Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Precision

Podpaski po cesarskim cieciu?

Polecane posty

Gość Precision

Czy po cesarce tez bede musiala nosic podpaski?Czy jest to zwiazane tylko z porodem naturalnym?

Gość tak też się krwawi po cesarce

macica musi się oczyścic czy to po cesarce czy po naturalnym porodzie, więc podpaski będą potrzebne

jak najbardziej,jestem po cesarce więc wiem o czym mówię:),po to lekarze czekają na jakiekolwiek rozwarcie nawet centymetrowe żeby odchody poporodowe znalazły ujście.

Gość Precision
Dlugo te podpaski trzeba nosic?Obrzydliwe to troche.Wiem,co mowie,bo mialam wymrazana nadzerke.Mam uczulenie na wiekszosc podpasek,wiec spodziewam sie klopotow.

Obawiam się, że nie obędziesz się bez podpasek... i to tych największych. Ja musiałam ich używać kilka tygodni, bo tyle trwały odchody poporodowe po cesarce.

Gość optymka
tak, to konieczne. Przez te kilka dni w szpitalu najlepiej sprawdzaja sie podpaski bella - tak naprawde sa to pieluchy dzieciece ale jak powiesz w aptece to od razu babeczki beda wiedzialy co i jak;):) Przez te kilka dni krwawienie jest duze... aha i nie mozna nosic majtek:):)

dokładnie ja też jestem po cesarce i krwawiłam jakieś 6 tyg. na początku mocno a potem coraz słabiej więc z belli przerzuciłam sie na always ale night ! W aptece kupisz takie siateczkowe majtki specjanie do noszenia po porodzie zamiast normalnych majtek, ale uwierz że dochodzi sie do niezłej wprawy w chodzeniu z bellą bez majtek :D :D :D

Gość cooooooo
Boże.... co to znaczy chodzić w belli bez majtek ...?? Planuję cesarkę... czy to znaczy ,ze majtek nie moge nosić ? Boże... o jakich pieluchach mowa ? :( ...6..tyg ??

Bez paniki. To nieprawda, że po cięciu nie można chodzić w majtkach. Należy tylko nie zakrywać rany, czyli zwijać je na podbrzuszu :) Majtki są zabronione tylko przy porodzie naturalnym i nacinaniu krocza ze względu na konieczność \'wietrzenia\' rany :)

Gość cooooooo
dziękuję ...bo dosłownie zaczełam skakac na tym krześle...

Gość cooooooo
dla mnie to tragedia...nienawidze podpasek ...używam tylko tamponow... ale one pewno nie wchodzą w gre po cesarce ...

Faktycznie nie wchodzą. Chodzi o oczyszczenie macicy,a tampony, jak wiadomo, mogą spowodować zakrzepy. Jeśli chcesz ten proces przyspieszyć, to staraj się jak najwięcej chodzić, zaraz po tym, jak pozwolą Ci wstać. Nie opóźniaj wstawania, ale i nie przyspieszaj i staraj się przez ok.12 godz. po zabiegu nie podnosić głowy- inaczej mogą Cię dopaść później bardzo nieprzyjemne migreny. Też nie cierpię podpasek, ale jakoś da się przeżyć :D

Gość cooooooo
czy to trochę sie nie kłóci : wstawać jak najszybciej a jednoczesnie jak najpóźniej podnieść głowe z poduszki ?

Ja nosiłam majtki , kupiłam specjanie takie wyższe by nie drażnić rany. Przed obchodem kładałm sie do łózka i zdejmowałam majtki, bo lekarze faktycznie nie lubia gdy je mamy, bo musza sprawdzić jak wyglada to wszystko co z nas wycieka (brrrr ochyda). A tak poza tym to w drugiej dobie już używałam wkładek higienicznych, bo nie potrzebowałam dużych podpasek. Nie wiem jak to wyglada w innych szpitalach , ale na Polnej w P-niu dają podopaski - ale takie wielkie i grube, ja kupiłam i zabrałam sobie własne , najlepiej Libresse (są \"bawełnanie\", Allways odpadają, bo zadużo w nie wsiaka) takie wieksze , na noc. Później je dałam kolezance, oczywiście nieużywane, bo jak pisałam nie zużyłam ich , a normalnie tez używam tamponów. Aha jeszcze jedno w czasie pierwszych miesiączek tez powinno sie uzywac podpasek, nie tamponów. pozdrawiam

Gość Viola0000
Ja również mam zaplanowaną cesarkę i mówiąc szczerze sadziłam, że uniknę oglądania mojego krocza np. przy obchodzie? Czy będzie inaczej i jak wyglądają badania ( przy wspomnianym wyżej obchodzie ) po cesarce? Ile uczestniczy w nich osób? Czy odbywają się one na sali, w której się przebywa tzn.przy innych pacjentkach?

Gość Viola0000
Ja również mam zaplanowaną cesarkę i mówiąc szczerze sadziłam, że uniknę oglądania mojego krocza np. przy obchodzie? Czy będzie inaczej i jak wyglądają badania ( przy wspomnianym wyżej obchodzie ) po cesarce? Ile uczestniczy w nich osób? Czy odbywają się one na sali, w której się przebywa tzn.przy innych pacjentkach?

witam Juz wyjasnam jak to wyglada podczas obchodu (w kazdym razie w P-niu na polnej). Przychodziła pani profesor, lekarz (ewentualnie położna) od laktacji, położne i stażystki z oddziału. Tylko pani profesor ogladała wkładke, nie zagladała mi miedzy nogi, spojrzała na rane i zapytała sie o moje samopoczucie, później w razie potrzeby rozmowa z tym od laktacji i tyle. Pediatra przychodził później. pozdrawiam

Gość Precision
Wszystkim dziekuje.Moze jakos przezyje.Szczerze mowiac to nie wiedzialam,ze z porodem laczy sie az tyle obrzydliwych spraw.

Gość skoro
skoro to dla ciebie takie obrzydliwe,to moze lepiej by bylo gdybys nie zachodzila w ciaze i poczekala troszke az podrosniesz.....?????

Teraz wydaje ci się to wszystko obrzydliwe, ale po porodzie spojrzysz na to inaczej. To wszystko będzie rzeczą drugorzędną i naturalną. Chociaż, nie przeczę, przyjemne to nie jest. Ale da się przeżyć, głowa do góry! :-)

ja po cesarce z podpaską smigałam dobre 3 tyg. niestety naqwet po cesarce stosowanie tamponów jest zabronione

Gość skoro
to chyba z toba cos nie tak skoro to co ma sie dziac z twoim cialem po porodzie nazywasz obrzydliwoscia,albo nie dojrzalas do porodu i posiadania potomstwa,albo...\ poslugujesz sie tak plugawym jezykiem,ze lepiej jakbys popracowala nad soba,a nie nad powiekszaniem rodziny i dla scislosci sama jestem w 32 tyg ciazy

Gość -martka-
Skąd te oburzenie? Ludzie nie zaprzeczajcie, to wszystko jest obrzydliwe..

oh dziewczyny bez przesady!!przeciez wiadomo krew nigdy nie jest niczym przyjemnym-szczegolnie po porodzie:P podpaski-no trudno musisz miec i te always night tez polecam,ale to juz na kolejne dni-a na kilka pierwszych to bella beda najlepsze,bo krew dobrze w nie wsiaka i wiesz moze troszke pudru potem podsyp,bo ja mialam az malutkie odparzenia od tych podpasek-zawsze uzywam tylko tamponow! nie wiem?? co do intymnosci to wiesz w szpitalu chyba juz tyle golaskow widzieli,ze nie beda sie za bardzo przygladac tobie:) owszem nozki trzeba otworzyc i rane pokazac i podpaske tez sprawdzaja-patrza czy wszystko ok czy nie ma komplikacji...wiadomo nie jest to za przyjemne. szczegolnie jak sie jest na sali z innymi osobami:) jesli mowa o chodzeniu no to chyba roznie bywa... moja kolezanka po cesarce od razu wstala i chodzila,a ja miala straszne komplikacje po pierwszej byla prawie sparalizowana przez miesiac a po drugiej tez nie bylo kolorowo ponoc cesarka duzo gorsza od naturalnego porodu i choruje sie dluzej-wiadomo to operacja i to najgorsze rozcinaja ci brzuch,a wiadomo,ze jak chodzisz ,siadasz,wstajesz to brzuszek pracuje-wiec bedzie troche bolu. proponuje przycisnac lekko poduszke na dol brzucha przy pierwszych probach chodzenia-ta poducha to bedzie taka podpora i kup sobie szeroki pas opatrunkowy na brzuch tez duzo pomaga. powodzenia

Gość Poludniowiec
Ja tez wspominam poporodowe dni nienajmilej.Tez mialam cesarke i te noszenie wielkich jak krowy podpasek w sierpniowe upaly przyplacilam odparzeniami.Nie mowie juz o tym,ze inne dziewczyny chodzily w letnich spodenkach a ja opancerzona,bo jakos te podpaski trzeba ukryc.Dojrzalosc do macierzynstwa nie ma nic wspolnego z tym co sie dzieje z cialem.Wiele kobiet nie moze zaakceptowac nie tylko tego,ale rowniez innych zmian w ciele,nadprogramowych kilogramow,rozstepow.I nie ma co krytykowac.po porodzie nadal sie jest zona i kochanka i pewne sprawy moga powodowac dyskomfort.

Gość kaolinka
ja miałam cesarke 3 tyg. temu. do wtorku na podpasce miłam już ładną jasno białą wydzieline ale od wczoraj pojawiła się krew czy mam się zgłosić do lekarza czy to normalne??

Gość całkowicie
normalne. połóg trwa 6 tyg w tym czasie mozesz krwawić. może się zdarzać tak jak u Ciebie że krwawienie zanikło a później znów się pojawiło.

ja mialam cesarke i do ok.3 tygodni krwawienie, ale bardzo nieduze, tak ze nawet zwykle wkladki na sam koniec wystarczaly. Co do majtek to polecono mi stosowac takie z bawelny z wysokim stanem, wiec chodzilam w tych ciazowych i nie obciskaly rany a przynajmniej nie czulam, ze mi tam wszystko gdzies lata. Te jednorazowe byly jakies takie nieprzyjemne dla mnie i przy pierwszej probie ubrania zrezygnowalam. Podpaski mialam z mothercare-w PL tez chyba sa i nic mnie nie odparzylo, always osobiscie nie cierpie ze wzgledu na ta ich siateczke, ktora mnie wlasnie odparza. A co do wstawania po cesarce to chodzi o 24 h od zabiegu-ja tak przynajmniej mialam i wtedy pierwszy raz poszlam do toalety