydawalo, ze pieknie ;) A w ogole to dziendobry 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×